Tschopp juicht na koninginnenetappe Giro

zaterdag 29 mei 2010 om 18:01
Johann Tchopp

foto: Sirotti

De op één na laatste etappe in de Ronde van Italië is gewonnen door Johann Tschopp. De Zwitser in loondienst van Bbox Bougues Telecom was de enige overblijver van de lange vlucht die onder andere de Gavia overleefde. Cadel Evans werd op een kwart minuut tweede, Ivan Basso werd derde en begint morgen in de roze trui aan de afsluitende tijdrit.

Na 50 kilometer kwam de ontsnapping van de dag tot stand. Die bevatte naast Tschopp onder andere ook Carlos Sastre, Marco Pinotti en Matthew Lloyd. Laatstgenoemde sprokkelde genoeg punten om definitief zeker te zijn voor het bergklassement. Verderop in de etappe vonden ook Alexandre Vinokourov en Gilberto Simoni aansluiting bij de leiders.

Stefano Pirazzi, die eveneens deel uitmaakte van de kopgroep, zag in dat de groep niet genoeg ademruimte kreeg en koos dan maar in zijn eentje voor de aanval. Het duurde tot op de Gavia, waarvan er door de slechte weersomstandigheden nauwelijks beelden beschikbaar waren, eer hij weer werd gegrepen door zijn voormalige metgezellen.

In zijn voorlaatste dag als profrenner was het Simoni die op zoek ging naar eeuwige roem door te proberen als eerste boven te komen op het dak van de Giro, en zo in de voetsporen te treden van onder andere Johan van der Velde. Tschopp speelde echter ook met dat idee, glipte mee in het wiel en klopte ‘Gibo’ aan de streep op de top.

De tweevoudige Girowinnaar liet zich gedesillusioneerd uitzakken, maar Tschopp zette door. In de afdaling bouwde hij zijn voorsprong uit op de rest van de achtervolgers, die op de Tonale één voor één werden ingelopen door de groep van leider Basso. Bij het ingaan van de laatste tien kilometer kon de Zwitser de zege al ruiken.

Toen Evans op drie kilometer van de streep een wanhoopspoging ondernam, werd Vinokourov als voorlaatste van de kopgroep nog bij de lurven gegrepen, maar Tschopp bijbenen lukte niet meer. Evans strandde op een kwart minuut, Basso en Scarponi volgden tien seconden later. Arroyo en Nibali moesten in de slotfase de rol lossen maar wisten de schade nog wel te beperken.

Giro d’Italia (2.HC)
Etappe 20: Bormio – Passo Tonale (Ponte di Legno) (178 km)

1. Johann Tschopp (Zwitserland/Bbox Bougues Telecom) 5u26m47s
2. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) + 16s
3. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Doimo) + 25s
4. Michele Scarponi (Italië/Androni Giocattoli) z.t.
5. David Arroyo (Spanje/Caisse d’Epargne) + 41s
6. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) + 43s
7. John Gadret (Frankrijk/Ag2r-La Mondiale) + 48s
8. Bauke Mollema (Nederland/Rabobank) + 50s
9. Daniele Righi (Italië/Lampre-Farnese Vini) + 57s
10. Vasil Kiryienka (Wit-Rusland/Caisse d’Epargne) + 1m02s

Complete uitslag

Algemeen klassement na etappe 20
1. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Doimo) 87u23m00s
2. David Arroyo (Spanje/Caisse d’Epargne) + 1m15s
3. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) + 2m56s
4. Michele Scarponi (Italië/Androni Giocattoli) + 2m57s
5. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) + 3m47s
6. Richie Porte (Australië/Team Saxo Bank) + 7m25s
7. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana) + 7m31s
8. Carlos Sastre (Spanje/Cervélo) + 8m55s
9. Robert Kiserlovski (Kroatië/Liquigas-Doimo) +14m05s
10. Marco Pinotti (Italië/HTC-Columbia) +15m00s

Complete klassement

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair