Trentin klopt De Buyst en Teunissen in Tour of Britain, Groenewegen verliest leiding

zondag 8 september 2019 om 16:07
Trentin klopt De Buyst en Teunissen in Tour of Britain, Groenewegen verliest leiding

foto: Cor Vos

De tweede etappe van de Tour of Britain is op naam gekomen van Matteo Trentin. De Italiaan van Mitchelton-Scott was na een 165 kilometer lange etappe als eerste aan de finish in Kelso, voor Jasper De Buyst en Mike Teunissen. Pas diep in de slotkilometer werd Alex Dowsett, die een late uitvalspoging deed, teruggepakt. Trentin neemt door zijn ritzege ook de leiderstrui over van Dylan Groenewegen.

Jumbo-Visma kon direct aan de slag op kop van het peloton, want met Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale), Sam Jenner (Wiggins) en Pete Williams (SwiftCarbon) vormden de kopgroep van de dag. Zij kregen drie minuten van Koen Bouwman en Pascal Eenkhoorn, die het grootste deel van het werk opknapten vooraan het peloton. Ze hielden de koplopers in het laatste koersuur binnen de minuut.

Van der Poel valt aan – foto: Cor Vos

In de finale waren Scott’s View (4 km aan 2,1%) en Dingleton (2,6 km aan 6%) de scherprechters. Jumbo-Visma en Team Ineos leken de controle te willen houden, maar dat was buiten Mathieu van der Poel en Frederik Frison gerekend. Zij vielen aan op Scott’s View en kwamen met een kleine voorsprong over de top.

Binnen no time sloten Van der Poel en Frison  aan bij de koplopers, dat was twintig seconden voor het peloton. Mitchelton-Scott en Team Ineos lieten dat niet toe en reden het gat nog voor de Dingleton-klim dicht. Pavel Sivakov viel vervolgens aan op die heuvel, waardoor leider Dylan Groenewegen moest lossen uit het peloton.

Groenewegen kon niet volgen – foto: Cor Vos

Sivakov werd na sterk werk van Mitchelton-Scott en Israel Cycling Academy ingerekend. Op dat moment had Groenewegen een kleine halve minuut achterstand op het voorste peloton en vooraan werd hard gewerkt om dat verschil groter te maken. De kansen voor Groenewegen op ritwinst gingen dan ook in rook op.

Alex Dowsett probeerde drie kilometer voor het einde de overgebleven sprintersploegen te verrassen. De Brit reed een sterke finale, maar werd in de laatste honderden meters gegrepen. Op de kasseienaankomst bleek Trentin vervolgens over de snelste benen te beschikken, ruim voor Jasper De Buyst en Mike Teunissen.

Trentin net na de finish – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

22 Reacties

Baik-Baik 8 september 2019 om 16:12

Dat wordt de belangrijkste concurrent op het WK. Al meerdere sprints van Mathieu gewonnen.

Ben benieuwd waarom MvdP niet mee sprintte.

Jean Dumas 8 september 2019 om 16:13

Flipje niet vergeten.

Martino87 8 september 2019 om 16:13

Heeft op 30 km van de finish in een kansloze aanval gezeten.

wielrenner 8 september 2019 om 16:14

Trentin klopt Jasper de Buyst!

Hollow Knight 8 september 2019 om 16:25

Zelf in zo'n gemakkelijke etappe wordt Groenewegen op meer dan 3 minuten gereden…

Ik heb veel respect voor spurters als Sam Bennett, Matteo Trentin, Elia Viviani, Alexander Kristoff & Peter Sagan, die kunnen veel meer dan enkel compleet vlakke etappes winnen. Maar voor spurters als Groenewegen & Jakobsen? Nope…

Grobbel 8 september 2019 om 16:27

Ah, daar ben je weer. Ik miste je reactie al toen Groenewegen de rit won gisteren.

Zjoske 8 september 2019 om 16:28

Wat een waardeloze renner inderdaad.
Volgens mij won hij gisteren of niet?

Hollow Knight 8 september 2019 om 16:33

Als parcoursbouwers een beetje lef hadden, zouden renners als Groenewegen niet meer aan de bak komen. :) Veel te beperkt qua inhoud. Zoals ik zei, hij wint enkel als de etappe helemaal vlak is en als zijn team de hele dag voor hem moet werken.

Vlakke etappes halen niets voor niets veel lagere kijkcijfers als heuvel- en bergetappes.

Matxin 8 september 2019 om 16:35

Hollow Knight heeft wel volkomen gelijk natuurlijk. Groenewegen en Jakobsen zijn eigenlijk gewoon hele saaie eendimensionale renners die maar 1 trucje kunnen. Dat trucje kunnen ze dan wel weer verschrikkelijk goed, dus het zijn zeker geen slechte renners. Alleen als het geen Nederlanders waren geweest denk ik dat ze een stuk minder fans hadden gehad hier op Wielerflits…

attickfan 8 september 2019 om 16:47

Groenewegen wint op eigen kracht de waaieretappe in Parijs-Nice. Daar zal je als Belg toch fan van worden.

ghostwriter 8 september 2019 om 16:53

@Matxin
Hoezo, Cavendish en Kitten hadden toch ook fans buiten het VK en Duitsland? Sommige mensen houden van pure sprinters en Groenewegen is momenteel misschien wel de beste pure sprinter in het WT peleton. Typisch Nederlands om de geweldige prestaties van één van de beste Nederlandse topsporters te willen relativeren. Wat een bekrompen volk zijn de Nederlanders toch…

Tinus 8 september 2019 om 18:51

Hollow dinges, wat een onzin. Als parcoursbouwers iedere etappe omhoog lieten lopen, werd er nooit gesprint. Als iedere stappen vlak was, nooit geklommen voor de zege. Lang leve de diversiteit op de weg. Sprinten hoort daar ook bij. Het zal wel zijn dat je per se anti-successupporter wil zijn. Fijn voor jou.

Baukema Tomoulin 8 september 2019 om 19:24

Mèh, Groenewegen kan dit trucje heel goed. Valverde kan dat trucje heel goed, Vanmarcke kan het zus trucje heel goed en Dumoulin kan het zo trucje heel goed en Froome kan weer een ander trucje heel goed etc, etc, etc… het belangrijkst is dat parkoersbouwers iedereen met zijn of haar trucje binnen het wielrennen aan bod laat komen. Net als dat het WK elk jaar een ander soort renner een kans geeft zodat alle type renners in hun carrière een kans maken op de regenboogtrui.

wielrenner 8 september 2019 om 16:39

Trentin klopt Jasper de Buyst i.p.v Mike Teunissen.

Andreotti 8 september 2019 om 16:59

Klopt, die klopte hij ook (en niet ipv)….

En Cimolai,
En Edmondson,
En Swift,
En etc etc

Wat is je punt nu precies ?

heuvelcolombia 8 september 2019 om 19:03

@Andreotti dat De Buyst tweede werd. Ik stoor me er niet aan, maar het is niet heel logisch dat in de titel de nummer drie staat.

Vinyakke 8 september 2019 om 19:06

Flauwe reactie andreotti, je weet goed genoeg wat hij bedoelt!

Andreotti 8 september 2019 om 20:02

O sorry, ik dacht dat ik op een nederlandse website zat waar iets meer aandacht voor nederlandse renners was dan voor renners uit ander landen. Maar dan heb ik mij dus vergist….

EddyB1958 9 september 2019 om 08:34

En de meest aanbeden Nederlandse wielrenner is alleen op papier een hele Nederlander. In het echt is voor 1/3 Nederlander door zijn vader, 1/3 Fransman door zijn moeder en 1/3 Belg want in België geboren en opgegroeid. Dixit Mathieu van der Poel tegen Sporza. Vlamingen en Nederlanders die alleen berichten over eigen coureurs willen lezen beginnen best aan een eigen website.
En @ heuvelcolombia na de zaterdagrit in Schotland vermelden ze op Sporza dat Groenewegen won en VDP vierde was. Sporza waar Mathieu thuis is.

Vinyakke 8 september 2019 om 19:10

Sorry hoor, ik kan hier hollow knight toch een beetje volgen. Groenewegen en Jacobsen nijgen inderdaad meer in de richting van een nichespecialiteit die net de saaiste is van het hele pak: wachten, wachten, wachten en 200m voor het einde zo hard mogelijk op de pedalen staan. Heeft meer met baanwielrennen te maken dan wegfietsen in feite. Ik wordt er ook niet meteen warm van hoor!

attickfan 8 september 2019 om 21:12

Als je na 200 km gefietst te hebben een sprint wint ben je meer dan een baanwielrenner.

Emergo 8 september 2019 om 20:20

Ze nijgen niet maar neigen.

Headlines

Materiaalzone

Populair