#TourGemist: Zo verging het de vier vluchters in de vlakke rit naar Valence
foto: ASO
vrijdag 20 juli 2018 om 19:30

#TourGemist: Zo verging het de vier vluchters in de vlakke rit naar Valence

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits iedere avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de dertiende aflevering over de rit naar Valence, waar we een traditioneel kat-en-muisspel tussen vluchters en ploegen met sprinters te zien kregen.

Samenvatting


Verslag etappe 13

Na drie dagen klimgeweld verliet het peloton de Alpen en vond het op weg naar Valence een relatief vlakke route. Vier vluchters gingen onderweg op avontuur. Onder hen twee Belgen (De Gendt en Claeys), een Zwitser (Schär) en Nieuw-Zeelander (Scully). De aanvallers kregen weinig ruimte van het peloton. De voorsprong bleef dankzij aandringen van met name Groupama-FDJ. De vlucht zou dan ook niet tot het einde voorop blijven. Op vijf kilometer van het einde werd Schär als laatste vluchter ingerekend.

In de slotkilometer probeerde Philippe Gilbert met een late uitval een massasprint te voorkomen, maar op 250 meter van het einde werd hij alsnog bijgehaald door het losgeslagen peloton. In een strijd om de dagzege was Sagan nipt sneller dan Kristoff en Démare.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-ch Michael Schär (BMC)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 398 punten
2. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) 170 punten
3. flag-fr Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 133 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) 84 punten
2. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) 70 punten
3. flag-be Serge Pauwels (Dimension Data) 63 punten
Bolletjestrui gedragen door: Julian Alaphilippe

Jongerenklassement
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale)
2. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) op 1m58s
3. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 6m49s
Witte trui gedragen door: Pierre Latour

Ploegenklassement
1. flag-es Movistar
2. flag-gb Sky op 4m03s
3. flag-nl LottoNL-Jumbo op 12m06s


De Nederlanders

De Nederlanders traden in deze overgangsrit niet echt op de voorgrond. Ramon Sinkeldam speelde een belangrijke rol in de leadout van Arnaud Démare, maar de Fransman kwam niet verder dan een derde plek. De best geklasseerde Nederlander in de daguitslag was Timo Roosen op een 26e plaats.

Nederlanders in de Tour: 12 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-sk Peter Sagan (BORA-Hansgrohe) – Boekte zijn derde ritzege deze Tour
Peter Sagan boekte vandaag zijn derde ritzege van deze Tour. Hij was vooral blij dat de Alpen voorbij zijn. “Deze etappe was goud voor ons vandaag. Door de vlakke rit kon iedereen wat herstellen. Ik denk dat iedereen in het peloton blij was dat de etappe vandaag iets rustiger was”, vertelde Sagan na afloop in het flashinterview. “Ik ben erg blij voor mij en mijn ploeggenoten. Zij hebben weer keihard gewerkt vandaag”, geeft hij aan. “Ik moest van ver komen. In de laatste zeshonderd meter heb ik mijn best gedaan om terug te komen. Daarna kwam ik aan het wiel van Kristoff. Ik ben erg blij dat ik hem kon kloppen. Het groen lijkt hem niet meer te kunnen ontgaan. “Ik moet nog steeds in Parijs raken”, stelt hij vast.

flag-be Philippe Gilbert (Quick-Step Floors)
Philippe Gilbert waagde in de slotfase een poging om de sprintersploegen de loef af te steken. “Het was een moeilijke finale met veel rotondes”, blikt hij terug voor de camera van Sporza. “We hebben de hele dag supersnel gereden snel gereden en ik zat redelijk goed. Ik besloot om voor mijn kans te gaan. Ik had redelijk wat snelheid, maar op 250 meter werd ik alsnog teruggepakt.”

flag-be Greg Van Avermaet (BMC)
Greg van Avermaet besloot mee te sprinten en werd vijfde. “Ik kwam op het juiste moment naar voren”, blikte hij na afloop terug op Sporza. “Ik zat in een perfecte positie, maar moest nog een paar mannen laten passeren in de laatste 2-3 kilometer. Maar ik ben op mijn plaats geëindigd. Ik ben er tevreden mee dat ik heb meegedaan.” De Belg mengt zich niet heel vaak in de massasprint. “Maar deze liep een beetje op. Daardoor was ik wel gemotiveerd om mij ertussen te smijten. Dan is er altijd iets minder risico. Het is iets meer op de macht en dat ligt mij iets beter.”

flag-nl Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ)
Ramon Sinkeldam reed in dienst van sprintkopman Arnaud Démare, die slechts derde werd. “Ik kwam op duizend meter van de finish al vooraan. Eigenlijk is dat veel te vroeg”, vertelt hij voor de camera van de NOS. “Gilbert ging aan en ik kon nog versnellen. Jacopo (Guarnieri, red) kwam op vijfhonderd meter op kop en dat is eigenlijk te vroeg. We hadden wind tegen. Hij gaat te vroeg aan en Sagan komt er nog overheen. Dat is echt verschrikkelijk balen”, aldus Sinkeldam.

flag-be Thomas De Gendt (New Lotto Soudal)
Thomas De Gendt was op weg naar Valence mee in de vlucht van de dag. “Er zijn nog maar heel weinig sprinters. Dan weet je nooit wat het gaat worden. Voor hetzelfde geld rij je met vijftien man weg en rijden wij voor de overwinning”, vertelt hij aan het AD. Morgen mogen we hem opnieuw in de aanval verwachten. “Als het lukt. Maar eerst zien of ik gerecupereerd ben van vandaag en de afgelopen drie dagen. Maar morgen wordt zeker een dag voor de vluchters.”


Uitvallers

DNS:
flag-it Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida)

Nog in koers: 152 renners


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Daniel Martin
*** Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe
** Pierre Latour, Primož Roglič, Romain Bardet
* Geraint Thomas, Chris Froome, Greg Van Avermaet, Tom Dumoulin

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 13


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”879″]

RIDE Magazine