#TourGemist: Historische Nederlandse zege op de Franse feestdag

#TourGemist: Historische Nederlandse zege op de Franse feestdag

foto: ASO

zaterdag 14 juli 2018 om 20:45

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de achtste aflevering over de etappe naar Amiens, waarin op wandeltempo gereden werd, maar een spectaculaire slotfase nog voor de nodige opwinding zorgde. Vooral voor de Nederlanders, en dat op Quatorze Juillet.

Samenvatting


Verslag etappe 8

Lachen, gieren, brullen. Dat was het voor de renners in de eerste kilometers van deze etappe. Door de tegenwind en de verwachte massasprint was er niemand die zin had in een ontsnapping. Marcus Burghardt haalde een geintje uit en ook Laurens ten Dam wilde even voor het peloton uitrijden, maar dat plan liep een beetje uit de hand. Marco Minnaard en Fabien Grellier sprongen achter Ten Dam aan en plots was er een vlucht. De Sunweb-renner mocht niet mee van de ploegleiding en liet zich terugzakken.

Minnaard en Grellier verdeelden van voren de prijzen, maar wisten dat hun poging kansloos was. Op tien kilometer van de meet werd onze landgenoot ingerekend. Grellier ontving de strijdlust. Vlak voor de samensmelting werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Daniel Martin was het grootste slachtoffer en verloor uiteindelijk 1.16 op het peloton. De sprint die volgde werd een koninklijke. Hier en daar werden kwakjes uitgedeeld, waarna Peter Sagan in de laatste rechte lijn als eerste de sprint aanging. Achter zijn rug wilde Fernando Gaviria door een gat dat er niet was bij André Greipel, maar aan de andere kant van de weg toonde Dylan Groenewegen zich andermaal de snelste. Met drie vingers in de lucht passeerde hij de meet.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassementNevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-fr Fabien Grellier (Direct Energie)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 277 punten
2. flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 214 punten
3. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) 132 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-lv Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) 6 punten
2. flag-fr Sylvain Chavanel (Direct Energie) 4 punten
3. flag-nz Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) 4 punten
Bolletjestrui gedragen door: Toms Skujiņš

Jongerenklassement
1. flag-dk Søren Kragh Andersen (Sunweb)
2. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 27s
3. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale) op 2m17s
Witte trui gedragen door: Søren Kragh Andersen

Ploegenklassement
1. flag-be Quick-Step Floors
2. flag-us BMC op 8s
3. flag-gb Sky op 1m50s


De Nederlanders

Een Zeeuwse broedertwist. Marco Minnaard reed in de aanval en regiogenoot Antwan Tolhoek moest er achteraan rijden. Tolhoek controleerde het peloton in dienst van Groenewegen, terwijl Minnaard de eer van zijn wildcardploeg hoog hield. Zeventien kilometer voor de meet, toen de vlucht bijna ingerekend was, werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Timo Roosen behoorde tot de slachtoffers, maar hij kon zijn weg vervolgen. Bauke Mollema reed kort op een achterstand, maar wist bijtijds de aansluiting te vinden met het peloton.

In de sprint waren alle ogen gericht op Dylan Groenewegen. De Amsterdammer moest het doen zonder Roosen als lead out, maar kreeg dit keer hulp van Amund Grøndahl Jansen. De Noor zette zijn kopman af voor de laatste kilometer, waarna Groenewegen van wiel naar wiel sprong. In de laatste rechte lijn zat de winnaar van Chartres achter de rug van Greipel, waar hij op het laatste moment achter vandaan kwam. Met enkele ferme trappen gaf Groenewegen voor de tweede dag op rij iedereen het nakijken.

En het is een historische zege, want alleen Joop Zoetemelk en Jan Raas flikten dit kunstje eerder.

Nederlanders in de Tour: 14 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) – Ritwinnaar voor de tweede keer op rij
“De benen worden steeds beter. Het was snelle finale met veel bochten. Mijn positie was goed en ik zag Fernando Gaviria en André Greipel stevig vechten. Toen ik de finish zag, wist ik: dit is het moment. Dit was een pittige slotfase, maar die hebben we eigenlijk elke dag wel in de Tour de France. Ik ben trots op het team. Ik ben erg trots en nu gaan we weer vooruitkijken. Morgen wordt een lastige dag, we gaan zien hoe het verder gaat” – flashinterview

flag-be Greg Van Avermaet (BMC) – Geletruidrager
“Alles gaat goed. Ik hoopte op een dag in het geel, maar niet zoveel als nu. Ik geniet er elke dag van. Het zou geweldig zijn als ik hem na Roubaix nog steeds draag. Het zal leuk zijn om in het geel de kasseien op te rijden met de gele trui, hopelijk krijg ik nog een extra dag na morgen. Het wordt zeker anders zijn met zoveel kasseien in een Touretappe. We rijden met zes jongens om Richie Porte en mij te beschermen. We gaan proberen om er te blijven en het geel te verdedigen.” – letour.fr

flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) – Drager groene trui, tweede na straffen Greipel en Gaviria
“Ik heb niets gezien van de sprint van Gaviria en Greipel, omdat ik voor ze uit reed. Ik heb daarom niets te zeggen over hun straffen. Morgen is de laatste rit voor de rustdag! Ik ga proberen om weer voor de overwinning te gaan. Ik wil mij daar op focussen en de hele dag van voren rijden. Misschien heb ik deze dagen te veel energie verspeeld die ik morgen ga missen. Het kan dus een dag zijn voor Van Avermaet of de Quick-Step-jongens” – letour.fr


Uitvallers

DNS:
Geen

DNF:
Geen

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 170 renners – De uitvallers


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet
** Niki Terpstra, Philippe Gilbert, André Greipel
* Geraint Thomas, Alexander Kristoff, Arnaud Démare, Yves Lampaert

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 9


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”867″]

Dit artikel delen:

1 Reactie

Verweggistan 14 juli 2018 om 20:20

Oef, die val van Martin.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair