#TourGemist: De koninklijke massasprint die er bijna niet kwam
foto: ASO
dinsdag 10 juli 2018 om 20:30

#TourGemist: De koninklijke massasprint die er bijna niet kwam

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de vierde aflevering over de etappe naar Sarzeau, waarin de vluchters het ontzettend spannend maakten.

Samenvatting


Verslag etappe 4

En daar gingen ze weer. Vijf seconden nadat de vlag van koersdirecteur Prudhomme gevallen was, waren Guillaume Van Keirsbulck, Dimitri Claeys, Anthony Perez en Jérôme Cousin al weg. Hun kansen? Nul. Ze moesten voor vermaak zorgen gedurende tweehonderd kilometer. Ondertussen werd door de Belgen reikhalzend uitgekeken naar de WK-halve finale, terwijl bij sportliefhebbers in Nederland tennisster Kiki Bertens wat aandacht kreeg. En de koers ging maar door. Acht minuten voorsprong op z’n max. Opeens was de voorsprong flink afgenomen, maar de sprintersploegen wilden niet te vroeg de vluchters pakken.

Zo groeide de voorsprong weer naar drie minuten, maar de koplopers hadden ook het gas volledig opengedraaid. Quick-Step Floors moest het lange tijd alleen opknappen. Het leek een mission impossible te worden, maar toen ook andere ploegen een helpende hand aanboden ging het rap. Een valpartij op vijf kilometer van de meet (Axel Domont valt uit, Ilnur Zakarin verliest 59 seconden) leek nog roet in het eten te gooien, maar in de slotkilometer was het toch gedaan met Van Keirsbulck en co. De massasprint draaide uit op een strijd tussen Fernando Gaviria, André Greipel en Peter Sagan. De Colombiaan trok aan het langste eind en boekte zijn tweede ritzege. Dylan Groenewegen moest van te ver komen en werd vierde.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-fr Jérôme Cousin (Direct Energie)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 143 punten
2. flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 139 punten
3. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) 72 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-nz Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) 1 punt
2. flag-fr Anthony Perez (Cofidis) 1 punt
3. flag-fr Kévin Ledanois (Fortuneo-Samsic) 1 punt
Bolletjestrui gedragen door: Dion Smith

Jongerenklassement
1. flag-dk Søren Kragh Andersen (Sunweb)
2. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 1m08s
3. flag-dk Magnus Cort (Astana) op 1m22s
Witte trui gedragen door: Søren Kragh Andersen

Ploegenklassement
1. flag-be Quick-Step Floors
2. flag-de Sunweb op 16s
3. flag-us BMC op 23s


De Nederlanders

De Nederlanders hielden zich gedeisd in het peloton. Robert Gesink zagen we kilometers lang op kop van het peloton sleuren in dienst van Dylan Groenewegen, terwijl Steven Kruijswijk minder goed ter sprake kwam: hij was twee keer betrokken bij een valpartij, onder meer op vijf kilometer van de eindstreep. Door een snelle fietswissel met Gesink wist hij alsnog in het peloton over de finish te komen.

Dylan Groenewegen moest zich in de sprint gooien, maar kwam niet aan sprinten voor de ritzege toe. Hij werd in de laatste vijfhonderd meter afgezet in het wiel van Peter Sagan, maar door een manoeuvre van Arnaud Démare moest de kopman van LottoNL-Jumbo uitwijken en slingerend zijn positie kiezen. In de slotmeters had hij de ruimte en de snelheid, waarmee hij zich nog naar de vierde plek wist te rijden.

Nederlanders in de Tour: 14 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) – Boekte zijn tweede ritzege
“Het was een heel moeilijke overwinning. We hadden vandaag geen enkele hulp om de vlucht te controleren, dus het was heel moeilijk, maar we wilden heel graag winnen vandaag. Het team deed geweldig werk en we waren heel erg blij. Ik wil graag al mijn ploeggenoten bedanken voor hun harde werk. Nu kijken we uit naar de volgende dagen.” – flashinterview

flag-nl Niki Terpstra (Quick-Step Floors) – Leidde de achtervolging in dienst van Gaviria
“Die andere ploegen deden niets. Heel laf. Maar ja, als je niet koerst om te winnen, dan win je ook niet en wij gelukkig wel. Wij wilden dat gat dichten. Ik snap niet dat de andere sprintersploegen dat niet hebben gedaan. We moesten het even rechtzetten en dat is gelukt. Als je na de eerste etappe al niet meer gaat helpen, wat voor signaal geef je dan aan je sprinter? Dat is niet echt een signaal van vertrouwen. Ik snap het niet. Als die andere vier wegblijven, dan gaat jouw sprinter sowieso de koers niet winnen. Als we ze wel pakken, dan maak je nog een kans.” – NOS

flag-nl Tom Dumoulin (Sunweb) – Handhaafde zijn zevende plaats in het klassement
“Het was wel weer hectisch. Ik zat er net voor en heb het niet gezien. Het is altijd lastig met tegenwind, want er wordt dan vaker gevallen. Iedereen rijdt dan dicht op elkaar, het tempo ligt lager en dan zijn er veel zwenkingen in het peloton”, aldus Dumoulin, die niet blij is met het tijdverlies van Zakarin. “Het is altijd gevaarlijk om zo te denken, voordat je het weet lig je er zelf bij. Ik heb liever dat iedereen recht blijft en dat we elkaar kunnen bestoken in de ritten die er echt om gaan. Ik voel me nu goed en als je je goed voelt, is het makkelijker om gefocust te zijn. Je sukkelt weleens een beetje in slaap, al is dat in de Tour niet zo. Het is de hele dag opletten en dan valt het wel mee.” – NOS

flag-be Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) – Vroege vluchter strandde in de slotkilometer
“Het was een lastige koers. Toen we 7.30 voorsprong hadden, hebben we ons wat gespaard. Op het einde hebben we de gashendel dan volledig opengedraaid. Op de bergjes op het einde deed het wel serieus zeer. Het had geen zin om het vroeger alleen te proberen. De tegenwind was te fel. Als de finish aan de rode vod ligt, had ik gewonnen. Maar de Belgen hebben zich vandaag toch getoond. Ze hebben ons niet zomaar laten rijden in het peloton, ze zullen het gevoeld hebben.” – Sporza


Uitvallers

DNS:
Geen

DNF:
flag-fr Axel Domont (AG2R La Mondiale)

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 173 renners


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Michael Matthews, Julian Alaphilippe
** Greg Van Avermaet, Sonny Colbrelli, Alejandro Valverde
* Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Daniel Martin, Daryl Impey

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 5


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”856″]

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
11 juli 2018 00:29
Fijn dit artikel
11 juli 2018 09:36
Ik wil Filemon stevig aanraden om voortaan buiten het gezichtsveld van Cavendish te blijven want waar Kittel graag door hem op de buik gekieteld wordt is het meer dan duidelijk dat zijn olijke smoelwerk deze vurige Brit voor geen milimeter aan staat. Daar zit een verleden aan vast no doubt.

Reacties zijn gesloten.