Tour of Britain met ploegentijdrit en drie aankomsten heuvelop

dinsdag 20 juli 2021 om 18:39
Tour of Britain met ploegentijdrit en drie aankomsten heuvelop

In 2019 ging de eindzege naar Mathieu van der Poel - foto: Cor Vos

De Tour of Britain pakt dit seizoen uit met een ploegentijdrit van bijna dertig kilometer. Op de derde dag van de Britse rittenkoers wordt een 27,7 kilometer lange ploegentijdrit verreden over de heuvelachtige wegen tussen Llandilo en de National Botanic Garden of Wales. Ook staan drie aankomsten heuvelop gepland.

Het is pas voor de derde keer dat de Tour of Britain een ploegentijdrit opneemt in het parcours. In 2018 was de laatste keer, toen won LottoNL-Jumbo. Dit jaar is de discipline gepland voor de derde dag. Daarvoor zijn al etappes naar Bodmin (met aankomst heuvelop) en Devon gepland. Beide ritten trekken door het heuvelland in het zuidwesten van Engeland.

Koninginnenrit naar Llandudno
De vierde etappe wordt gezien als de koninginnenrit. De rit is 210 kilometer lang en voert het peloton van het zuiden naar het noorden van Wales. De finish ligt in Llandudno na een steile slotklim van 1,9 kilometer aan 9,8%. Ook de aanloop is alles behalve makkelijk. De vijfde rit moet nog verder worden uitgedokterd, wel is bekend dat de meet getrokken wordt in Warrington.

Na de eerste en de vierde etappe volgt ook in de zesde rit een aankomst die op een heuvel ligt. De tocht naar Gateshead, waar Alessandro Petacchi (2008) en Kai Reus (2009) eerder al wonnen, voert de renners over drie klimmen van eerste categorie. De rittenkoers eindigt met twee etappes door Schotland; eerst een rit naar Edinburgh en daarna de slotrit naar Aberdeen.

Mathieu van der Poel
De Tour of Britain werd vorig jaar geannuleerd vanwege de coronacrisis en wordt dit jaar gereden van 5-12 september. Koersdirecteur Mick Bennett is blij met het gepresenteerde parcours. “Het is spectaculair en beslaat een groter gebied dan we ooit hebben gedaan. Ook hebben we meerdere dingen in de race opgenomen die we al lange tijd hadden willen doen”, vertelt hij. De laatste winnaar is nog altijd Mathieu van der Poel, die in 2019 won.

Welke ploegen begin september van start gaan in de ProSeries-wedstrijd is nog niet bekend. Wel is de deelname van Canyon dhb, SwiftCarbon, Ribble Weldtite, Saint Piran, Trinity Racing en de Britse selectie bevestigd.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Xevar 20 juli 2021 om 18:59

Een ploegentijdrit hoort eigenlijk altijd op dag 1, nu zijn ploegen met uitvallers zwaar in het nadeel. En 27,7km is ook wel heel lang voor zo'n rondje van een week zonder lange beklimmingen.

Murcia 20 juli 2021 om 19:00

Pittig parcours zo en deze organisatie durft tenminste nog eens een fatsoenlijke TT er in te gooien. TJV zou met een ploeg waarin van Aert en Affini zitten en misschien ook nog Foss hoge ogen kunnen gooien in die TT en eindklassement.

Beer 20 juli 2021 om 19:32

Bouwman ook volgens PCS; dan heb je meteen een stevige TTT-basis staan. Zou mooi zijn als Jumbo-Visma eens de kans krijgt om uit te pakken in dit onderdeel, gezien het geringe aantal ploegentijdritten dit jaar.

Drossard Kudus 20 juli 2021 om 19:41

Die Great Orme is echt een pittig klimmetje. Ook in een mooie regio dus hopelijk zijn er live beelden beschikbaar

Derierre de la course 20 juli 2021 om 19:48

Klinkt als een serieuze heuvelmeerdaagse. Hoop toch ook wel op een sprint of 2.

Stelvio-fan 20 juli 2021 om 20:33

Hopelijk gaan ze ooit ook de Applecross erin gooien, of gaan ze een keer langs de westkust van Schotland

dit is mijn achterwiel 20 juli 2021 om 20:39

Mooi mooi mooi

Shinzawai 21 juli 2021 om 10:34

Jammer dat er zo’n lange ploegentijdrit in deze ronde zit, die gaat enorme impact hebben op het klassement en maakt renners van kleinere ploegen bij voorbaat volkomen kansloos voor een goed klassement.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair