Tour Femmes 2023: Yara Kastelijn wint heuvelrit in Rodez na monstervlucht, Vollering pakt wat tijd
foto: Cor Vos
woensdag 26 juli 2023 om 17:21

Tour Femmes 2023: Yara Kastelijn wint heuvelrit in Rodez na monstervlucht, Vollering pakt wat tijd

Yara Kastelijn heeft op knappe wijze de vierde etappe van de Tour de France Femmes 2023 gewonnen. De Nederlandse van Fenix-Elegant was na liefst 177 kilometer de beste renster van een vlucht die meer dan tien minuten voorsprong kreeg. In de heuvelachtige finale naar Rodez hield Kastelijn knap stand, waardoor ze voor een gigantisch succes zorgde voor haar Belgische ploeg. Daarachter pakte Demi Vollering, mede door bonificaties, acht seconden op Annemiek van Vleuten.

Nadat SD Worx gisteren niet of nauwelijks verantwoordelijkheid nam in de etappe naar Montignac-Lascaux, maar toch won met Lorena Wiebes, gooiden de andere ploegen het in de vierde etappe van liefst 177 kilometer naar Rodez over een andere boeg. Al vroeg in de heuvelachtige rit reed een serieuze kopgroep van veertien rensters weg.

Alleen Canyon-SRAM, FDJ-Suez, Team dsm-firmenich en UAE Team ADQ hadden geen renster mee in de ontsnapping. Wel mee in de vlucht? Onder meer Lucinda Brand (Lidl-Trek), Christine Majerus (SD Worx), Coryn Labecki (Jumbo-Visma), Thalita de Jong, Jeanne Korevaar (Liv Racing Teqfind), Yara Kastelijn, Marthe Truyen (Fenix-Deceuninck) en Anouska Koster (Uno-X). De best geplaatste renster voorin was Audrey Cordon-Ragot (Human Powered Health) op 2.21 minuut van gele trui Lotte Kopecky.

Lucinda Brand schoof mee in de vlucht – foto: Cor Vos

Iedereen kijkt naar SD Worx
Wat vooral opviel was de dynamiek in het peloton. Geen enkele ploeg wilde het initiatief nemen, waardoor de voorsprong van de veertien steeds verder opliep. De teller stond bijna op tien minuten toen SD Worx toch in actie schoot door Lorena Wiebes en Elena Cecchini op kop te zetten, maar dat ging niet heel makkelijk tegen een goed draaiende kopgroep. Daar wist Koster op de eerste twee klimmetjes de bergpunten te pakken en virtueel de leiding over te nemen in het bergklassement.

De voorsprong van de koploopsters liep op tot boven de tien minuten, waardoor Canyon-SRAM en UAE Team ADQ een helpende hand toestaken aan SD Worx in het peloton. Op 50 kilometer van de finish was het gat nog altijd meer dan negen minuten, maar vlak voor de heuvelzone gingen de minuten er razendsnel vanaf. In de laatste 40 kilometer lagen namelijk de Côte de Colombiès (6,5 km à 4,2%), de Côte de Moyrazès (4,6 km à 5,5%), de Côte de Lavernhe (2,2 km aan 7,1%) en de finishklim Côte de Saint-Pierre (600 meter à 9,6%).

Peloton dunt uit, Kastelijn de sterkste vooraan
Op de Colombiès maakte SD Worx de koers hard door aanvallen van Bredewold en later zelfs van Kopecky, waardoor de voorsprong werd teruggebracht naar ongeveer vier minuten. In de nasleep van die Colombiès lag nog een vieze doorloper, waar Annemiek van Vleuten zich voor het eerst toonde maar gecounterd werd door SD Worx. Het peloton werd door deze strijd al flink uitgedund.

Yara Kastelijn is de sterkste in de kopgroep – foto: Cor Vos

Op de lastige Côte de Moyrazès was het Yara Kastelijn die wegreed uit de kopgroep en daarbij vooral Cordon-Ragot moest afschudden. In het peloton, dat drie minuten achter Kastelijn reed, koos Kopecky op diezelfde klim weer voor de aanval. Zij hoopte een springplank te zijn voor Demi Vollering, maar die kwam niet weg uit de favorietengroep. Daardoor viel het stil en kon Kastelijn haar voorsprong behouden.

Vollering tegen Van Vleuten
Met een alsmaar oplopende voorsprong van een minuut op haar eerste achtervolgers begon Kastelijn aan de steile Côte de Lavernhe (2,2 km aan 7,1%), terwijl Kopecky volgde op 2.55 en de favorietengroep op ruim drie minuten. Daaruit versnelde Van Vleuten op de steile laatste stroken, maar Vollering ging erop en erover vlak voor de top. Van Vleuten had de grootste moeite om te volgen, maar dat lukte toch.

Omdat de Nederlandse favorieten naar elkaar bleven kijken, kon een groep met onder meer Kopecky, Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman en Kasia Niewiadoma terugkeren. Dat was wel op ruim twee minuten van een ontketende Kastelijn, die met een grote voorsprong begon aan de laatste heuvel van 600 meter vlak voor de meet in Rodez.

foto: Cor Vos

Prachtige zege Kastelijn
De veldrijdster en wegrenster knokte zich naar boven en mocht zo haar eerste ritoverwinning vieren in de Tour de France bij de vrouwen. Achter haar kwamen de favorietengroep en de groep met vroege vluchters samen op de Côte de Saint-Pierre. Van Vleuten probeerde al vroeg in de aanval te gaan, maar zij blies zichzelf op. Vollering kwam er overheen en wist in extremis nog Anouska Koster te passeren.

De tweede plaats (en de zes bonificatieseconden) waren daardoor voor Vollering, terwijl Koster zich nog naar een derde plaats vocht. Daarachter strandde Van Vleuten op een vierde plaats. Zij verloor naast de bonificaties ook nog twee seconden op Vollering. Daarachter bleven de verschillen met de andere favorieten voor de eindzege klein.

Kopecky finishte uiteindelijk als veertiende, op 1.27 minuut van Kastelijn, waardoor ze haar gele trui behoudt in de Tour de France Femmes.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
26 juli 2023 17:31
Van Vleuten zal in ieder geval niet gemist worden om haar klimstijl, Vollering daarentegen tuft er voorbij zonder een overbodige beweging te maken.
  26 juli 2023 18:24
  Enorm houterige stijl inderdaad, beetje Froome-achtig maar nog erger. Ze lijkt soms eventjes te moeten stoppen met trappen omdat ze wegschuift. En dan die mooie flyer-stijl van Vollering ernaast, groot contrast.
26 juli 2023 17:27
SD Worx mag zichzelf wel eens achter de oren krabben. Met zoveel sterke rensters controleer je of je valt zelf aan. Dit was vlees noch vis. Geweldige prestatie van Yara, na de jaren van droogte.
  26 juli 2023 17:42
  Ze waren met Majerus toch ook mee in die aanval.
  26 juli 2023 17:56
  Majerus was helemaal nergens toen Yara ging en ze lijkt me ook niet de kopvrouw. Je laat een groep gratis en voor niets acht minuten wegrijden. Als er iets gebeurt in de achtervolging verlies je zomaar twee of drie minuten op een renster die je er niet zomaar vanaf gaat rijden in de komende dagen.
26 juli 2023 17:41
Mooi dat de keuze voor de weg eindelijk een overwinning oplevert. Heeft al regelmatig sterk gereden tijdens wedstrijden, maar nog nooit met winst als resultaat. Is al aan haar derde wielerleven bezig (eerst op de weg, toen in het veld en nu weer op de weg), maar is nog maar 25 jaar oud.
26 juli 2023 17:33
Wat zou er eerder gebeuren?

A ) De Noordpool helemaal ijsvrij
B ) Renners en ploegleiders die tijdens de koers op de hoogte van zijn van renners die er nog voor zitten.

A gaat harder dan ik een paar jaar geleden had verwacht, B gaat langzamer dan ik een paar jaar geleden had gedacht, het kan nog spannend worden!
26 juli 2023 18:03
Knap stand gehouden van Kastelijn, hele mooie zege voor haar. Achter haar een onsamenhangend koersverloop. Men heeft geen idee hoe SD-works te bestrijden, en SD-works zelf lijkt erdoor in verlegenheid gebracht te worden, en doet ook maar wat. Allemaal geen probleem als het spektakel oplevert maar dat is helaas niet het geval.
Ondanks alles Vollering goed op weg, bij Van Vleuten loopt het erg stroef, de souplesse is helemaal weg. Lijkt mij sterk dat ze in het geel komt.
  26 juli 2023 18:29
  Inderdaad bij SD zou alles gericht zijn op het klassement voor Vollering, maar nu mag Kopecky blijkbaar voor het behoud van de gele trui rijden.
  26 juli 2023 18:46
  Het tevreden houden van alle vedettes binnen SDWorx is denk ik de grooste uitdaging van deze ploeg.

  Je zag het in etappe 1 al: Vollering die verrast was door de aanval van Kopecky, en Wiebes die daardoor een massasprint mist. Wiebes en Kopecky die tegen elkaar sprinten voor de groene trui. En nu Kopecky die gaat aanvallen terwijl het klassement van Vollering het hoofddoel is.

  Dit gaat denk ik goed zolang er voor iedereen voldoende appels uit de boom vallen. Maar als de diverse teams een keer gaan samenspannen tegen SDWorx, dan zou het zomaar kunnen dat er onvrede gaat ontstaan. Wat dan weer extra goed nieuws is voor de tegenstand.
  Zou Loes Gunnewijk bij SD Worx in de auto zitten?
  26 juli 2023 19:53
  Vollering zei dat volgens het plan de bedoeling was om kopecky te laten aanvallen om er dan later naar toe te springen.
  Wat ze uiteindelijk ook geprobeerd heeft
26 juli 2023 17:33
Het verschil tussen Jumbo en SD Worx. Een plan dat een jaar wordt voorbereid vs "ik weet niet wat de bedoeling was".
  26 juli 2023 18:21
  Zolang het hele damespeloton in dienst van SD rijdt, hoeven ze zelf geen plan te hebben.
26 juli 2023 18:28
Sterke en zeer verdiende overwinning van Kastelijn.
26 juli 2023 17:25
Leuk voor Yara. Ik vond t koersverloop maar wat vreemd.
  26 juli 2023 19:06
  In de samenvatting bij de NOS net zag het er enerverend uit. Hoe dan ook een prachtige zege voor Yara.
26 juli 2023 17:44
Blijft raar zo een vrouwen peloton. Iedereen rijdt maar wat, onbegrijpelijke tactiek en snel gaat het ook niet. Lijkt wel een kinderkoers.
  26 juli 2023 17:55
  door de smalle top en de dominantie van een paar ploegen is het daar ook zelden nodig om veel tactiek toe te passen. tactieken van vollering slaan meestal echt nergens op, maar die is zoveel sterker (zeker dit jaar) dat het niet uitmaakt.

  vorig jaar was die ook al beter dan van vleuten, maar die is een pak (wieler)slimmer, dus die wist haar nog regelmatig te verslaan. ondertussen is het verschil gewoon te groot geworden en mag vollering naar believen blunderen, genoeg ruimte om dat te herstellen
26 juli 2023 17:30
Zoals voor de Tour al voorspeld een fantastische Kastelijn. Zal wel weer tranendal bij Vollering zijn, maar het is nu al duidelijk dat zij de Tour met twee vingers in de neus wint.
  26 juli 2023 17:36
  Wie huilt hier nou erger? Al dat gejank over het gehuil van iemand anders is pas echt pathetisch. Zal ik het ook elke keer gaan benoemen als iemand er hier over begint?
  26 juli 2023 18:18
  Dit wordt wel sneu inderdaad.
  Iemand jankt. En daar dan zelf constant over janken

Reacties zijn gesloten.