‘Tour de France: Unchained’ verklaart de essentie van wielrennen en haar verhalen op Netflix
foto: Cor Vos
Nick Doup zaterdag 22 juli 2023 om 08:00

‘Tour de France: Unchained’ verklaart de essentie van wielrennen en haar verhalen op Netflix

Bereid je voor op Steve Chainel op je beeldscherm als je de nieuwe Netflix-serie ‘Tour de France: Unchained’ gaat kijken. De oud-wielrenner en -veldrijder, tegenwoordig actief bij de Franse Eurosport, is namelijk de expert die uitleg geeft over wat wielrennen precies inhoudt en wat de Tour de France betekent. WielerFlits mocht de eerste drie afleveringen van de reeks alvast bekijken.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Het zijn 21 etappes met elke dag een winnaar. En de renner met de beroemde gele trui is de renner met de beste tijd na de 21 etappes.” Het is Steve Chainel, voormalig renner van FDJ, AG2R La Mondiale en Cofidis, die de Tour de France introduceert. Dat is niet gek, want met de serie op Netflix wil het wielrennen bovenal een nieuwe doelgroep aanboren. Mensen of sportliefhebbers die voor het eerst kennismaken met de koers, met de Tour de France.

Ook het spelletje wordt uitgelegd. “Wielrennen is geen individuele sport. Er zijn 22 teams met elk acht renners die samenwerken om hun kopman te laten winnen”, vertelt de Fransman. Niet dat hij de David Attenborough van de serie is, maar hij komt iedere aflevering soms even in beeld om een bepaalde situatie te duiden, over tactische keuzes of als het om de ‘regels’ van het wielrennen gaat.

Ook Eurosport-presentatrice Orla Chennaoui en oud-wielrenner David Millar vullen die rol in, al hebben zij een bescheiden rol in de eerste drie afleveringen.

In navolging van Drive to Survive
Voor doorgewinterde wielervolgers, en daar rekenen we jullie als vaste lezers van WielerFlits ook toe, kan dat soms een beetje raar overkomen. Waarom moet dat allemaal uitgelegd worden? Eigenlijk heeft de serie ‘Formula 1: Drive to Survive’ de lat heel hoog gelegd. Die reeks werd een hit op Netflix en zorgde voor grote interesse in de autosport.

F1-directeur Stefano Domenicali vertelde vorig jaar aan Motorsport.com dat de sport meer fans trok en vooral ook een jongere doelgroep wist te bereiken. Daarnaast zorgde de serie voor een groeiende populariteit van Formule 1 in Amerika, dat daarvoor vooral gefocust was op raceklasses als NASCAR en IndyCar.

Er kwamen vervolgens ook gelijksoortige series over golf en tennis, en nu dus ook over het wielrennen. Het is allemaal bedoeld om de interesse in het wielrennen te vergroten, meer mensen naar het wielrennen te trekken en op die manier de sport ook interessanter te maken voor sponsoren.

Achter de schermen
Dat maakt de serie overigens niet minder interessant voor de wielerfan. Hoofdrolspelers als Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Primož Roglič, Fabio Jakobsen, Thibaut Pinot komen aan het woord en daarnaast vertellen ploegmanagers en ploegleiders als Patrick Lefevere, Richard Plugge, Jonathan Vaughters, Marc Madiot, Grischa Niermann, Tom Steels hun verhaal. De grote afwezige is wel Tadej Pogačar; zijn ploeg UAE Emirates werkte niet mee en dus komt hij niet uitgebreid aan bod.

De cameraploeg van Netflix, dat samenwerkte met France Télévisions, was bij de acht teams die wel meewerkten welkom in de ploegbus, bij meetings met de ploegleiding, in volgwagens en in de hotels. Het koersverloop van de Tour 2022 wordt in grote lijnen in beeld gebracht, al zijn daarbij wel complete ritten overgeslagen en worden valpartijen met regelmaat uitgelicht. Niet alleen uit de Tour overigens, maar ook uit de Ronde van Polen en Parijs-Roubaix bijvoorbeeld.

Zie het dus niet als een ’terugblik’ op de Tour de France, want naast de koersbeelden staan vooral de verhalen – binnen en buiten de koers – centraal. Daarbij worden ook de dilemma’s en tegenstellingen opgezocht (en soms uitvergroot) en staan vreugde en verdriet dicht bij elkaar, inclusief spannende of soms dramatiserende muziek.


Bekijk hier de officiële trailer van Tour de France: Unchained, die vanaf donderdag 8 juni te zien is via Netflix.

 
36 Reacties
Sorteer op:
5 juni 2023
Derde bericht met in essentie weinig nieuws er bij. Het mag er ook gewoon bij staan dat het een advertorial is hoor, ik was toch al van plan even te spieken op Netflix.
  5 juni 2023
  Ik wilde het net zeggen/schrijven. Volgens mij heeft WF wat toegeschoven gekregen van Netflix. Onder het mom van onafhankelijke journalistiek zou een 'advertorial' tag wel zo netjes zijn.
  5 juni 2023
  Ik vind het best wel een genuanceerd bericht eigenlijk. Er wordt goed aangegeven dat het typische Netflix docu is. Persoonlijk lijkt het mij zeer de moeite waard maar op basis van dit artikel zou je ook kunnen besluiten de boel te skippen, niet echt een advertorial dus.
  6 juni 2023
  Nee hoor, dit is geen advertorial. Wij hebben als pers speciale toegang gekregen om enkele afleveringen voor te kijken, zoals veel kranten en media dat ook doen voordat een andere serie of film uitkomt. Op die manier kunnen wij al een beeld schetsen of een review schrijven daarvan, onder meer om jullie als lezers erin te interesseren. In deze afleveringen heb ik - als fervent volger van het wielrennen - ook weinig nieuws gezien, maar we merken wel dat de interesse in de serie toeneemt. Daar proberen wij ook op in te spelen met dit bericht en met het uitlichten van het Vingegaard-moment.
  Ik zag Wielerflits ook als bijdrager(?) in de aftiteling staan. Hoe zit dat?
5 juni 2023
Prachtig. Ik kijk er naar uit. Wat een goede reclame voor de wielersport. De positivo’s zijn het met me eens en de klagers klagen voort.
  5 juni 2023
  Ik ook, en dan beoordeel ik het daarna wel. Ik hoop dat het wel minde rommelig wordt geregisseerd dan de serie over movistar, die vond ik moeilijk wegkijken.
  5 juni 2023
  De docu-series op Prime Video over oa de Wolfpack, Team Jumbo en La Course kan ik aanraden voor de liefhebbers, die zijn prachtig. Ook op YouTube is van alles te vinden, zoals dit recente pareltje over Laurens Ten Dam. https://youtu.be/sVqnK077EWc
  9 juni 2023
  Net de eerste aflevering bekeken en het is gewoon een verzameling van oud nieuws dat we al kennen. Gemaakt voor dummies!
Wel lastig fietsen zonder chain.
5 juni 2023
Weer een typisch voorbeeld van fulltime azijnzeikers hier boven. In navolging van “F1 drive to survive” is dit alleen maar een prachtige kans voor de mooie wielersport om zich voor een breder publiek begrijpelijk en inzichtelijk te maken. En als je het niet eens bent of het teveel een reclame-bericht vind, neem dan niet de moeite om er op te klikken en laat staan een reactie te plaatsen…
  5 juni 2023
  Ik lees normaal gesproken het gros van de WF-berichten en ik wil dan ook gewoon commentaar geven als ik weinig nieuwswaarde zie naderhand. Fulltime azijnzeiken kan ik niet met mijn baan combineren, maar een beetje freelancen sta ik wel voor open.
  5 juni 2023
  Prima als de sport in de breedte meer belangstelling krijgt. Ik hoop wel dat Steve Chainel een paar woorden richt aan meerennende toeschouwers. Van die malloten die in juli de cols komen bevolken en de rest van het jaar een voetbal- of Red Bull-tricot dragen zijn er al voldoende.
5 juni 2023
Kijk er naar uit
5 juni 2023
Orla zit er in, dat is altijd goed. Maar kan @redactie bevestigen dat er veel gebruik wordt gemaakt van versnelde beelden?
  6 juni 2023
  Dat kan ik! Soms worden de beelden wat versneld afgespeeld en ook snel achter elkaar gemonteerd om daarmee wat snelheid en spanning te creëren. Dat gebeurt soms ook met wat creatief gebruik van de wedstrijdbeelden. Laat ik het zo zeggen: zoals wij de koersbeelden etappes gezien hebben op tv, zo ga je het niet 1-op-1 zien in de serie.
5 juni 2023
Ik vind het gezien de afgelopen tour nu ook juist jammer dat UAE niet heeft meegewerkt. Wat gebeurde er in de ploegleiderswagen tijdens de granon-etapppe, toen in het begin wout wegreed met vervolgens ook nog laporte en bijna ook nog benoot en van hooydonck terwijl er geen uae mannetjes te bekennen waren in de voorste gelederen van het peloton, toen roglic over de top van de telegraphe aanviel of toen het om de beurt aanvallen was?
  Mooi dat je aangeeft te weten dat ze niet meewerken maar toch je vraag nog even dropt. Jammer dat Pogi geen NL leest anders had ie vast geantwoordt!
  Ik zou als ploeg(leiders) ook niet toestaan om mee te werken. Dat gekrijs om 'transparantie' vind ik potsierlijk en de hele tijd van die filmlui om je heen irritant, afleidend en mogelijkerwijs kennis delend.
  6 juni 2023
  @RV IK vind het niet zozeer vervelend als het gaat om transparantie. Immers al je het echt zou willen zijn er genoeg mogelijkheden buiten de camera's om om iets stouts te doen. Het is vooral jammer voor ons als wielerfans zelf. Je kan juist door dit soort docu's de renners waar je al fan van bent beter leren kennen in hun koersstijl en ervaringen of renners die je nog niet echt kende leren kennen en er fan van worden, naast dat het natuurlijk interessant is om te zien hoe teams over bepaalde zaken in de koers denken.
8 juni 2023
Max Verstappen doet ook niet mee. Hij kon zich niet vinden in de manier die Netflix voor ogen had met deze serie en focust zich liever op het racen.
  9 juni 2023
  Dan heb je dus niet opgelet, Max doet dus wel mee
Ik zag Wielerflits ook als bijdrager(?) in de aftiteling staan. Hoe zit dat?
  9 juni 2023
  Ik denk omdat ze interviews die Wielerflits heeft afgenomen in beeld laten zien (ik zag al een voorstuk van Senechal).
  13 juni 2023
  Netflix heeft, zoals je misschien gezien hebt, enkele beelden van WielerFlits gebruikt voor de serie. Dat interview met Sénéchal inderdaad en ook waren Maxim en Raymond te horen met wat ze in de WielerFlits Update zeiden.
16 juni 2023
Ik heb me er doorheen lopen worstelen:). Net zoals met de F1 afleveringen zoeken ze verhaallijnen die er niet zijn zoals Vingeaard met Van Aert. Daarnaast maken ze zaken spannender voor het verhaal zoals het verslag voor plek 3 (Thomas en Gaudu)die nooit spannend is geweest. Je ziet ook steeds geknipte beelden van het wedstrijdverloop wat niet lekker loopt voor. Maar anderzijds, wat ook voor de F1 afleveringen gold toen Verstappen voor het eerst kampioen werd vond ik het nu ook weer mooi om te zien hoe het eraan toe gaat in de koers en achter de schermen. Wat dat betreft is hun eigen Jumbo serie op Amazon Prime ook echt een aanrader.
17 juni 2023
Unchained is pure marketing van Netflix en ASO. Dat hoeft niet slecht te zijn en de beelden zijn mooi, maar het valt ook een beetje in herhaling.
19 juni 2023
Zojuist de laatste aflevering gezien. Ik vond het erg goed in elkaar gezet en ze hebben zorgvuldig een paar verhaallijnen uitgezonden. Ondanks dat ik wist wat er komen ging vond ik het toch spannend en wilde ik steeds verder kijken. Veel sympathie gekregen voor Gaudu, Pinot en Philipsen. Ook de duidelijke gift van Vingegaard aan Van Aert in de tijdrit, met bijbehorende emoties van dankbaarheid van die laatste, vond ik erg mooi om te zien.
5 juni 2023
Het is vooral het zoeken van spektakel toch? Alsof de renners clowntjes in het circus zijn
  5 juni 2023
  Een compilatie van valpartijen en andere calamiteiten dus…
  5 juni 2023
  Je hebt de serie al gezien? Daarnaast dient wielrennen ter vermaak en heeft het verder geen enkel nut. In die zin dus vergelijkbaar met het circus.
  5 juni 2023
  Haha mooie valpartij oeh en daar gaat er nog een. Genieten
  5 juni 2023
  Alsof de valpartijen op twitter etc nu niet tot in den treuren worden bekeken door de wielervolgers.
Onlangs netflix er af gesodemieterd voor HBO, veel leukere series daar. Binnenkort 'The Wire' maar in geheel terugzien, dan maar niet die maffe stoelendans-met-fietsen terugzien. Het enige wat ik jammer vind is de furieuze Madiot missen die denkt dat ie in de Romeinse tijden leeft.
  5 juni 2023
  It's all in the game, mon grand!
  Beetje late reactie van mij, maar ik had precies hetzelfde beeld van Madiot. Maar in deze serie vind ik hem toch veel sympathieker overkomen. Datzelfde geldt voor Thibaut Pinot. Dr druk op die man is in Frankrijk enorm. Ik vond het hier en daar een mooie serie.

Reacties zijn gesloten.