Tour de France Femmes: Marianne Vos boekt in Rosheim tweede ritzege

vrijdag 29 juli 2022 om 16:19
Tour de France Femmes: Marianne Vos boekt in Rosheim tweede ritzege

foto: Cor Vos

Marianne Vos heeft de zesde etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De geletruidraagster was in de sprint van een uitgedund peloton sneller dan Marta Bastianelli en Lotte Kopecky. Lorena Wiebes kwam op twintig kilometer van de streep ten val en zat daardoor niet in de groep die streed om de ritzege.

Op de laatste dag voor het zware slotweekend kreeg het peloton van de Tour de France Femmes een heuvelrit voorgeschoteld. De 128,6 kilometer van Saint-Dié-des-Vosges naar Rosheim bevatte geen echte bergen, maar wel de nodige kuitenbijters. De Col d’Urbeis (4 km aan 3%), Côte de Klingenthal (1 km aan 6,1%) en Côte de Grendelbruch (1,2 km aan 8%) lagen in het eerste deel van de etappe, de ongecategoriseerde Route de Molkirch en de Côte de Boersch (2 km aan 4,4%) maakten deel uit van de finale. Toen de rensters bovenkwamen op die laatste beklimming, was het nog vier kilometer tot de finish.

De zesde etappe bood op papier kansen voor vluchters, en dus zagen we in de openingsfase verschillende pogingen om in de ontsnapping van de dag te komen. Aanvankelijk kwam niemand echt weg. Wel reed Maaike Boogaard (UAE Team ADQ) even alleen voorop, waardoor ze de punten op de Col d’Urbeis pakte. Achter haar sprokkelde bolletjestruidraagster Femke Gerritse ook nog een puntje mee.

Kopgroep van veertien
Ondertussen was er in het peloton een valpartij geweest, waarbij ook Elisa Longo Borghini betrokken was. De kopvrouw van Trek-Segafredo keerde echter al snel weer terug in het peloton, waar na zo’n vijftig kilometer dan toch veertien rensters definitief uit wegreden. De namen: Silke Smulders (Liv Racing), Anna Henderson (Jumbo-Visma), Christine Majerus (SD Worx), Audrey Cordon-Ragot (Trek-Segafredo), Marie Le Net (FDJ-SUEZ-Futuroscope), Franziska Koch (DSM), Tiffany Cromwell (Canyon//SRAM Racing), Ruby Roseman-Gannon (BikeExchange-Jayco), Sandra Alonso (Ceratizit-WNT), Kathrin Hammes (EF Education-TIBCO-SVB), Jesse Vandenbulcke (Le Col-Wahoo), Joscelin Lowden (Uno-X), Tamara Dronova-Balbolina (Roland Cogeas Edelweiss Squad) en Sheyla Guttiérez (Movistar).

Het peloton – foto: Cor Vos

UAE Team ADQ had de slag gemist. Om die reden probeerde Marta Bastianelli in haar eentje de sprong te maken, maar zij kwam in de welbekende chasse patat terecht. Nadat ze terug was gezakt, besloot haar ploeg in het peloton te gaan rijden. De voorsprong van de koploopsters, die op een zeker moment twee minuten was, werd zodoende teruggebracht naar een minuut en 15 seconden.

Bolletjestrui
Even later breidden de vluchtsters hun voorsprong weer wat uit, waarna Valcar – Travel & Service mee ging helpen in de achtervolging. Voorin had Lowden op dat moment al de volle buit aan bergpunten gepakt op de Côte de Klingenthal en Côte de Grendelbruch. Omdat de Britse aan de dag begon zonder bergpunten en daarna nog slechts één gecategoriseerde klim lag, kwam Gerritse haar tricot echter niet in gevaar. De Nederlandse mag ook zaterdag in de bollen starten.

Op de Route de Molkirch was er zowel in de kopgroep als in het peloton een versnelling. Grace Brown trok door in het peloton en kreeg Liane Lippert, Silvia Persico en geletruidraagster Marianne Vos met zich mee. De vier zakten vervolgens echter weer terug. Vooraan ging Vandenbulcke, waarna Hammes counterde. Het zorgde ervoor dat kopgroep verbrokkelde. In de afdaling nam Henderson dan de aanval over, maar ze kwam in eerste instantie niet weg. Kort voor de Côte de Boersch lukte dit wel. De Australische kreeg Le Net en Lowden met zich mee.

Valpartij Wiebes
Terwijl er in de kopgroep onrust was, was er in het peloton een valpartij te melden. Het grootste slachtoffer was Lorena Wiebes. De draagster van het groen kon haar weg vervolgen, maar moest de ritzege uit haar hoofd zetten. Ook Lotte Kopecky ging tegen het asfalt. In tegenstelling tot Wiebes, kon de Belgische terugkeren.

De gehavende Wiebes – foto: Cor Vos

Terug naar voren: op de Côte de Boersch reed Le Net haar medevluchtsters eraf. Zij zakten terug in het peloton, dat op de top van de klim een halve minuut achter Le Net reed. Er waren wat schermutselingen bij de favorieten – Lippert trok door, Vollering probeerde er vanonder te muizen -, maar niemand sloeg echt een gat. Door vooral het werk van Ellen van Dijk lag het tempo wel dermate hoog, dat Le Net aan het begin van de laatste afdaling gegrepen werd.

Vervolgens kwam het aan op een massasprint. Daarin toonde Marianne Vos zich sneller dan Marta Bastianelli en Lotte Kopecky. Elisa Balsamo, die gebracht werd door Elisa Longo Borghini en Ellen van Dijk lang op kop zag rijden, moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Dit artikel delen:

28 Reacties

kelderfan 29 juli 2022 om 16:25

Mooi dat Marianne Vos ’t nog steeds kan laten zien.

0
josemanuelfuente 29 juli 2022 om 16:28

Vos definitief groen?

0
bartp25 29 juli 2022 om 16:36

feitelijk volgens mij nog niet, maar realistisch gezien natuurlijk wel.

0
the student 29 juli 2022 om 16:28

Het tijdperk vos is nog niet ten einde. Sterke sprint.

0
Mwielerfan 29 juli 2022 om 16:31

Wat gaaf dat ze nog zo kan schitteren. En verstandig om de bergen in de giro te mijden, waar ze toch niet meer met de beste 5 mee kan

0
Pietspeed 29 juli 2022 om 16:35

Dat was een dijk van een lead-out van Ellen voor de slimme Vos. Hoe kun je haar zo in een zetel naar de finish brengen. Van Dijk, Borghini, Balsamo, en dan eventueel Marianne in het wiel. Of was hier tegen Vos niets te beginnen?

0
Merlinappa 29 juli 2022 om 16:38

Tactisch was het niet heel sterk nee, Ellen had beter de benen al stil kunnen houden met 500 meter te gaan en Vos zo de kop opdringen. Of het uit had gemaakt weet ik niet

0
Brabander 29 juli 2022 om 16:45

Balsamo heeft het niet echt deze week. Maar die profiteert daar toch ook van?

0
Pietspeed 29 juli 2022 om 18:21

Ellen heeft veel lengte en Marianne lijkt me daar dan het meeste van te profiteren. Bij de mannuh is het een veldslag bijna bij elke lead-out wie bij wijze van spreken in het wiel van Morkov mag zitten. Velen in het pak zullen het wel als ongeschreven wielerwet beschouwen dat dat Cavendish is of Jakobsen logischerwijs. Waarom anders een lead-out? De dames zijn wat liever of naiever oid mi dan.
Idd, precies dat, de benen dan door Ellen ff stil houden. Dat moeten ze in de volgauto toch ook zien? Heb helemaal niks tegen Marianne, integendeel, maar dat de concurrentie zich zo een loer laat draaien. Stel je voor Brand zit er ook nog bij in deze Tour.

0
Oblomov 29 juli 2022 om 20:15

Wat lost het op dan, als Van Dijk de benen stil zou houden? We hebben toch al eerder gezien dat Vos er geen probleem mee heeft om het tempo er dan helemaal uit te halen en te wachten tot iemand aangaat.

Het plan van Trek was gewoon keurig: Van Dijk die het tempo erin houdt en Longo Borghini die vervolgens een lead-out doet voor Balsamo. Het zette alleen geen zoden aan de dijk omdat Balsamo de benen niet had.

0
Pietspeed 29 juli 2022 om 23:20

De truc is uiteraard Marianne al op een paar fietslengtes te hebben als Trek tempo hoog houdt. Al tijden zie je dat slimme Vos van wiel naar wiel springt, waar ze vroeger met 2 vingers in de neus alleen voor de sprint over de meet kwam. Die macht heeft ze niet meer. Zo intelligent als zij de koers leest moet Trek of bijv SDW dat dan ook doen.

0
jp.vanoosterhout 29 juli 2022 om 16:39

marianne vos is gewoon wout van aert 2.0 en al meer dan 15 jaar,en nog bij de top! heel grote sportvrouw !!

0
Baukema Tomoulin 29 juli 2022 om 17:46

Vos is natuurlijk de ultieme voorloper van van Aert. If anything is dit een voorproefje voor wat Wout op zijn 35ste nog kan.

0
bartp25 29 juli 2022 om 18:28

Niveau in de breedte bij de mannen is natuurlijk een stuk hoger. Je ziet bij de mannen nu dat de ‘oudjes’ relatief weinig presteren.

0
Pietspeed 29 juli 2022 om 18:28

Mwah, Wout vandaag en gisteren, maar ‘morgen’ zo weer een Merckx 3.0

0
Jacco van Stierop 29 juli 2022 om 16:57

Vos weer ongenaakbaar, zette gelijk met Balsamo de sprint in maar was gewoon een stuk sneller. Simpel. Weinig spanning voor de groene trui dit jaar in de Tour, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Edit redactie: Klopt natuurlijk helemaal. Bedankt, is aangepast!

0
De Capybara van de Conradkade 29 juli 2022 om 17:07

Sterk hoor! Geluk in de liefde en schitteren in de Tour, mooi.

0
Alfred Issendorf 29 juli 2022 om 18:00

Geluk in de liefde? Haar geliefde kan evengoed een golddigger zijn. Maar misschien weet jij meer?

0
Brabander 29 juli 2022 om 18:08

Moniek Tenniglo toch?

0
Wildebert 29 juli 2022 om 17:24

Vos ook overtuigend in de positionering. Bleef zo mooi uit de problemen. En knap dat ze het dan toch ook nog weet af te maken.

0
Pietspeed 29 juli 2022 om 23:22

Helemaal waar en chapeau.

0
Alfred Issendorf 29 juli 2022 om 18:03

En Vos tweede. Het was lastig te zien, maar Kopecky zat constant in het wiel van Wiebes. Misschien iets te dichtbij waardoor ze Wiebes in de afdaling ten val bracht door contact?

0
EricV 29 juli 2022 om 19:00

Vos beste wielo die er is. Beter dan de hr merckx

0
Pietspeed 29 juli 2022 om 23:23

Totaal niet te vergelijken.

0
horsm 29 juli 2022 om 23:29

7 Italiaansen in de top tien.

0
NiM 30 juli 2022 om 00:18

Wat is jouw probleem met Kopecky eigenlijk elke dag? Heeft ze je dickpic op Instagram niet beantwoord of ?

0
NiM 30 juli 2022 om 00:49

Er zijn trouwens foto’s waarbij je ziet dat wiebes tegen het achterwiel van haar ploeggenote rijdt

0
Pol 30 juli 2022 om 08:29

Ook foto’s gezien dat Kopecky terug gebracht is door de volgauto van Plantur-Pura.
Is ook bevestigd door de Belgische T.V.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone