Tour de France 2023: Medisch bulletin en juryrapport
foto: Cor Vos
maandag 24 juli 2023 om 07:00

Tour de France 2023: Medisch bulletin en juryrapport

Overzicht Dagelijks publiceert de organisatie van de Tour de France na de etappe belangrijke informatie over blessures van renners en uitgedeelde straffen door de wedstrijdjury. Dat doet zij in het medisch bulletin en in het juryrapport. In dit overzicht bundelt WielerFlits alle medische updates uit de koers en de uitgedeelde straffen.


Zondag 23 juli – Etappe 21

Medisch bulletin

Geen meldingen

Juryrapport

Het begon op twaalf kilometer van de finish te regenen op de Champs-Elysées in Parijs. Daarom werd uit veiligheidsoverwegingen en in overleg met de organisatie besloten om artikel 20b toe te passen, zodat de tijd zou worden opgenomen bij de volgende passage van de streep, één ronde (6,8 kilometer) voor de finish. De beslissing werd meteen uitgezonden op Radio-Tour.


Zaterdag 22 juli – Etappe 20

Medisch bulletin

flag-us Sepp Kuss (Jumbo-Visma) – Meerdere gezichtswonden gehecht door de koersdokter, ook meerdere kneuzingen.

flag-es Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) – Kleine wonde in het gezicht en meerdere kneuzingen.

flag-fr Victor Lafay (Cofidis) – Meervoudige kneuzing met licht hoofdletsel maar bij bewustzijn.
Geëvacueerd naar het ziekenhuis van Colmar.

Juryrapport

flag-es Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) – Meermaals profiteren van het zog van een voertuig. 20 seconden straftijd in het algemeen klassement, en een aftrek van 4 punten in het puntenklassement en 2 in het bergklassement.

flag-gb Steve Cummings (ploegleider INEOS Grenadiers) – Meermaals een renner laten profiteren van het zog van een voertuig. 500 Zwitserse frank boete.

flag-pt Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty) – Gebruik van voetpaden die geen deel uitmaken van het parcours. 20 seconden straftijd in het algemeen klassement, en een aftrek van 16 punten in het puntenklassement en 8 in het bergklassement. 200 Zwitserse frank boete en een aftrek van 25 punten in het UCI-klassement.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 33 fietsen gecontroleerd. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.

In etappe 21 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 0 tot op drie ronden van het einde.


Vrijdag 21 juli – Etappe 19

Medisch bulletin

flag-nz Corbin Strong (Israel-Premier Tech) – Meerdere schaafwonden.

Juryrapport

flag-fr Christophe Laporte (Jumbo-Visma) – Ongepast gedrag (gooien met een bidon). 200 Zwitserse frank boete.

Tijdens etappe 18 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 10 tot 500 meter voor de top van de Col du Platzerwasel.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 34 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Donderdag 20 juli – Etappe 18

Medisch bulletin

Geen meldingen

Juryrapport

flag-be Tom Steels (ploegleider Soudal Quick-Step) – Onreglementaire ravitaillering, midden op de weg. 500 Zwitserse frank boete.

flag-be Gino Van Droogenbroeck (medewerker Soudal Quick-Step) – Onreglementaire ravitaillering, midden op de weg. Uitsluiting tijdens etappe 19.

flag-no Jonas Abrahamsen (Uno-X) – Ongepast gedrag (urineren in het openbaar). 200 Zwitserse frank boete.

Tijdens etappe 18 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 10 tot 15 kilometer van de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 36 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Woensdag 19 juli – Etappe 17

Medisch bulletin

flag-co Egan Bernal (INEOS Grenadiers) – Blessure aan de rechterelleboog.

Juryrapport

flag-fr Motard Joël Chary en commentator Thomas Voeckler (France Télévisions) – Een overtreding van de reglementen of richtlijnen met betrekking tot de verplaatsing van een voertuig in de race. Hierbij zijn de specificaties voor pers niet gerespecteerd voor de top van de Col de la Loze. Uitsluiting tijdens etappe 18 en ieder 500 Zwitserse frank boete.

flag-es Juan Manuel Garate (ploegleider EF Education-EasyPost) – Onregelmatige bevoorrading (om veiligheidsredenen). 500 Zwitserse frank boete.

flag-ca Keir Plaice (medewerker EF Education-EasyPost) – Onregelmatige bevoorrading (om veiligheidsredenen). Uitsluiting tijdens etappe 18.

flag-us Lawson Craddock (Jayco AlUla) – Het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. 500 Zwitserse frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

flag-no Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) – Onrechtmatige bevoorrading (het geven van een plakbidon). 200 Zwitserse frank boete.

flag-si Andrej Hauptman (ploegleider UAE Emirates) – Onrechtmatige bevoorrading (het geven van een plakbidon). 200 Zwitserse frank boete.

flag-es Pello Bilbao (Bahrain Victorious) – Ongepast gedrag (jegens een toeschouwer). Officiële waarschuwing.

Tijdens etappe 18 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 0 tot 15 kilometer van de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 36 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Dinsdag 18 juli – Etappe 16

Medisch bulletin

flag-fr Alexis Renard (Cofidis) – Gebroken elleboog.

Juryrapport

flag-ch Stefan Küng (Groupama-FDJ) – Ongeoorloofde bevoorrading. Twintig seconden tijdstraf in het algemeen klassement en 200 Zwitserse Frank boete.

flag-fr Benoit Genauzeau (ploegleider TotalEnergies) –  Het niet opvolgen van instructies van een commissaris. 200 Zwitserse frank boete.

Tijdens etappe 17 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 10 tot 500 meter onder de top van de Col de la Loze.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 13 fietsen gecontroleerd, waarvan 13 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Zondag 16 juli – Etappe 15

Medisch bulletin

flag-be Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma) – Meerdere wonden op de rug.

flag-at Michael Gogl (Alpecin-Deceuninck) – Trauma aan de pols.

flag-us Sepp Kuss (Jumbo-Visma) – Behandeling door de dokter onderweg.

flag-no Rasmus Tiller (Uno-X) – Behandeling door de dokter onderweg.

flag-fr Clément Champoussin (Arkéa-Samsic) – Behandeling door de dokter onderweg.

flag-au Chris Hamilton (Team dsm-firmenich) – Meerdere kneuzingen. Behandeld door het medisch team.

flag-lv Krists Neilands (Israel-Premier Tech) – Meerdere kneuzingen. Medische motorverzorging.

Juryrapport

flag-si Andrej Hauptman (ploegleider UAE Emirates) – Onregelmatige bevoorrading (om veiligheidsredenen). 500 Zwitserse frank boete.

flag-au Mathew Hayman (ploegleider Jayco-AlUla) – Onregelmatige bevoorrading (om veiligheidsredenen). 500 Zwitserse frank boete.

flag-es José Teixeira (medewerker UAE Emirates) – Onregelmatige bevoorrading (om veiligheidsredenen). Uitsluiting in etappe 17.

flag-it Marco Andreini (medewerker Jayco-AlUla) – Onregelmatige bevoorrading (om veiligheidsredenen). Uitsluiting in etappe 17.

flag-dk Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck) – Onrechtmatige bevoorrading (het geven van een plakbidon). 200 Zwitserse frank boete.

flag-be Christoph Roodhooft (ploegleider Alpecin-Deceuninck) – Het niet-respecteren van instructies van de commissarissen. 400 Zwitserse frank boete.

flag-pt Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty) – Ongepast gedrag (bidon weggooien in het openbaar). 200 Zwitserse frank boete.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 53 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Zaterdag 15 juli – Etappe 14

Medisch bulletin

flag-es Antonio Pedrero (Movistar) – Drie gebroken ribben en mogelijk gekneusde long. Afgevoerd naar het ziekenhuis van Léman.

flag-za Louis Meintjes (Intermarché-Circus-Wanty) – Blessure aan de rib en gebroken sleutelbeen. Afgevoerd naar het ziekenhuis van Léman.

flag-co Daniel Felipe Martínez (INEOS Grenadiers) – Hoofdblessure, lichte hersenschudding. Wilde de wedstrijd onder begeleiding voortzetten. Daarna niets meer gemeld.

flag-fr Adrien Petit (Intermarché-Circus-Wanty) – Grote bloeduitstorting op het rechterbeen en de rechterenkel. Schaafwonden op de rechterbil. Ter plaatse en tijdens de koers behandeld, wilde de wedstrijd voortzetten.

flag-co Esteban Chaves (EF Education-EasyPost) – Schouderblessure. Wilde de wedstrijd voortzetten, maar gaf niet veel later op.

flag-fr Romain Bardet (Team dsm-firmenich) – Hoofdblessure, hersenschudding en gedesoriënteerd. Opgave, maar niet afgevoerd naar het ziekenhuis.

flag-gb James Shaw (EF Education-EasyPost) – Hoofdblessure, hersenschudding. Afgevoerd naar het ziekenhuis van Thonon-les-Bains.

Tijdens de etappe was er een massale valpartij, daarbij zijn meerdere renners behandeld toen de wedstrijd was stilgelegd.

Juryrapport

flag-fr Motard Sébastien Merono en cameraman Brice Baudit (France Télévisions) – Een overtreding van de reglementen of richtlijnen met betrekking tot de verplaatsing van een voertuig in de race. Hierbij zijn de specificaties voor pers niet gerespecteerd voor de bonificatiesprint op de Col de Joux Plane. Uitsluiting tijdens etappe 15 en ieder 500 Zwitserse frank boete.

flag-fr Motard Steve Meilleur en fotograaf Bernard Papon (L’Équipe) – Een overtreding van de reglementen of richtlijnen met betrekking tot de verplaatsing van een voertuig in de race. Hierbij zijn de specificaties voor pers niet gerespecteerd voor de bonificatiesprint op de Col de Joux Plane. Uitsluiting tijdens etappe 15 en ieder 500 Zwitserse frank boete.

flag-fr Motard Amine Guedaiem en fotograaf Marco Bertorello (AFP) – Een overtreding van de reglementen of richtlijnen met betrekking tot de verplaatsing van een voertuig in de race. Hierbij zijn de regels van de pool niet gerespecteerd. Uitsluiting tijdens etappe 15 en ieder 500 Zwitserse frank boete.

flag-pl Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) – Onreglementaire bevoorrading (het geven van een plakbidon). 200 Zwitserse frank boete.

flag-gb Steve Cummings (ploegleider INEOS Grenadiers) – Onreglementaire bevoorrading (het geven van een plakbidon). 200 Zwitserse frank boete.

flag-dk Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) – Ongepast gedrag (urineren in het openbaar). 200 Zwitserse frank boete.

flag-ua Dymtro Borysov (medewerker Israel-Premier Tech) – Onreglementaire ravitaillering, midden op de weg, tijdens etappe 13. Uitsluiting tijdens etappe 15.

Waarschuwing van de jury aangaande het bevoorraden van renners: Personeel dat voor bevoorrading zorgt moet teamkleding dragen en niet meer dan 1 meter van de rand van de weg staan. Er wordt slechts aan een kant van de weg uitgedeeld.

Tijdens etappe 15 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 10 tot 5 kilometer voor de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 52 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Vrijdag 14 juli – Etappe 13

Medisch bulletin

Geen meldingen

Juryrapport

flag-gb Ben Turner (INEOS Grenadier) – Voor het niet dragen van een rugnummer. 100 Zwitserse frank boete.

flag-gb Steve Cumming (ploegleider INEOS Grenadiers – Voor het niet dragen van een rugnummer. 100 Zwitserse frank boete.

flag-be Laurenzo Lapage (ploegleider Intermarché-Circus-Wanty) – Het niet opvolgen van instructies van een commissaris. 200 Zwitserse frank boete.

flag-be Victor Campenaerts (Lotto Dstny) – Het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. 500 Zwitserse frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

flag-be Rik Verbrugghe (ploegleider Israel-Premier Tech) – Onreglementaire ravitaillering. 500 Zwitserse frank boete.

Tijdens etappe 14 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 10 tot 500 meter voor de top van de Col de Joux Plane.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 52 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Donderdag 13 juli – Etappe 12

Medisch bulletin

flag-es David de la Cruz (Astana Qazaqstan) – Letsel aan de rechterelleboog. Afgevoerd naar het ziekenhuis van Roanne.

flag-fr Quentin Pacher (Groupama-FDJ) – Schaafwonden aan de rechterelleboog.

flag-no Torstein Træen (Uno-X) – Schaafwonden.

Juryrapport

flag-sk Peter Sagan (TotalEnergies) – Een handaflossing met een ploeggenoot (Mathieu Burgaudeau). 500 Zwitserse frank boete, 10 seconden tijdstraf in het algemeen klassement en zes punten aftrek in het puntenklassement.

flag-fr Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) – Een handaflossing met een ploeggenoot (Peter Sagan). 500 Zwitserse frank boete, 10 seconden tijdstraf in het algemeen klassement en zes punten aftrek in het puntenklassement.

flag-pt Ruben Guerreiro (Movistar) – Het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. 500 Zwitserse frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

Tijdens etappe 13 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 10 tot 5 kilometer voor de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 51 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Woensdag 12 juli – Etappe 11

Medisch bulletin

Geen meldingen

Juryrapport

Tijdens etappe 12 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 10 tot 15 kilometer voor de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 53 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Dinsdag 11 juli – Etappe 10

Medisch bulletin

Geen meldingen

Juryrapport

flag-it Luca Mozzato (Arkéa-Samsic) – Onreglementaire bevoorrading (het geven van een plakbidon). 200 Zwitserse frank boete.

flag-fr Sébastien Hinault (ploegleider Arkéa-Samsic) – Onreglementaire bevoorrading (het geven van een plakbidon). 200 Zwitserse frank boete.

flag-es Antonio Pedrero (Movistar) – Het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. 500 Zwitserse frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

flag-be Christoph Roodhooft (ploegleider Alpecin-Deceuninck) – Het niet opvolgen van instructies van een commissaris. 200 Zwitserse frank boete.

flag-es Bingen Fernandez (ploegleider Cofidis) – Het niet opvolgen van instructies van een commissaris. 200 Zwitserse frank boete.

Tijdens etappe 11 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 10 tot 15 kilometer voor de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 53 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Zondag 9 juli – Etappe 9

Medisch bulletin

flag-fr Lilian Calmejane (Intermarché-Circus-Wanty) – Oppervlakkige schaafwonden.

flag-nl Lars van den Berg (Groupama-FDJ) – Schaafwonden aan de rechterelleboog.

Juryrapport

Tijdens etappe 10 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 15 tot 14 kilometer voor de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 56 fietsen gecontroleerd, waarvan 9 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Zaterdag 8 juli – Etappe 8

Medisch bulletin

flag-gb Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) – Blessure aan het rechterschouder met een vermoeden van een sleutelbeenbreuk (inmiddels is bevestigd dat Cavendish inderdaad zijn sleutelbeen heeft gebroken, red.). Afgevoerd naar het ziekenhuis in Périgueux.

flag-be Steff Cras (TotalEnergies) – Blessure aan de rechterenkel en rechterknie. Afgevoerd naar het ziekenhuis in Limoges.

flag-no Torstein Træen (Uno-X) – Schaafwonden aan beide knieën.

Juryrapport

flag-at Michael Gogl (Alpecin-Deceuninck) – Onreglementaire bevoorrading (het krijgen van een plakbidon). 200 Zwitserse frank boete.

flag-be Christoph Roodhooft (ploegleider Alpecin-Deceuninck) – Onreglementaire bevoorrading (het geven van een plakbidon). 200 Zwitserse frank boete.

flag-be Frederik Frison (Lotto Dstny) – Onreglementaire bevoorrading (het krijgen van een plakbidon). 200 Zwitserse frank boete.

flag-be Mario Aerts (ploegleider Lotto Dstny) – Onreglementaire bevoorrading (het geven van een plakbidon). 200 Zwitserse frank boete.

flag-kz Alexandre Shefer (ploegleider Astana Qazaqstan) – Het niet opvolgen van de instructies van een commissaris. 200 Zwitserse frank boete.

flag-be Yves Lampert (Soudal Quick-Step) – Ongepast gedrag (urineren in het openbaar). 200 Zwitserse frank boete.

Tijdens etappe 9 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 15 tot 4 kilometer voor de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 55 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Vrijdag 7 juli – Etappe 7

Medisch bulletin

Niets te melden.

Juryrapport

flag-gb Steve Cummings (ploegleider INEOS Grenadiers) – Het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. De renners in kwestie konden niet worden geïdentificeerd. 500 Zwitserse frank boete.

flag-fr Sébastien Hinault (ploegleider Arkéa-Samsic) – Het niet opvolgen van de instructies van een commissaris. 200 Zwitserse frank boete.

Tijdens etappe 8 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 10 tot 15 kilometer voor de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 55 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Donderdag 6 juli – Etappe 6

Medisch bulletin

Niets te melden.

Juryrapport

flag-pt Ruben Guerreiro (Movistar) – Een onreglementaire sprint op de top van de Col du Tourmalet. 500 Zwitserse frank boete, 5 minpunten in het bergklassement en teruggezet naar de laatste plaats van zijn groep.

flag-nl Frans Maassen (ploegleider Jumbo-Visma) – Het niet opvolgen van instructies van een commissaris. 200 Zwitserse frank boete.

flag-pt Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty) – Het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. 500 Zwitserse frank boete.

flag-no Alexander Kristoff (Uno-X) – Het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. 500 Zwitserse frank boete.

Tijdens etappe 7 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 15 tot 20 kilometer voor de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 56 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Woensdag 5 juli – Etappe 5

Medisch bulletin

Niets te melden.

Juryrapport

flag-it Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) – Ongepast gedrag (urineren in het openbaar). 200 Zwitserse frank boete.

flag-au Ben O’Connor (AG2R Citroën) – Ongepast gedrag (urineren in het openbaar). 200 Zwitserse frank boete.

flag-es Xavier Florencio (ploegleider Bahrain Victorious) – Overtreding betreffende de besturing van een voertuig in de koers (het openen van een deur net voor het passeren van de renners). 500 Zwitserse frank boete.

flag-au Matthew Hayman (ploegleider Jayco AlUla) – Het niet opvolgen van instructies van een commissaris. 500 Zwitserse frank boete.

flag-de Rolf Aldag (ploegleider BORA-hansgrohe) – Het niet opvolgen van instructies van een commissaris. 500 Zwitserse frank boete.

flag-be Steven De Neef (ploegleider Intermarché-Circus-Wanty) – Het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. De renners in kwestie konden niet worden geïdentificeerd. 500 Zwitserse frank boete.

Tijdens etappe 6 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 15 tot 10 kilometer voor de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 57 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Dinsdag 4 juli – Etappe 4

Medisch bulletin

flag-nl Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step) – Meerdere schaafwonden en kneuzingen.

flag-it Jacopo Guarnieri (Lotto Dstny) – Gebroken sleutelbeen en een gebroken rib. Afgevoerd naar het ziekenhuis in Pau.

Juryrapport

flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) – Van de lijn afwijken tijdens de sprint/andere renners in gevaar brengen. 500 Zwitserse frank boete, dertien strafpunten in het puntenklassement en teruggezet naar de laatste plek (22) in de groep.

flag-de Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) – Het hinderen van een renner in aanloop naar de sprint. 500 Zwitserse frank boete, vijftig strafpunten in het puntenklassement en dertig seconden straftijd in het algemeen klassement.

flag-es Bingen Fernandez (ploegleider Cofidis) – Waarschuwing wegens het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. De renners in kwestie konden niet worden geïdentificeerd. Geen verdere informatie over de precieze straf.

flag-no Søren Wærenskjold (Uno-X) – Ontoelaatbaar gedrag tijdens de sprint. Officiële waarschuwing.

flag-kz Alexandr Shefer (ploegleider Astana Qazaqstan) – Vertraging bij het tekenen van het startblad. Officiële waarschuwing.

Tijdens etappe 5 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 15 tot 500 meter onder de top van de Col de Marie Blanque.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 47 fietsen gecontroleerd, waarvan 9 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Maandag 3 juli – Etappe 3

Medisch bulletin

flag-au Simon Clarke (Israel-Premier Tech) – Schaafwonden op de rechterknie.

flag-gb Fred Wright (Bahrain Victorious) – Schaafwonden aan de linkerarm.

Juryrapport

flag-co Egan Bernal (INEOS Grenadiers) – Wegens het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. 500 Zwitserse frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

flag-nl Ramon Sinkeldam (Alpecin-Deceuninck) – Wegens het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. 500 Zwitserse frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

flag-au Chris Harper (Jayco AlUla) – Wegens het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. 500 Zwitserse frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

Tijdens etappe 4 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 15 tot 20 kilometer voor de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 72 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Zondag 2 juli – Etappe 2

Medisch bulletin

flag-au Matthew Dinham (Team dsm-firmenich) – Blessure en kneuzingen aan de knieën.

flag-au Alex Edmondson (Team dsm-firmenich) – Blessure en kneuzingen aan de knieën.

flag-be Maxim Van Gils (Lotto Dstny) – Blessure aan de billen.

flag-it Luca Mozzato (Arkéa-Samsic) – Verwondingen aan de kin en de elleboog.

Juryrapport

flag-dk Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) – Wegens het afwijken van de lijn tijdens de sprint, waardoor andere renners in gevaar gebracht werden. 500 Zwitserse Frank boete, 13 strafpunten in het puntenklassement en declassering naar de laatste plaats in de groep.

flag-it Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) – Wegens het afwijken van de lijn tijdens de sprint, waardoor andere renners in gevaar gebracht werden. 500 Zwitserse Frank boete, 13 strafpunten in het puntenklassement en declassering naar de laatste plaats in de groep.

De ploegen worden eraan herinnerd dat autodeuren pas geopend mogen worden bij stilstand.

Tijdens etappe 3 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 15 tot 20 kilometer voor de finish.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 68 fietsen gecontroleerd, waarvan 8 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Zaterdag 1 juli – Etappe 1

Medisch bulletin

flag-es Enric Mas (Movistar) – Blessure aan het rechterschouderblad. Afgevoerd naar het Hospital Universitario de Cruces.

flag-ec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) – Blessure aan de linkerknieschijf.

Juryrapport

De ploegen worden eraan herinnerd om de rugnummers aan de buitenkant van de shirts te bevestigen.

Tijdens etappe 2 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 15 tot 500 meter van de top van de Jaizkibel.

In het kader van de strijd tegen technologische fraude zijn 73 fietsen gecontroleerd, waarvan 9 door middel van de röntgencontrole. Alle fietsen voldeden aan de reglementen van de UCI.


Dit overzicht wordt voorzien van updates.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
2 juli 2023 20:22
Wat doen Skjelmose en Bettiol dan fout? Ik zie daar niets dat een deklassering rechtvaardigd. Of als dit de maatstaf gaat worden dan gaat bij de eerste de beste massasprint het halve peloton gedeklasseerd worden!
    2 juli 2023 20:45
    Oké, niet rechtdoor sprinten = declassering. Voor mij is dat goed. Maar inderdaad, we zullen morgen en/of overmorgen zien.
    3 juli 2023 09:42
    Dat vandaag dus 20 gedeklaseerden
    3 juli 2023 09:44
    Eerst reactie op dat iemand gebaar maakt, altijd zo
    3 juli 2023 09:45
    Hoe kun je dan iemand inhalen zonder van lijn af te wijken, want dan mag je niemand meer inhalen
4 juli 2023 05:23
Ik blijf het van de zotte vinden dat renners geen bidons mogen weggooien waar ze willen. Er staan duizenden mensen langs het parcours, en iedereen wil dat als souvenir mee naar huis. Zo'n bidon is binnen 3 seconden opgeraapt door een fan. Een paar uur eerder komt de hele reclamekaravaan voorbij en wordt er voor een fortuin aan goedkoop plastic het publiek in gemieterd (De ASO wil in het kader van het milieu het aantal uitgereikte 'goodies' dit jaar terugbrengen van 18 miljoen naar 10 miljoen!) Als je echt aan het milieu wil denken stoppen ze daar eerst eens mee. Liever een bidonnetje van Egan Bernal mee naar huis dan een goedkoop vlaggetje van één of andere onbeduidende sponsor.
    4 juli 2023 06:58
    Die karavaan is treurnis alom en daarnaast ook nog eens gevaarlijk. Zie je lokale Henk een snoekduik over de heg maken om een bandana te vangen die hij nooit gebruiken gaat. Verder gore snoepjes en idd vieze plastic rotzooi vanuit tetterende auto’s naar je kop gesmeten krijgen, joepie.
4 juli 2023 21:39
flag-kz Alexandr Shefer (Astana Qazaqstan) – Vertraging bij het tekenen van het startblad. Geen verdere informatie over de precieze straf.

Dat is wel een beste vertraging dan! Shefer reed in 2002 voor het laatst de Tour.....
2 juli 2023 20:17
Skelmosse gestraft, maar vinnegaard mag wel elleboog uitdelen
2 juli 2023 22:22
Ok… maar dan in elke sprint even streng optreden, niks op tegen, morgen eerste grote test…
    3 juli 2023 10:00
    Jammer genoeg lijken voor massasprints (en de leadouts) andere normen te gelden. Zal mij ook benieuwen.
4 juli 2023 21:05
@redactie : Lukas Mezgec zal Luis Leon Sanchez dienen te zijn .
4 juli 2023 23:09
Hoezo 'geen verdere informatie over de precieze straf'?
In het juryrapport staat dat Shefer en Waerenskjold een "avertissement officiel" kregen, oftewel "officiële waarschuwing". Geen straf/sanctie dus.
6 juli 2023 23:05
Plakbidon van Powless over het hoofd gezien zeker…is weer meten met 2 maten
1 juli 2023 20:03
De voortzetting van de Tour de France-deelname van Torstein Træen komt al na één etappe in gevaar.
1 juli 2023 20:03
Gebroken elleboog
5 juli 2023 08:04
Kleinigheidje. Het is dinsdag 4 juli, niet 14 juli.
8 juli 2023 22:09
Kleinigheidje; Steff Cras komt uit voor Totalenergies, niet Lotto - Dstny
16 juli 2023 22:39
Adrien Petit vandaag de strijdlust. Lijkt me absoluut terecht. Wat een bikkel!

Reacties zijn gesloten.