Tour de France 2010 van start in Rotterdam
donderdag 20 november 2008 om 16:04

Tour de France 2010 van start in Rotterdam

De Tour de France zal in 2010 van start gaan in Rotterdam. Op 1 juli worden de ploegen gepresenteerd, op 3 juli zal de proloog worden verreden. Een dag later gaat het peloton vanuit Rotterdam richting België. In de strijd om het vertrek van de Tour de France versloeg Rotterdam donderdag Utrecht.

Het nieuws werd door Christian Prudhomme en Cyrille Tricart donderdagmorgen persoonlijk aan de burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten, verteld. Later op de dag werd Utrecht bedankt voor de moeite. Op 11 december zal in het Nieuwe Luxor in Rotterdam de route en het logo worden gepresenteerd.

Over de route van de proloog zijn de Tourdirectie en de gemeente Rotterdam het nog niet helemaal eens, maar het is zeker dat de renners over maar liefst zeven bruggen heen moeten. “Het was lastig kiezen tussen Rotterdam en Utrecht” zegt Tourbaas Christian Prudhomme. “Het waren twee zeer goede kandidaten, en het was ook voor het eerst dat de strijd ging tussen twee steden uit één land die zo dicht bij elkaar liggen.”

Wat de doorslag gaf voor de Tour-organisatie is het “klimaatlabel” dat Rotterdam aan zijn kandidatuur gaf en dat het de werktitel New Energy kreeg. Prudhomme wil als opvolger van Jean-Marie Leblanc een frisse wind door de Tour de France laten waaien. Hij streeft ernaar dat zijn wedstrijd niet alleen op dopinggebied de uitstraling van een “schoon” evenement krijgt. Het klimaatthema, water-environment; het sprak Prudhomme allemaal bijzonder aan.

“Politiek gezien was Rotterdam ook een uitstekende kandidaat die ons grotendeels deed denken aan Londen, dat vorig jaar de start organiseerde. Ik kan me wel voorstellen dat Utrecht teleurgesteld is, maar ik hoop dat zij het later nog een keer zullen proberen. Er zat dan wel achttien jaar tussen de Tourstart in Leiden en in Den Bosch en nu weer veertien jaar tussen Den Bosch en Rotterdam, maar ik kan zeggen dat Utrecht op veel kortere termijn weer een kans maken. Nederland is voor ons belangrijk als wielerland, niet voor niets was de eerste Tourstart buiten Frankrijk, in 1954 in Amsterdam.”

Volgend jaar begint de Tour de France in Monaco. Eerder in 2010 zal de Ronde van Italië waarschijnlijk ook in Nederland, Amsterdam, van start gaan en de Ronde van Spanje komt al volgend jaar naar ons land.

RIDE Magazine