Tour 2022: Vingegaard op weg naar hoogste gemiddelde snelheid aller tijden

zaterdag 23 juli 2022 om 08:56
Tour 2022: Vingegaard op weg naar hoogste gemiddelde snelheid aller tijden

foto: Cor Vos

42,068 kilometer per uur, dat is de gemiddelde snelheid waarmee geletruidrager Jonas Vingegaard de eerste negentien etappes van de Tour de France aflegde. De Deen lijkt daarmee af te stevenen op een nieuw snelheidsrecord. Het vorige record stond op naam van Lance Armstrong.

De voorlopig snelste Tour allertijden was die van 2005. Armstrong, die in Parijs als winnaar gehuldigd werd, legde 3592,5 kilometer af in 86 uur, 15 minuten en 2 seconden. Dat komt neer op een gemiddelde snelheid van 41,654 kilometer per uur.

Het peloton, met klassementsleider Vingegaard, heeft deze Tour nog twee etappes te gaan. Een daarvan is een 40,7 kilometer lange tijdrit van Lacapelle naar Marival, de andere de traditionele slotrit met finish op de Champs-Élysées. Vorig jaar werd de laatste etappe verreden met een gemiddelde van 40.748 kilometer per uur, het jaar ervoor met 42.18 kilometer per uur.

De volledige Tour de France van 2021, die gewonnen werd door Tadej Pogacar, werd afgelegd met een gemiddelde snelheid van 41.17 kilometer per uur. In 2020 ging het om 40,220 kilometer per uur.

Dit artikel delen:

31 Reacties

bartp25 23 juli 2022 om 09:18

Weinig sprint etappes, lees wandel etappes, en voor de rest zijn ze er zo een beetje iedere dag ingevlogen vanaf de start.

xistnc 23 juli 2022 om 09:40

En ik begreep ook dat ze onevenredig vaak wind mee hebben gehad. Dat zal niet de doorslag geven, maar het helpt wel.

Ward 23 juli 2022 om 10:33

Als de wind een criterium is, dan moet je ook rekening houden met alle andere parameters (hoogtemeters, steiltegraad, …). Onmogelijk om echt conclusies daaraan te verbinden, maar wel een opmerkelijke statistiek.

Kopinkas 23 juli 2022 om 09:19

En wat was de gemiddeld snelste ‘cleane’ Tour uit de geschiedenis? Dat zou hier toch de referentie moeten zijn?

AdZ 23 juli 2022 om 10:47

Ja dat is toch ook de eerste vraag die bij mij opkomt…

Wat hebben we vanuit het verleden geleerd?

Als ik de stemming hier zo beleef, lijkt dat weinig.

#euforie #kopintzand

Wielarisch 23 juli 2022 om 12:06

#Grammatica

zietemgaan 23 juli 2022 om 09:26

Wat zijn de verschillen met toen: de ploeg Armstrong stoomde als n pletwals naar boven en verdmachtte iedereen. Nu had je twee ploegen die elkaar de duvel aandeden waarbij er ook bij henzelf renners sneuvelden. Je zit nu ook met n explosieve uitdager, Pogacar, waarbij je toen enkel dominante Lance had die allen doodkneep.

Romano1800 23 juli 2022 om 09:40

Mmh interessant gemiddelde , doet op de zaterdagochtend mijn wenkbrauwen fronsen. In de tijd dat iedereen gebruikte reden ze langzamer dan nu . ????

bswinkelss 23 juli 2022 om 09:45

Ze hebben zo ongeveer iedere rit wind mee gehad, dat is de grootste factor.

thijs1984 23 juli 2022 om 10:27

Uiteraard zijn zaken als trainingsmethoden, voeding en materiaal ook wel verbeterd sinds die tijd.

Beekman 23 juli 2022 om 14:59

@Romano die gedachten heb ik ook, ik beschuldig niemand maar er is mij wel het een en ander opgevallen . Renners afkomstig uit andere ploegen stijgen ineens boven zichzelf uit, terwijl degenen die vertrokken zijn naar een andere ploeg ineens geen deuk meer in een pakje boter rijden. Iemand die nog nooit een etappe gewonnen had wint ineens omdat hij van Woutje mocht. De etappe die WvA won, daar reed ineens de halve gele brigade de rest van het peleton aan gort, niemand kon volgen, dat zelfde staaltje heb ik voorheen ook al gezien in de Dauphine, toch wel erg vreemd. Na het Epo tijdperk werd de koers saaier, niemand durfde nog aan te vallen, bang om zichzelf op te blazen. Nu zie je Pogacar een keer of zes demareren, en de gele man volgt hem moeiteloos, hoe kan dat ineens. Daarbij lijken ze niet uitgeput te raken terwijl het halve peleton op apegapen ligt. En wat dacht je van die baardaap wat graag de bollentrui gewonnen had, jaren niet aan het front gezien en nu zit hij ineens steevast van voren. Mag ik daar dan mijn vraagtekens bijzetten.

Het Jachtluipaard van Numansdorp 23 juli 2022 om 10:03

Ah ja, het komt door de wind, tuurlijk. Wel leuk(of eigenlijk heel triest) dat mensen allemaal argumenten proberen aan te halen om dit te verklaren en zo om het ene grote D-woord aan te kunnen draaien.

Zijn mensen echt zó naïef of is het gewoon een soort van natuurlijke struisvogelreflex?

Albeijing Feeniks 23 juli 2022 om 10:06

@Het Jachtluipaard van Numansdorp
Is puur nationalisme. Het is volstrekt normaal dat er vraagtekens worden gezet bij het bijtjesteam. Hoe WvA presteert op elk terrein, bijna dag na dag, in welk universum is dat geloofwaardig? Het zal wel wind in de rug zijn en een sloot ketonen.

Michiel 23 juli 2022 om 10:08

Grote D woord. Beschuldig je Dikke vrouw nu ergens van?

Murcia 23 juli 2022 om 10:16

Xevar uit Numansdorp ziet nu het algemeen gemiddelde als het bewijs van dopinggebruik. Je moet natuurlijk wat als de ploeg waar je zo een hekel aan hebt succes heeft. Het hilarische is dat Matxin het Jachtluipaard de rest van het seizoen als kritisch volger iedereen bij de ploeg beticht van een ontzettende incompetentie. Nu zijn diezelfde malloten als een Plugge, Maassen en Niermann ineens diabolische grootmeesters in een doping netwerk. Zoals vaker opgemerkt, probeer eens een vaste lijn te volgen in het anti-supporteren.

Merlinappa 23 juli 2022 om 10:18

Ik steek mijn hand voor geen enkele ploeg in het vuur, maar je begrijpt zelf toch ook wel dat de wind een enorm verschil kan maken? Ga voor de grap eens 40 per uur proberen te rijden op een dijk met windkracht 3 tegen, en kijk hoeveel watt je moet trappen. Draai vervolgens om en trap diezelfde wattages, en je rijdt 50+ per uur.

Laatste man 23 juli 2022 om 10:30

Je bent zo’n ontzettend stuk negatief figuur. Ongekend wat je hier eigenlijk doet.

klootje kriekeljon 23 juli 2022 om 10:31

Misschien zit er wel een goede rekenaar bij WF die achter het totaal aantal hoogtemeters kan komen van beide Tours. En dan zijn er nog wat factoren, maar begin eerst daar maar eens mee om de vergelijking wat interessanter te maken.

fransestinkkaas 23 juli 2022 om 11:03

@klootje, dat is op zich een belangrijke factor. Maar wat omhoog gaat, gaat er ook weer af. Dan moet je dus ook meenemen hoeveel meters er wordt gedaald aangezien de snelheid daar weer een stuk hoger ligt, dus hoeveel hoogtemeters t.o.v. de hoeveelheid aankomsten bergop? Persoonlijk denk ik dat het een nondiscussie is, aangezien het complete wielrennen ook gewoon radicaal is veranderd. De hoeveelheid mannen per ploeg wisselde, materiaal is anders, voeding is anders, mogelijk wat middelen onder de radar. Je zult er toch nooit achterkomen.

sein 23 juli 2022 om 10:18

Check ook eens het twitteraccount Velofacts. Dit account publiceerde recent de gemiddelde wattages van de grote rondes. Dat zegt m.i. meer dan gemiddelde snelheden.

Laatste man 23 juli 2022 om 10:29

De hele Tour wordt gesproken over wind mee en mede daardoor snellere koers.

Komt nog eens de verbetering in materiaal (aero fiets, kleding), voeding, lengte etappes bij.

En doping, het zal er altijd zijn.

zietemgaan 23 juli 2022 om 10:32

Wat mij vooral opviel was hoe Bahrein maar n schim was van vorig jaar. Dus lieten ze iets thuis ivm vorig jaar? Maw hadden de politie acties dan toch effect? Punt is: het zal wel blijken

Albeijing Feeniks 23 juli 2022 om 10:49

@zietemgaan
Dat is werkelijk enorm verdacht. Klopt helemaal.
Mohoric, een schim van zichzelf. Teuns die er bergaf heel snel af moest. Heel vreemd. Ik zie niet snel complotten maar het is frappant dat dit plaatsvindt na de inval.

Het Jachtluipaard van Numansdorp 23 juli 2022 om 10:53

De vraag stellen is hem beantwoorden. Ik hoop dat iedereen wel snapt dat het rijden van Bahrain komt omdat ze door de invallen hun “medische” programma’s en schema’s niet konden afmaken.

Laat ook mooi zien hoe groot de invloed van al het spul is.

Polleke 23 juli 2022 om 12:46

Dus Bahrein is verdachte nr 1 omdat ze in het verleden af en toe een keer wonnen maar dit jaar wat minder… stel je voor dat er ooit een ploeg komt die 5a 7 ritten gaat winnen in een enkele Tour en daarnaast 3 van de 4 eindklassementen…

Deel Koeper 23 juli 2022 om 11:12

Bij dit soort berichten gaat men vaak in één van 2 richtingen.

Ofwel zoekt men antwoorden in de warme boezem van de naïviteit, terwijl we na decennia van rauwe teleurstellingen toch beter zouden moeten weten. Dit jaar is het de wanhopige strohalm van de wind. Zowat alle oude venten uit het peloton, die al 15 jaar meedraaien, zeggen dat het steeds sneller en sneller gaat, dat het absurder en absurder wordt, heb die nog nooit horen beweren dat deze generatie gewoon vaker meewind heeft.

Of anders worden de eufemismen "opvallend", "opmerkelijk" of "interessant" boven gehaald, om te zeggen wat men niet wil zeggen, maar men toch zegt zonder het te zeggen.

Selmar 23 juli 2022 om 11:18

Als je de statistieken bekijkt (https://www.tourdefrancestatistieken.nl/), zie je behalve naar Planche (die dan ook idioot snel gereden is) dat er vooral grote verschillen in snelheid zitten in de vlakke (en lange) etappes; dat trekt het gemiddelde natuurlijk wel omhoog.

Romāns Vainšteins 23 juli 2022 om 13:11

Deze tour was gewoon gekkenwerk, ik heb ze nog nooit zo vaak zo knettehard zien gaan. Getuige ook het feit dat Vingy & Pogi alle momsteretappes pakken. Alpe d’Huez was dan nog de chille bergetappe.

mugman 23 juli 2022 om 20:25

Echt, het is ook nooit goed.
Trainingen zijn enorm geëvolueerd, marginal games heeft meer en meer haar intrede gedaan. Luister maar eens naar dv. podcasts van oud profs die oa ook aangeven dat voeding helemaal niet aan de orde was. De 90gram koolhydraten die nu al opgeschroefd wordt naar 100 of meer per uur, daar dacht men niet aan. Eerder aan 30 gram. Om die reden vertrokken ze "iets rustiger" in die jaren en ging het gas pas op het einde open. Nu was het veelal vanaf het begin van de etappe koers!!.
Hoe vaak was het deze tour meer dan moeilijk om in de ontsnapping te zitten?
Niet voor niets dat het nu al leuk kijken was vanaf de start. Eerder was vanaf 15:30 uur inschakelen vroeg genoeg.

Leg alle feiten naast elkaar, en kom dan met een "oordeel".
Want zeiken kunnen we allemaal als de beste, nadenken en analyseren is iets anders en voor velen te moeilijk.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone