Tour 2022: UCI gaat opnieuw streng toezien op technologische fraude

woensdag 29 juni 2022 om 16:07
Tour 2022: UCI gaat opnieuw streng toezien op technologische fraude

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

De internationale wielerunie zal ook in de komende Tour de France weer streng toezien op technologische fraude bij renners. Zo zal een UCI-commissaris voor elke rit alle fietsen controleren op de aanwezigheid van voortstuwende of energieopwekkende systemen.

Dat heeft de UCI vandaag laten weten in een perscommuniqué. Met behulp van magnetische tablets, een mobiele röntgenkast en andere technologieën zal er worden gecontroleerd op technologische fraude. Men kijkt dan vooral naar de eventuele aanwezigheid van voortstuwende en energieopwekkende systemen in de buizen en andere onderdelen van de fiets.

De fietsen van de renners worden elke dag voor de start van de rit gecontroleerd door een commissaris van de UCI. Dit zal gebeuren met magnetische tablets. Na de etappe is er bovendien nog een extra controle voor de ritwinnaar, de dragers van de gele, groene, witte en bolletjestrui en drie tot vier willekeurige renners. De controle zal dan binnen de eerste minuten na de finish plaatsvinden.

Verdachte renners, die tijdens de Tour bijvoorbeeld vaak van fiets wisselen, zullen ook extra worden gecontroleerd. Fietsen kunnen, indien nodig, worden gedemonteerd. In de Tour van vorig jaar werden in totaal 1008 fietscontroles uitgevoerd: er kwam geen enkel geval van technologische fraude naar boven.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Anton van Valouwe 29 juni 2022 om 16:16

“Fietsen kunnen, indien nodig, worden gedemonteerd” Zeeman, kom er maar in….

Glorious 29 juni 2022 om 16:17

Uiteindelijk loopt de technologie voor op de controles, hopelijk is het nu andersom.

Pietspeed 29 juni 2022 om 16:21

Ai, betekent dat gegeven de beschikbare capaciteit dat op andere soorten van fraudes minder wordt toegezien? In het Duits noemt men dat Ablenkung.

Dikke Vrouw 29 juni 2022 om 16:26

En maar goed ook ! Wissel fietsen niet vergeten heren van de uci

unionwagtmans 29 juni 2022 om 16:49

Weet iemand of *beide* fietsen van de extra ordinaire tijdrit van Pogacar in 2020 gecontroleerd zijn?

Koers 29 juni 2022 om 16:32

Goed dat ze nu alle fietsen testen, voorheen was het een deel, en dan had je toch het gevoel dat als je wist wie dat zouden zijn (uiteraard geheim) je daar weer kunstjes kon uithalen. Ik neem aan dat toen ook al de ritwinnaars werden getest, maar je kunt als knecht of als 2e in een bergetappe ofzo voordeel hebben van zo’n ding natuurlijk. Of als sprinter fluitend de berg op.

Groetjesaandevoetjes 29 juni 2022 om 18:05

Door dit zo expliciet te vermelden, komt het over alsof er in andere koersen niet op wordt gecontroleerd. Weet iemand of er ook in andere koersen hierop wordt gecontroleerd?

Kopinkas 29 juni 2022 om 20:03

Tevens zullen champagnekurken worden nagekeken op de aanwezigheid van micro-detonators.

Pietspeed 30 juni 2022 om 00:01

In de Tour van vorig jaar werden in totaal 1008 fietscontroles uitgevoerd: er kwam geen enkel geval van technologische fraude naar boven.

Waarom dan nu opnieuw streng toezien? Zijn er aanwijzingen, gevallen geweest? Of staat die testapparatuur te verstoffen, en is economisch en technisch nog niet afgeschreven? Of zijn de dienaangaande UCI werknemers anders werkloos?

Headlines

Populair

Materiaalzone