Tour 2022: Astana Qazaqstan met Alexey Lutsenko als kopman, geen López
foto: Cor Vos
maandag 27 juni 2022 om 11:36

Tour 2022: Astana Qazaqstan met Alexey Lutsenko als kopman, geen López

Astana Qazaqstan is de volgende ploeg die zijn selectie heeft bekendgemaakt voor de Tour de France, die vrijdag in Kopenhagen van start gaat. Alexey Lutsenko is de kopman van het team, waar Miguel Ángel López ontbreekt.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Lutsenko gaat op voor zijn zevende Tour de France. Na zijn zevende plaats van afgelopen jaar, op twaalf minuten van eindwinnaar Tadej Pogačar, toonde de Kazach zich deze winter erg ambitieus. “Het zal niet makkelijk worden, maar mijn doel, en dat van het team, is om het podium te halen in de Tour”, zei hij in december.

Het huidige seizoen begon Lutsenko veelbelovend met winst in de nieuwe Spaanse gravelkoers Clásica Jaén Paraiso Interior. Daarna was hij negende in de Ruta del Sol. Vervolgens sloeg het noodlot toe: vanwege ziekte kon hij Parijs-Nice niet rijden, daarna stond hij langer aan de kant vanwege een gebroken sleutelbeen en een breuk in zijn schouder.

In mei keerde hij in de Ronde van Hongarije terug in koers. Eerder deze maand verscheen hij ook aan de start van de Ronde van Zwitserland, waar hij twee keer in de top vijf reed in de daguitslag en negentiende eindigde in het algemeen klassement, op twaalf minuten van eindwinnaar Geraint Thomas.

Ervaring
Lutsenko kan in de zware etappes rekenen op de ervaring van Joe Dombrowski, die opgaat voor zijn eerste Tour de France, en Andrey Zeits (derde Tourdeelname). Verder hebben Dmitriy Gruzdev (zesde Tourdeelname), Fabio Felline (vierde Tour) en Gianni Moscon (derde Tour) ook al de nodige kilometers liggen in de Tour.

Samuele Battistella, dit jaar onder meer zevende in de Tour de La Provence en derde in de Ronde van Hongarije, en Simone Velasco maken net als Dombrowski voor het eerst hun opwachting in de Ronde van Frankrijk. De Tour de France begint vrijdag 1 juli in Kopenhagen. Op 24 juli wordt in Parijs de slotetappe afgewerkt.

Geen Miguel Ángel López
Miguel Ángel López ontbreekt in de selectie van Astana Qazaqstan. De Colombiaan moest begin vorige maand al op de vierde dag van de Giro d’Italia de strijd staken vanwege een heupblessure. Begin deze maand kon maakte de ploeg bekend dat López weer terug in training was, maar na zijn opgave in de Giro kwam hij nog niet in wedstrijdverband in actie.

 
11 Reacties
Sorteer op:
27 juni 2022
Het is wel eens anders geweest bij Astana. Misschien wel het zwakste team dit jaar.
  27 juni 2022
  Denk veelzeggend dat Dombrowski de dubbel doet
  27 juni 2022
  Mee eens. Met Lutsenko en Moscon in topvorm valt uiteraard heel wat uit te richten, maar dan moet er in de afgelopen weken wel heel wat veranderd zijn… Gruzdev en Zeits toevoegen aan een selectie met vrijbuiters is ook best armoedig. Prima om erbij te hebben met een Lopez als klassementskopman, maar op deze manier best pover.
  27 juni 2022
  Veel meer smaken hebben ze tegenwoordig ook niet meer daar hè? Inderdaad enorm afgegleden
27 juni 2022
Het doorgaans vrij snelle PCS heeft Astana nog steeds niet bevestigd.
  27 juni 2022
  Maar Astana wel, dus lekker belangrijk wat PCS meldt.
27 juni 2022
Lutsenko op het podium zie ik nooit gebeuren. Mijns inziens mist hij de klimkwaliteiten. Ik heb het gevoel dat hij vorig jaar top 10 heeft kunnen rijden met een goed jaar, maar dat hij geen structurele ak renner gaat zijn. Ik zie hem dit jaar niet top 10 eindigen gezien de sterke tegenstand, maar ik laat me verrassen. Maar zonder valpartijen kan ik zo een lijstje noemen die ik meer een renner voor het ak vind. In willekeurige volgorde: Pog, Rog, Vingegaard, Mas. Yates. Martinez, Thomas, Vlasov, Haig, Caruso en O'Connor. Dan heb je Chaves, Quintana, Uran en Meintjes. Die het soms ook kunnen, maar soms ook er doorheen zakken. Daarna pas zie ik een Lutsenko eindigen. Dan zit ik al op 15 grotere kanshebbers voor een top 10. Dus nee podium is echt te ambitieus. Hij heeft niet aangetoond minstens 13 van deze 15 mensen er af te kunnen rijden.
  Jij bent altijd heel erg van het op wiskundige basis lijstjes opnoemen zonder de grote variabele uit-en-tegenvallen mee te nemen. Van al die namen donderen er sowieso de helft tussenuit en wanneer Lutsenko daar niet bij zit nemen zijn kansen al snel toe op top 10-5 en met veel vorm en mazzel misschien wel 3. Zeker in een coronajaar waarin we geheid nog wat extra uitvallers gaan mogen noteren vanwege 2 streepjes. Dit zal de reden zijn dat de meesten hun klassementsrenner vrij lang zullen beschermen, het kan een vreemde tour met vreemd podium worden. Volgens mij hoort Lutsenko bij de groep die er even uitlag met corona toch?
  Bij Astana kunnen ze allemaal top 3 rijden. Winnen zelfs, als Vino in een brievenbui is.
  27 juni 2022
  @Romans ik zei ook dit is zonder enige pech. Uiteraard gaan er mensen uitvallen. Verder zullen er vast nog verassingen komen/mensen die ik vergeten ben. Ik zie hierdoor Lutsenko geen top 10 rijden. Ook omdat ik in hem niet echt een ak man zie.
27 juni 2022
Ik denk ook niet dat Lutsenko top tien zal halen. Maar @Romans Vainstein: Als je Corona mee gaat rekenen is niets meer voorspelbaar. Dan zou Lutsenko zelfs de TOUR kunnen winnen. Dus laten we corona even buiten beschouwing laten. Ja, ja, het gaat zeker te weten gebeuren, maar wie dat noodlot treft weet niemand.

Reacties zijn gesloten.