Tour 2021: Mark Cavendish is opnieuw de snelste in Châteauroux
foto: Cor Vos
donderdag 1 juli 2021 om 17:23

Tour 2021: Mark Cavendish is opnieuw de snelste in Châteauroux

De zesde etappe van de Tour de France, met aankomst in Châteauroux, is gewonnen door Mark Cavendish. De Britse spurtbom van Deceunick-Quick-Step was voor de tweede keer deze ronde de snelste in de sprint, voor Jasper Philipsen en Nacer Bouhanni. Mathieu van der Poel behoudt de gele trui.

Na de uithaal van Tadej Pogačar in de tijdrit van woensdag stond vandaag, de eerste dag van juli, weer een rit-in-lijn op het programma. De zesde etappe liep over vlak terrein van Tours naar Châteauroux, waar we na 160 kilometer een nieuwe massasprint konden verwachten. Châteauroux is overigens de plek waar Mark Cavendish in 2008 zijn allereerste ritzege in de Tour de France wist te boeken. De Brit, dinsdag nog ritwinnaar in Fougères, kon vandaag dus in zijn eigen voetsporen treden.

Rond de klok van 14.00 uur werden de renners in droge en zonnige omstandigheden op gang geschoten voor een etappe door de Loirevallei. In een vlakke sprintersetappe is de eerste vluchtpoging vaak de goede, maar dat was vandaag zeker niet het geval. Een eerste aanvalspoging van het AG2R Citroën-koppel Oliver Naesen en Dorian Godon en Lotto Soudal-renners Jasper De Buyst en Tosh Van der Sande werd namelijk al vroeg in de kiem gesmoord door de mannen van Deceuninck-Quick-Step.

Bijzonder sterke kopgroep versus het peloton 
Na een eerste hergroepering besloten Toms Skujiņš (Trek-Segafredo), Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step), Nils Politt (BORA-hansgrohe), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty-Gobert), Greg Van Avermaet (AG2R Citroën), Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) en Søren Kragh Andersen (Team DSM) ten aanval te trekken. Deze verrassend sterke kopgroep wist al snel driekwart minuut uit te lopen op het peloton, waar het alle hens aan dek was voor de Franse formaties met sprintambities.

foto: Cor Vos

Het was aan de mannen van Groupama-FDJ (voor Arnaud Démare), Arkéa-Samsic (Nacer Bouhanni) en ook Qhubeka NextHash om het verschil met de acht koplopers te overbruggen. De Deense hardrijder Asgreen (elfde op 1:49 van Mathieu van der Poel) was de best geplaatste renner in de kopgroep, maar de geletruidrager maakte zich gezien de aanwezigheid van Rickaert in de kopgroep geen zorgen. Inmiddels was er in de voorste groep al lang geen sprake meer van een gesmeerde samenwerking.

Van Avermaet en Kluge vinden elkaar 
Stoorzender Rickaert was niet van plan om zomaar met Asgreen door te rijden, aangezien de Deen een gevaar was voor de gele trui. Ook de andere vluchters begonnen steeds meer naar elkaar te kijken, waardoor de voorsprong van de kopgroep slonk naar amper twintig seconden. Na goed dertig kilometer koers werden de meeste aanvallers, na een nieuwe tempoversnelling in het peloton, weer bijgehaald. Van Avermaet was echter niet van plan om zich te laten inrekenen en reed nog in zijn eentje voor de grote groep uit.

Met Van Avermaet als enige koploper, keerde de rust weer terug in het peloton. De ervaren Belg reed al snel twee minuten weg van zijn collega-wielrenners en kreeg na verloop van tijd alleen nog het gezelschap van tegenaanvaller Roger Kluge. Aan deze twee koplopers om de rest van de etappe te kleuren, aangezien er in het peloton rustig werd gecontroleerd door de sprintersteams. Intussen veroverde Van Avermaet op de top van de Côte de Saint-Aignan (2,1 km aan 2,9%) het enige bergpuntje van de dag.

foto: Cor Vos

Op goed 56 kilometer van de streep lag in Luçay-le-Mâle de enige tussensprint. Van Avermaet kwam als eerste door, met Kluge in het wiel. In het peloton zagen we de rappe mannen naar voren schieten voor de overgebleven punten. Het was uiteindelijk Sonny Colbrelli die de sprint won voor de overige vijftien punten, voor sprintaantrekker Michael Mørkøv (in dienst van groenetruidrager Cavendish) en Jasper Philipsen. De voorsprong van de twee vluchters was inmiddels teruggelopen tot iets meer dan één minuut.

Van Avermaet en Kluge hadden echter duidelijk nog wat over en dus moest het peloton opnieuw volle bak achtervolgen om de twee vluchters op tijd in te rekenen. Met nog goed acht kilometer te gaan was het verschil nog een halve minuut, maar dit bleek niet genoeg om de sprintersteams ook daadwerkelijk te verrassen. Op goed drie kilometer van de finish was alles weer te herdoen en was het uitkijken naar nieuwe sprintronde tussen de rappe mannen in het peloton.

Cavendish boekt 32ste Tourzege in Châteauroux 
In de laatste kilometers probeerde Deceuninck-Quick-Step de rode loper uit te rollen voor Cavendish, maar geen enkele sprinttrein kon echt het initiatief nemen in de bochtige en verraderlijke finale in Châteauroux. Onder de rode vod zagen we de mannen van Alpecin-Fenix, met geletruidrager van der Poel als sprintloods, naar voren schieten. De Belgische formatie kwam op het juiste moment en vervolgens was het aan Tim Merlier om ploeg- en landgenoot Philipsen zo goed mogelijk te piloteren.

foto: Cor Vos

Philipsen werd in de laatste meters echter geremonteerd door Cavendish, die in zijn groene trui de Belg en Nacer Bouhanni wist te verslaan. Het is voor de inmiddels 36-jarige Cavendish zijn derde Tourzege in Châteauroux en zijn 32ste ritzege sinds zijn eerste in 2008. Cees Bol moest genoegen nemen met de zesde plaats, Merlier werd nog zevende. Wout van Aert (achtste) is de derde Belg in de top-10.

RIDE Magazine
137 Reacties
Sorteer op:
1 juli 2021 17:38
Dit is toch gewoon een prima sprint, merlier rijdt cav in de weg die om hem heen moet maar verder niks bijzonders, Philipsen gewoon niet snel genoeg zelfs met perfecte lead out
1 juli 2021 17:39
De al afgeschreven Cavendish leeft bij Quick Step weer helemaal op. Zoals vele renners voor hem. Na moeilijke jaren erg leuk voor hem. Daarnaast mag hij ook blij zijn dat Ewan al thuis zit.
1 juli 2021 17:44
Waar is Roglic gefinisht?
1 juli 2021 17:44
Als ik merlier zou zijn zou ik toch ff met mn vuist op tafel slaan
1 juli 2021 17:44
Fast freddy.wat n zielige reactie
1 juli 2021 17:45
Als Alpecin nu nog niet snapt dat ze voor Merlier moeten gaan ipv voor Philipsen (Het is dat Bouhanni te ver zit, anders wordt Philipsen gewoon derde), dan gaan ze het nooit snappen vrees ik.
1 juli 2021 17:47
Cavendish duidelijk naar binnen om de deur dicht te doen voor Merlier, zag je ook goed aan de witte lijn op de weg. Genoeg om de sprint van de mannen van AF om zeep te helpen, niet genoeg voor een dsq. Zo kennen we Kwakendish weer ;)
    1 juli 2021 17:48
    En aangezien Morkov hetzelfde deed bij de tussensprint, kunnen we Deceuninck - Quickstep officieel omdopen in Deceuninck - Kwakstep.
    1 juli 2021 17:50
    Haha omdopen...
    1 juli 2021 17:51
    Haha heerlijk
    1 juli 2021 17:52
    Nog een geluk voor Cav dat de jury en commentatoren niet bezig zijn met een DQS vete
    1 juli 2021 17:54
    @Metlinappa: je kunt de deur niet dicht doen voor iemand die je inhaalt.
    1 juli 2021 18:13
    @Tuttlehead

    Oke, dan houden we het gewoon op asociaal afsnijden.
1 juli 2021 17:54
Alpecin weer de gebruikelijke pers-strategie: vooraf rookgordijnen en als ze niet winnen gewoon geen reactie geven en dan straks een vaag verhaal ophangen.
Ik wordt daar steeds minder enthousiast over, moet ik zeggen.
    1 juli 2021 18:20
    Vind ik ook vreemd. Komt Renaat weer op de proppen met een nietszeggend interview met Tim Declercq.
    1 juli 2021 18:42
    Idd best triest.
    1 juli 2021 21:03
    De sympathieprijs (die in NL ook heel belangrijk is voor andere sporters) zullen ze bij AF niet winnen. Die Philip Roodhooft werd toch op z'n bek geslagen op het WK?
    Mathieu weet heel goed wat hij wel en vooral niet zeggen moet maar authentiek is het alles behalve.

    De saaiheid zou wat verminderen mocht hij praten zoals hij koerst.

    Tegenwoordig is het aanschuiven voor handshake met de winnaar, klef elkaar omhelzen en complimentjes 'hej wat ben je mooi met geel' aan de lopende band.

    Ik heb er als liefhebber van de strijd eerlijk gezegd niks aan.
1 juli 2021 17:54
Compleet met je eens cycling live.
1 juli 2021 18:05
Gelukkig werkten Trek en DSM niet mee in de vlucht om hun derderangssprinter opnieuw naar een topnotering te loodsen.
1 juli 2021 18:06
Ik vind het altijd grappig als mensen gepiekeerd zijn omdat renner X/team X niet wint. En dat ze dus alles fout hebben gedaan. Stelletje prutsers.

De kans dat je niet wint is gewoon ontzettend groot. Als je 2e of 3e wordt doe je het gewoon prima. Als dit, als dat, het geeft je 0 garantie dat je anders wel gewonnen had.
1 juli 2021 18:07
Alpacin gaan idd duidelijk voor groen voor Philipsen.Merlier rijdt de
tour niet uit en van Cavendish moet je je dat ook afvragen.Uiteraard
Sagan ook nooit vergeten die komt wel weer met wat nummertjes
in de wat pittige etappe,s zoals morgen bijvoorbeeld.
    1 juli 2021 18:14
    Zoals sommigen graag focussen op de manoeuvres van Cavendish, kon ik vandaag ook weer een schouderbeuk of 5 van Petertje vaststellen. Ik vind het vooral opmerkelijk dat hij dat zelfs als figurant in de achtergrond blijft volhouden. Ook als hij er weinig mee bereikt, blijft hij het doen, het zal dan wel gewoon bij het mannetje horen.
    1 juli 2021 20:51
    Dat van groen zou wel eens een logische verklaring kunnen zijn. En op zich prima ook. Wees daar dan tevreden mee, want dan is 2e en 3e worden en punten pakken onderweg voor Philipsen natuurlijk een prima erelijst.
    Maar ja, dat kun je toch ook gewoon zeggen? Voor het publiek is een beetje klaarheid best leuk.
1 juli 2021 18:20
Irritant om Sagan elke keer weer beuken te zien uitdelen om dan uiteindelijk 5de of 6de ofzo te worden.

Volgens mij hinderde hij Bol echt - en dat was bij de vorige sprint ook al zo.
    1 juli 2021 18:28
    Ja Sagan is over de hele lijn van de Tour echt niet anders aan het doen dan balorig rond te beuken, het interesseert hem niet, maar frustreert hem omgekeerd mateloos. Die man heeft regie nodig, een ploegleiding die met hem bezig is en richting. Als ploeg die oudere krijgers weer kan motiveren is DQS toch wel een goeie optie voor hem, mocht hij zijn koninklijke allures willen afleggen.
    1 juli 2021 18:52
    Valt wel op dat hij tegen iedereen ostentatief zijn schouder erin gooit, maar dat hij dat bij Morkov niet durft.
1 juli 2021 18:25
Merlier de snelste ? Van de 3 sprints 2 keer Cav, en die eerste sprint was geen sprint.
    1 juli 2021 18:31
    En Philipsen trekt ook net iets beter aan dan Merlier. Wat je natuurlijk kan zien als extra argument om specifieke rollen aan Philipsen en Merlier toe te wijzen.

    Maar ik bedoel dan vooral dat de winst van Merlier een betere lead-out had dan de niet-winsten van Philipsen.
    1 juli 2021 18:50
    Met de leadout van Merlier is niks mis. Eergisteren op 180m afgezet en Cav zat er op 75m van het eind al naast. Vandaag vanop 300m aangegaan, Cavendish kwam eruit op 180m en sprintte sneller dan Philipsen. De eerste sprint was geen echte lead-out, maar een uitzonderlijke situatie waar Philipsen ook zelf had kunnen winnen.
    1 juli 2021 18:57
    vandaag was geen leadout, merlier was gewoon zelf aan het sprinten en viel stil.
1 juli 2021 18:26
dat ze bij Alpecin toch eens een rangorde gaan vastleggen nee? na de oersterke lead out door MVDP rijden de twee andere elkaar voor de wielen.

en tja, bij DQS missen ze Bennet totaal niet, nu al evenveel sprintsuccessen als vorig jaar en er komen er wellicht nog. Hij mag terug naar Bora, na Cavendish is Jakobsen daar weer en de Ier zal vrij snel vergeten zijn bij DQS.
1 juli 2021 18:38
In de zijlijn heeft België toch wel twee topsprinters in huis. Phillipsen wint dan misschien twee keer niet, maar doet toch wel echt mee voor de winst
    1 juli 2021 18:47
    denk dat jordi meeus ook nog wel wat wordt.

    mogelijk geen topper zoals merlier nu is, meer een sporadische outsider, goed genoeg om ooit eens een keertje te winnen in een grote ronde.
1 juli 2021 18:54
Ik vind ook wel dat Cav iets van zijn lijn afwijkt en daardoor heel dicht bij Merlier komt. Het is niet abrupt en misschien ook maar een metertje dus disqualificatie lijkt me niet.

Waar ik me aan stoor is dat het totaal onnodig is, ruimte zat! Z'n ervaren renner/sprinter doet dit bewust (concurentie licht hinderen) om z'n eigen winstkansen te vergroten. Deze 'automatisch' reflex, die veel renners hebben, is iets waar we vanaf moeten. Zou een hoop valpartijen schelen.
    1 juli 2021 19:29
    tbh, Merlier viel toch al stil (Weet ik, slecht argument), maar speelt wellicht ook mee voor de jury.
    1 juli 2021 20:24
    Er is ook zoiets als slipstream. Hoe dichter bij de renner voor/naast jou, hoe minder luchtweerstand. Het gebeurt instinctief, maar levert wel winst op.
1 juli 2021 19:55
Dat gemuggenzift over diskwalificatie is niets anders dan pooltjes frustratie. Graag de eigen teleurstelling opzij zetten op een openbaar forum, dank u.
1 juli 2021 20:08
Onhandige actie van Rickaert om uitgerekend DQS met hun grootste concurrent op te zoeken. Meer meters gemaakt en Cav de gelegenheid gegeven om in te pikken in hun treintje. Was lekker aan de rechterkant van de weg gebleven. Aldus het oordeel vanaf de bank.
1 juli 2021 20:23
Heeft iemand de koers wel gezien? Alpecin zat te ver in de aanloop waardoor VDPoel te veel meters moest goedmaken en te vroeg moest komen. Op zich is de strategie logisch om Merlier op kop te laten beginnen (achter de lead-out) en Philipsen in zijn wiel te laten zitten en ze beiden te laten spurten. Vandaag kwam Merlier echter te vroeg op kop voor dat plan, en hij had al te veel krachten moeten verspillen in de aanloop naar de spurt. Je moet naar alles kijken wat er in de laatste tien kilometer gebeurt.

Cavendish zat altijd perfect in positie en ging op het juiste moment aan, hij remonteerde Philipsen niet, hij hing er de hele tijd voor. Philipsen moest even inhouden door zijn eigen schuld, anders had hij heel dicht gezeten. Zeggen dat hij een pannenkoek is, is er over. Zonder Cavendish wint hij al twee keer.

Er speelt daar ook nog iets mee. Philipsen gaat voor de groene trui. Dan kun je niet lead-out zijn, dan moet je elke keer punten scoren.

De reacties op Van Aert zijn ook heel raar. Hij moest zijn weg helemaal alleen zoeken en raakte ingesloten. Dat kan gebeuren. Om dan al meteen te concluderen dat hij uit vorm is? Hetzelfde geldt voor andere spurters. Er zijn maar twee ploegen met een echte trein. Daarachter zitten twintig renners die vechten voor hetzelfde wiel en ongeveer even snel zijn. Dan moet je wat geluk hebben om uberhaupt mee te spelen voor de zege.
1 juli 2021 21:38
Wat een Cav fanboys hier. Hij wijkt licht van zijn lijn, squeezed Merlier en ook Philipsen moet een paar trappen overslaan en verliest daardoor net teveel snelheid.

Jammer, een stuk minder leuk dan 2 etappes terug
    1 juli 2021 21:45
    Als Philipsen met zijn stuur voor dat van Cavendish zit, en ze doen beide exact hetzelfde manoeuvre dan moet Cavendish inhouden. Je kan namelijk niet met je stuur in dat van een ander haken als je voor ligt.

Reacties zijn gesloten.