Tour 2021: Mark Cavendish boekt vijftigste ritzege in een grote ronde

donderdag 1 juli 2021 om 19:01
Tour 2021: Mark Cavendish boekt vijftigste ritzege in een grote ronde

foto: Cor Vos

Voor Mark Cavendish is zijn derde ritoverwinning in Châteauroux in allerlei opzichten bijzonder. Zo is het voor de Brit zijn vijftigste ritzege in een grote ronde. Alleen Eddy Merckx en Mario Cipollini doen (momenteel) nog beter dan de spurtbom van Deceuninck-Quick-Step.

We moeten terug naar 2008 voor de allereerste ritzege van Cav in een grote ronde. Dertien jaar geleden begon de sprinter, in het tenue van Team High Road, met winnen in de Giro d’Italia. In de vierde etappe van Pizzo Calabro naar Catanzaro was het voor de eerste keer raak, voor Robert Förster en Daniele Bennati. Een week later was het weer raak in rit dertien naar Citadella.

De daaropvolgende jaren won Cavendish bijna op bestelling etappes in de Giro, Tour de France of Vuelta a España. De razendsnelle Brit staat inmiddels op 32 etappezeges in de Tour, terwijl hij ook goed is voor vijftien ritoverwinningen in de Giro en drie dagzeges in de Vuelta. Niet onbelangrijk: Cavendish stond in zijn carrière maar twee keer aan de start van de Vuelta.

De 36-jarige Cavendish staat inmiddels dus op vijftig groterondezeges en hoeft alleen nog maar Merckx en Cipollini voor zich te dulden. Merckx staat op 34 Tour-, 24 Giro- en 6 Vuelta-ritoverwinningen, Cipollini won liefst 41 etappes in de Ronde van Italië en was ook succesvol in de Tour (twaalf stuks) en Vuelta (drie ritzeges). De vraag is of Cavendish ooit nog in de buurt komt van deze grootheden…

Dit artikel delen:

2 Reacties

Koers 1 juli 2021 om 19:10

Hier mist een overzichtje, want dat is toch wel fenomenaal. Hij won in 2009 6 etappes in de tour (en won de groene trui niet..), terwijl hij daarvoor ook al 4 in de Giro pakte.
Overzicht: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Cavendish

Titaantje 1 juli 2021 om 19:33

Als we dan toch statistiekjes doen en als opvolging op de gele trui dagen van vd Poel: waar staat Schelling in aantal dagen bollen tov de historische nederlandse top?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair