Tour 2021: Bij twee coronagevallen onder renners volgt uitsluiting
foto: Cor Vos
woensdag 23 juni 2021 om 18:00

Tour 2021: Bij twee coronagevallen onder renners volgt uitsluiting

Ploegen worden uitgesloten van verdere deelname aan de Tour de France als in een periode van zeven dagen twee van hun renners positief testen op het coronavirus. Dat heeft de UCI aan het Duitse persbureau DPA bevestigd.

Ten opzichte van afgelopen jaar is de maatregel ietwat bijgesteld. In de uitgestelde 107e editie van de Tour werden ploegen al naar huis gestuurd als in een periode van zeven dagen twee ploegleden – dus renners èn stafleden – positief testten op het coronavirus. De tests worden op beide rustdagen en na de vijfde etappe uitgevoerd, liet de UCI weten.

In 2020 waren de coronamaatregelen in de Tour vooral effectief. Geen enkele renner testte positief op het virus; het enige positieve geval onder de prominente figuren was koersdirecteur Christian Prudhomme, die de wedstrijd een week moest verlaten. De 108e uitgave begint zaterdag met een 197,8 kilometer lange etappe van Brest naar Landerneau.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
23 juni 2021 18:28
Onder renners. Ok. Dan moet je wel goeie pech hebben mocht je dat gaan lukken.

Wel geinig, de gehele omkadering kan dus alle kleuren snot niezend op krukjes met de tablet zitten zolang de renners het maar niet hebben.
23 juni 2021 19:10
Welkom bij de PCR test loterij.
    23 juni 2021 21:11
    Waarom zou dat een loterij zijn?
    De PCR test is zeer betrouwbaar en zeer accuraat, het percentage vals-positieven is verwaarloosbaar. Goed voorbeeld daarvan: de tour van vorig jaar, heel veel testen afgenomen en 1 positieve test en die persoon bleek ook daadwerkelijk ziek te zijn / worden.
    Ik snap nooit waar dat verhaal vandaan komt dat de PCR test niet betrouwbaar zou zijn.
    23 juni 2021 23:23
    Omdat het juist wel een onbetrouwbare test is. Zeker om besmettelijkheid aan te tonen. Vandaag op diverse Duitse media bekend gemaakt. 80% van de positieve testen zijn niet besmettelijk. Onderzoek onder 190.000 gevallen. RTL bericht dit vandaag.

    Hier de link naar het onderzoek;
    https://www.journalofinfection.com/article/S0163-4453(21)00265-6/fulltext
    24 juni 2021 12:36
    Het onderzoek is gedaan onder 3810 gevallen, geen 190.000 gevallen. In voetnoot 2 van tabel 1 staat gemeld dat alleen van deze 3810 gevallen voldoende gegevens beschikbaar waren om het onderzoek uit te voeren.

    In het onderzoek staat: "In light of our findings that more than half of individuals with positive PCR test results are unlikely to have been infectious, RT-PCR test positivity should not be taken as an accurate measure of infectious SARS-CoV-2 incidence."
    Meer dan de helft is geen 80%.

    Voor zover mij bekent wordt de PCR test niet gebruikt om te bekijken of iemand besmettelijk is. Het RIVM heeft b.v. een aparte rekenmethode om uit te rekenen hoeveel besmettelijke personen er in Nederland zijn. Volgens mij is er op dit moment ook geen betaalbare en massaal uitvoerbare test die kan aantonen of iemand besmettelijk is of niet.

    De PCR test toont aan of iemand een infectie heeft van het SARS CoV-2 virus. Dit onderzoek heeft niet onderzocht of de PCR test dat wel of niet goed doet. Volgens het RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen/pcr-test) is de PCR test bij een Ct-waarde van onder de 35 volledig betrouwbaar. Bij een waarde onder de 25 of 30 (dit verschilt per land en zelfs per lab) is er sprake van een infectie met het SARS CoV-2 virus.

    TL;DR De PCR test is zo goed als 100% betrouwbaar wanneer wordt getest op een infectie met het SARS CoV-2 virus. Voor het aantonen of iemand besmettelijk is, is de PCR test niet geschikt. Dit was echter ook al bekend.
    24 juni 2021 15:57
    Allereerst credits voor het lezen van het onderzoek!

    Toch stel je een aantal zaken niet juist voor.

    Er werden uiteindelijk 162,457 personen getest. Hiervan werden 4164 positief getest en gecorrigeerd naar 3810 vanwege onvindbare CT waardes.

    Vervolgens concludeert men dat een groot deel van de test (60%) een CT waarde hoger dan 25 heeft die bijna in alle gevallen gepaard gaat met asymptomatische klachten. Ofwel met een hele lage viral load. Deze personen zijn dan ook niet infectieus. Het RIVM stelt idd dat onder 35 de PCR test betrouwbaar is. Echter in de meeste NL'se labs worden de cycli tot wel 40-45 aangehouden. En ook dan word je als positief dus besmettelijk aangemerkt (daarin wordt geen onderscheid gemaakt!)

    Er wordt dus gesteld dat deze test idd niet geschikt is om mensen te testen op besmettelijkheid. Maar beleid wordt er wel op gemaakt. Mensen (renners) moeten wel in quarantaine terwijl de test in meeste geval 50-75% een doorgemaakte infectie meet.

    Dus deze test meet de aanwezigheid van een Sars Covid deeltje maar toont niet aan of dit een levend of dood deeltje betreft. Gezien de maatregelen die er aan vast gehangen worden is het nogal van belang te weten of iemand op dat moment een infectie heeft of ooit heeft doorgemaakt. En dat verschil wordt niet aangetoond dus is er zeker na 1,5 jaar rondgang van een virus een grote kans, dat je zelfs onbewust een besmetting hebt doorgemaakt. En dus een lot uit de loterij of je niet toevallig een keer tegen een positieve test aanloopt.

    Ofwel men mag best testen maar doe dit dan met een lagere cycli dan 25 en laat een arts dan vervolgens beoordelen en diagnose stellen. Heeft een renner duidelijke klachten en test deze ook positief dan in quarantaine plaatsen.
    24 juni 2021 16:21
    Je geeft dus toe dat de cijfers die door jou eerst genoemd zijn niet kloppen. Het is nogal een verschil: 190.000 of 3.810 personen onderzocht. En 80% of 50% scheelt ook veel. Ik hamer daar op, omdat ik mij vaak enorm erger aan het verkeerd interperteren van of verkeerd gebruiken van cijfers.

    Enfin, zoals eerder gezegd is de PCR test inderdaad niet gemaakt om besmettelijkheid te meten. En ik ben het met je eens dat de huidige regels verre van ideaal zijn. Helaas is er momenteel niets beters. Een renner die positief getest wordt op Sars Covid19 moet, naar mijn mening, direct uit koers, omdat de kans te groot is dat hij andere besmet. Het lijkt mij wel een goede zaak als daarna verder onderzocht wordt of de renner ook echt besmet is, of dat de uitslag door b.v. een oude besmetting komt. Mocht blijken dat de renner niet besmet was op het moment van testen, dan dient de positive test ook niet meer te gelden voor de regel van 2 renners positief is hele ploeg naar huis.
    24 juni 2021 16:50
    Nee ik geef alleen aan dat het 162000 personen betrof met uiteindelijk dus 190000 onderzochte samples. Uiteindelijk waren daarvan 3810 positief. Zie onderstaande berichtgeving op SAT1

    Ik had in mijn eerste bericht moeten schrijven; een onderzoek onder ruim 162000 personen (190000 samples)...

    https://www.sat1.de/tv/fruehstuecksfernsehen/video/deutsche-studie-pcr-tests-allein-ungeeignet-als-grundlage-fuer-pandemie-massnahmen-clip

    Daar komt ook die 78% (in de zomertijd en dus afgerond 80%) naar voren. Het is oorspronkelijk een Duits onderzoek. De aangehaalde zaken worden letterlijk uit het onderzoek gehaald.

    Tuurlijk worden de highlights ook hier even extra aangezet. Dat doet iedereen die zijn punt probeert te maken. Feit is dat in deze uitdovende fase lage cijfers een fout positieve test een grote kans is. En dat is vrij zuur als je alles op de Tour hebt gezet (Roglic bijvoorbeeld .. of Kruiswijk vorig jaar)
23 juni 2021 20:20
En krijgt iedere renner dan wel een eigen kamer, of is 1 al snel 1+1?

Reacties zijn gesloten.