Tour 2020: Martínez verslaat Kämna op Puy Mary, Roglic rijdt Bernal op achterstand

vrijdag 11 september 2020 om 17:04
Tour 2020: Martínez verslaat Kämna op Puy Mary, Roglic rijdt Bernal op achterstand

foto: Cor Vos

Video

De dertiende etappe van de Tour de France 2020 is gewonnen door Daniel Felipe Martínez. De Colombiaanse klimmer van EF Pro Cycling was na een 191 kilometer lange bergetappe door het Centraal Massief de beste vroege vluchter op de slotklim van Le Puy Mary. Hij versloeg Lennard Kämna. Primoz Roglic bleek (zes minuten later) samen met Tadej Pogacar de beste klassementsrenner. Egan Bernal verloor 38 seconden en was daarmee de grote verliezer van de topfavorieten.

Strijd om de kopgroep
De dertiende etappe door het Centraal Massief kende de meeste hoogtemeters van allemaal, namelijk ruim 4.400. Met zeven beklimmingen op het menu wisten de aanvallers dat er kansen kwamen en het regende dan ook aanvallen in de openingsfase en op de eerste klim, de Col de Ceyssat van eerste categorie. Na die klim werden de verhoudingen duidelijk: Julian Alaphilippe en Rémi Cavagna van Deceuninck-Quick-Step waren de aanstekers van een vroege kopgroep van vijf.

foto: Cor Vos

Simon Geschke, Daniel Martin en Marc Soler waren al vroeg mee. Een achtervolgende groep van twaalf wist vervolgens op de Col de Guéry de oversteek te maken: Warren Barguil, Hugh Carthy, Daniel Felipe Martínez, Neilson Powless, David De la Cruz, Nicolas Edet, Lennard Kämna, Maximilian Schachmann, Valentin Madouas, Pierre Rolland, Romain Sicard en Pavel Sivakov. De zeventien kregen meer dan zeven minuten voorsprong van Jumbo-Visma, dat de controle had in het peloton.

Vooraan was de samenwerking niet optimaal. Er werd her en der wat aangevallen voor bergpunten, terwijl sommigen ook hun krachten spaarden. Enerzijds om voor de eventuele ritzege te gaan, anderzijds om later in de rit nog van dienst te kunnen zijn voor een kopman. Zo had Egan Bernal met Sivakov een mannetje mee, was De la Cruz de vooruitgeschoven pion van Tadej Pogacar en leek Barguil een knecht van Nairo Quintana.

Valpartij met Mollema, Bardet en Quintana
Negentig kilometer voor het einde werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Twee betrokkenen waren Romain Bardet (vierde in het klassement) en Nairo Quintana (vijfde), maar zij konden hun weg vervolgen. Bauke Mollema had minder geluk: de nummer dertien van het klassement moest opgeven en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Daarna nam het peloton even wat gas terug, waardoor het gat met de kopgroep opliep tot boven de elf minuten.

Strijd in de kopgroep: Martínez vs. Kämna
Het werd dus een strijd op twee fronten. Na een solo-aanval van Powless spatte de kopgroep op de Côte d’Anglards-de-Salers uiteen. Schachmann sloot bij de Amerikaan aan en reed op de eerste meters van de Col de Neronne (3,8 km aan 9,1%) Powless uit het wiel. Schachmann had op dat moment ruim een minuut voorsprong op de achtervolgers, waar Sivakov zich uit liet zakken om later in de etappe nog Bernal te kunnen helpen.

foto: Cor Vos

In de achtervolging bleken Martínez en Kämna de beste klimmers. De Colombiaan moest het gat dichten op de steile Neronne, want Kämna had een ploeggenoot vooraan rijden. Toch was het gat op de top van de Neronne verkleind tot 27 seconden.

Met twintig seconden voorsprong begon Schachmann vervolgens aan de slotklim van de Puy Mary (5,4 km aan 8,1%), maar Martínez en Kämna slopen steeds dichterbij. De EF-klimmer kreeg al het achtervolgingswerk op zijn bordje. Op 1,6 kilometer van de meet werd Schachmann dan toch ingerekend. Martínez wist een versnelling van Kämna te beantwoorden, maar liet Schachmann daardoor ook terugkeren.

De beslissing zou vallen in de loeisteile laatste kilometer. Martínez werd op kop gedwongen door zijn Duitse metgezellen, maar hij wist zo wel Schachmann uit het wiel te rijden. Kämna plaatste zijn tweede versnelling op 600 meter van de meet, maar hij kon wederom Martínez niet van zich af rijden. In de sprint was de Colombiaan vervolgens de snelste.

foto: Cor Vos

Strijd bij de favorieten: Roglic en Pogacar lossen Bernal
In het peloton was het verrassend genoeg INEOS Grenadiers dat het heft in handen nam op de Côte d’Anglards-de-Salers, ongeveer 40 kilometer voor het einde. De Britse formatie koos voor een strakker tempo dan dat van Jumbo-Visma en dunde het peloton flink uit tot een vijftiental renners.

Onder het helse tempo van INEOS Grenadiers moesten Guillaume Martin en Romain Bardet lossen uit de favorietengroep, dat was op de steile flanken van de Neronne. Richard Carapaz opende vervolgens de aanval, waardoor Tom Dumoulin en Sepp Kuss (de enige overgebleven helpers voor Primoz Roglic) in actie moesten schieten. Zij brachten de Ecuadoriaan terug en kozen vervolgens voor een eigen tempo.

Dumoulin en Kuss hielden dat tempo hoog op het plateau naar de voet van de Puy Mary, waardoor ze Martin en Barguil nog verder op achterstand reden. Pogacar opende vervolgens de debatten op de slotklim, waarmee hij Egan Bernal, Rigoberto Urán en Nairo Quintana in de problemen reed. Pogacar en Roglic vonden elkaar als beste klassementsrenners, al zaten Porte, López en Landa op een gaatje. Bernal zat daar weer kort achter.

foto: Cor Vos

De Sloveense toppers reden in de laatste, steile kilometer naar Puy Mary stevig door. Roglic kwam als beste van de klassementsrenners over de streep en verstevigde zo zijn gele trui, met Pogacar in dezelfde tijd. Bernal verloor aan de streep 38 seconden op de twee Slovenen.

Algemeen klassement
In de strijd om de gele trui heeft Roglic zijn voorsprong uitgebreid. Zijn landgenoot Pogacar heeft zich opgewerkt naar de tweede plaats, op 44 seconden. Bernal is door zijn tijdsverlies gezakt naar de derde plaats, met nu 59 seconden achterstand op Roglic. Urán is nu vierde (op 1.10), Quintana vijfde (op 1.12), López zesde (op 1.31), Yates zevende (op 1.42), Landa achtste (op 1.55), Porte negende (op 2.06) en Mas tiende (op 2.54).

Bardet en Martin zijn net uit de top-10 gezakt. Tom Dumoulin is daarachter de nieuwe nummer dertien in het klassement.

Samenvatting etappe 13:

Dit artikel delen:

120 Reacties

vevie 11 september 2020 om 17:08

Roglic de man to beat

WernerFranke 11 september 2020 om 17:10

Roglic ziet er ook altijd uit alsof hij een toertje met zijn kleinkinderen maakt.

DrJ 11 september 2020 om 17:14

Alleen z’n jonge broertje “Poga” mocht mee vandaag.

vevie 11 september 2020 om 17:12

Bernal zal nog wel verbeteren in de derde week, maar dit gaat tussen Roglic en Pogacar

Bulcke 11 september 2020 om 17:14

Als hij zich nu al zo uit elkaar moet trekken lijkt het me ook niet gunstig voor je vormpeil. Ik moet het nog zien of hij in de derde week beter is

vincenzo 11 september 2020 om 17:29

Bernal nog verbeteren?? Die zal eerder verslechteren want hij is vandaag in het rood gegaan terwijl Roglic met de mond dicht reed …

TheBigShow 11 september 2020 om 17:38

Bernal zegt dus net dat ie fantastische waarden rijdt… Wordt gewoon weggereden. Niveau abnormaal hoog dus

SprintMaster 11 september 2020 om 18:05

@TheBigShow: Precies dat ja. Denk dat de waardes van Ineos niet goed genoeg meer zullen zijn. Die van JV zijn gewoon hoger. Bovendien is Dumo beter dan Carapaz. En hadden ze ook Kuss nog.

Tripodboom 11 september 2020 om 18:12

Ik zie Bernal nog wel gedesillusioneerd afstappen. Nog zo’n pandoer ( Wuyts) en het is over en uit.

Kannibaal van Schepdaal 11 september 2020 om 19:40

Haha, ik vroeg me al af er nog mensen het riedeltje zouden durven boven te halen.

Nee, Bernal gaat niet verbeteren in de derde week, hij mag blij zijn als hij op het podium eindigt in Parijs.

the student 11 september 2020 om 17:14

Roglic gewoon echt goed. Maar Pogacar, Porte, Landa, en Angel Lopez zijn er niet super ver vanaf.

Martinez ook gewoon een super overwinning.

Westland95 11 september 2020 om 17:15

Geweldige finale.

TheBigShow 11 september 2020 om 17:15

Pogacar wat een fenomeen. Niet normaal. Zonde van Kamna en de Fransen. Roglic misschien saai, maar hij kan niet beter dan dit…

Madouas toch ook een leuke etappe gereden.

Edit: Haha Bernal rijdt dus super goede waarden volgens hemzelf, maar wordt gewoon weggereden….

kelderbelg 11 september 2020 om 17:23

Niemand kan beter dan dit, allemaal saai

Kraken 11 september 2020 om 17:24

Roglic saai en kan niet beter?! Hij eindigt hier als eerste van de klassementsrenners, is het dan alsnog niet goed?!

TheBigShow 11 september 2020 om 17:33

Ik zeg juist dat het goed is… Iedereen klaagt dat ie saai is, maar hij kan moeilijk een halve minuut wegrijden van Pogacar als ie niet beter kan… Man man man

CechRepublic 11 september 2020 om 18:14

@DeGroteVertoning, je woordkeuze suggereert dat Roglic een beetje voor spek en bonen meedoet. Ik las het ook alsof het een soort van medelijden van je was “ach, het is niet geweldig, maarja, hij kan nu even niet beter”. Zoiets.

TheBigShow 11 september 2020 om 18:55

Mijn woordkeuze suggereert slechts dat hij niet beter kan dan dit. Als beste van de favorieten eindigen dus… Snap echt niet hoe je daar uithaalt dat ik hem voor spek en bonen mee vind rijden…

vincenzo 11 september 2020 om 20:35

Insinuaties van Ineos!

Romano1800 11 september 2020 om 17:15

Als roglic niet valt op pech krijg wat ik oprecht niet hoop . Of een slechte dag maar die kans is vrij klein, Dan is de tour denk beslist waarbij roglic de sterkste is van iedereen .

Ik gok erop dat pogacar wel tevreden is met ze plek 2 op 22 jarige leeftijd wat overigens ook zeer knap is .

De andere zijn allemaal geslagen en zouden wat anders moeten verzinnen , maarja wat alle ploegen zijn verre weg zwakker dan jumbo dus isoleren is ook geen optie.

lander luypaert 11 september 2020 om 17:28

Zolang Pogacar op 44 seconden staat en voelt dat het nog zeer goed gaat. Dan gaat hij echt niet meteen zeggen ik ben blij met plek 2. Die jongen wilt meer.

Romāns Vainšteins 11 september 2020 om 20:49

Sowieso geen uitgemaakte zaak dat Pogacar niet die 0:45 pakt in de klimtijdrit. Etappe schenken is er ook niet meer bij en het kan zo maar nog eens DE misrekening geweest zijn om in Dumoulins opblaas etappe niet door te rijden cq Pogacar te laten ontglippen.

floris_harr 11 september 2020 om 17:15

jammer dat Bardet en Quintana zijn gevallen, weet niet of ze anders beter waren geweest. hoop dat iemand van Bernal Lands Uran Quintana nog groeit naar de derde week, zit niet echt te wachtte op een pogacar die tevergeefs aanvalt tegen een blok Jumbo Visma.

the student 11 september 2020 om 17:19

Dat zal je nooit weten, maar helpen doet het in ieder geval niet. Zeker bardet leek echt aangedaan na de val en kon niet meteen opstaan. Dus het is niet zo gek dat die vandaag tijd verliest.

S. Morgenstern 11 september 2020 om 17:16

Heerlijke finale! Mooie strijd tussen Martinez, Schachmann en Kamna.

Frank Teeuwen 11 september 2020 om 17:16

Dumoulin ook maar op 32 seconden geeindigd op Bernal op een mini zoncolan toch ook wel knap hoor en dat terwijl hij niet zn topvorm heeft.

TheBigShow 11 september 2020 om 17:18

En op kop heeft gereden…

Martino87 11 september 2020 om 17:26

Waarom deed Kuss dat werk niet?

xistnc 11 september 2020 om 17:30

Omdat Kuss in staat is om een springveer terug te halen op een steile strook.

harryjohan71 11 september 2020 om 17:34

En dat deed Kuss ook perfect. Goed gezien van JV.

Franco Ballerini 11 september 2020 om 17:48

Ik weet nog steeds niet wat ik van Kuss moet denken. 10% mooie dingen laten zien, voor de rest zwaar tegenvallend. Het is niet voor niets dat Pogacar zijn aanval plaatste op het moment dat Kuss als laatste TJV man het tempo ging bepalen. “Daar heb ik niets van te vrezen” dacht hij waarschijnlijk.

S. Morgenstern 11 september 2020 om 17:56

Bernal was er net af gereden met Kuss op kop, daarna ging Pogacar. Lijkt me wat gezocht om dat tegen de toegevoegde waarde van Kuss te gebruiken.

CechRepublic 11 september 2020 om 18:18

@FrancoBallerini, in een interview met Cyclingnews zei Kuss dat hij weliswaar regelmatig goed mee kan doen in zware ritten, maar dat hij zichzelf niet zieg als een echte klassementsman in een grote ronde. Daarvoor is hij volgens zichzelf te grillig is en kan hij niet de juiste concentratie opbrengen. Dat zie je waarschijnlijk ook terug in zijn ondersteunende werk. Is vaak top en soms helemaal niet.

maklukzat 11 september 2020 om 17:16

Roglic ziet er goed uit. Heeft zich nog nergens uit elkaar moeten trekken. De rest wel. Pogacar ook tot het gaatje.

Murcia 11 september 2020 om 17:17

En toen was er nog een! Tenminste daar lijkt het op, dat alleen Pogacar Roglic nog kan bedreigen. Perfect werk van de ploeg en hij is echt beresterk want Tadej zat echt te sterven in die laatste 200 meter. Bernal leek na de finish gebroken en zal echt heel veel moeten verbeteren in de derde week. Tom en Sepp als superknechten.
Voor ik het vergeet, een prachtige overwinning van Martinez en mijn god wat een shit tour voor Bora. Nu zelfs verloren in een twee tegen een situatie.

nobrakes 11 september 2020 om 18:24

Nou maakt uitgerekend of deze slotklim het geen reet uit of je nou 1, 2 of 10 boras er hebt zitten. Het is man tegen man

joeri van der sman 11 september 2020 om 18:46

Als ze hadden geweten dat Pogacar zo sterk was als nu duidelijk is, had iedereen in de waaieretappe wel veel langer meegedraaid en had hij daar een minuut meer verloren. Nu deden renners als Kuss/Bennet veel werk op het vlakke in de kopgroep toen.

Nu is Pogacar (met ook een goede tijdrit) nog steeds een gevaar. Hem een keer vloeg isoleren van zijn ploeg, zodat hij de hele rit voor zichzelf moet zorgen?

Turtlehead 11 september 2020 om 17:17

Prachtig parcours, epische finish.

Bernal zelden zo zien sterven.

En doodzonde van Mollema, dit was wel wat voor hem geweest om dik de top tien in te rijden.

jooprioolpijp 11 september 2020 om 17:18

Helaas niet kunnen kijken, baal nog het meest van Mollema. Roga en Poga als verwacht op de afspraak.

Dr op en dr over 11 september 2020 om 17:18

ROGLIC !!!

Mooi teamwerk wederom van Jumbo-Visma. Knap knechtwerk van het HELE team. Ik hoop dat zelfs de meeste die hard Dumoulin fans nu snappen waarom hij het geen probleem vindt om te werken voor Primoz.

Wat een kanjer die Primoz.

Respect voor de winnaar van vandaag, Martinez. Wat een klasbak om het zo af te werken.

Mooie rit vanuit de start, ik heb echt genoten. :)

vevie 11 september 2020 om 17:23

Tja, als ze het nu nog niet zien gaan ze het nooit zien

FDJ 11 september 2020 om 17:19

Roglic heel makkelijk hoor. Bernal zet de lijn van de hele Tour door. Nergens met overschot gezeten. Begreep de mensen ook niet die zeiden dat hij beter werd. Ik heb nergens de Bernal van vorig jaar gezien.

tendam 11 september 2020 om 17:20

De vorige bergrit zag Bernal er wel goed uit, met grinta en overtuiging. Dit was weer niks (relatief gezien dan).

FDJ 11 september 2020 om 17:24

@tendam Mwah vond ik meevallen. Als je zag hoe eenvoudig Roglic en Pogacar bij die bonussprint tekeer gingen dan zag je al dat hij nog niet de Bernal was die we normaal kennen.

Murcia 11 september 2020 om 17:25

Het lijkt er ook op dat het relatief groot rijden van Bernal hem ook hindert t.o.v. het kleiner peddelen van Roglic. En natuurlijk is Roglic geen Kruijswijk maar met alle respect een klasse beter.

vincenzo 11 september 2020 om 17:31

Bernal gaf al op zo’n 50 km voor het einde aan dat hij tegen zijn limiet zat (tong uit de mond in de camera). Hij weet al dat dit niet zijn Tour gaat worden.

Frank Teeuwen 11 september 2020 om 17:35

Bernal is natuurlijk ook niet een explosieve type, het is altijd al een renner geweest sinds jeugd die heel conservatief rijdt en geen trap te veel wilt doen wat niet nodig is. Zijn klimstijl lijkt veel meer op een Froome/Dumoulindan een Contador. Dus eigenlijk niet gek dat hij niet meteen mee kan met een versnelling maar vandaag heeft hij toch wel best een jasje uitgedaan je zag dat hij echt niks overhad en gewoon meter voor meter verloor in plaat van dat hij normaal gestaagd weer meter voor meter terugkomt dus Bernal is of niet in zijn beste vorm of anderen gewoon beter.

tendam 11 september 2020 om 17:19

In het geel ziet Roglic eruit als een soort superheld, en hij rijdt nu ook zo. Ineos heeft de eigen kopman de vernieling in gereden, ook een prestatie.

En Martinez, wow, wat een rit van hem.

Dolfy 11 september 2020 om 17:19

Mooie zege van Martinez in een zware etappe waar vanaf de start gestreden werd, even een dipje voor de finale maar die finale was de moeite waard. De favorieten roerde zich sterk.

martini151 11 september 2020 om 17:20

Mooie etappe! Mooie strijd vooraan en een mooie strijd tussen de klassementsmannen.

Pogacar zal morgen pijn in de benen hebben, hangen en wurgen was dat. Desalniettemin zeer knap gereden!

Porte verrassend sterk.

Maar Roglic tot nu toe niet te verslaan, hoewel de gaatjes nog heel erg klein zijn

Limal 11 september 2020 om 17:21

Spijtig dat het stilviel in het peloton na de eerste beklimming (logisch wel) maar daarna een fantastische strijd bij de vluchters, en uiteindelijk ook bij de favorieten.

Heel knap van Martinez – eerst met Kämna in het wiel naar de sterke Schachmann toe, erop en erover zonder verpinken, en dan lekker de sprint nog winnen.

vevie 11 september 2020 om 17:22

Roglic rijdt ook gewoon behoudend, die laat nergens het achterste van zijn tong zien en lijkt geen trap teveel te doen. Die gaat ook goed zijn in de derde week. De week die hij, totaal onterecht volgens een groot contingent hier, niet zou aankunnen.

Deel Koeper 11 september 2020 om 17:27

Misschien denkt men dat hij die niet zou aankunnen, indien hij in de 2e week zwaar bestookt zou worden. Maar Bernal is niet op de afspraak en Pogacar is te braaf voor zijn landgenoot.

vevie 11 september 2020 om 17:36

Nee, men verwijst dan naar de derde week in de Giro. En, laat dan geheel achterwege dat hij én ziek werd in de derde week én was gevallen. De Vuelta die hij zeer dominant won, ook in de derde week superieur was, die laten ze dan vrij selectief achterwege.

illu 11 september 2020 om 17:47

Hmm Pogacar te braaf?
Volgens mij heeft Pogacar tot nu toe elke bergetappe geprobeerd aan te vallen. Dat hij Roglic er niet af krijgt is iets anders, maar je kunt toch niet zeggen dat Pogacar te braaf is?

Franco Ballerini 11 september 2020 om 17:22

Natuurlijk is Roglic de sterkste, maar zonder de stimulans van Pogacar zou het een tijdwinst van 5 of 10 seconden geweest zijn.

Lalsacien 11 september 2020 om 17:31

Het lijkt er bijna op maar misschien is Pogacar wel de laatste man van JV die op kop reed om de rest op achterstand te rijden…

Bulcke 11 september 2020 om 17:36

Datzelfde geldt voor de mensen die daar achter reden. Het was nam3lijk geen tijdrit

Franco Ballerini 11 september 2020 om 17:51

@Lalsacien: Pogacar heeft inderdaad iets teveel respect voor Roglic.

tendam 11 september 2020 om 18:03

Pogacar zat te sterven in het wiel van Roglic in die laatste meters. Roglic rijdt inderdaad vrij behoudend, omdat hij op Wielerflits heeft gelezen dat hij het geen 3 weken volhoudt.

Franco Ballerini 11 september 2020 om 18:21

@tendam: te sterven is onzin. Even een zwak momentje na een grote inspanning. De grote kracht van Roglic is dat zijn concurrenten nooit aan hem af kunnen zien of hij lijdt of niet. Maar je kunt toch niet ontkennen dat hij zonder de aanval van Pogacar weer rustig tot de laatste paar honderd meter had gewacht om een tiental seconden te pakken?

NCK17 11 september 2020 om 17:24

Fantastisch slot van de etappe. Zowel het duel tussen Martinez en Kämna, en de strijd tussen de klassementsrenners. Roglic en Pogacar duidelijk de beste. Porte op het niveau van 2016. De Fransen de verliezers van de dag.
Dumoulin en Kuss worden ook beter. Daar gaat Roglic nog veel aan hebben. Dumoulin kan misschien zelf nog de top 10 binnenkomen. Pogacar heeft geen ploeg en Bernal is niet goed genoeg, dus hoeft Roglic zich geen enkele zorgen te maken. Hopelijk pakt hij nog een keer uit.

Maenhout 11 september 2020 om 17:25

Martinez heeft deze overwinning bepaald niet gestolen. Geweldig gezwoegd met een blok aan het been, niet omkijken en gewoon doortrappen. Bikkel!

Wheely 11 september 2020 om 17:26

Lekker ritje weer hoor!

Die Martinez lult ook aan een stuk door, met mondkapje op net Bernal.

Erik33 11 september 2020 om 18:27

Ja heerlijke rit ondanks de Franse regie.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair