Tour 2020: Lennard Kämna soleert naar zege in Villard-de-Lans

dinsdag 15 september 2020 om 17:35
Tour 2020: Lennard Kämna soleert naar zege in Villard-de-Lans

foto: Cor Vos

De zestiende etappe van de Tour de France 2020 is gewonnen door Lennard Kämna. De beloftevolle Duitser bleek de sterkste vluchter op weg naar Villard-de-Lans en wist een solo van goed twintig kilometer met succes af te ronden. Richard Carapaz kwam als tweede over de streep.

De renners begonnen vandaag, na een welverdiende tweede rustdag en de tweede corona-testronde, aan een pittige bergetappe naar Villard-de-Lans. De grote vraag was of we een gevecht kregen tussen de favorieten voor de eindzege, zo vlak voor twee loodzware Alpenritten naar de Col de la Loze en La-Roche-sur-Foron. Het parcours van vandaag leende zich wel voor een serieuze onderlinge strijd, en misschien ook wel voor een geslaagde coup.

Razendsnelle openingsfase 
Egan Bernal is na zijn jour sans op de Grand Colombier uitgeschakeld voor een tweede opeenvolgende Tourzege, en dus kregen zijn ploeggenoten van INEOS Grenadiers de vrijheid om op jacht te gaan naar de ritzege. De eerste aanval kwam op naam van Dylan van Baarle, maar de Nederlander was duidelijk niet de enige renner met vluchtambities. Het bleek de voorbode voor een razendsnel openingsuur over geaccidenteerd terrein.

foto: Cor Vos

Na zeven kilometer wisten meer dan dertig renners weg te rijden uit het peloton. Hierdoor konden we nog voor de Côte de Virieu, de eerste klim van de dag, spreken van een monstervlucht. Met Esteban Chaves, Thibaut Pinot, Richard Carapaz, Maximilian Schachmann, Lennard Kämna, Marc Hirschi, Jesús Herrada, Alexey Lutsenko, Nans Peters, Alberto Bettiol en Greg Van Avermaet waren er genoeg grote renners mee.

Monstervlucht krijgt nauwelijks ruimte 
De kopgroep van ongeveer 35 man, met bewezen ritwinnaars als Peters, Hirschi, Alaphilippe, Lutsenko en Søren Kragh Andersen, had op de eerste klim dertig seconden voorsprong op het peloton. In de achtervolgende groep liet Peter Sagan een ploeggenoot op kop rijden om zo het tempo hoog te houden. De Slowaak was er alles aan gelegen om de volle buit te pakken bij de tussensprint, maar hij werd op de klim al geschaduwd door zijn grote kwelgeest Sam Bennett.

De omvangrijke kopgroep werd al vrij snel weer ingerekend door een op hol geslagen peloton, dat niet veel later opnieuw moest achtervolgen. Dit keer wisten vijftien avonturiers elkaar te vinden en een halve minuut weg te rijden, met Andrey Amador, Carapaz, Kämna, Daniel Oss, Alaphilippe, Sébastien Reichenbach, Bettiol, Winner Anacona, Warren Barguil, Imanol Erviti, Carlos Verona, Matteo Trentin, Christopher Juul Jensen, Nicolas Roche en Quentin Pacher.

foto: Cor Vos

Tweede grote groep krijgt wel de benodigde vrijheid
Deze kopgroep leek wél een vrijgeleide te krijgen van het peloton, aangezien het verschil opliep tot anderhalve minuut, maar het bleef onrustig in het peloton in aanloop naar de Col de Porte. Verschillende renners probeerden nog de oversteek te maken, maar slaagden niet in hun missie en lieten zich weer inrekenen door de mannen van Jumbo-Visma. De Nederlandse formatie snakte intussen naar een voorspelbaar koersverloop, maar Gesink en co werden flink aan het werk gezet.

De koplopers waren inmiddels aanbeland bij de tussensprint in Saint-Joseph-de-Rivière, waar Matteo Trentin nog maar eens uitstekende zaken deed in de strijd om de groene trui. De Italiaan wist twintig punten op zijn conto bij te schrijven, zijn veertien medevluchters dachten vooral aan de ritzege. De omvangrijke kopgroep kreeg inmiddels de zegen van het peloton, de kopmannen en knechten besloten een welkome plaspauze in te lassen.

Rolland doet goede zaken in het bergklassement 
Toch waren er nog meerdere renners die met een ultieme inspanning probeerden om de oversteek te maken naar de kopgroep. Team Sunweb-ploeggenoten Tiesj Benoot en Casper Pedersen wisten samen met Pierre Rolland het gat te dichten op de Col de Porte. En op de daaropvolgende beklimming van de Côte de Revel kregen de vluchters van het eerste uur nog het gezelschap van Pavel Sivakov, Mikel Nieve, Neilson Powless, Simon Geschke en Romain Sicard.

foto: Cor Vos

De strijd om de groene trui was na het passeren van de tussensprint niet meer relevant, maar de vooraan afwezige Benoît Cosnefroy moest stilaan gaan vrezen voor zijn bergtrui. Rasaanvaller Rolland wist namelijk net op tijd aan te sluiten in de kopgroep, om nog vijf bergpunten te pakken op de top van de Col de Porte. Ook op de Côte de Revel deed de klimmer van B&B Hotels-Vital Concept uitstekende zaken en was hij andermaal goed voor vijf punten.

Stilte voor de storm, Pacher gooit zijn kaarten op tafel 
Rolland wist zijn puntentotaal op te krikken naar 36 punten, waarmee hij op gelijke hoogte wist te komen met zijn landgenoot Cosnefroy. Die eerste moest echter nog wel ergens een extra puntje sprokkelen om de bolletjestrui ook definitief te veroveren. Het peloton, aangevoerd door Gesink en Tony Martin, volgde inmiddels al op twaalf minuten. Het was wachten op dé scherprechter van de dag, de zeer gelijkmatige La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte.

Op deze ruim elf kilometer lange beklimming (aan 6,5%) moest het gebeuren in de strijd om de ritzege, al probeerde Pacher nog voor de voet van de Alpencol te anticiperen. De Franse ontdekking van B&B Hotels-Vital Concept ging er alleen vandoor op ruim dertig kilometer van de streep, wist een mooie voorsprong uit te bouwen en begon met een halve minuut voorsprong aan La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte.

Koers ontploft op de flanken van La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte 
In de achtervolgende groep werd het tempo opgedreven door Amador en Pedersen, in dienst van hun kopmannen Carapaz en Benoot. Toch wist de eenzame Pacher zijn huid duur te verkopen en een voorsprong van een halve minuut vast te houden, maar op zes kilometer van de top zagen we in de achtervolgende groep een versnelling van de betere klimmers. Een kilometer verder werd Pacher ingerekend door Carapaz, Alaphilippe, Reichenbach en Kämna.

foto: Cor Vos

Dit bleken de sterkste klimmers in de finale naar Villard-de-Lans, want een achtervolgende groep met Sunweb-renners Benoot en Roche, Geschke, Sivakov en Barguil volgde al snel op een halve minuut. Helemaal vooraan zagen we een alles-of nietspoging van Carapaz. De versnelling van de Ecuadoraan was machtig, Kämna en Reichenbach hadden moeite om het tempo te volgen, maar een kwieke Alaphilippe wist Carapaz’ demarrage te beantwoorden.

Beloftevolle Kämna soleert naar zege 
Dat was echter niet voor lang, aangezien de regerend Girowinnaar op de trappers bleef staan en Alaphilippe op die manier wist te kraken. De Fransman ontplofte volledig en moest zijn drie medevluchters laten gaan. Carapaz voelde zijn moment gekomen en probeerde met een nieuwe demarrage ook afscheid te nemen van Reichenbach en Kämna. De Zwitser moest passen, maar de jonge Duitser volgde gezwind en reed vlak voor de top zelfs wat weg van Carapaz.

De voor BORA-hansgrohe uitkomende Kämna moest vervolgens nog twintig, relatief vlakke, kilometers afwerken richting het slotklimmetje naar Villard-de-Lans. Carapaz deed er alles aan om weer terug te keren bij Kämna, maar moest als mindere tijdrijder steeds meer terrein prijsgeven. De renner van INEOS Grenadiers begon met een minuut achterstand aan de Côte 2000 (2,2 km aan 6,5%) en dat bleek een niet te overbruggen verschil.

Kämna moest nog enkele minuten afzien op weg naar de finish, maar was op dat moment al zegezeker en kon uitgebreid genieten van zijn eerste zege in de Tour de France. De jonge renner won in aanloop naar de Ronde van Frankrijk ook al een bergetappe in het Critérium du Dauphiné. Carapaz finishte na een bemoedigende etappe als tweede, Reichenbach wist het geplaagde Groupama-FDJ een eerste podiumplek te bezorgen.

foto: Cor Vos

Favorieten blijven bij elkaar, met uitzondering van Quintana 
In het peloton broedde Cofidis op een plannetje met kopman Guillaume Martin. De Franse klimmer, die wat is weggezakt in het klassement, versnelde aan de voet met zijn ploeggenoot Nicolas Edet. Van Bernal was toen al geen sprake meer: de Colombiaan liet zich, geloof het of niet, nog voor La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte lossen met sprinters Sam Bennet en Caleb Ewan.

De poging van Martin strandde al vrij vroeg, aangezien Jumbo-Visma besloot om het tempo wat te verhogen met een opnieuw beresterke Gesink die het meeste kopwerk deed. De favorieten voor de eindzege besloten te wachten op het slotklimmetje van ruim twee kilometer. Tadej Pogačar gaf een teken aan zijn ploeggenoot David De la Cruz om het tempo te verhogen, maar het was Wout van Aert die het commando wist over te nemen in dienst van Primoz Roglic.

Op 400 meter van de top zagen we de versnelling van Pogačar, maar de kopman van UAE Emirates beschikte dit keer niet over die vinnige demarrage. De winnaar op de Grand Colombier bleek vervolgens niet in staat om een aanval van Miguel Ángel López te pareren, maar Pogačar wist zich op karakter weer naar het wiel van de Colombiaan te knokken.

foto: Cor Vos

De favorieten kwamen uiteindelijk gezamenlijk over de finish, al verloor Nairo Quintana wel weer tijd. Hierdoor stijgt Tom Dumoulin weer een plaatsje in het algemeen klassement. De renner van Jumbo-Visma staat nu negende, Quintana zakt naar plek tien.

Samenvatting:

Dit artikel delen:

57 Reacties

AnderJ 15 september 2020 om 17:40

Tijdslimiet lijkt me voor niemand een probleem toch?

hartstikkebedankt 15 september 2020 om 17:54

Misschien voor Cousin

Maenhout 15 september 2020 om 18:25

Cousin is OTL, terwijl de Lotto’s nog 5 minuten over hadden.

Wheely 15 september 2020 om 17:46

Mooie zege van Kämna! Op zn Hirschiesch.

boenk 15 september 2020 om 19:03

Qua stijl leek me dit veel meer op zijn Evenepoels. Klein gaatje na een versnelling wanneer de rest dood zit, en dan solo tijdrit tot de finish en de achtervolgers verder op achterstand rijden.

vevie 15 september 2020 om 17:52

Toch nog weer Poga op het eind. Wel een erg toffe renner. Probeert het waar mogelijk. Respect voor. Hoe lang zal hij zo blijven koersen. Ik hoop dat hij dit erin houdt.

AnderJ 15 september 2020 om 17:54

@Vevie: dit leek me toch wel echt verspilde energie van Pogacar.

lander luypaert 15 september 2020 om 17:55

Gohh ja, dat zal morgen blijken.

vevie 15 september 2020 om 18:00

Ja, het was sowieso verspilde moeite. Was totaal niet selectief genoeg om wat te proberen. Toch mooi dat hij er voor gaat. Daarom de vraag hoe lang zal hij zo aanvallend blijven koersen. We hebben namelijk meer van dit soort AK-mannen nodig. Je hebt nu eigenlijk alleen Pogacar, S, Yates en Lopez die echt aanvallend durven te koersen. De rest rijdt veel meer berekend.

Maenhout 15 september 2020 om 18:00

’t Is van moeten hoor. Er is bijna geen mogelijkheid om elders genoeg tijd te pakken op Roglic.

harryjohan71 15 september 2020 om 18:29

Aanval voor de show. Dat geldt voor zowel de aanval van Lopez als Pogacar. Iedereen weet dat er niemand lost

boenk 15 september 2020 om 19:08

Die aanval van Lopez was helemaal niet voor de show, die staat amper 10 seconden achter Uran/podium, die normaal minder explosief is. Maar in het geval van Pogacar, zou die hier nooit meer dan 2 seconden kunnen genomen hebben op Roglic. Als ik Pogacar zou geweest zijn, had ik Uran (die tenslotte achter hem staat in het klassement) het gat op Lopez hebben laten dichtrijden. In dat geval had hij zelf geen krachten moeten verspillen en had hij zijn dichtste achtervolger nog even wat aan het werk gezet.

jv88 15 september 2020 om 20:04

Zal ook wel moeten he!

harryjohan71 15 september 2020 om 20:24

@Boenk Als je nu enkele seconden kunt winnen op je concurrent, moet je dat morgen zeker kunnen. Het was niet meer dan een sprint. Dit kun je toch geen aanval noemen. Hij is gewoon de eerste die aangaat.

boehoe 15 september 2020 om 17:54

Tom wipt over Quintana.

Polleke 15 september 2020 om 17:57

Andersom is moeilijker…

Frank Teeuwen 15 september 2020 om 17:57

Tommie gewoon 9e nu in het klassement haha en dat als een knecht en 420 dagen lang niet koersen blijft toch echt een godstalent die man. Zoveel inhoud en goede recuperatievermogen, die gaat echt nog wel een grote ronde winnen.

rogierb 15 september 2020 om 18:02

Wens is de vader van de gedachte

Romāns Vainšteins 15 september 2020 om 18:23

Wat ze hier met Roglic doen moeten ze ook met Dumoulin kunnen.

Murcia 15 september 2020 om 17:57

Dik verdiende beloning voor Kamna en Bora. Verder een voorspelbare etappe die TJV makkelijk kon controleren en Roglic neutraliseerde toch vrij makkelijk de aanzet van Pogacar vlak voor de finish. Leek mij wat eenvoudiger te gaan dan het sprintje op zondag. Alaphilippe is toch echt een pak minder dan vorig jaar als je deze etappe ook weer ziet. Unzue blij want Movistar pakt vandaag definitief het ploegenklassement.

AnderJ 15 september 2020 om 18:01

Heel benieuwd of dit sprintje iets zei over de krachtsverhoudingen.

Dolfy 15 september 2020 om 17:58

Sterk gereden van Kämna , zo wegrijden van Carapaz zegt veel, op de top was het nog geen 2 secondes tussen de twee. Ook leuk dat er werd aangevallen bij de favorieten.

nickdt 15 september 2020 om 18:01

Nog maar 9 minuten en groep Bernal nu pas binnen.

Wortel 15 september 2020 om 18:02

Wat is er gebeurd met Rolland? Dat heb ik even gemist!

boehoe 15 september 2020 om 18:04

Verre aanvallen met mannen vooruit lijkt dit jaar niet op het menu te staan. Dat was nou juist altijd zo aardig bij movistar en contador.

Wheely 15 september 2020 om 18:13

Ja Astana kon er ook wat van, je zou verwachten dat Lopez het op die manier nog wel wil proberen met een Sanchez vooruit. De komende dagen misschien, je hebt wel het parcours er voor nodig met een leuke vallei etc.

ghostwriter 15 september 2020 om 18:16

Ik denk dat iedereen zich had ingesteld op een Tour waar Ineos en Jumbo-Visma succesvol aanvallen in het hooggebergte bijna onmogelijk zouden maken. Ineos is alleen al weggevallen en daar zouden bepaalde ploegen meer gebruik van moeten maken. Jumbo-Visma bepaalt tot nu toe bijna elke belangrijke etappe wat het verloop van de koers is. Als dat de komende etappes weer het geval is zal het zo goed als zeker zijn dat Roglic de Tour zal winnen.

Limal 15 september 2020 om 18:13

Knap gereden van Kämna, aanvallen op het voor hem ideale moment om er dan een tijdrit uit te persen. Toen ik hem in het begin van de vlucht noemde als potentiële winnaar op de live zeiden verschillende WFers dat hij tactisch niet goed genoeg is, maar dat viel vandaag dus reuze mee ;-p

koos1 15 september 2020 om 18:15

Cousin buiten tijd? Opvallend de laatste 4 renners in het klassement zijn renners van Lotto. Vrees dat de komende dagen bijna de hele ploeg van Lotto buitentijd gereden gaat worden als ze weer bij Ewen blijven.

iFCee 15 september 2020 om 18:18

Dat doen ze echt al dagen aan een stuk. Lukt hen altijd mooi met zijn viertjes.

Dolfy 15 september 2020 om 18:24

Toen Ewan de eerst keer loste deed hij dat wel in zijn eentje, geen ploegmaats bij hem en dat leek bewust. Kwam wel terug uiteindelijk omdat het stilviel. Had zo maar vandaag kunnen wezen zoals Cousin nu overkomen is.

stalle 15 september 2020 om 18:46

Hebben wel lekker twee ritten gewonnen.

nickdt 15 september 2020 om 18:16

Ewan heeft mazzel. Net op tijd.

Jowinho 15 september 2020 om 19:07

Had nog zo’n 5 minuten

Wildebert 15 september 2020 om 18:17

Verdiende winnaar. Sunweb deed in eerste instantie, na de achtervolging van Bennoot en Pedersen, lekker mee. Maar daarna miste de bergopkwaliteit. . De hoogtijdagen van Roche lijken toch wel geteld. Bennoot jammer genoeg ook niet sterk genoeg. Tom op laatst moest gaatje laten. Kuss met vreemde actie bijna karretje Poga onderuit gereden. Verder jammer genoeg niet erg enerverend.

Veloburto 15 september 2020 om 18:17

Was saai zoals te verwachten, maar morgen wordt episch

Ouwe Taaie Bask 15 september 2020 om 18:18

JV met betere trein dan Sky.
Maar Sky had wel regelmatig meer ambitie (2 man voor het podium).
Ik heb nog nooit zo’n saaie tour gezien (qua klassements mannen), gelukkig maakt hij geen onderdeel van de zomervakantie uit…
Kamna mooie winnaar

Tripodboom 15 september 2020 om 18:19

Dat Dumoulin mannen als Landa, Porte, Uran en Mas niet kan bijhouden in de laatste 300 meter vind ik een bedenkelijk teken.

nickdt 15 september 2020 om 18:23

Dit is niet zijn klim.

Wildebert 15 september 2020 om 18:24

Tom had toch al aangegeven niet echt goed te zijn. Dan is dit toch geen verrassing.

Fort 15 september 2020 om 18:25

Mwah, je bedoelt dat er voor hun een podiumplek op t spel staat en voor Tom niet?

Wheely 15 september 2020 om 18:25

Ze staan niet voor niets een paar minuten voor hem in het klassement, niet zo zeer bedenkelijk dus eerder logisch gezien de huidige verhoudingen.

madeinstars 15 september 2020 om 18:32

Leek me ook bepaald niet het moment om volle bak te gaan. Die paar seconden op een klim die 0,0 voor Dumoulin is, lijkt me dat geen enkel teken.

Geit in mijn Kelderman 15 september 2020 om 18:29

De strijd om het AK is wel echt historisch saai. Ik dacht dat die jaren van Froome bagger was, maar dit jaar is niet veel beter. Niemand durft van ver aan te vallen.

Romāns Vainšteins 15 september 2020 om 18:34

Dat komt dus omdat Jumbo ze letterlijk goed op een rijtje heeft. Morgen nog de Loze en de hoop dat Pogacar het aandurft om als snel te gaan, Roglic voor een duel meeneemt en eventueel als een Icarus implodeert. Podium is geweldig maar die Pogacar is net zoals Evenepoel en Bernal iemand die voor bovenaan meestrijdt.

Geit in mijn Kelderman 15 september 2020 om 18:38

Gezien het profiel van de rit morgen vrees ik dat iedereen z’n kruit drooghoudt op de Madeleine. Laatste 7 kilometer van de slotklim zijn het zwaarst. Tenzij een team all-in durft te gaan en z’n 7e of 8e plek eens op het spel durft te zetten en all or nothing durft te spelen. Zou de sport toch goed doen.

Jungle Man 15 september 2020 om 18:50

Jumbo is doorgegaan, waar sky/ineos / us postal is gebleven en heeft dat proces zelfs nog verbeterd. Op zich heel knap.
Of dit goed is voor de wielrennerij dat mag je je afvragen

Geit in mijn Kelderman 15 september 2020 om 18:59

Ik denk dat iedereen wel het antwoord weet op die vraag.

SprintMaster 15 september 2020 om 19:30

We missen een korte tijdrit in de eerste week om verschillen te maken en een Pyreneeën rit met aankomst bergop.Organisatie heeft teveel de nadruk op de laatste week gelegd. Gevolg: iedereen gaat zich sparen omdat ze nog kans maken.

Domestique 15 september 2020 om 18:32

Waar de Tour van vorig jaar heel duidelijk wel zo aanvoelde terwijl hij nog bezig was, is dit toch echt geen grand cru.

Gaat het dan morgen éindelijk los of wordt het toch weer wachten tot de laatste anderhalve kilometer?

Wildebert 15 september 2020 om 18:52

Nee, het is een wijntje met een flauwe afdronk. Hopen dat er morgen nog een mooi flesje opengetrokken wordt. Met knallende kurk en een heerlijke bouquet.

SprintMaster 15 september 2020 om 18:51

Die laatste 4.5 km van de Loze zijn wel zo ontieglijk zwaar (gem. 10.2%), die gaat al 14 minuten duren. Het zal de renners die eventueel van ver willen gaan de moed ontnemen. Denk dat het een geval wordt van “je kunt wel de twee zwaarste bergen van de Tour in 1 etappe stoppen maar dat is absoluut geen garantie voor spektakel”.

Sephiroth 15 september 2020 om 19:47

Mooi voor Lenny! tis m gegund en het is sowieso een leuke renner. Nu nog kijken of Bora de groene trui weet te bemachtigen

Franco Ballerini 15 september 2020 om 20:19

Mooi voor Lenny Kravitz? Of voor Lenny Kuhr?

Lennimator 15 september 2020 om 20:22

Boring Arsenal…

En toen kwam Dennis Bergkamp.

Svennieboys 15 september 2020 om 22:20

Ik snap niet waarom alle klassementsrenners in dezelfde tijd zijn gezet, Miguel Angel Lopez had hier toch een secondje of 1 a 2 verdiend lijkt me.

harryjohan71 16 september 2020 om 08:30

Het gaat om een tijdsmeting. Die is objectief. Gelukkig speelt daar de gun factor niet mee. Wel typisch dat zelfs voor het aantrekken van een sprint al secondes gegeven dienen te worden. Meer was dit niet. Zondag ging Roglic van verder aan dan Lopez volgens mij. Alleen wordt dit niet gezien als een aanval, omdat het om winst ging. Roglic heeft op dit moment aanvallender gereden dan Lopez, Valverde, Uran, Mas, Porte en Yates.

Headlines

Materiaalzone

Populair