Tour 2020: Caleb Ewan wint in Sisteron voor geplaagd Lotto Soudal, Sam Bennett tweede

maandag 31 augustus 2020 om 17:39
Tour 2020: Caleb Ewan wint in Sisteron voor geplaagd Lotto Soudal, Sam Bennett tweede

foto: Cor Vos

Caleb Ewan is de winnaar geworden van de derde etappe van de Tour de France 2020. De sprinter van Lotto Soudal was na een etappe van bijna 200 kilometer van Nice naar Sisteron, waarin het peloton het de hele dag rustig aan deed, de beste een massasprint. In extremis wist hij Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) te verslaan. Julian Alaphilippe blijft in het bezit van de gele trui.

Gevecht om de bolletjestrui
Jérôme Cousin (Total Direct Energie), Anthony Perez (Cofidis) en Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale) kleurden de etappe van de dag. Aanvankelijk was ook Oliver Naesen mee, maar toen zijn grootste taak volbracht was – ploeggenoot en bergtruidrager Cosnefroy in de vlucht van de dag krijgen – liet de Belg zich weer afzakken naar het peloton.

De drie koplopers kregen de ruimte van het peloton, waar Deceuninck-Quick-Step zoals verwacht het tempo bepaalde. Het verschil schommelde de hele dag tussen de anderhalve en drie minuten. Maar twee van de drie koplopers hadden toch wat anders aan hun hoofd: Cosnefroy en Perez hadden na de tweede etappe namelijk evenveel bergpunten (18) op zak.

Perez neemt leiding over, maar valt uit
Op de eerste twee klimmetjes van de dag, de Col du Pilon en de Col de la Faye van derde categorie, wist Perez zijn directe concurrent af te troeven. Daardoor nam de Cofidis-renner virtueel de bollentrui over van Cosnefroy. Hoewel nog twee gecategoriseerde klimmen gepland waren, lieten de twee kemphanen zich terug zakken naar het peloton. De dappere Cousin bleef alleen over aan kop.

Het peloton nam een snipperdag en liet Cousin spartelen. De ene keer was het verschil twee minuten en daarna weer vier minuten. Op de voorlaatste klim kwamen Cosnefroy en Perez toch weer uit hun kot om voor het overgebleven puntje te sprinten. Cosnefroy won omdat Perez een lekke band kreeg. De Cofidis-renner moest daarmee de afdaling in en botste vervolgens ongelukkig op zijn eigen ploegauto.

Het gevolg? Een mogelijke sleutelbeenbreuk en een opgave voor de renner die na deze rit de bergtrui zou mogen dragen. Door de opgave behield Cosnefroy de bolletjestrui.

Het peloton in regenachtige omstandigheden – foto: Cor Vos

Laatste vluchter Cousin gegrepen
Met nog 39 kilometer te gaan lag de tussensprint van de dag. Peter Sagan pakte daar de meeste punten in het peloton, voor Niccolò Bonifazio, Giacomo Nizzolo en Alexander Kristoff. Het gat met Cousin was op dat moment al minder dan een minuut en zestien kilometer van de meet viel definitief het doek voor de coureur van Total Direct Energie, die wel de prijs voor de strijdlust ontving.

Vervolgens werden de diverse treintjes op de rails gezet, enerzijds voor de sprinters en anderzijds om de klassementsrenners veilig van voren te houden. Op een rotonde op zeven kilometer van de meet werd het peloton opgeschrikt door een kleine valpartij. Wout van Aert (Jumbo-Visma) was erbij betrokken en kon een goede uitslag vergeten. Ook Benoît Cosnefroy lag op de grond, maar ook hij had weinig schade.

Ewan legt Bennett over de knie
De rest van het peloton kon verder en werd aangevoerd door Deceuninck-Quick-Step. Ook Team Sunweb en Lotto Soudal kwamen aan kop bij het inrijden van de laatste kilometer, maar zij konden hun sprinter niet in ideale positie afzetten.

Het werd een chaotische sprint, waarin Giacomo Nizzolo als eerste op kop kwam. Dat bleek te vroeg, want hij werd gepasseerd door Sam Bennett. De Ier leek op de zege af te stevenen, maar werd in de laatste meters nog voorbijgestoken door Caleb Ewan. Edward Theuns eindigde als zesde en was de beste Belg in de daguitslag, Cees Bol werd zevende.

Het is een belangrijke zege voor Lotto Soudal, dat na drie dagen al flink gehavend is. De Belgische formatie zag op de openingsdag John Degenkolb en Philippe Gilbert uitvallen, terwijl ook Ewan niet ongeschonden uit Nice vertrok vanmorgen. Toch had de Australiër de benen om in Sisteron te winnen.

Dit artikel delen:

123 Reacties

thorsen 31 augustus 2020 om 17:55

Gister laatste, vandaag eerste. Morgen weer laatste?

Dolfy 31 augustus 2020 om 17:56

Sterke sprint van Ewan, jammer dat de trein spurtere voor Bol, had meer ingezeten.

VerstandOpNul 31 augustus 2020 om 18:05

Ja joh, die kan zomaar het niveau van Moreno Hofland bereiken..

Romāns Vainšteins 31 augustus 2020 om 17:59

Weergaloze spurt van Ewan, link maar flitsend en spectaculair. Het is de spurter waar je het meest naar uitkijkt vandaag de dag.

Cochise 31 augustus 2020 om 18:01

Dat je in het voetbal iedereen in het “verkeerde” truitje uitjouwt, dat kan ik nog begrijpen. Maar dat gezeik op alles in een Deceunick-truitje is redelijk zielig jongens.

Lekker van Ewan. Kan hij als de beste. Je zag het hem zo doen. Opzettelijk paar plaatsen verder gaan zitten in de groep toen De Buyst heel vroeg met hem vooraan zat om er op het einde nog doorheen te flitsen. Duidelijk de “snelste” van het pak tegenwoordig.

CechRepublic 31 augustus 2020 om 18:13

Misschien (heeeeeeel misschien) heeft het eindeloze geklaag van Lefevere er iets mee te maken? Als je zo’n grote mond over andere ploegen hebt maar je eigen renners hey,elfse laat doen roep je deze reacties op je af.

Cochise 31 augustus 2020 om 18:27

Exact mijn punt. Dat je Lefevere niet kan luchten kan ik aannemen. Dat er daarom elke keer een sneer moet komen als een renner van zijn ploeg in beeld komt is gewoon flauw.
Ik las dat Plugge en Lefevere alles hebben uitgepraat. Misschien moet de rest van de wereld het ook maar loslaten…

Murcia 31 augustus 2020 om 18:02

Fantastische opsteker voor Lotto-Soudal en Caleb was echt schitterend op dreef in die laatste meters, eerst om Sagan? heen en dan nog Bennett passeren. Groots!
Etappe zelf was natuurlijk net zo interessant als gras zien groeien. Het lot van de arme Perez was het enig noemenswaardige verder. Van Aert zat overigens al vanachter en had dus toch al niet meegedaan, maar ik heb niet kunnen zien of hij hard gevallen was.

Rudie Marien 31 augustus 2020 om 19:21

Geen schade (behalve voor z’n fiets)

hanzul 31 augustus 2020 om 18:03

Mooir sprint van Ewan, wat deed die leadout vam Bol, had beter in zij wiel kunnen zitten want zat nu alleen in de weg.

Daarnaast als we het over veiligheid en fair play hebben, wat Bennet doet kan ook echt niet. Nu valt Ewan niet, ma anders heb je ook een gevalletje Dylanf, Fabio. Patrick zal dit wel weer goed praten.

moa 31 augustus 2020 om 18:04

Bol werd afgezet op DQS wijze maar wat een afgang. Even daarvoor nog lekker arrogant in het sporza interview.

Romāns Vainšteins 31 augustus 2020 om 18:07

Was dat interview niet van vanochtend?

Panache 31 augustus 2020 om 18:35

Bol werd zeer slecht afgezet.

lander luypaert 31 augustus 2020 om 18:59

Ja, Ik vind nu ook wel dat die bol wel echt vol is van zich zelf.

Lord Melchett 31 augustus 2020 om 18:04

Nummers 1 en 2. Sprinten die beide in een rechte lijn. Nee. Blijkbaar is iedereen hier blind.

VerstandOpNul 31 augustus 2020 om 18:07

Nee, terecht punt. Nu vind ik het voor Ewan nog acceptabel, gezien hij moest uitwijken voor Bennett. Maar die laatste mag van mij gewoon gediskwalificeerd worden, totaal achterlijk hoe hij volledig van rechts naar links sprint.. Nota bene ploeggenoot van Jacobsen..

Marik 31 augustus 2020 om 18:04

Bennett in het gevang?

Frank V 31 augustus 2020 om 18:34

Bennett duwt niemand in de dranghekkens.

Marik 31 augustus 2020 om 18:38

Ik had er wellicht een smiley bij moeten zetten

Silent Hill 31 augustus 2020 om 18:07

Ewan met een McLay’tje.

vocsnor 31 augustus 2020 om 18:17

Knappe sprint en mooie opsteker voor LTS.
En naar mijn mening wordt hier wel bewezen dat het niet de Belgische trollen zijn die de sfeer verzieken.

Marik 31 augustus 2020 om 18:45

Ben het met je eens Vocsnor. Dit bericht vormt de uitzondering die meteen de regel bevestigt. Fijn, als er een regel wordt bevestigd.

vocsnor 31 augustus 2020 om 19:11

Het is inderdaad ook weleens anders geweest.
Blijft vervelend, in alle richtingen.
Ik zit nog niet zolang op het forum, en doet me twijfelen om te blijven. Maar ik lul wel graag over fietsen, en er zijn gelukkig ook wel mensen waar je wel normaal mee kunt discussiëren

Romāns Vainšteins 31 augustus 2020 om 20:08

En er zijn er ook die ongelofelijk kunnen zeiken maar toch ook goed discussiëren.
En heel genuanceerde, vriendelijke gasten die er geen kloot van kunnen.

Fifty shades of grey lijkt het wel eens.

Frank V 31 augustus 2020 om 20:35

Vind het ook supervervelend. Je wordt hier al gauw in een kamp geduwd waar je totaal niet in thuishoort.

Baik-Baik 31 augustus 2020 om 18:20

Ewan doet mij altijd aan Kai Verbij of van die kleine shorttrackers denken. Handig, snel en vol risico. Mooi.

CechRepublic 31 augustus 2020 om 18:24

Anyway, weer een saaie sprintetappe afgestreept. Morgen weer lekker een bergetappe met de bergtreintjes :)

Johanvanh 31 augustus 2020 om 18:24

Wielerkenners, een vraag. Is er iemand die begrijpt waarom Higuita 4 plaatsen zakt in het A.K.? Finisht gewoon in het peloton, net als de mannen die over hem heen gaan. Ook geen tijdsverschillen of iets dergelijks. Help me, en mijn toto!

Marik 31 augustus 2020 om 18:26

Goeie vraag, rectificatie t.o.v. gisteren ofzo?

Murcia 31 augustus 2020 om 18:29

Als renners die in dezelfde tijd staan in het AK finishen in het peleton zoals nu wordt hun plek in de etappe bepalend voor hun plaats in het AK dacht ik. Daarom stijgen Tom en Bernal ook.

PS: Cochise heeft het nog beter geformuleerd dan ik, want de overige daguitslagen tellen dan ook nog mee.

Cochise 31 augustus 2020 om 18:29

Ik dacht een optelsom van de plaatsen in de daguitslagen (voor renners die in dezelfde tijd in het klassement staan). Higuita vandaag maar 93e, de anderen zullen veel dichter geëindigd zijn in de uitslag vandaag.

adelaarvanantwerpen 31 augustus 2020 om 18:31

Volgens mij wordt er bij gelijke tijd gekeken naar de positie in de uitslagen. Higuita eindigde vandaag 93ste terwijl Pogacar bv veel hoger eindigde.

Verweggistan 31 augustus 2020 om 18:40

Volgens mij tellen ze inderdaad de daguitslagen op

getteman 31 augustus 2020 om 18:41

Ewan slalomde tussen alles en iedereen door, :) van je lijn afwijken gesproken :)

Panache 31 augustus 2020 om 18:41

Alberto Tomba.

Hollow Knight 31 augustus 2020 om 18:52

Tomba La Bomba.

wielrenner 31 augustus 2020 om 22:54

En wat denk je van die manoevre van Hoffstetter…wat een idioot!

stalle 31 augustus 2020 om 18:52

Beste spurter met ruime voorsprong.

Perfecte team spirit ook.

LanterneRouge 31 augustus 2020 om 18:55

Los van het ‘van zijn lijn afwijken’. Als Bennet niet zo met z’n stuur ‘wappert’ scheelt hem dat zo 15meter in de laatste 100m en misschien wat energie. Vind het er ook niet uitzien. Voor deze sprint had het niet veel uitgemaakt, hoe snel die Ewan aankwam stormen van achteruit. Wat een snelheid!

xistnc 31 augustus 2020 om 19:17

Dat wapperen was dan ook niet vóór zichzelf, maar tégen zijn concurrent. Gisteren leverde het wapperen de ritzege op, vandaag net niet. Win some, lose some.

Rudie Marien 31 augustus 2020 om 19:15

Perfecte en snelste sprint. Maakt geen fout maar voor hetzelfde geld gaat het mis met het slingeren langs de andere renners. Die bleven gelukkig allemaal op hun lijn of maakten de weg vrij voor hem.
Bennet probeerde zich nog wel breed te maken maar kwam te laat. Ewan was veel te snel op de meet.

brambo 31 augustus 2020 om 19:46

Afwijken van zijn lijn vind ik wel overdreven qua reacties hier. Ik volg het wielrennen al heel lang en heb nog nooit een sprint gezien waar iedereen rechtdoor gaat met of zonder valpartijen. Ongeschreven wet dat je met iemand op de wandel mag gaan zolang hij niet voorbij het braquet is en vanaf dat gebeurde ging Bennet rechtdoor. Elleboog langs voor bekeken lijkt het eerder evenwicht/verschieten dat Ewan zo snel komt, langs boven ziet het er anders uit maar dit ga je er nooit uit krijgen met of zonder bestraffen.

Panache 31 augustus 2020 om 20:15

Van Aert Tour 2019, een lange, rechte en zeer nette sprint.

Gebruikersnaam 31 augustus 2020 om 20:49

Van Aert is een uitzondering, er zijn er weinig die zo (relatief) rechtdoor sprinten als Van Aert, maar Van Aert is altijd wel een stylist.

Ironisch genoeg is er niemand die wilder sprint dan de andere iconische veldrijder, die trekt zijn fiets in twee en doet heel veel overbodige meters door de hele baan over te zwerven, weliswaar zonder iemand in te sluiten.

NCK17 31 augustus 2020 om 22:07

Dit was een typische Caleb Ewan overwinning. Pijlsnel uit de wielen komen en er in de laatste 50 meter voorbij. De rest kwam vandaag niet in de buurt van Ewan en Bennett.

wielrenner 31 augustus 2020 om 22:55

Die Hoffstetter gaat , als ie zo blijft sprinten nog aardig wat brokken veroorzaken!

Headlines

Materiaalzone

Populair