Tour 2019: Simon Yates verslaat medevluchters in Bagnères-de-Bigorre
foto: Cor Vos
donderdag 18 juli 2019 om 16:51

Tour 2019: Simon Yates verslaat medevluchters in Bagnères-de-Bigorre

Simon Yates heeft de eerste Pyreneeënrit in de Tour de France gewonnen. De renner van Mitchelton-Scott wist zijn medevluchters te vloeren in Bagnères-de-Bigorre. De favorieten voor de eindzege besloten één dag voor de individuele tijdrit het rustig aan te doen, waardoor Julian Alaphilippe het geel wist te behouden.

De ploegentijdrit in Brussel, de Vogezenetappe met aankomst op La Planche des Belles Filles, de waaierrit naar Albi… Een ding is zeker: de 106e editie van de Tour de France is zeker niet saai! We zijn inmiddels halverwege, maar de strijd om het geel moet eigenlijk nog beginnen. Vandaag kregen de renners de eerste Pyreneeënetappe voorgeschoteld, over de Peyresourde en de Hourquette d’Ancizan, richting Bagnères-de-Bigorre. Het leek een ideale etappe voor de vrijbuiters in het peloton.

Razendsnelle start, Groenewegen mee in omvangrijke kopgroep 
Gisteren hadden maar weinig renners zin om zich in het zweet te werken, maar vandaag wilde het halve peloton mee in de vroege ontsnapping. Het duurde dan ook ruim veertig kilometer vooraleer er een kopgroep wegreed. En wat voor een kopgroep! Deceuninck-Quick-Step – de ploeg van geletruidrager Julian Alaphilippe – reed de hele dag achter 42(!) vluchters aan. De Belgische formatie liet de voorsprong oplopen tot maximaal negen minuten, maar Alaphilippe en co hadden de situatie onder controle.

Greg Van Avermaet was een van de 42 aanvallers – foto: Cor Vos

Maar liefst negentien van de 22 deelnemende ploegen hadden een mannetje mee vooraan. De strijd om de ritzege beloofde interessant te worden, met renners als bolletjestruidrager Tim Wellens, diens ploeggenoot Tiesj Benoot, Pello Bilbao, Rui Costa, Gregor Mühlberger, Nicolas Roche, Greg Van Avermaet en Simon Yates. Zij kregen het gezelschap van flink wat snelle mannen: Peter Sagan, Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen en… Dylan Groenewegen!

Geen gevaar voor geletruidrager Alaphilippe 
De sprintkopman van Jumbo-Visma was samen met zijn rechterhand Mike Teunissen meegeslopen, maar ongetwijfeld niet met de ambitie om de etappe te winnen. De enige ploegen die vooraan ontbraken, waren Team Ineos, Groupama-FDJ en Katusha-Alpecin. In het peloton hoefde Alaphilippe zich geen zorgen te maken over zijn gele trui, aangezien in de kopgroep groenetruidrager Sagan de best geplaatste renner was. De Slowaak begon de dag met een achterstand van ruim 25 minuten.

De Slowaak was vooral geïnteresseerd in de eerste en enige tussensprint, vlak voor de voet van de Peyresourde. De renner van BORA-hansgrohe slaagde erin om twintig punten te sprokkelen, wat ook meteen het laatste wapenfeit was van Sagan. De drievoudig wereldkampioen was niet de enige renner die vooraan moest afhaken. Zo moesten ook Cees Bol, Groenewegen, Boasson Hagen en Kristoff passen op de flanken van de eerste Pyreneeëncol. Zij konden het tempo niet volgen van Lilian Calmejane, die versnelde vanuit de kopgroep.

foto: Cor Vos

Jarige Clarke met een fameuze solo? 
De rasaanvaller van Total Direct Energie reed al snel een mooie voorsprong bijeen, maar werd net voor de top ingerekend door onder meer Wellens, die nog maar eens als eerste bovenkwam op een beklimming. In de afdaling van de Peyresourde was het vervolgens Simon Clarke die zich als een baksteen naar beneden liet vallen. De renner van EF Education First zocht de risico’s op, waardoor hij steeds verder wist uit te lopen op zijn medevluchters. De Australiër – die vandaag 33 kaartjes mocht uitblazen – begon dan ook als eerste aan de Hourquette d’Ancizan.

De betere klimmers moesten toch al anderhalve minuut goedmaken op Clarke, die steeds meer vleugels kreeg. Europees kampioen Matteo Trentin ging nog voor de Ancizan in de achtervolging. De sterke beer van Mitchelton-Scott maakte indruk, aangezien hij op vijf kilometer van de top wist aan te sluiten bij Clarke, die al meer begon te grimassen. Op een goede halve minuut probeerde Simon Yates zijn medevluchters uit het wiel te kletsen, maar Mühlberger, Roche, Tony Gallopin en Mathias Frank bleken bijzonder taai.

foto: Cor Vos

Strijd op de flanken van de Ancizan  
Trentin had duidelijk een goed ritme te pakken, want de Italiaan ging op en over een moegestreden Clarke. De man uit Borgo Valsugana leek een goede kans te maken op de ritzege, maar Trentin kreeg al snel het gezelschap van de twee beste klimmers uit de kopgroep: zijn ploeggenoot Yates en de Oostenrijker Mühlberger. Dit bleek de doodsteek voor Trentin, die al vrij snel voor zijn eigen tempo moest kiezen. Yates en Mühlberger begonnen niet veel later als eerste aan de afdaling van de Col de Peyresourde.

Er was echter nog iemand op komst: rittenkaper Pello Bilbao. De Spanjaard wist in zijn kenmerkende wiegende stijl aan te sluiten bij Yates en Mühlberger, waardoor we met drie koplopers begonnen aan de laatste twintig kilometer. Een achtervolgend groepje – bestaande uit Trentin, Frank, Gallopin, Fabio Felline, Maximilian Schachmann, Dylan Teuns en Serge Pauwels – volgde op één minuut. De brandende vraag: kon het nog voor de achtervolgers? Het antwoord was nee, aangezien de drie koplopers alsmaar verder wisten uit te lopen.

foto: Cor Vos

Sterke en slimme Yates boekt eerste Tourzege 
Yates, Mühlberger of Bilbao: een van deze renners zou vandaag zijn eerste Touretappe winnen. De drie coureurs keken elkaar het wit uit de ogen in de laatste kilometer, maar het was Yates die bijzonder koel bleef. De renner van Mitchelton-Scott wist dankzij een handige manoeuvre als eerste door de laatste bocht te gaan, en wist vervolgens in de korte eindsprint Bilbao en Mühlberger van zich af te houden.

De strijd om de ritzege was bijzonder interessant, maar de favorieten voor de eindzege keken vooral naar elkaar. De klassementsrenners besloten een snipperdag te nemen, aangezien morgen de individuele tijdrit in Pau op het programma staat. Het uitgedunde peloton – met leider Alaphilippe – finishte op negen minuten van ritwinnaar Yates.

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
18 juli 2019 16:54
En de NOS commentators maar roepen. Hoe kan hij dat nou ooit winnen. Heerlijk.
18 juli 2019 16:55
geeuw geeuw....
18 juli 2019 16:56
Toch niet verwacht in de sprint.
18 juli 2019 16:58
Bla Bla Bla wat doet die Yates nou Bla Bla Bla hij moet niet op kop rijden Bla Bla Bla sprint gaat hou nooit winnen Bla Bla Bla

Ik hoop dat dhr. Dijkstra zelf eens realiseert dat het tijd is om te stoppen.
18 juli 2019 16:58
Gaaaaaaaaap
18 juli 2019 16:59
Saaier krijg je ze niet.
18 juli 2019 16:59
Saaiste etappe van de Tour tot nu toe? En dat voor de eerste bergrit... zucht!
18 juli 2019 16:59
Een prachtige 15de plaats van Roche!! Daarvoor heeft Matthews dan kilometers lang kopwerk moeten doen. Waar is men bij Sunweb in godsnaam mee bezig?? Deze ploeg zakt deze Tour wel héél diep door het ijs......
    18 juli 2019 17:03
    En toch heb ik er respect voor dat ze het elke dag moedig blijven proberen.
    18 juli 2019 17:03
    Precies dit inderdaad..
    18 juli 2019 18:01
    Eens met Bilthoven dit is wel een dieptepunt voor Sunweb bijna net zo diepgezonken als het commentaar van Herbert wat droevenis
    18 juli 2019 18:22
    Que? Ik vind ze juist heel strijdbaar en proberen iedere rit voor winst te gaan....
    18 juli 2019 18:25
    Mede dankzij het beulswerk van Matthews is Roche (als best geplaatste klassementsman van Sunweb) wel mooi 5 plekken gestegen in het klassement!

    Roche is nu Bennett (vorig jaar 8e in de Giro), Molard (vorig jaar 14e in de Vuelta), Ciccone (16e in de Giro), Reichenbach (14e in de Tour van 2016) en Nibali (2e in de Giro, 11x podium) voorbij.
18 juli 2019 17:03
Ligt het aan mij of hebben we weer naar een gigantisch saaie etappe zitten gluren?
    18 juli 2019 17:04
    Het eerste uur was voor de verandering best geinig.
    18 juli 2019 18:23
    Nou, de etappe in de Vogezen die Sagan won was ook niet bijster interessant. Het voordeel was dan wel dat het terugkijken lekker snel ging.
18 juli 2019 17:04
''Saaiste etappe van de Tour tot nu toe?''

Dan hebben jullie denk een andere etappe als ik gezien!
Het eerste uur was een waar spektakel, harde koers. Wat we deze tour nog nauwelijks hebben gezien in het begin van een etappe.
    18 juli 2019 17:41
    Dit, en hoezo saai, de finale was ook mooi om te zien. Als men dit al saai vindt dan kan men beter wat anders doen!

    Mooie zege van Yates, die Bilbao verrast in de bocht. Nibali op 19min binnengekomen, oef.
18 juli 2019 17:06
Qua etappe eigenlijk een heel mooi parcours. Qua invulling door de toppers daarentegen...
    18 juli 2019 17:16
    En de koers 80 km korter maken zou ook niet geholpen hebben
    18 juli 2019 17:18
    De laatste berg was veel te ver van de finish. Zeker voor zo'n zwaar weekend gaat niemand zijn krachten verspillen.
18 juli 2019 17:17
Alleen Daniel Oss'Sagan was de moeite waard vandaag
18 juli 2019 17:22
Wen er maar aan... vanaf nu zitten we naar de Ineos Gran Fondo te kijken...
18 juli 2019 17:26
Ik vond het eigenlijk best een aardige etappe.
Dat de klassementsmannen zich koest zouden houden kon je van tevoren weten.

Het spektakel komt zaterdag :)
    18 juli 2019 17:32
    Mee eens en het eerste uur was best boeiend om volgen, het was een uur knokken voordat een ontsnapping weg kon. Het tussenstuk was dan wel weer vrij saai maar dat was te verwachten. En de strijd om de ritzege vond ik ook best mooi om volgen.
    18 juli 2019 18:03
    Je weet tevoren al dat het eerste uur knetterhard gaat, dat het even wat rustiger wordt als er eenmaal een kopgroep weg is (gezien de lengte van de etappe), en dat het pas op de laatste berg weer écht leuk wordt, als het om de dagoverwinning gaat. En wat dat laatste betreft, was het helemaal niet zo slecht. Alleen jammer dat de achtervolgers niet wat meer druk op de kopgroep konden zetten: tien Bilbao er eenmaal bij was, konden ze 30 km ongestoord doortrappen, zonder enige spanning.

    Voor het betere spektakel moeten we wachten op zo'n korte etappe met HC-cols en finish bovenop waarbij het vanaf de start omhoog gaat. Niet zoiets met een hele lange aanloop en een berg 30 km voor de finish.
18 juli 2019 17:30
Wat een negativiteit weer zeg. Als je dacht dat de klassementsrenners zich hier zouden laten zien, dan snap je werkelijk waar niets van het huidige wielrennen. Morgen is een tijdrit en daarna volgen 2 loodzware dagen. Dan kan je niet ongestraft met je krachten smijten zoals in het EPO tijdperk.

Vandaag een prima etappe gezien met een spectaculair begin en een mooie man-tegen-man strijd in de kopgroep op de laatste col. Niks mis mee.
18 juli 2019 17:30
Saaie etappe. Ronduit saaie tour. Weg met de (gesponsorde) ploegen. Dat maakt het wielrennen gewoon te voorspelbaar en daardoor te saai. Iedereen rijdt vanaf nu voor zichzelf als zzp-er.
18 juli 2019 17:56
Dieptepunt in verslaggeving van Dijkstra en Ducrot.
18 juli 2019 18:24
Het laatste bochtje nam SY het slimst. Daar heeft hij zn twee medevluchters verslagen.
18 juli 2019 18:45
Ik vond dat Philomon het gisteren perfect verwoorde als criticaster op de "saaie etappes criticasters".

Ga a.u.b. een andere sport kijken als je het niet begrijpt, of accepteer dit en houd lekker je mond verder.

Van oprecht liefhebben is in ieder geval geen sprake.
18 juli 2019 18:58
Dit was toch niet zo'n saaie etappe. Knallende beginfase en van de voorspelbare passiviteit in het peloton was weinig te zien omdat de regie vooral de mooie strijd voor de ritzege in beeld bracht. Anderzijds snap ik wel dat sommige mensen vooral zitten te wachten op vuurwerk tussen de klassementsmannen en weinig interesse hebben in de strijd voor de ritzege, zeker als je vooraan niemand hebt om voor te supporteren (vanwege afwezigheid landgenoten, renners uit je pronostiek of andere favoriete renners).
18 juli 2019 21:24
Helaas niets kunnen zien. Blijkbaar was dat geen ramp volgens sommigen. Al heb ik wel het idee dat enkele volgers geen echte wielerliefhebbers zijn en alleen maar brullen dat het saai is.
18 juli 2019 23:36
Kelderman?

Verder eens met Fort hierboven.

Stef Clement mag blijven.

Reacties zijn gesloten.