Tour 2019: Machtige solo brengt De Gendt de zege, Alaphilippe herovert de gele trui
zaterdag 13 juli 2019 om 17:26

Tour 2019: Machtige solo brengt De Gendt de zege, Alaphilippe herovert de gele trui

Thomas De Gendt heeft de achtste etappe in de Tour de France gewonnen. De Belg bleef als laatste over uit de vroege vlucht en perste vervolgens een machtige solo uit de benen om winnend aan te komen in Saint-Étienne. Julian Alaphilippe heroverde de gele trui: de Fransman was in de slotfase samen met Thibaut Pinot weggereden uit het groepje der favorieten.

Nooit kwamen de renners in de achtste etappe van de Tour de France boven 1000 meter zeehoogte uit. Toch moest er serieus worden geklommen. Het Centraal Massief kenmerkt zich namelijk niet door zijn steile bergtoppen, maar door het constante op- en af rijden. Zaterdag stonden er maar liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen op het menu.

De Gendt en Terpstra tonen zich in de vroege vlucht
Voorafgaand aan de etappe konden er wel twintig namen worden opgenoemd die kans op de ritzege zouden maken door mee te glippen in vroege vlucht. Echter, bijna niemand van deze namen toonde zijn ambities deze etappe. Direct na de start reden er vier coureur weg en liet het peloton begaan. Niki Terpstra zat mee, evenals Thomas De Gendt, Ben King en Mads Würtz Schmidt. Würtz kon het tempo niet bijhouden, moest lossen en werd in de kopgroep vervangen door Alessandro De Marchi.

De vlucht van de dag – foto: Cor Vos

De koplopers reden een voorsprong van vijf minuten bij elkaar, maar meer kregen zij ook niet van het peloton. BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step posteerden vervolgens een aantal coureurs op kop om het gat te verkleinen: zij hadden plannen met Julian Alaphilippe en Peter Sagan. Nog voor de Côte d’Affoux brachten zij de achterstand terug tot drie minuten.

De Gendt en De Marchi tonen goede vorm, peloton trekt stevig door
De kopgroep leek weinig kans te maken, maar De Gendt en De Marchi hadden het zaterdag op hun heupen. Op de Côte de la Croix de Part lieten zij Terpstra en King uitgeblust achter, waarna de Belg en de Italiaan op zoek gingen naar de ritzege.

De voorsprong groeide daarna weer naar vier minuten. Dat terwijl er in het peloton hard werd doorgereden. De achterdeur stond in het peloton wagenwijd open. Wout van Aert kon het tempo niet meer volgen, terwijl ook Sagan en Steven Kruijswijk even in moeilijkheden kwamen. Echter, zij konden snel weer de aansluiting maken.

Na de Côte d’Aveize, waar De Gendt net als op alle andere beklimmingen als eerste bovenkwam, reden er nog maar vijftig man in het peloton. In aanloop naar Côte de la Jallière, de laatste beklimming van de dag, namen EF Education First en Astana het initiatief. De voorsprong van de twee koplopers slonk snel, maar met nog twintig kilometer te gaan hadden zij nog altijd één minuut en twintig seconden voorsprong.

De Marchi en De Gendt – foto: ASO

Thomas naar de grond
De nervositeit nam toe in aanloop naar de Côte de la Jallière. Vlak voor deze beklimming kwam Geraint Thomas met een aantal ploeggenoten ten val. De Britse Tourwinnaar werd door Wout Poels weer teruggereden, waardoor Thomas geen tijdsverlies opliep.

Huzarenstukje van De Gendt, aanval Alaphilippe en Pinot
Vooraan voerde De Gendt een huzarenstukje op. De Belg liet zijn Italiaanse vluchtgenoot achter op de Côte de la Jallière en kwam met dertig seconden voorsprong over de top. Achter hem was echter de bom gebarsten. Vlak voor de top van de Côte de la Jallière sprong Alaphilippe weg om vijf bonificatieseconden op te rapen. Toen hij na de top vervolgens omkeek en zag dat alleen Thibaut Pinot in zijn wiel zat, trok hij door.

De Gendt versnelt – foto: Cor Vos

De Gendt behield in de laatste tien kilometer zijn voorsprong van een halve minuut op het groepje der favorieten, maar zag Pinot en Alaphilippe rap naderen. De twee Fransen kwamen op tien seconden van De Gendt, maar de Belg wist stand te houden. In de straten van Saint-Étienne kon De Gendt zijn zege vervolgens uitgebreid vieren.

Alaphilippe herovert de gele trui
Alaphilippe eindigde achter Pinot enkele seconden na De Gendt als derde. Het groepje der favorieten kwam twintig seconden na de twee Fransen binnen, waardoor Alaphilippe de gele trui heroverde op Giulio Ciccone

RIDE Magazine
136 Reacties
Sorteer op:
13 juli 2019 17:41
Hilaire van der schuere zal het lastig krijgen om Meurisse te houden, misschien nog een geluk dat hij twee jaar had bijgetekend want doet het echt goed nu
13 juli 2019 17:42
Machtige prestatie!

En dan bedoel ik het uitkijken zonder in slaap te vallen. De Gendt ook best goed.

Sunweb was goed vertegenwoordigd in het eerste peloton, maar het was wéér niet genoeg om Matthews voor de zege te laten sprinten. Trek in hetzelfde bedje ziek, Ciccone moest zelfs zelf op kop.

Het rijden van Astana en EF heb ik niet helemaal begrepen: eerste mannen op 12 en 14.

Kruijswijk, oefff. Liet zich in een afdaling heel even verrassen, dat kostte Van Aert zijn laatste restje energie. Al zakte Wout er toch al wel doorheen, leek het. Als je bedenkt dat Kruijswijk in zo'n etappe een keer de Giro heeft verloren, is hij vandaag goed doorgekomen.
13 juli 2019 17:42
Michel Wuyts en José de Cauwer lekker chauvinistisch en nationalistisch met en voor Thomas de Gendt, ik mag dat wel, supporter voor je landgenoot zijn en toch respect en bewondering voor andere rijders en zeker niet kijken als een droge boekhouder. Je gevoelens durven te laten spreken daar is niks mis mee.
    13 juli 2019 17:47
    Maar ook 'leuk' de teleurstelling toen ze zagen dat Teuns moest afhaken
    13 juli 2019 17:52
    Mja... De Cauwer (en Renaat en de andere commentatoren) zijn op een vrij normale manier chauvinistisch. Wuyts moet altijd komen aanzetten met overdreven, ietwat protserige beeldspraak, een dwangneurose tot epiek.

    Ik heb altijd het idee dat die met jaaroverzichten in het achterhoofd zit waarbij vooral zijn commentaar mee de legende moet ingaan (zie bijvoorbeeld ook "Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu..." waaruit blijkt dat het blijkbaar ook nog werkt).
    13 juli 2019 18:09
    Moet ze ook niet maar de bewondering van deze ongelooflijke prestatie heeft weinig met chauvinisme te maken.
    13 juli 2019 18:23
    De Gendt is dan ook wel een hele bijzondere. Eenieder zou daar fan van moeten zijn, ongeacht nationaliteit.
13 juli 2019 17:43
36 KÄMNA Lennard Team Sunweb 0:32
37 KRAGH ANDERSEN Søren Team Sunweb 0:56
38 ROCHE Nicolas Team Sunweb 1:46
53 KELDERMAN Wilco Team Sunweb 5:45
Kelderman verliest nogal wat tijd, had ik niet door. Had SKA nog gewerkt voor Matthews? In de finale kwam Sunweb weer te kort, terwijl ze voor laatste klim nog met genoeg mensen zaten. Jammer voor Matthews die weer de groepssprint voor de tweede plaats wint.
    13 juli 2019 17:47
    sunweb heeft keihard gereden nog maar mas zat te kutten en die gekke de gendt natuurlijk
    13 juli 2019 17:49
    De 4e plaats ditmaal ;)
    Maar het begint wel een trend te worden inderdaad
    13 juli 2019 17:54
    Oja, 4de.
    Tuurlijk zat Mas af te stoppen, maar ik zag vaak maar 1 Sunweb op kop. Bora had ook nog Konrad en Buchmann, maar die reden niet voor Sagan. Trentin had naast Yates nog Haig, maar die laatste heb ik volgens mij ook niet meer op kop gezien.
    13 juli 2019 18:44
    Ga er maar vanuit dat iedereen gewoon morsdood zat.
13 juli 2019 17:47
Het had waarschijnlijk niet veel uitgemaakt, maar had niet het idee dat Buchmann of Konrad van plan waren ook maar iets te doen om Sagan te helpen.
13 juli 2019 17:48
Moest Kruijswijk nou even lossen toen van Aert hem terugbracht of gevalletje pech?
    13 juli 2019 17:50
    Zat te ver in de afdaling. Op dat laatste klimmetje zat hij bij de eerste 10 dus hij lijkt mij wel gewoon goed.
    13 juli 2019 17:52
    Het leek me andersom.
13 juli 2019 17:49
Maar de overwinning, ook mooi om te zien hoe iedereen helemaal kapot zat.

Zo zie je ook dat Kruijswijk beter is als de koers zwaar is. Minder verval dan de rest
13 juli 2019 17:58
Hoe een saaie etappe een spannend slot kan hebben. Ongezien wat De Gendt doet, ontsnappen bij de start, 200km+ in de aanval, iedereen uit wiel rijden, blijven gaan en met enkele seconden winnen. Straf.......
13 juli 2019 18:02
Genoten van De Gendt. :-)

Uitstekende Kruijswijk gezien.

En die Franse motoren zagen er ook goed uit. ;-)
De renners spreken er schande van (Mollema en Fuglsang)
13 juli 2019 18:07
Wat een ongelooflijke prestatie, 200 km in de aanval eerst met 4 dan met 2 en tenslotte solo. En dan nog Alaphilippe en Pinot afhouden, ongezien en ik volg het wielrennen al meer dan een halve eeuw. Thomas heeft al geweldige zeges behaald maar deze klopt alles.
13 juli 2019 18:15
Vraagje: ik heb deze Tour nu al twee frames gezien die volledig gebroken zijn. Bij de eerste ontbrak de volledige achtertrein, nu vanmiddag weer een peperdure Pinarello als een luciferhoutje gebroken. Carbonframes, zegt men. Eén ding weet ik zeker: het zou met mijn 42 jaar oude Gazelle Champion Mondial niet gebeurd zijn!
Wie weet hoe dat allemaal komt?
    13 juli 2019 18:20
    kreukelzone
    13 juli 2019 18:33
    Metaal buigt, carbon breekt. Als jij zo valt met je stalen gazelle is ie hoogstwaarschijnlijk ook niet meer te berijden, maar niet gebroken. Je ziet vaker dat renners door kunnen op hun frame na een crash dan dat ze volledig doormidden breken trouwens.
    13 juli 2019 18:50
    De materiaal eigenschappen van carbon en staal zijn totaal anders.
    13 juli 2019 20:30
    Ja, want het vallen met een fiets door een niet-professionele rijder is natuurlijk ook te vergelijken met een prof in de Tour de France.
13 juli 2019 18:17
Winnaar met zo'n beetje de grootste gun-factor in dit peloton. Wat fijn dat het nu eens gelukt is, en nog op geweldige wijze ook.
    13 juli 2019 18:25
    Ik gunde het Terpstra veel meer na zijn pech voorjaar.
    14 juli 2019 05:15
    Terpstra wist toch meteen dat wanneer hij in zo'n etappe weg gaat met De Marchi en De Gendt dat hij enkel kan winnen indien die twee in een ravijn sukkelen? Zoveel zelfkennis heeft hij toch wel?
13 juli 2019 18:21
Opperaanvaller! , als een wurgslang wurgt hij onderweg zijn medevluchters..
13 juli 2019 18:23
Sunweb goed bezig om veel energie in weinig resultaat te steken. Wilco duidelijk nog niet echt in vorm. De Gendt zeer bijzondere prestatie, Kruijswijk mag Van Aert dankbaar zijn, Terpstra over de top lijkt het echt, Mollema snel van kop af (alles voor Poort), Astana tsja (komen nog wel).
13 juli 2019 18:28
Ik moet MENEER DE GENDT en zijn vele fans excuses aanbieden. Eerder had ik mij hier negatief uitgelaten over MENEER DE GENDT, maar wat MENEER DE GENDT vandaag heeft laten zien is van ongekende schoonheid en getuigt van een enorme vechters mentaliteit. Proficiat, MENEER DE GENDT!!!
13 juli 2019 19:32
Wie van jumbo kwam bij de eersten boven op dat bergje waar Alaphilippe ging? Was dat Kruijswijk of Bennet?
    13 juli 2019 19:40
    Kruijswijk
    13 juli 2019 20:34
    Ja, zelfs als ongeveer tiende!
13 juli 2019 19:43
Mooie dagen maken we mee, tourparcoursbouwer krijgt het eindelijk voor elkaar.
    13 juli 2019 21:25
    Volgens mij heeft ie z'n dienst dit jaar geruild met zijn collega van de Giro.
13 juli 2019 21:55
Heerlijk al die Belgische en Nederlandse overwinning, stukken beter dan dat Sloveense en Kazachtaanse gedoe!!
13 juli 2019 22:35
Focking lekkere tour tot nu toe om met een NL/BE bril te bekijken! Of 'we' hebben beet, of het was gewoon een mooie etappe en een interessant parkoers. En vandaag was het beide. Hulde aan de lage landen.
13 juli 2019 23:48
Dumolin moet kakken en alles dendert door
Kruiswijk valt en alles dendert door
Froome valt en het peleton wacht
Thoman valt en het peleton wacht
    14 juli 2019 00:25
    Kotsmisselijk word je van die twee maten ja
    14 juli 2019 08:41
    Nu ja, wachten... Het halve team moest zich kapot rijden om Thomas terug vooraan te krijgen en op dat moment springen Pinot en Alaphilippe weg, het is maar hoe je het bekijkt...
14 juli 2019 00:47
De laatste jaren waren er hier op de site geregeld discussies over het nut van de aanvalslust van De Gendt, die discussies zijn nu voor eeuwig begraven neem ik aan, fenomenaal nummer alweer.
14 juli 2019 02:15
Wat een prachtige overwinning voor De Gendt! Ik heb dan al amper nagels ze zijn nog wat korter geworden de laatste 5km.

Gelijk we hier zeggen "Das gene normalen".

Jammer van het gigantische tijdsverlies van Teuns vandaag. Of hij was niet goed of hij kreeg al een belleke van de KBWB* om zeker niet voor het klassement te gaan dat kan ook.

Meurisse blijft me als Belg wel verbazen. Hopelijk blijft die het goed doen of we moeten de eerste Belg niet bij de eerste 50 zoeken in het eindklassement.

Belgen die me verschrikkelijk tegenvallen zijn Benoot en De Plus. Had meer verwacht van Benoot na zijn Tour de Suisse en ik dacht dat De Plus kon klimmen. Of ze mogen niet van de KBWB* dat kan ook.

* Klassieke Belgische Wielerbond. De bond die een hekel heeft aan klimmers met dan aan de voorzitter.
    14 juli 2019 03:21
    Lol met Merzbow. Ik herken de frustratie. Niet investeren in klimmers / klassementsmannen door KBWB is echt erg, terwijl men Nederland al jaren bewijst dat het wel kan...
14 juli 2019 10:02
De plus was toch in goede giro vorm 7e in de proloog. Met 3500hm waren de ak overigens wel te verwachten.
14 juli 2019 11:23
De Gendt heeft een fantastische strategie, legde hij uit in de Avondetappe. Hij weet dat de knechten op de klimmen veel werk hebben aan zijn tempo in de vlucht. Sterker nog: hij rookt ze op. 'Dan is het even zoeken naar verse krachten en vergroot ik mijn voorsprong'.

Reacties zijn gesloten.