fbpx

Tour 2019: Alaphilippe slaat dubbelslag in Épernay, Teunissen verliest gele trui

maandag 8 juli 2019 om 17:00
Tour 2019: Alaphilippe slaat dubbelslag in Épernay, Teunissen verliest gele trui

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe heeft een vermakelijke derde etappe van de Tour de France gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step was na een etappe van 215 kilometer solo de beste in Épernay, nadat hij vroeg de finale opende. Mike Teunissen verloor na twee dagen de gele trui. De Nederlander van Jumbo-Visma moest in de heuvelachtige finale lossen en verloor bijna vijf minuten.

Wellens in de aanval
Na de start in Binche was Tim Wellens een opvallende naam die ten aanval trok. De Belgische heuvelspecialist van Lotto Soudal kreeg de ruimte van het peloton, samen met vier Fransen. Stéphane Rossetto (Cofidis), Paul Ourselin (Total Direct Energie), Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic) en Yoann Offredo (Wanty-Gobert) grepen met Wellens ruim vijf minuten voorsprong.

Tony Martin leidde lange tijd de achtervolging in het peloton. Na een tijdje stak ook Kasper Asgreen namens Deceuninck-Quick-Step een handje bij. Met een voorsprong van vier minuten kwam de kopgroep langs de tussensprint in Dizy-Le-Gros: Ourselin pakte de volle buit. In het peloton won Elia Viviani de sprint voor de overige tien punten, voor Peter Sagan en Sonny Colbrelli. Sagan was daardoor virtueel Mike Teunissen voorbij in het puntenklassement.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Nervositeit
Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step hielden vervolgens het tempo hoog en de voorsprong rond de drie minuten. Naarmate de slotfase volgde, met de heuveltjes in de laatste veertig kilometer, werd het onrustiger in het peloton. Dat zorgde ook voor meerdere kleine valpartijen en nervositeit, bijvoorbeeld bij Thibaut Pinot die een lekke band kreeg.

Vijftig kilometer voor de finish vond Tim Wellens het genoeg. De Belg liet met een splijtende demarrage zijn medevluchters achter en begon met 2:20 voorsprong aan de eerste gecategoriseerde klim van de Côte de Nanteuil-la-Fôret. Op dat moment werden bij Romain Bardet en Ilnur Zakarin lekke banden gemeld. Zij konden snel terugkeren.

Wellens voor de bergtrui
Wellens zette – tussen de wijngaarden van de Champagnestreek – zijn medevluchters binnen no time op anderhalve minuut en ook op het peloton liep hij steeds meer uit. Doordat hij op de eerste heuvels de volle buit pakte, nam Wellens ook de bergtrui over van Greg Van Avermaet. Op de tweede klim van de dag, de Côte d’Hautvillers, trok Deceuninck-Quick-Step door in het peloton. Dat ging ten koste van ten koste een mogelijke concurrent: Caleb Ewan moest lossen. Ook BORA-hansgrohe stak een handje toe.

Tim Wellens in de aanval – foto: Cor Vos

Het tempo dat werd gehanteerd was hoog, te hoog voor Mike Teunissen. De geletruidrager reed in de heuvelzone in de staart van het peloton. Vooraan het peloton waren Wout van Aert en Steven Kruijswijk wel attent op de Côte de Champillon, waar Wellens ook nog de volle buit pakte. Dat was ruim een minuut voor het peloton, dat al flink uitgedund was.

Alaphilippe begint er vroeg aan…
In aanloop naar de steile Côte de Mutigny (900 meter aan 12,2%) was er even wat vind van de zijkant, maar waaiers leverde het niet op. Op de top van de Mutigny waren behalve bergpunten ook bonificaties (8, 5 en 2 seconden) te verdienen. Devenyns gooide het tempo de lucht in voor Alaphilippe, die vlak onder de top een vinnige demarrage eruit perste. Wellens won nog wel de bergsprint en de acht bonusseconden; vlak voor Alaphilippe. De twee seconden gingen naar Michael Woods.

De grootste slachtoffers van het werk van Deceuninck-Quick-Step waren Teunissen en Zakarin, die moesten lossen. Alaphilippe ging solo verder met een viertal achtervolgers: Maximilian Schachmann, Mikel Landa, Michael Woods en Alexey Lutsenko volgden op 25 seconden. Het peloton (onder aanvoering van Jumbo-Visma) reed daar niet ver achter en op tien kilometer van de meet werden de achtervolgers gegrepen.

… en maakt het solo af
Alaphilippe begon met een voorgift van vijftig seconden aan de laatste acht kilometer. De Fransman reed daardoor virtueel in het geel. Voor Mike Teunissen was de gele droom klaar; hij wist niet meer aan te sluiten in het overgebleven peloton. Diverse puncheurs zagen in het peloton kans op de ritwinst, dus lieten zij hun ploeggenoten achtervolgen. De voorsprong van Alaphilippe bleef echter schommelen rond de halve minuut.

De steile finale – foto: Cor Vos

In de oplopende slotkilometer hield de Franse klasbak stand. Met ferme pedaalslagen overleefde hij de steile passages in Épernay. Met 26 seconden voorsprong kwam hij over de finish, wat hem (door de bonificaties onderweg en aan de finish) ook de gele trui opleverde. Michael Matthews sprintte naar de tweede plek, voor Jasper Stuyven en Greg Van Avermaet.

Gaatje in het peloton
In het sprintende peloton was na de twaalfde plek in de daguitslag een gat van vijf seconden. Thibaut Pinot en Egan Bernal waren de klassementsmannen aan de ‘goede’ kant. Onder meer Geraint Thomas, Jakob Fuglsang en Steven Kruijswijk eindigden in de top-20, maar wel op een gaatje van vijf seconden.

Alaphilippe heeft in het klassement daardoor een voorsprong van 20 seconden op Wout van Aert en 25 seconden op Steven Kruijswijk en George Bennett. Teunissen moest naast zijn gele trui ook de groene trui afgeven. Peter Sagan is de nu de ‘echte’ drager van het groen, Tim Wellens draagt in de vierde rit de bollentrui en Wout van Aert behoudt het wit voor de beste jongere.

Dit artikel delen:

121 Reacties

jessevdalen 8 juli 2019 om 17:01

ongekend

Pietspeed 8 juli 2019 om 17:54

Pcs stats: 62kg a 173cm; waar haalt dit kleine kereltje zijn energie, kracht, explosiviteit en duurvermogen vandaan? Uit uiteindelijk z’n mindset? Ongekend zo’n prestatie en wellicht niet te verklaren, of toch. Wie het weet mag het zeggen….

koos verrek 8 juli 2019 om 18:11

Ketones piet

Pepsifranck 8 juli 2019 om 21:07

Jammer dat Dylan Theunissen z’n geel kwijt is

koos verrek 8 juli 2019 om 17:01

Alaboem!

dikkechaap 8 juli 2019 om 17:01

Zonde.

LutsenkoFan 8 juli 2019 om 17:02

Pakte in de afdaling al 30 seconden haha. Geweldig

boehoe 8 juli 2019 om 17:02

Matthews toch ook wel sterk.

rennerske 8 juli 2019 om 17:02

Waan-zin-nig! Wat een krachtpatserij laat Alaphilippe hier zien. Hoed diep af!

JosebaBeloki 8 juli 2019 om 17:03

Schitterend, in plaats van de vertrouwen op zijn sprint gewoon van ver aangaan omdat hij ook geel in zijn hoofd had.

Erg jammer voor Mike Theunissen, maar wellicht de mooiste renner waaraan hij de trui kan overgeven.

ghostwriter 8 juli 2019 om 17:31

Teunissen.

sven241 8 juli 2019 om 17:04

Matthews heel sterk als die dit kan overleven en zo makkelijk de sprint wint.
Flip aardig hulp gehad van de motards, aanval was wel mooi om te zien.

fietsvriend 8 juli 2019 om 17:05

Jammer, Kruijswijk verliest dus 5s op Bernal en Pinot.
Bernal als laatste van de eerste groep, Thomas de eerste van de 2de groep – liet ie opzettelijk een gaatje vallen?

Lord Melchett 8 juli 2019 om 17:05

Wauw, ik dacht dat Riccardo Ricco was gestopt was met wielrennen.
Hoe dan ook, wel een hele knappe overwinning van Ala.

Verweggistan 8 juli 2019 om 17:07

Die uitstraling heeft ie wel een beetje he.

Pietspeed 8 juli 2019 om 18:10

Tsja, mss de vraag

steven2743 8 juli 2019 om 18:42

Ik dacht ook aan Ricco. Vooral omdat hij nog uitliep op het vlakke stuk terwijl Sunweb, Ineos en Jumbo erachter reden (Ricco liep ook nog uit op het vlakke na de Aspin). Helaas ben ik wel zo hypocriet dat – als Van der Poel het zelfde doet – ik dat fantastisch vind.

joowii 8 juli 2019 om 19:55

De tijdwaarneming liet wel enigszins te wensen over, dus het is niet helemaal duidelijk of hij ook echt tijd won op het vlakke. Volgens mij pakte ‘ie vooral tijd op het eerste klimmetje (toch al gauw 10-15 seconden) en voornamelijk in de afdaling, waarin hij echt als een malloot naar beneden ging. Als je de manier waarop hij de bochten invloog vergelijkt met die achtervolgende groep weet je wel waar die voorsprong vandaan komt.
Er reed er maar één echt om te winnen vandaag!

Lalsacien 8 juli 2019 om 23:55

Tja, Kruijswijk zei dat niemand echt wilde rijden, dus dat viel wel mee.

NDI22 8 juli 2019 om 17:05

Mooie overwinning. Onderschatting vanuit het peloton vandaag.

Natrix maura 8 juli 2019 om 17:05

Kruissie achter gaatje?

rennerske 8 juli 2019 om 17:06

Wuyts noemt het een knettergekke etappe. Knetter niet , beetje leuk gek wel. Prima start voor een doorgaans wat saaie eerste Tourweek.

guyremgabdel 8 juli 2019 om 18:09

Graag ieder jaar zo een etappe in de 1e tourweek ipv die saaie sprintetappes.

horsm 8 juli 2019 om 17:06

Kruijswijk en de klassementsrenners (behalve Bernal) op een gaatje van 5 sec?

fietsvriend 8 juli 2019 om 17:07

Ja, Thomas liet een gaatje vallen volgens mij.

Steven_E 8 juli 2019 om 17:08

Pinot ook in het eerste groepje. Rijdt een zeer goede eerste 3 dagen, die gaat al eens knallen in ZIJN Vogezen denk ik.

vevie 8 juli 2019 om 17:09

Dat is sterk van Bernal. Thomas zal stiekem hopen dat dit niet het begin is van iets. Kans is namelijk groot dat Bernal op La Planche er ook voor eindigt

SprintMaster 8 juli 2019 om 22:55

Die 5 seconden vind ik raar. Bernal zat niet in het wiel van zijn voorganger en dus ook al op een gaatje. Het is dan maar net wat je als gat ziet.

Man met de hamer 8 juli 2019 om 17:07

Jammer van het stayeren. Tijd om daar eens wat aan te doen.

Lalsacien 8 juli 2019 om 17:18

Op de Belg viel het ze niet op en mijzelf ook niet maar ik heb er niet speciaal op gelet.
In ieder geval hulde voor het feit dat hij aanvalt en de rest niet.

Dolfy 8 juli 2019 om 17:23

Wat beelden https://twitter.com/thijszonneveld/status/1148246296932880384 . Ik denk wel dat hij zelf wel 35/40sec had kunnen pakken. Dan is de vraag als-ie 20/23sec verliest of-ie dan nog zich kan herpakken zoals-ie nu deed. Misschien wel hoor..

Man met de hamer 8 juli 2019 om 17:25

@lalsacien: hij had anders ook wel gewonnen, maar hij had een flink bataljon motoren voor hem rijden, en de camera motor zat zo nu en dan haast bovenop hem. Zie ook Thijs Zonneveld op twitter, voor een fragment.

ghostwriter 8 juli 2019 om 17:30

De president va de VS heeft nog minder motoren om hem heen rijden…

Jeff 8 juli 2019 om 18:00

Het leken de laatste kilometers van de Amstel wel.

Romāns Vainšteins 8 juli 2019 om 22:25

Ik vind het eerder tijd om wat meer op te gaan houden met genuil over stayeren. Alaphilippe biedt zichzelf de mogelijkheid om in dat zog te kunnen komen door op 15K vd meet aan te gaan. Daarnaast nog is het hem vooral gelukt omdat de jacht erachter verre van homogeen was > veel rijden voor de positie en kijken naar elkaar, op het klimmetje en de afdaling was hij gewoon de beste van het hele pak.

MrKennedy85 8 juli 2019 om 17:08

Jammer van die paar seconden van Kruissie, verder vermakelijke finale met een zeer terechte winnaar. Flipke staat altijd garant voor spektakel.

thorsen 8 juli 2019 om 17:09

Kelderman 10e in het klassement. Zou hij al beginnen twijfelen?

ChefSpijker 8 juli 2019 om 17:17

Waarover zou ie moeten twijfelen? Die gaat gewoon volgen en kijken waar ie uit komt donderdag. En daarna plan maken voor rest ronde.

trickstuff 8 juli 2019 om 17:09

Zo hee, dat is nog eens koersen wat Alaphilippe doet. Misschien ook wel kandidaat voor de puntentrui?
Enige minpuntje is dat hij me aan Voeckler doet denken.

Lalsacien 8 juli 2019 om 17:19

Er is niets mis met Voeckler!

trickstuff 8 juli 2019 om 17:27

Niet met de coureur Voeckler natuurlijk, maar dat theatrale bekkentrekken en om de haverklap achterom kijken ben ik vrij allergisch voor. :)

Viktrodriguez 8 juli 2019 om 17:50

Die is natuurlijk gewoon kansloos voor het groen door zijn uitermate gebrek aan deelnames aan massaspurts.

Jean Dumas 9 juli 2019 om 10:25

Sagan heeft inmiddels een aardige voorsprong (46 punten), en in de tweede week gaan er veel vluchters lopen, te beginnen met zaterdag.

venloos 8 juli 2019 om 17:10

Wat is die alaphilippe irritant goed man. Het is mij een raadsel hoe hij alleen geen seconde verliest op een aanstormend peleton.

YogiBear 8 juli 2019 om 17:21

Filmpje van Thijs Zonneveld op twitter maar eens kijken. Hij had normaliter nog wel gewonnen, maar scheelt toch een seconde of 10.

sven241 8 juli 2019 om 17:10

Pinot en Bernal pakken als enige 5 seconden als dat niet nog wordt aangepast.

fietsvriend 8 juli 2019 om 17:15

Waarom zou het aangepast worden? Een Fransman pakt tijd.

trickstuff 8 juli 2019 om 17:17

Dat zou alleen aangepast worden als Pinot aan de andere kant van dat gaatje gezeten had.

Random wielerliefhebber. 8 juli 2019 om 17:21

Benoot ook

Jowinho 8 juli 2019 om 17:10

Pinot en Bernal winnaars van de dag

elander 8 juli 2019 om 17:15

Ik denk dat vooral Alaphilippe de winnaar is :-)De rest zijn kruimels.

ghostwriter 8 juli 2019 om 17:26

Omdat ze vijf seconden pakken? Gezien de rest van het parcours zullen die vijf seconden echt het verschil niet maken. Alaphilippe is de winnaar van de dag en verder zijn er alleen verliezers.

Deel Koeper 8 juli 2019 om 18:11

@ghostwriter

Die 5 seconden gaan het verschil niet maken, maar bij nabeschouwingen van een Tour heb je toch vaak van die verhalen van “Je zag al dat X alert en scherp was toen hij zich niet liet verrassen in Epernay”, het zou me niet verbazen indien ze dit binnen 3 weken vertellen over Bernal of Pinot.

MrEZway 8 juli 2019 om 17:16

Zal onze Franse vriend weer eens niet zijn. Die pakt nog wel 6 etappes. Maar vertrouwen doe ik hem niet.

ParijsTours2004 8 juli 2019 om 17:19

Tjonge, dat is vervelend wielrennen kijken zeg, als je iedereen die goed is moet wantrouwen alléén omdat ‘ie goed is!

dikkechaap 8 juli 2019 om 17:28

Hoe kom je erbij dat dat de enige reden is voor zijn wantrouwen?

Thoin 8 juli 2019 om 17:32

Hij werd vandaag ook lekker geholpen door de motoren…
Een fransman in de tour, achja ook gewoon de ballen om aan te vallen en sterk gereden, had ook gewonnen zonder de motoren maar niet met die voorsprong.

boehoe 8 juli 2019 om 17:17

Simon Yates, Aru en Zakarin op het eerste gezicht de grootste klassementsverliezers.

Etappe 8 juli 2019 om 17:22

Behalve zakarin gingen ze ook niet echt voor het klassement volgens mij

Jowinho 8 juli 2019 om 17:27

Zakarin ook niet hoor. Gaat voor etappes

xistnc 8 juli 2019 om 17:18

Bora, Sunweb en CCC geloven kennelijk niet heel erg in de kwaliteiten van hun kopmannen. Terwijl ze niet echt andere speerpunten hebben. Erg makkelijk weggegeven, de voorsprong van Alaphilippe en daarmee de ritzege.

ParijsTours2004 8 juli 2019 om 17:20

Sunweb en CCC heb ik wel gezien met één mannetje, maar het hield niet over inderdaad. Al was Alaphilippe wel ontzettend sterk, want tegen die vier man van TJV die in het begin nog op kop zaten liep hij ook al uit.

fietsvriend 8 juli 2019 om 17:23

Solo rijden was hier wel een relatief begrip, zag een filmpje op de twitter van Zonneveld. Een peloton van motoren met één renner in de buik daarvan.

xistnc 8 juli 2019 om 17:24

Greg zat op het laatst alleen, maar Bling had Kelderman en Roche vooraan en Sagan had zelfs nog vier ploegmaats in het eerste peloton. Dat had een prima jacht kunnen opleveren, mits men geloofde in de kopman.

Stuyven had overigens ook vier ploegmaats mee, maar Trek rijdt natuurlijk voor Porte :p

NDI22 8 juli 2019 om 17:27

Sunweb had enkel Kelderman en Roche, die deden wat werk. GvA zat alleen nadat er 1 zijn werk had gedaan. Was vooral Bora en Trek, die hadden nog wel wat mensen over.

dikkechaap 8 juli 2019 om 17:31

Het is natuurlijk wel lastig op die smalle wegen om met een peloton in te lopen op zo’n waaghals.

assen 8 juli 2019 om 20:03

Mee eens xistnc

Spurter 8 juli 2019 om 17:21

De aanvaller wordt beloond.

Wel jammer dat dat grotendeels gebeurt dankzij motards en auto’s die hem uit de wind zetten.

Random wielerliefhebber. 8 juli 2019 om 17:22

Dit is het terrein van Alaphillipe, in de smalle afdalingen pakt hij sowieso tijd en alles wat bergop loopt ga je ook geen tijd pakken.

Jowinho 8 juli 2019 om 17:33

Zolang de koers op TV is zullen er daar motards rijden. Nu enkel nog die overbodige motards weghalen.

Thoin 8 juli 2019 om 17:37

@spurter Zonder de motoren had hij ook gewonnen, maar de gele trui was moeilijk geweest, nu ja zo profiteert iedereen wel eens van iets zeker?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.