Tour 2018: Peter Sagan sterkste in verraderlijke heuvelrit

woensdag 11 juli 2018 om 17:29
Tour 2018: Peter Sagan sterkste in verraderlijke heuvelrit

foto: ASO

Peter Sagan heeft vandaag in Quimper op knappe wijze de listige vijfde etappe van de Tour de France gewonnen. De Slowaak hield op de oplopende laatste rechte lijn Sonny Colbrelli af in de sprint. Philippe Gilbert eindigde als derde. Greg Van Avermaet verdedigde met succes de gele leiderstrui. Lange tijd was de strijd om de bolletjestrui in de kopgroep bijzonder vermakelijk. Good old Sylvain Chavanel hoopte de populaire trui over te nemen van Dion Smith, maar zag medevluchter Toms Skujins met de eer strijken.

Zonder de zieke Michael Matthews en de gevallen Tiesj Benoot trok het peloton zich vanmiddag in gang voor de vijfde rit over 204,5 kilometer van Lorient naar Quimper. Al vroeg werd het peloton opgeschrikt door een val, die het einde van de Tour betekende voor Robert Kiserlovski. De lange ontsnapping kreeg na acht kilometer voet aan de grond toen Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel, Jasper De Buyst, Nicolas Edet, Elie Gesbert, Toms Skujins en Julien Vermote zich afscheidden. Marco Minnaard probeerde de oversteek te maken, maar de Zeeuw moest zich laten terugzakken.

Zeven vluchters
De zeven vluchters legden het eerste koersuur af in een moyenne van 47,2 kilometer per uur en pakten maximaal 4’25” voorsprong. De BMC-ploegmaten van geletruidrager Greg Van Avermaet bepaalden intussen het tempo in het peloton. Chavanel kwam in Roudouallec als eerste over de streep bij de tussensprint, waar Fernando Gaviria in het peloton de spurt won om de achtste plaats, voor Peter Sagan en Alexander Kristoff. De Fransman kwam daarna als eerste boven op de Côte de Kaliforn (4e categorie), de eerste klim van de dag.

Chavanel ging dan alleen door en pakte ook op de Côte de Trimen (4e) de meeste bergpunten. Het leverde hem de virtuele bolletjestrui op, die om de schouders hing van Dion Smith. Gesbert viel intussen – letterlijk – weg uit de achtervolgende groep. De Fransman van Fortuneo-Samsic kwam in een afdaling in de berm terecht en smakte in het struikgewas. Problemen waren er ook voor Mark Cavendish, Marcel Kittel en de Nederlandse sprinttroef Dylan Groenewegen, die het tempo van het peloton niet konden volgen. Ook andere sprinters losten.

Strijd om de bolletjestrui
De ervaren Chavanel werd voor de derde klim van de dag – de Côte de la Roche du Feu (3e) – weer ingerekend door de overgebleven achtervolgers, maar dat weerhield hem er niet van opnieuw als eerste boven te komen. De Buyst en Vermote waren de volgende vluchters die vooraan moesten afhaken na het pittige stuk bergop, waardoor er nog slechts vier renners vooraan reden. De voorsprong slonk tot onder de twee minuten in de laatste vijftig kilometer.

Skujins versnelde op de vierde klim van de dag, de Côte de Menez Quelerc’h (3e) en kwam er als eerste boven. Chavanel kon de tempowisselingen niet langer volgen en werd korte tijd later ingerekend door het peloton. Het slechte nieuws voor de Fransman was dat hij met de aanwezigheid Skujins vooraan niet was verzekerd van de bolletjestrui. Calmejane probeerde dan de Let af te houden op de laatste klim van de dag (3e), maar hij moest zich neerzetten en toezien hoe de ploeggenoot van Bauke Mollema Chavanel de bergtrui afsnoepte.

Spannende ontknoping
De verschillen waren echter niet groot meer. Nadat Edet zich eerder al moest laten terugzakken, capituleerden ook Skujins en Calmejane vlak voor de tijdbonus op twaalf kilometer van de streep. Julien Alaphilippe raapte daar de drie bonusseconden op. Doordat het peloton compleet de laatste tien kilometer inging, lagen er mogelijkheden voor vluchters. Rein Taaramaë zag zijn kans schoon en versnelde. De ploeggenoot van Calmejane en Chavanel zocht zijn beugels zo diep mogelijk op en pakte twintig seconden.

Op zes kilometer keek hij over zijn schouder en keek hij recht in de gezichten van Chris Froomes ploeggenoten, die de Est weer inrekenden. Met duizelingwekkende snelheden reed het peloton naar de technische finale in Quimper. Philippe Gilbert ging vroeg aan op de oplopende laatste rechte lijn, maar kwam tekort voor de ritzege. Ook geletruidrager Greg Van Avermaet mengde zich in de debatten, maar ook hij moest van afstand toekijken hoe Peter Sagan Sonny Colbrelli afhield in de strijd om het dagsucces.

Dit artikel delen:

46 Reacties

Wheely 11 juli 2018 om 17:30

Hulk taferelen.

HF2013 11 juli 2018 om 17:30

Peter de Grote.
Tijdverschillen. Wel omvangrijke 1e groep. Iemand van de favorieten onverwacht slechte binnen en 20 seconden aan de broek?

leegloper 11 juli 2018 om 17:30

Had Alaphilipe eerder moeten proberen te gaan? Gilbert was erg sterk.

Aad 11 juli 2018 om 17:30

Fluitend bergop

lemmens 11 juli 2018 om 17:31

Ik vraag me soms af of GVA wel wil winnen… hoe kan je nou zo’n domme sprint rijden? Vorig jaar hetzelfde verhaal.

Koersmaniak 11 juli 2018 om 17:31

Greg meer gereden om zijn trui te behouden ipv om te winnen..

Cap 11 juli 2018 om 17:32

Dumoulin zat niet waar ie wilde zitten, moest vlak voor de meet nog een gaatje dichtharken om tijdsverschil te voorkomen.

LutsenkoFan 11 juli 2018 om 17:33

Kruijswijk en Roglic in de achterhoede.

Tolhoek wel tijd verloren.

Wielrennertje 11 juli 2018 om 17:33

Met overmacht. Valverde ziet er ook sterk uit. Greg niet echt snugger gereden.

boehoe 11 juli 2018 om 17:35

de eerste 38 in dezelfde tijd. Ik had een kleiner groepje verwacht.

HoofdIsVrij 11 juli 2018 om 17:36

Kragh en Dumoulin reden ook niet echt samen. Benieuwd of dat de stalorders waren.

the student 11 juli 2018 om 17:36

Kruissie en Roglic toch wel net aan mee. Geeft de kijker weinig vertrouwen.

denise 11 juli 2018 om 17:36

Mooie Sagan-show. Wat zal die man nog allemaal winnen. Telkens hij iets zegt komt er altijd een lachje uit, echt grappig.

leegloper 11 juli 2018 om 17:37

Al 3 mensen die vinden dat Van Avermaet een domme sprint reed. Maar wat had hij dan moeten doen? Bij zijn eerste Tourritzege in Rodez matte hij precies op die manier Sagan af door van “te ver” te gaan sprinten.

GekkeHenkie 11 juli 2018 om 17:39

Gilbert en Alaphillipe wilden natuurlijk niet winnen vandaag. Anders had quickstep wel op kop gereden.

NCK17 11 juli 2018 om 17:40

@ the student
Dat kwam door hun positionering, ze moestten alles in hun eentje doen.

DylanNeymarSantos 11 juli 2018 om 17:40

Kunnen we morgen op dezelfde mannen rekenen? Of is het dan te stijl voor Sagan en Colbrelli, en moeten we echt rekening houden met alaphilippe en valverde

lemmens 11 juli 2018 om 17:41

@leegloper: Klopt, maar dat was een volledig andere finish, veel steiler en langer. Wat hij hier doet is gewoon dom. Ik ben benieuwd naar zijn uitleg.

Steven_E 11 juli 2018 om 17:41

Greg inderdaad puur gereden voor de trui. Had Gilbert verder gestaan in het klassement had Van Avermaet wel gegokt dat een ander die ging halen in plaats van zelf al op 700m van het einde de spurt in te zetten. Als je dan Gilbert terugpakt op 500m van de meet kan je niet nog even gaan zitten en dan nog eens in gang zetten, dan kan je enkel nog je inspanning doorzetten en hopen dat er kraken in je wiel.

sh820100 11 juli 2018 om 17:41

als gilbert alaphilipe voor had laten gaan, had quick step nu geel gehad

Tinus1984 11 juli 2018 om 17:42

Kruiswijk en roglic netjes mee. Had ook niet meer verwacht. Morgen ook gewoon aanhaken en volgen dan is het geslaagd. Tolhoek nog in de race voor het wit ;).

Sagan weer super sterk. Gilbert sterkste vandaag van QS. Benieuwd of hij morgen dan zelf mag

leegloper 11 juli 2018 om 17:44

@lemmens,
Klopt. Maar in een korte sprint was hij ook geklopt door Sagan. Misschien wel meer kans gehad om voor Gilbert te finishen.

martbiemans 11 juli 2018 om 17:45

@the student wat een onzin, Kruijswijk is nog nooit goed geweest op dit soort explosieve aankomsten, het feit dat hij mee zit is juist positief.

CyclesGoff 11 juli 2018 om 17:46

Ben wel benieuwd naar de gevoelens van Majka over de wederopstanding van Sagan na die toch teleurstellende ploegentijdrit.

Wildebert 11 juli 2018 om 17:46

BMC sterk gereden vandaag, net als Bora. En toch zou een andere winnaar als een Quick Stepper, die ook weer goed voorin eindigden, of Sagan mij welkom zijn. Verder zoek ik me een ongeluk naar de TLJ ers in het peleton, las dat meer volgers daar problemen mee hebben. En hopen dat Tom geen pufje van Matthews heeft gekregen.

Headlines

Materiaalzone

Populair