Tour 2018: Peter Sagan stelt groene trui nu al veilig

dinsdag 24 juli 2018 om 14:51
Tour 2018: Peter Sagan stelt groene trui nu al veilig

foto: ASO

Peter Sagan is na zestien etappes al zeker van de eindzege in het puntenklassement van de Tour de France. De Slowaakse wereldkampioen wist in de rit naar Bagnères-de-Luchon weliswaar geen punten te pakken bij de tussensprint, maar zag zijn voornaamste ‘concurrent’ Alexander Kristoff eveneens naast de punten grijpen. Er is nog een voorwaarde: Sagan moet Parijs halen.

Alexander Kristoff kreeg de tweede plaats in de schoot geworpen door het uitvallen van Fernando Gaviria en Dylan Groenewegen, die allebei voor hem stonden in het puntenklassement. De Noor heeft 170 punten op zak, maar kan de kloof met nog vijf etappes te gaan niet meer dichten. De kans dat Kristoff het groen nog zou pakken was überhaupt mathematisch, want de Noor van UAE Emirates staat niet te boek als de beste klimmer.

Sagan bouwde zijn voorsprong beetje bij beetje uit. In de eerste negen etappes eindigde hij in de top-10, waarvan hij er twee wist te winnen. Ook in de tweede week boekte hij een sprintzege in Valence, waarna hij onderweg naar Mende en Carcassone nog punten wist te sprokkelen bij de tussensprints.

Als Sagan Parijs haalt, dan wordt het zijn zesde groene trui uit zijn loopbaan. Van 2012 tot en met 2016 was hij de onbetwiste winnaar van het puntenklassement. Vorig jaar begon de Slowaak andermaal goed, maar werd hij uit de Tour gekegeld vanwege een incident met Mark Cavendish in de massasprint van de vierde etappe naar Vittel.

De voorsprong van Sagan in het puntenklassement van de Tour (na 21 etappes)
2016: 242 punten op Marcel Kittel
2015: 66 punten op André Greipel
2014: 149 punten op Alexander Kristoff
2013: 97 punten op Mark Cavendish
2012: 141 punten op André Greipel

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair