fbpx

Tour 2018: Magnus Cort beste vluchter in Carcassonne, Bauke Mollema derde

Door , zondag 22 juli 2018 om 17:48
Tour 2018: Magnus Cort beste vluchter in Carcassonne, Bauke Mollema derde

foto: ASO

De vijftiende etappe van de Tour de France is gewonnen door Magnus Cort. De Deen van Astana was na 181 kilometer de beste vluchter in Carcassonne. Hij was de beste van een kopgroep van drie. Bauke Mollema zat mee maar werd derde, achter Ion Izagirre. Het peloton gaf voor de tweede dag op rij de aanvallers de vrijgeleide voor de dagzege.

Razendsnel begin
De openingsfase was alles behalve vlak en dat was het sein voor de sterke mannen om ten aanval te trekken. Adam Yates, Warren Barguil en Gregor Mühlberger leken een definitief gat te hebben geslagen, maar door het constant hoge tempo kwamen ook zij niet weg. Ruim veertig kilometer streden de renners om de juiste kopgroep, maar die geraakte maar niet weg. 

Mollema en Terpstra mee in de juiste vlucht
Het peloton was in de openingsfase uitgedund tot een negentigtal. Dat het niet stilviel was vooral slecht nieuws voor Arnaud Démare, die vanuit het vertrek al moest lossen en een grote achterstand opliep. Na 45 kilometer was het eindelijk zover: een groep van 29 met daarbij onder anderen Bauke Mollema, Niki Terpstra, Nikias Arndt, Peter Sagan, Ion Izagirre, Greg Van Avermaet en Michael Valgren kreeg de vrijgeleide.

Voor Lilian Calmejane ging het niet hard genoeg, waardoor hij een minuut voor zijn medevluchters uit ging rijden. Dat vond zijn ploegleiding niet zo’n goed plan, waarna hij zich terug liet zakken. Sky mende het peloton op zes minuten van de vluchters. Met nog 85 kilometer te gaan begon een reeks aan schermutselingen vooraan, onder aanvoering van Terpstra. Door de hoge snelheid liep de voorsprong op naar meer dan tien minuten, waardoor er andermaal een strijd op twee fronten kwam.

De strijd aan kop om de ritwinst
Fabien Grellier en Julian Bernard (ploeggenoot Mollema) begonnen met een minuut voorsprong aan de Pic de Nore van eerste categorie. Achter die twee bleven de sterksten over. Op het steilste deel sprong Rafal Majka weg. De Pool haalde binnen no time Bernard en Grellier in. Achter Majka reed een groepje met Pozzovivo, Magnus Cort, Valgren en Mollema.

Uiteindelijk rondde Majka de top met dertig seconden voorsprong op Mollema en Cort. In de smalle afdaling kwam een groep met Izagirre, Calmejane, Valgren, Skujins en Pozzovivo. Het zevental dichtte beetje bij beetje het gat met de moedige Majka, die zich op vijftien kilometer van de meet liet inrekenen. Met acht gingen ze de laatste tien kilometer in.

In de finale waren veel open stukken waar de wind strak van rechts stond. Aanval na aanval volgde, maar die van Mollema, Cort en Izagirre op zes kilometer van de meet bleek de juiste. Alle drie hadden ze een ploeggenoot die daarachter kon afstoppen. Mollema en Izagirre wisten dat ze van Cort af moesten geraken. Op 1,4 kilometer besloot de Bask te gaan, maar zijn poging werd gecounterd. Cort ging op kop de laatste rechte lijn in. Izagirre ging als eerste aan, maar het was Cort die zijn snelle benen toonde en met overmacht won. Het is de tweede ritzege op rij voor Astana.

De strijd in het peloton blijft uit
In het peloton bleef het niet stil op de Nore. Daniel Martin, die gisteren tijdverlies opliep door een lekke band in de finale, opende al vroeg de debatten. De Ier pakte een minuut op de favorietengroep, waar Sky zich niet gek liet maken. De ploeg van de gele trui passeerde de top 1.20 minuut achter Martin. In de afdaling kon de nummer tien van het klassement zijn voorsprong niet vasthouden. 

Het gevaarlijke gedeelte in de wind pakte Sky aan om te versnellen. Sunweb was attent met Tom Dumoulin, maar aan de achterzijde stond de deur open. Toch was de wind niet genoeg om herrie te schoppen bij de favorieten. Een groot peloton passeerde op ruim dertien minuten de eindstreep.

Dit artikel delen:

36 Reacties

Etappe 22 juli 2018 om 17:50

Jammer voor bauke

vanSpringel 22 juli 2018 om 17:52

Die schijfremmen geven toch teveel luchtweerstand. Nielsen en Izaguirre reden met velgremmen.

vlek 22 juli 2018 om 17:53

Mooi om Mollema weer zo te zien strijden. Hopelijk straks in de Pyreneeën nog een kans.

wiebipedia 22 juli 2018 om 17:54

Bauke is toch echt een strijder. Kan alleen maar respect hebben voor zoveel grinta

the student 22 juli 2018 om 17:54

Lekker vallen in de sprint voor plek 9… lijkt de junioren wel…

leegloper 22 juli 2018 om 17:54

Mollema had meer angst voor het achteropkomende groepje dan voor Cort Nielsen. Na de aanval van Izagirre had hij zich direct door de chicane kunnen werpen. Eerder had hij ook al van achteruit kunnen komen of gewoon niet doorrijden met Cort Nielsen. Maarja. Hij was wel lekker sterk vandaag.

Skele 22 juli 2018 om 17:55

@vanSpringel
Of je kan maar beter niet met zo een sprinter naar de finnish rijden:p

JapieJapo 22 juli 2018 om 17:57

Rijdt Mollema volgend jaar bij Astana?, wat heb ik me lopen ergeren zeg. En dan na afloop tevreden dat ik meezat want die Cort wint massasprints… tot de aanval was het goed maar hou dan meteen de benen stil als die Cort in je wiel zit..je hebt nog een ploegmaat mee.

Pizzi 22 juli 2018 om 17:59

Bauke was lekker aan het knechten. Man, wat een beurten. Niet dat hij anders de sprint wint, maar dit was gewoon niet al te slim.

Grobbel 22 juli 2018 om 18:03

Pauwels zou z’n elleboog gebroken hebben bij die val? Is dat al officieel bevestigd, of opgeklopte vrees van Wuyts?

goalgettert 22 juli 2018 om 18:07

Vond Mollema sowieso niet echt sterk ogen deze etappe, met deze vorm/benen zie ik hem geen etappe pakken

de nieuweMerckx 22 juli 2018 om 18:09

Wat een deprimerende etappe ook alweer.

heldenepos 22 juli 2018 om 18:11

Nieuwe Poll: Tom Dumoulin is sterk genoeg om Geraint Thomas en Chris Froome te verslaan. Redelijk onzinnige vraag voor een zich zelf respecterende site.
Er reageren nog lezers op ook.
Naar mijn mening is dit een zelfde soort vraag als: noem een kleur onder de 10.
Keuze uit:
a: woensdag
b: bietensap

vanSpringel 22 juli 2018 om 18:19

@skele
Dat was maar bijzaak.
Hmmpfff….

Tour 22 juli 2018 om 18:21

Bietensap want dat is rood.

Tour 22 juli 2018 om 18:27

Of toch woensdag.

Mollema misschien te veel gegeven maar om te winnen moet je wel als een van de eersten finishen, anders valt er ook niets te sprinten. Goeie test geweest, die gaan we nog wel weer zien.
Over Boe geroep etc. De Duitsers juichte toen Vettel de auto stuk reed, ook lullig. Toetti grassie nassie spiratsie aldus Vettel.

ikbenprocycling 22 juli 2018 om 18:32

Knap dat Mollema tijdens de afgelopen week behoorlijk goed hersteld is en de etappe vanmiddag meekleurde tot diep in de finishstraat. Zonder zijn aandeel was deze etappe niet het urenlange aankijken waard geweest (wat mij betreft), maar het landschap was fraai.

Timocycling 22 juli 2018 om 18:35

Zelden iemand tactisch zo zwak zien rijden als Mollema. Leek wel een ploeggenoot van Astana. Ongelooflijk… Je zou toch denken dat hij meer inzicht had op zijn leeftijd en met zijn ervaring, maar nee. Jammer dit.
Wel mooi dat hij weer meekan op een hoger niveau, wellicht volgende week nog een kansje.

huis31 22 juli 2018 om 18:39

Los van Bauke zelf. Er zit iemand in de auto welke volgens velen toe een van de beste ploegleiders gerekend wordt. Steven de Jongh.

Samlambeej 22 juli 2018 om 18:41

Dubbel en dik verdiend. Zei vanmorgen nog dat hy veel te veel kecht. Enkel nog dat wuppen afleren.

koos1 22 juli 2018 om 18:47

Mollama reed niet heel slim en kansloos in de sprint. Maar hij zal wel gedacht hebben beter meerijden en 3de worden dan teruggepakt worden een 10de worden.

skylimit 22 juli 2018 om 18:56

Jammer, dat er geen enkele ploeg het lef heeft om voor de rustdag SKY even te plagen, behalve dan een kansloze eenmansactie van Daniel Martin. Movistar vandaag 3 man in de ontsnapping waarvoor ?

Bassi 22 juli 2018 om 18:59

Of minder op kop sleuren en nog een beetje kans maken.

Polleke 22 juli 2018 om 19:11

@ huis31… of een ploegleider is maar even sterk/slim als de coureurs die hij moet helpen…

peterwint 22 juli 2018 om 19:12

Mollema is met zijn benen weer beter dan van de week, maar verstandelijk reed hij als een beginneling, of als knecht van Cort.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.