Tour 2018: John Degenkolb wint na slijtageslag op kasseien naar Roubaix

Tour 2018: John Degenkolb wint na slijtageslag op kasseien naar Roubaix

foto: ASO

zondag 15 juli 2018 om 16:15

John Degenkolb heeft de kasseienetappe van de Tour de France gewonnen. De Duitser was na een etappe van 156 kilometer tussen Arras en Roubaix als eerste aan de finish, voor Greg Van Avermaet en Yves Lampaert. De vijftien kasseienstroken zorgden voor een constant veranderend wedstrijdbeeld, al hielden de meeste klassementsmannen stand. Richie Porte haalde de eindstreep niet.

Tolhoek in de ontsnapping
Antwan Tolhoek was een van de aanstichters van de vroege vlucht. In meerdere schuiven werd een groep van tien renners gevormd. Naast de Zeeuwse klimmer waren dat Thomas De Gendt, Chad Haga, Omar Fraile, Reinardt Janse van Rensburg, Olivier Le Gac, Lilian Calmejane, Jérôme Cousin, Damien Gaudin en Nicolas Edet. Zij kregen nooit meer dan vier minuten.

Abandon Porte nog voor de kasseien
Het peloton werd na tien kilometer opgeschrikt door een grote valpartij; Tourfavoriet Richie Porte was het grootste slachtoffer. Met een ogenschijnlijke sleutelbeenbreuk gaf hij op. Ook José Joaquin Rojas moest opgeven. Daarna ging het in volle vaart richting de eerste (van de vijftien) kasseienstrook. Tolhoek viel door een probleem weg uit de kopgroep. In het peloton waren Romain Bardet en Ilnur Zakarin vroeg in de problemen, maar zij konden terugkeren.

foto: ASO

Peloton breekt in stukken, Nederlanders attent
Het BORA-hansgrohe van Peter Sagan leidde het peloton over de diverse stroken, maar ook Sky nam het initiatief in dienst van Chris Froome. Jakob Fuglsang kwam ten val nadat Edward Theuns een ferme versnelling plaatste aan de voorkant van het peloton. Het zorgde voor een breuk in het peloton; Froome, Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, de Movistar-mannen, Romain Bardet en Greg Van Avermaet waren mee.

Slagveld
Onder meer Adam Yates, Vincenzo Nibali en Rigoberto Urán zaten op een achterstand, maar zij wisten terug te keren bij de groep-Dumoulin. Daar achter was het veld compleet uit elkaar geslagen, met problemen voor onder meer Jakob Fuglsang, Tejay van Garderen en Rafal Majka. Ook Mollema en Kruijswijk bleven niet bespaard van pech. Zij moesten op zestig kilometer van de fiets met pech.

foto: ASO

Van Avermaet trekt aan, Froome valt
Vijftig kilometer voor de meet nam Van Avermaet het initiatief. Hij trok stevig door en wilde een schifting creëren tussen de favorieten. Froome en de teruggekeerde Fuglsang behoorden tot de klimmers die goed konden volgen. Aan de achterkant kregen Bardet en Van Garderen (alweer) pech. Froome kwam kort daarna ten val bij een incident met een ploeggenoot, waardoor de Brit moest achtervolgen.

Froome keert terug
Van voren meldden de kasseispecialisten zich. Yves Lampaert, Philippe Gilbert, Jasper Stuyven en Peter Sagan reden op de voorgrond en probeerden het tempo de hoogte in te gooien. Movistar controleerde de boel, waardoor een groep met onder meer Froome en Dumoulin terug kon keren. De grootste naam nog op achterstand reed was Bardet. Ondertussen waren van voren Janse van Rensburg en Gaudin overgebleven van de vroege vlucht; de Fransman bleek over de sterkste benen te beschikken.

Urán en Landa op achterstand
Een val en materiaalpech zette op dertig kilometer van de meet Urán op achterstand. Vlak daarvoor was Mikel Landa hard gevallen, maar hij kon verder. Van voren probeerde Sunweb de koers te kleuren. Dumoulin stak kort zijn neus aan het venster, maar BMC hield alles bij elkaar. Stuyven wist in zijn eentje het gat met het kopduo te dichten, maar daar achter was het hommeles.

foto: ASO

Dumoulin toont zich, drietal maakt zich los
De Sunweb-combine Dumoulin en Kragh Andersen trok stevig door, ook op de kasseien. De Deense wittetruidrager begeleidde zijn kopman richting Roubaix. De groep-Lande volgde op vijftig seconden, Urán reed daar weer twintig seconden achter. Op de voorlaatste strook van Camphin-en-Pévèle reed een drietal weg. Lampaert, Van Avermaet en Degenkolb vonden elkaar en sloegen een gat van dertig seconden. In de groep daarachter verliep de achtervolging moeizaam.

Opnieuw pech Bardet
De voorsprong van het koptrio groeide richting de vijftig seconden. De slotstrook bleek er een te veel voor Bardet, die andermaal lek reed en moest aanpikken in de groep-Landa. De rest bleef overeind. Dumoulin plaatste op vier kilometer nog een aanval, maar die poging werd gecounterd. Een viertal met Sagan, Jungels, Stuyven en Gilbert maakte zich wel los.

Degenkolb klopt twee Belgen
Voor de ritzege gingen de voorste drie renners strijden. In de slotkilometer begon het pokeren. Degenkolb werd de kop opgedrongen door de Belgen, maar de Duitser wachtte tot het juiste moment om de sprint aan te gaan. Van Avermaet en Lampaert hadden geen antwoord op de krachtsexplosie van Dege, die met volle overtuiging zijn handen in de lucht kon steken.

De groep-Landa wist in extremis nog bijna de aansluiting te maken met het grote peloton. Zij wisten het tijdverlies te beperken tot een zevental seconden. Urán eindigde wel op een grotere achterstand. De groep-Jungels bleef acht seconden voor het peloton uit.

Dit artikel delen:

109 Reacties

Gesink4President 15 juli 2018 om 16:16

Zijn eerste tour etappe. En wat voor één.

0
Kruisberg 15 juli 2018 om 16:16

Tactisch niet echts slim van quickstep. Lampaert kansloos, had op de sprint van gaviria gegokt! Maar wel leuk aanvallend gereden.

0
Javier 15 juli 2018 om 16:16

Man man wat is dit gegund. Een touretappe ontbrak nog op zijn palmares. Gefeliciteerd!!

0
Haanaf 15 juli 2018 om 16:16

Landa en Bardet in extremis nog aangesloten?

0
TykkeThor 15 juli 2018 om 16:17

Gedroomde winnaar van een fantastische rit. Kippenvel.

0
ditisdavid 15 juli 2018 om 16:17

Als je het iemand gunt… Schitterend dat dit na het ongeluk nog mag gebeuren.

0
Romāns Vainšteins 15 juli 2018 om 16:17

Lekkere koers, zijn Bardet en Landa nou nog in dezelfde tijd binnengekomen ?

0
leegloper 15 juli 2018 om 16:17

Mooi van Degenkolb.
Jammer van al die renners die tijd hadden kunnen winnen, maar afwachtten.

0
LutsenkoFan 15 juli 2018 om 16:17

Mijn voorspelling helaas uitgekomen. Verschillen minimaal door een overtal aan knechten en klassementsrenners.

Held van de dag: Romain Bardet

0
Wielrennertje 15 juli 2018 om 16:18

Dit is hem wel erg gegund na zoveel pech.

0
Nul verstand 15 juli 2018 om 16:18

Jammer dat Iran de enige GC rijder met tijdsverlies is..

0
Welleke 15 juli 2018 om 16:18

Onbegrijpelijk dat Landa en Bardet nog aansluiten terwijl alles en iedereen nog reed.

0
Haanaf 15 juli 2018 om 16:18

Ik hoop dat ze wat lijkwagens hebben besteld. Er zijn een paar renners die je daar zo in kan schuiven.

0
montventoux 15 juli 2018 om 16:18

Hele mooie winnaar! Dank ook aan de kopman die anderen iets gunt.

Koers! Al dat stof! Froomey mag vanavond flink aan de puffer!
Zeer prettig resultaat voor de AK-Nederlanders. Eervolle vermelding voor Kruijswijk.

0
lathumnees 15 juli 2018 om 16:18

Wat een etappe. Wat mij betreft elk jaar een kasseienetappe in de tour

0
TeamNL 15 juli 2018 om 16:18

Eindelijk heeft John zijn touretappe!

Lampaert had natuurlijk nooit mee moeten rijden met Gaviria en Gilbert in het peloton.

0
vevie 15 juli 2018 om 16:18

Het werd toch nog een strijd. Ik dacht zelf van niet dus ik neem mijn woorden heel graag terug. Uran de grote verliezer en Porte natuurlijk weer heel ongelukkig.

0
Maenhout 15 juli 2018 om 16:18

Een winnaar met een hoge gun-factor! Top!

0
Romāns Vainšteins 15 juli 2018 om 16:18

van Avermaet ook een berekoers gereden zo in het geel he, die had ook deze zege wel verdiend vandaag.

0
WernerFranke 15 juli 2018 om 16:18

4 man van QS mee in die eerste groep, maar het was hun “slechtste” schakel die uiteindelijk mee was. Geen AK en geen sprint.

0
SolitaryShell 15 juli 2018 om 16:19

Kijken, kijken, kijken, niet koersen. Niks noemenswaardigs gebeurd vandaag.

0
NCK17 15 juli 2018 om 16:19

Zwaar verdiend. Het is een van de renners die ik het het meeste gun. Het peloton had natuurlijk gewoon door moeten rijden.

0
SolitaryShell 15 juli 2018 om 16:19
Quote:
De vijftien kasseienstroken zorgden voor een heuse slijtageslag

Eh? Waar dan?

0
leegloper 15 juli 2018 om 16:19

Zakarin ook gewoon voorin. En Barguil als 15de over de streep.

0
Frits des Jeux 15 juli 2018 om 16:20

Ongelooflijk dat ze Landa en Bardet nog terug hebben laten komen. Vooral van Landa krijgen ze nog spijt.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone