Tour 2018: Gaviria sprint naar zege in Sarzeau, Groenewegen vierde
foto: Sirotti
dinsdag 10 juli 2018 om 17:54

Tour 2018: Gaviria sprint naar zege in Sarzeau, Groenewegen vierde

Fernando Gaviria heeft de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Quick-Step Floors won in Sarzeau na een rit van 195 kilometer de massasprint. Hij bleef Peter Sagan en André Greipel voor. Dylan Groenewegen finishte op een vierde plek. Greg Van Avermaet blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Frans/Belgische vlucht
Na drie dagen is de Tour aanbeland in Bretagne, waar een vlakke rit op het programma stond. Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) trok vlak na de officiële start ten aanval en kreeg landgenoot Dimitry Claeys (Cofidis) en de Fransen Anthony Perez (Cofidis) en Jérôme Cousin (Direct Energie) met zich mee. Het peloton deed het relatief rustig aan en liet de maximale voorsprong oplopen tot meer dan zeven minuten.

Aan kop van het peloton waren het FDJ, LottoNL-Jumbo en Quick-Step Floors die het tempo bepaalden. De voorsprong werd al vrij vroeg teruggebracht tot twee minuten. Fernando Gaviria pakte onderweg de overgebleven punten bij de tussensprint, voor André Greipel en Peter Sagan.

Een valpartij in het peloton op ongeveer vijftig kilometer van het einde zorgde voor een nieuwe situatie. Onder meer Jakob Fuglsang, Mikel Landa, Robert Gesink en Bauke Mollema zaten achter de val en moesten in de achtervolging. De renners wisten terug te keren in het peloton, maar de voorsprong van de vluchtersgroep was inmiddels gegroeid tot drie minuten. De vluchters gaven nog een keer extra gas. Nadat Quick-Step Floors een paar mannetjes bijzette in de achtervolging, nam de voorsprong weer af.

Kruijswijk valt
Met tien kilometer te gaan had de kopgroep nog meer dan een minuut over. Tijdens een zenuwslopende finale ontstond er consternatie door een nieuwe valpartij voorin het peloton. Onder meer Steven Kruijswijk, Ilnur Zakarin en Rigoberto Uran moesten in de achtervolging.

Andere ploegen begonnen mee het tempo te bepalen aan kop van het peloton. Dat was funest voor de renners voorop. In de slotkilometer werd Van Keirsbulck als laatste vluchter ingelopen. In de sprint om de dagzege zette Ariel Richeze ploeggenoot Gaviria af. De Colombiaan ging van vrij ver zijn sprint aan. Greipel wist Gaviria te passeren, maar met een ultieme krachtsinspanning lukte het Gaviria om te remonteren. Met een wiel voorsprong passeerde hij als eerste de finish, wat hem zijn tweede zege van deze Tour opleverde.

Kruijswijk en Uran zou uiteindelijk geen tijd verliezen. Zakarin was de verliezer van de dag en verloor 59 seconden.

RIDE Magazine
81 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2018 18:17
@Laatste Man

Jij bent echt een antisupporter. Eerste etappe was hij inderdaad matig. Tweede etappe bij de valpartij liggen is vervelend en vandaag ligt zijn halve ploeg erbij. Qua sprintsnelheid rijdt hij prima vandaag.

Wacht eerst eens de komende week af, dan praten we verder.
10 juli 2018 18:17
@Kistemaecker
https://nos.nl/tour/video/2240829-gaviria-sprint-naar-ritzege-in-sarzeau.html

Weinig aan de hand met Groenewegen en Cavendish.
10 juli 2018 18:17
Vond de laatste 10 kilometer spannend. Duurde nog erg lang voor die kopgroep gepakt werd. En Gaviria in mijn optiek meer dan verdiend gewonnen. Zijn ploeg heeft er echt voor gereden en verzorgt ook nog eens een prima lancering. En TLJ en Dylan komen totnutoe helaas tekort. Maar zijn snelheid was er wel, de plaatsing niet. En als Gesink zijn fiets aan Kruijswijk heeft afgegeven, klasse job! Hoop dat er niet tevel schade bij de klassementsmannen is.
10 juli 2018 18:18
Was het niet Benoot die bleef zitten na de val?
10 juli 2018 18:20
Gaviria echt wel top hoor. Ligt eerste wordt dan ingehaald door Greipel en versneld dan gewoon nog een keer voor de winst.
10 juli 2018 18:21
Jammer dat Groenewegen zo'n moeite heeft om in goede positie aan de sprint te beginnen. Dat lijkt helaas veel op hoe het vorig jaar ging terwijl ik denk dat hij nu wel echt sterker is.
Cavendish moet niet zeuren en zal gefrustreerd zijn om zijn eigen onmacht. Hij rijdt zelf in een beweging mee naar rechts bijna Démare van de fiets en komt dan wat terug naar links waar Groenewegen inmiddels rijdt.
10 juli 2018 18:21
Bij Wanty is het intussen ieder voor zich. Drie man in de tweede helft van de top tien -waarom zou je samenwerken- en hun klassementsman intussen zo te zien moederziel alleen over de finish op 1:24 minuten.
10 juli 2018 18:22
Groenewegen heeft deze tour enkel (nog) niet het gogme om zichzelf goed te plaatsen, zoals hij vorig jaar tijdens de laatte etappe wel goed aan het wringen was.

Vandaag kan hij pas gaan sprinten als hij al 3 fietslengtes achterstand heeft. Het moet even allemaal op zijn plek vallen
10 juli 2018 18:23
@cyclesGoff

Wanty gaat voor het ploegenklassement, is algemeen bekend toch? Vandaar 3 man in de top 10.
10 juli 2018 18:25
@martini151
dat wringen kost op zich ook veel energie. een Gaviria heeft dan nog heel veel over blijkbaar. je kan moeilijk vergelijken met de laatste rit in Parijs. 75% van de topsprinters lag er toen al uit. Mooie overwinning, maar niet tegen de volledige top zoals nu.
10 juli 2018 18:26
En ik maar verkondigen dat dit de Tour van Demare zou worden. Heb ik me lelijk op verkeken.
10 juli 2018 18:27
Jammer dat het er nog niet helemaal uitkomt bij Groenewegen, maar ontmoedigend is het zeker nog niet. Hij rijdt wel gewoon een prima sprint. Alleen is het hem nog niet gelukt om vanaf een mooie positie te beginnen.
Degenkolb bijv zal een stuk minder blij zijn. Die zit in een prachtige positie, en wordt vervolgens links en rechts voorbij gereden.
10 juli 2018 18:30
Als je kort na de etappe goede beelden van de eindsprint wilt zien dan kun je het beste dit YouTube-kanaal in de gaten houden.
10 juli 2018 18:30
De snelste sprint wordt gereden door de man die eerst over de streep komt want daar stopt de wedstrijd... Ik ken weinig sprinters zoals Gaviria die wanneer ze worden gepasseerd nog kunnen versnellen, pure klasse !
10 juli 2018 18:36
@martini,
Helemaal goed. Geen probleem verder hoor :)!
10 juli 2018 18:37
@moa

Hoe vaak heb jij Gaviria zien wringen? Die heeft gewoon een wereldploeg, waardoor dat niet hoeft. Zet Groenewegen bij QS en hij wint ook veel meer.

@williams

Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Het gaat erom wat je als sprint ziet. Topsnelheid, degene die wint, degene die over 300 meter de hoogste gemiddelde snelheid haalt.
10 juli 2018 18:38
@andriesw. Thanks
10 juli 2018 18:39
@Williams

Ummm nee. Dat is niet waar in dit geval. Gaviria zat achter zijn ploeggenoot en Sagan en Greipel zaten verder. Die rijden dus een snellere sprint dan Gaviria, want ze moesten van verder komen en ze reden zowat met zijn drie over de meet.
10 juli 2018 18:39
Groenewegen toch (nog?) niet de topsprinter die hij in zijn eigen hoofd en die van zijn ploegleiding is.
10 juli 2018 18:40
@Laatste man

Excuus, ik zag het vraagteken onterecht aan voor een uitroepteken. Mijn woorden neem ik dan ook terug.
10 juli 2018 18:40
Begreep dat Wanty elke dag dagploegenklassement wil winnen. Keer voorbij zien komen hier op WF.
10 juli 2018 18:45
Misschien dat Dijkstra van de NOS nu snapt waarom de sprintersploegen het werk lieten aan QuickStep.
10 juli 2018 18:48
ik zou zeggen, stap allemaal es op de fiets. en kijk es wat een wereld van verschil het is al je op kop rijdt.
10 juli 2018 18:50
@merlinappa en @HF2013: dank voor de verklaring, dat wist ik niet.
10 juli 2018 18:51
Poels en Gesink nu bij de laatste 10 in het klassement... Niet gek gezien hun inspanningen en/of staat, maar toch even apart om te zien.

Reacties zijn gesloten.