Tour 2018: Gaviria en Greipel gedeklasseerd na aanvaringen in massasprint
foto: Sirotti
zaterdag 14 juli 2018 om 16:53

Tour 2018: Gaviria en Greipel gedeklasseerd na aanvaringen in massasprint

Fernando Gaviria en André Greipel zijn teruggezet in de daguitslag. Beide sprinttoppers kwamen in de volle finale in Amiens met elkaar in aanraking, daarbij deelde de Colombiaan iets uit wat op een kopstoot leek aan de Duitser.

De sprinters zijn door de jury teruggezet naar de laatste plaatsen in het peloton, dat zijn respectievelijk de 92e (Greipel) en 93e (Gaviria) plaats in de daguitslag. Achter de twee zat Dylan Groenewegen, die uit de problemen bleef en de etappe wist te winnen.

Door de deklassering van Greipel en Gaviria is Peter Sagan opgeschoven naar de tweede plek in de uitslag. John Degenkolb is derde. De straf heeft vooral consequenties voor Gaviria’s hoop op de groene trui; zijn achterstand op Sagan is nu nog groter.

Update 17.35 uur
André Greipel is niet voor het voorval met Gaviria bestraft. Uit nieuwe informatie blijkt dat de Duitser bij het binnenrijden van de slotkilometer Nikias Arndt een soort kopstoot uitdeelde. Daarvoor is der Gorilla gestraft.

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
14 juli 2018 17:48
Ah. Zoals ik het begrijp zijn ze allebei gestraft voor hetzelfde vergrijp. Greipel kopstootje bij Arndt en Gaviria voor kopstootje bij Greipel. Makes sense.
14 juli 2018 17:53
Zoals ik al dacht, Greipel doet niks verkeerd in de sprint tegen Gaviria. Die kopstoot tegen Arndt is iets anders natuurlijk. Alhoewel, dit kan je moeilijk een kopstoot noemen. Hij komt er niet eens aan.
14 juli 2018 17:56
Die kopstoot had ik gemist ja.. Das ook een deklassering.
14 juli 2018 17:58
Renners die slaan en stoten eruit gooien, mafketels.
14 juli 2018 18:03
Terecht dat Greipel gedeklasseerd is, maar Gaviria hadden ze van mij mogen diskwalificeren. Wat Greipel deed bij Arndt was namelijk niet volgens de regels natuurlijk, maar dat was in een gevecht voor een goede positie.

Gaviria’s kopstoot had niks te maken met wielrennen, was puur frustratie nadat Greipel de deur dichtgooide. Als renners uit frustratie dit soort dingen gaan doen bij dit soort snelheden moet dat mijnsinziens zwaar bestraft worden. Hier hadden gewonden kunnen vallen, puur omdat Gaviria het niet eens was met Greipels manier van rijden. Eigenlijk te gek voor woorden en ik zou hem uit koers halen en schorsen.
14 juli 2018 18:14
Wat een weners hier bij Wielerflits. Dit is sprinten, geen schaken of dammen.
14 juli 2018 18:17
@jowinho

Bij de actie van Greipel ben ik het helemaal met je eens, maar Gaviria kon er nooit meer langs en er was totaal geen reden om Greipel nog een duw na te geven behalve frustratie.
14 juli 2018 18:45
Zolang er niets gebeurd, gewoon laten passeren. Het zijn toch venten, of niet?
14 juli 2018 19:32
@Ivanoviclover

Tuurlijk. Geef de renners een vrijbrief om kopstoten te geven. Zolang er niets gebeurt, doen ze er toch niks mee.
14 juli 2018 19:47
https://www.youtube.com/watch?v=o5NobKlf7ac

De 'kopstoot' van Greipel op ongeveer 0.10
Het is een beetje duwen en ja, het hoofd komt wat opzij, maar dit is geen kopstoot te noemen. Rare uitleg.
14 juli 2018 20:40
Verleden jaar is de groene trui beslist door de jury. Matthews wint
Ook dit jaar de groene trui zo goed als binnen door beslissing jury. Vermoedelijke winnaar Sagan.
Eigenlijk is de groene trui altijd een speelbal van de jury geweest.
Er gebeurd altijd wel wat in een sprint.
14 juli 2018 20:59
Alsof Sagan zonder deze beslissing de groene trui niet zou pakken. Lekker naief
14 juli 2018 21:52
deel je een kopstoot uit en er is geen valpartij: laten passeren. Deel je een kopstoot uit en er is een valpartij, dan ga je naar huis. Simpel, toch?
15 juli 2018 01:55
@ivanoviclover

Domste redenering die ik ooit heb gehoord. Gaviria probeert Greipel uit pure frustratie bewust van zijn fiets te beuken en jij vindt dat geen probleem omdat hij niet daadwerkelijk valt. Als dit in een situatie was zoals Greipel en Arndt waarbij het gaat om het verkrijgen van de beste positie begrijp ik het wel, maar Gaviria had dat gevecht om de positie al verloren van Greipel en deed dit puur om Greipel uit balans te brengen.

Dus als iemand in het rond gaat lopen schieten met een geweer is dat geen probleem zolang hij niemand doodschiet? Ook al heeft hij wel die intentie?
15 juli 2018 10:32
@Titaantje. Dat zeg ik niet. Ik weet ook wel als Sagan niets geks gebeurd, de groene trui wint. Maar nu wordt het hem wel erg gemakkelijk gemaakt door de jury. Evenals Matthews verleden jaar waar Sagan onterecht naar huis werd gestuurd.

Reacties zijn gesloten.