Tour 2018: Fraile overvleugelt Stuyven en wint in Mende, Roglič pakt tijd op top-3

Door , zaterdag 21 juli 2018 om 17:53

foto: ASO

Omar Fraile heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Astana overvleugelde in de laatste twee kilometer de eenzame vluchter Jasper Stuyven en bleef in de slotkilometer vervolgens Julian Alaphilippe en Stuyven voor. Geraint Thomas repareerde een aanval van Tom Dumoulin en behield het geel.


De veertiende etappe in de Tour de France kende een lastig slot op de Muur van Mende. Een muur die in het verleden nog wel eens een verrassing voor de wielerliefhebbers in petto had. Zo was het Lieuwe Westra die in 2012 Bradley Wiggins en Alejandro Valverde het nakijken gaf in Parijs-Nice en Stephen Cummings die dat in de Tour van 2015 deed bij Romain Bardet en Thibaut Pinot.

Roglič, Bardet en Landa verrast door waaiers
Direct nadat het startschot werd gelost, was het koers. Drager van de maillot à pois Alaphilippe, vooraf bestempeld als één van de favorieten voor de ritzege, opende direct de aanval. De ruimte kreeg hij niet, maar voor onrust zorgde de Fransman wel. Het tempo vloog direct de lucht in wat resulteerde in waaiers; Tom Dumoulin, Geraint Thomas en Chris Froome zaten mee, maar onder andere Romain Bardet, Primož Roglič, en Mikel Landa lieten zich verrassen. Al gauw werden zijn op meer dan een halve minuut van de eerste waaier gemeld.

Vroege vlucht zonder LottoNL-Jumbo, met Sagan en Alaphilippe
Ondertussen probeerde een groep renners de vlucht van de dag te vormen; dat lukte. Liefst 32 coureurs schaarden zich in deze vlucht, met daarin Peter Sagan en Alaphilippe als dragers van twee leiderstruien; Sagan in de groene trui, Alaphilippe in de bolletjestrui. Met Omar Fraile, Thomas De Gendt, Greg van Avermaet, Tom-Jelte Slagter en Lilian Calmejane zaten er nog een aantal gevaarlijke renners in deze kopgroep. Nadat Sky het peloton stillegde, reden zij definitief weg.

Pech Thomas zorgt voor hergroepering in peloton, kopgroep loopt uit
Sky zag vlak daarvoor geletruidrager Thomas pech hebben. Zonder al te veel problemen keerde de Brit terug. Met Thomas kwamen echter klassementsrenners Landa, Roglič en Bardet weer terug op de voorposten van het peloton. Luke Rowe werd op kop van het peloton geposteerd door de Britse formatie om de koers te controleren en door het goede samenwerken van de kopgroep groeide de voorsprong van de kopgroep naar zeven minuten met nog honderd kilometer te gaan.

Daarna volgde een lange status quo in de koers. In de kopgroep werden rondjes gedraaid, in het peloton wisselden Jonathan Castroviejo en Rowe hun beurten af. Sagan en Alaphilippe deden beiden hun ding; punten sprokkelen voor de nevenklassementen. Pas na een sanitaire stop van Froome groeide de voorsprong van de voorsten weer. Met nog 75 kilometer te gaan was het verschil negen minuten.

Stuyven, Izagirre en Slagter rijden weg op Col de la Croix de Berthel
Bij het oprijden van de Col de la Croix de Berthel werden de eerste speldenprikken uitgedeeld in de kopgroep. Gorka Izagirre viel vlak voor de top aan en pakte 22 seconden. Een Belg en een Nederlander kreeg hij achter zich aan. Jasper Stuyen en Slagter gingen in de achtervolging en sloten in de afdaling aan bij de kersverse Spaans kampioen. Bij de achtervolgers stokte de samenwerking. Snel namen de drie vooraan een voorsprong van veertig seconden. In het peloton werd het tempo niet opgeschroefd, bij de achtervolgers wel. Quick-Step Floors zette bij de achtervolgers Yves Lampaert op kop om het gat te dichten; de ploeg van Patrick Lefevere mikte met Philippe Gilbert op dagsucces.

Het trio vooraan werkte echter uitmuntend samen. Langzaam maar zeker namen zij meer afstand van hun achtervolgers. Bij het ingaan van het laatste wedstrijduur was de voorsprong op de grote groep met Gilbert één minuut en vijftien seconden en op het peloton liefst een kwartier. Hierna leek het wachten op de slotklim, maar op een ongecategoriseerde klim trok De Gendt vervolgens de achtervolgers uit elkaar. Fraile, Alaphillipe, Damiano Caruso en Simon Geschke konden de Lotto Soudal-renner volgen, maar de samenwerking ontbrak waardoor het opnieuw stilviel en meerdere coureurs opnieuw de aansluiting konden maken.

Stuyven soleert naar slotklim, Fraile naar de zege
Ook de kopgroep scheurde verrassend uit elkaar. Slagter nam niet meer over, Izagirre ergerde zich en Stuyven reed stug door. Voor Izagirre bleek dit fataal te zijn. Slagter moest lossen, Izagirre bleef bij de Nederlander en Stuyven was gevlogen. De Belg van Trek-Segafredo behield daarentegen zijn voorsprong van een minuut en breidde die later zelfs uit.

Met een voorsprong van bijna twee minuten begon Stuyven aan de slotklim. Deze voorsprong bleek niet voldoende te zijn. Vanuit de achtergrond wisten eerst Fraile en daarna Alaphilippe de Belg nog bij te halen. Fraile soleerde vervolgens naar de zege, Alaphilippe klopte Stuyven in de strijd om de tweede plek.

Klassementsrenners zorgen voor vuurwerk
Twintig minuten later begonnen de klassementsrenners – met Antwan Tolhoek en Steven Kruijswijk aan het front – aan de slotklim. Hier zorgde Roglič voor spektakel door te demarreren en tijd terug te pakken op de drie klassementsrenners voor hem. Op de streep hield de Sloveen enkele seconden over op Dumoulin, Thomas en Froome, die zich na een aanval van Dumoulin hadden afgescheiden van Bardet, Landa, Quintana en Kruijswijk – zij verloren in de laatste kilometer nog een handvol seconden.

 

 

Dit artikel delen:

54 Reacties

TeamNL 21 juli 2018 om 17:54

Bah! Wat jammer… wat een vechter.

Fraille heeft zijn trilogie compleet.

Tiim 21 juli 2018 om 17:54

edit wf: tot ziens

KimJungPoels 21 juli 2018 om 17:55

Heerlijke coureur die Fraile, echte killer op dit soort momenten ook. Drie overwinningen dit seizoen denk ik en allemaal op WT niveau?

Fraile heeft overigens nog nooit gewonnen in de Vuelta, dus nog geen trilogie. Alleen de bergtrui gepakt in Spanje.

ikbenprocycling 21 juli 2018 om 17:55

Niet goed voor de zenuwen deze Tour.

the student 21 juli 2018 om 17:55

Sterke coureur compleet onderschat door de Nederlandse commentatoren… absoluut hilarisch.

goose 21 juli 2018 om 17:55

Weinig kopwerk gedaan onderweg dus iets frisser. Slim en sterk!

ikbenprocycling 21 juli 2018 om 17:56

Edit redactie: Reactie is aangepast.

Com Truise 21 juli 2018 om 17:57

Ja exact the student, vond dat de commentatoren daar veels te laconiek reageerden. Maar leuke finale, ben nu benieuwd naar het klassement

LutsenkoFan 21 juli 2018 om 18:13

@the student,

Dat zijn ook 2 commentatoren die alleen de resultaten weten van renners in de Tour de France en schatten nederlanders 1.5x zo goed in als ze zijn.

boehoe 21 juli 2018 om 18:13

Prachtige zege van Fraille. Het gevecht tussen de favorieten viel een beetje tegen. Ik had gehoopt dat Tom wel een paar secondjes zou pakken. Hij leek slecht te zitten in het begin van de klim.

leegloper 21 juli 2018 om 18:14

3de keer dat Dumoulin werkt met Sky in het wiel en dat ze niet overnemen. En vervolgens uit zijn wiel demarreren. Wordt tijd dat Dumoulin eens de benen stil houdt in zo’n situatie.

TeamNL 21 juli 2018 om 18:14

@KimJungPoels
Je hebt gelijk.

leegloper 21 juli 2018 om 18:15

Roglic en Kruijswijk leken goed te zitten en Tolhoek kwam olijk naast Thomas fietsen. Waarom gaat Tolhoek dan niet maximaal op kop rijden? Het ging gezapig en het was voor Roglic en Kruijswijk beter geweest als het eerste deel ook snel was gereden.

Handige Harry 21 juli 2018 om 18:16

@leegloper

Als Tom de benen stilhoudt dan gaat hij natuurlijk nooit winnen.
Daarnaast is dat hollen en stilstaan niet zijn stijl.

the student 21 juli 2018 om 18:17

Roglic pakt een paar seconden. Maar hopelijk is het vertrouwen wat hij tankt belangrijker.

martini151 21 juli 2018 om 18:17

Roglic toch heel knap hoor. Dumoulin in de aanval, maar hij blijft voorop. Dit zijn toch de beste 4 is koers op dit moment.

Ik verwacht dat Kruijswijk en Zakarin de derde week nog gaan verrassen. Zakarin wordt ook steeda beter

SprintMaster 21 juli 2018 om 18:19

Thomas nog steeds veel sterker dan Froome zo lijkt het.

Lennimator 21 juli 2018 om 18:20

Doodzonde van Jasper. Roglic maakt de Tour nog interessanter tactisch gezien…

goalgettert 21 juli 2018 om 18:20

Froome en Tom lijken even sterk bergop dus in dat opzicht heeft Tom de beste papieren.. Die Thomas is wel echt super deze tour, verwacht dat hij wel stand houdt

boehoe 21 juli 2018 om 18:21

Roglic kan wel een bedreiging voor Tom worden

sudlowe 21 juli 2018 om 18:22

Roglic en Thomas gaan 1 en 2 worden denk ik en brons zal gaan tussen TD , CF, RB en SK

the student 21 juli 2018 om 18:23

@goalgettert Dat verwachte ik met yates ook. Je weet t nooit. Maar op die manier kan elke renner er wel compleet doorzakken.

kelderfan 21 juli 2018 om 18:23

Roglic wordt steeds beter; nu in ’t “klimmetje” was hij toch de beste van de toppers.

F4L 21 juli 2018 om 18:24

Het belooft in ieder geval een leuke laatste week te worden. Froome en Dumoulin hebben beide de Giro in de benen, Thomas en Roglic rijden voor het eerst een grote ronde voor een klassement en dan heb je daar achter nog erkende klimmers/derde week rijders als Bardet, Kruijswijk en Quintana.

Wildebert 21 juli 2018 om 18:27

Sterke Roglic gezien. Die komt er mss wel helemaal door. Tom zit in de tang en Steven moet het niet van dit soort klimmetjes hebben. Schijnt dat Froompey last heeft van astma, en Thomas vreest voor zijn off-day. Wel jammer dat Tolhoek niet in de kopgroep zat, maar hij lijkt meer een dieseltje. In het begin van de etappe eerst een paar bakken koffie erin en dan komt hij langzaam los. Ook nog een bijna surplace demarrage van Gees en Dam gezien.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.