Tour 2018: Dubbelslag Peter Sagan na winst in door valpartij ontsierde sprint
foto: ASO
zondag 8 juli 2018 om 17:27

Tour 2018: Dubbelslag Peter Sagan na winst in door valpartij ontsierde sprint

Peter Sagan heeft de tweede etappe van de Tour de France gewonnen. De wereldkampioen was na een rit van ruim 182 kilometer als eerste aan de meet in La Roche-sur-Yon, nadat het peloton op twee kilometer van de meet werd opgeschrikt door een valpartij waar ook Fernando Gaviria betrokken was. Sagan verwees Sonny Colbrelli en Arnaud Démare naar de plekken twee en drie.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vroege vlucht jaagt op bergpunt
pastedGraphic.pngDe vlucht was – andermaal – vroeg vertrokken. Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert), Sylvain Chavanel (Direct Energie) en Michael Gogl (Trek-Segafredo) zaten mee. Bollentruidrager Kévin Ledanois probeerde nog de sprong te maken, maar hij werd vakkundig teruggefloten. Ze kregen ruim twee minuten voorsprong van het peloton.

Smith en Gogl laten Chavanel alleen
Vroeg in de etappe lag het enige waardevolle punt van de rit, als je kijkt vanuit het oogpunt van de vluchters dan. Het enige bergpuntje van de dag ging naar Smith, die daardoor Ledanois van de koppositie in dat klassement verdrong. Omdat Smith in het algemeen klassement er beter voor stond dan zijn Franse concurrent, kon hij het zich permitteren om terug te zakken in het peloton. Hij moest enkel de finish halen in het peloton om de bergtrui te pakken.

Dat gebeurde enkele minuten nadat ook Gogl de handdoek in de ring geworpen had als vluchter. Met enkele knieklachten zakte de Oostenrijker terug in het pak, waardoor de bijzondere situatie ontstond dat Chavanel nog de enige aanvaller was die overbleef. De ervaren Fransman kreeg van Quick-Step Floors meer dan vier minuten voorsprong. Vervolgens kachelde de koers urenlang door.

Het regent vallende renners, opleving bij tussensprint
Halverwege de etappe was er opschudding door de eerste opgave van deze Tour: Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo) gaf er in de bevoorradingszone de brui aan. Even later lag ook Rudy Molard (Groupama-FDJ) op de grond, maar hij kon verder. De tussensprint op 48 kilometer van de meet werd in het peloton een prooi voor Peter Sagan, voor Fernando Gaviria en Alexander Kristoff.

Veertig kilometer voor de meet werd het peloton opgeschrikt door een nieuwe crash: Luis Léon Sánchez was het slachtoffer. De Astana-Spanjaard viel op een verkeerseiland en was genoodzaakt op te geven. Niet veel later lagen ook Adam Yates en Silvan Dillier op de grond, maar zij konden hun weg vervolgen. Arnaud Démare kreeg nog een lekke band, maar wist bijtijds terug te keren.

Bonusseconde voor Thomas
Aan kop zetten de diverse teams hun treintjes op de rails, de klassements- en de sprintersploegen nog door elkaar. Op veertien kilometer van de streep pikte Geraint Thomas een bonusseconde weg, die hem na de ploegentijdrit wellicht wel de gele trui kan opleveren. Kort daarna werd de dappere Chavanel ingerekend en door enkele collega’s gecomplimenteerd voor bewezen diensten.

Nerveuze sprintvoorbereiding leidt tot valpartij
Sky nam de kop in de laatste tien kilometer. 7,5 kilometer voor de meet kreeg Marcel Kittel tegenslag te verwerken. De gelegenheidsdrager van het groen moest van fiets wisselen en was kansloos voor ritwinst. Quick-Step Floors zette op vier kilometer de trein aan kop, wat in de bochtige finale een voordeel was. 

Lotto Soudal nestelde zith ook op kop, maar de chaos was compleet op 1,9 kilometer van de meet. In een bocht naar rechts kwam een groep ten val met daarbij gele trui Fernando Gaviria en Michael Matthews. Een groep van vijftien renners bleef over en ging strijden om de ritzege. Démare ging als de eerste de sprint aan. Hij werd overklast door wereldkampioen Sagan, die de opkomende Sonny Colbrelli afhield.

RIDE Magazine
68 Reacties
Sorteer op:
8 juli 2018 17:28
Gaat nog gedeklasseerd worden, knalt de man van Trek bijna onderuit ...
8 juli 2018 17:28
De 2 renners van wie ik hoopte dat ze niks zouden winnen deze tour winnen de 1e 2 etappes :(
Degenkolb was daar niet heel blij nee
8 juli 2018 17:29
@leor, welke Trek man bedoel je?

Edit: ah Degenkolb, je ziet hem wijzen bij de finish
8 juli 2018 17:30
Welke grapjas sneed die bocht zo debiel aan met hoge snelheid? Je zag hem aankomen en zo in die renners links van hem rijden die stuk voor stuk vielen.
8 juli 2018 17:30
Beter positioneren TLJ verdikkeme! Dit is echt 3x niks zo.
8 juli 2018 17:31
Hoe moeilijk kan het zijn om een weg te vinden van drie kilometer rechtdoor om te finishen bij een massasprint
8 juli 2018 17:31
Er lag ook een SKY renner bij die valpartij. Leek redelijk hard gevallen te zijn.
8 juli 2018 17:32
@attack
Misschien moet je gewoon geen wielrennen kijken als je hoopt dat iemand niet wint. Kansloos.
8 juli 2018 17:33
Reguliere sprint Sagan. Colbrelli kwam sterk op. Veel valpartijen vandaag, waarvan die laatste wel een kamikaze actie leek in die bocht.

Zoals Sagan zei, vandaag was laat beginnen aan de sprint een voordeel als ploeg. Jammer van die schuiver.
8 juli 2018 17:33
Typisch TdF. Enige spanning komt van valpartijen en uitvallers.
8 juli 2018 17:33
@oscaritoforlife
Waarom moet die sprint rechtdoor zijn? sprinten met daarvoor veel bochten vereist veel techniek en daar zijn ook weer specialisten in.
8 juli 2018 17:33
Sagan verdient een diskwalificatie, rijdt Degenkolb bijna het ziekenhuis in.
8 juli 2018 17:34
Deze discipline zal altijd van dittem blijven, totaal ongeacht wat je er allemaal aan gaat proberen te veranderen.
8 juli 2018 17:34
R525, waar slaat dan nou weer op? Je hebt je favorieten en je minder favorieten. Niks mis mee, maakt het juist leuk.
8 juli 2018 17:34
@oscaritoforlife
Dat is evengoed gevaarlijk, want dan zitten er op het eind teveel sprinters naast elkaar. Kijk de eerste etappe van de Tour 2016 bijvoorbeeld eens terug. Deze finale had inderdaad wel echt smalle bochten bij tijd en wijle.
8 juli 2018 17:36
Op deze manier gaat Groenewegen geen etappe winnen. Zat constant tussen plek 20 en 50 te rijden.
8 juli 2018 17:37
@HF2013
Dat was Impey lijkt me.
8 juli 2018 17:37
Het wordt tijd dat renners een keer iets gaan ondernemen tegen die Fransen....elk jaar weer worden ze blootgesteld aan onverantwoorde parcoursen in de tour de France.
8 juli 2018 17:37
Gaat sagan nu gediskwalificeerd worden of dient degenkolb niet officieel een klacht in?
8 juli 2018 17:37
Geen Nederlanders gevallen toch?
8 juli 2018 17:38
@HF
Leek Impey te zijn. Volgens mij zijn ze bij Mitchelton uitgeschoten met de tramadol want ze stuiterden echt alle kanten op vandaag.
8 juli 2018 17:39
Impey met een kamikaze actie. De renners geven duidelijk aan, het ligt aan de renners en ploegen zelf. Gestresst en onnodige valpartijen.

Oh, Alejandro is weer top!
8 juli 2018 17:40
Ik denk dat TLJ het al heeft opgegeven met Groenewegen en besloten heeft hun halve sprintploeg nu nog maar te gebruiken om Kruijswijk veilig te houden :-) Goede beslissing :-)
8 juli 2018 17:41
Wat me opvalt, is dat er bij verkeerseilandjes, rotondes en versmallingen bijna nooit seingevers staan...

Reacties zijn gesloten.