Tour 2018: De tijdverschillen tussen de favorieten na de ploegentijdrit

Door Nick Doup en Koen Middendorp, maandag 9 juli 2018 om 17:46
Tour 2018: De tijdverschillen tussen de favorieten na de ploegentijdrit

foto: Sirotti

De 22 ploegen stonden strakgespannen aan de start van de ploegentijdrit rondom Cholet. Over een afstand van 35,5 kilometer zouden er serieuze verschillen worden opgetekend in het klassement. Nadat de kruitdampen zijn opgetrokken, zet WielerFlits de onderlinge verschillen tussen de klassementsrenners op een rijtje. Wie zijn de winnaars en verliezers?

Geraint Thomas staat er het beste voor van de favorieten, op drie seconden van het geel. Achter hem staan Bob Jungels en Tom Dumoulin binnen tien seconden. Rigoberto Urán zwemt tussen die voorste drie en een grote groep achter hem in.

De grootste verliezer is Daniel Martin van UAE Emirates. Romain Bardet, de klimmers van LottoNL-Jumbo en Bauke Mollema kregen ongeveer dezelfde tijd aangesmeerd, maar ten opzichte van de groep-Froome, die in de eerste etappe ruim vijftig seconden verloor, valt het enigszins mee. De tijd van Movistar heeft vooral consequenties voor Nairo Quintana. Zijn ploeggenoten Alejandro Valverde en Mikel Landa hebben de schade weten te beperken.

Tijdsverschillen favorieten na ploegentijdrit 
flag-be Greg Van Avermaet (gele trui)
flag-gb Geraint Thomas op 3s
flag-lu Bob Jungels op 7s
flag-nl Tom Dumoulin op 11s
flag-co Rigoberto Urán op 35s
flag-pl Rafal Majka op 50s
flag-dk Jakob Fuglsang op 51s
flag-au Richie Porte op 51s
flag-ru Ilnur Zakarin op 52s
flag-es Alejandro Valverde op 53s

flag-es Mikel Landa op 53s
flag-gb Chris Froome op 55s
flag-gb Adam Yates op 1m00s
flag-it Vincenzo Nibali op 1m06s
flag-fr Romain Bardet op 1m15s
flag-nl Steven Kruijswijk op 1m15s
flag-si Primož Roglič op 1m15s
flag-nl Bauke Mollema op 1m16s
flag-ie Daniel Martin op 1m38s
flag-co Nairo Quintana op 2m08s
flag-fr Guillaume Martin op 3m15s

Dit artikel delen:

37 Reacties

LB117 9 juli 2018 om 17:48

Tom ligt gewoon op koers voor het podium na 3 dagen hoor;)

Mathieu Moller 9 juli 2018 om 17:50

Edit redactie: Bedankt, is aangepast!

ChefSpijker 9 juli 2018 om 17:56

Ik mis Bernal in het overzicht. Die staat alweer naast Bardet en Kruijswijk. Zeker als iemand als Guillaume Martin wel genoemd wordt.

Rouvoet 9 juli 2018 om 17:56

Door de verschillen van de eerste dag vallen de verschillen mee, muv Quintana.

ditisdavid 9 juli 2018 om 17:58

Mannen als Uran en Nibali mogen hier meer dan tevreden mee zijn. Verrassend hoge winstkansen voor hen zo.

grootverzet 9 juli 2018 om 18:15

Dumoulin zit goed in de koers met Sunweb. Er komt nog zoveel waaronder ook val-ellende en het is van dag tot dag voor die mannen, maar dit is voor nu lekker slapen. En hij oogt zo goed….. Mollema en Kruijswijk kunnen in hun beste dagen mee in de bergen maar zijn niet echt mannen die makkelijk tijd terug pakken en hun tijdsverlies zal eerder cumulatief zijn. Die zullen nu vooral moeten berusten. Het is niet anders, afwachten wat de anderen doen….Jammer van Quintana, die rijdt de scheefste schaats van allen. Maar het kan nog…… Maar moet je dan Froome heten :-)

josi 9 juli 2018 om 18:16

Dumoulin had hier ongetwijfeld vooraf voor getekend, net als Uran trouwens. De grote verliezer tot dusver is Quintana, wat voor het verloop van de Tour wellicht alleen maar interessant is.

elrio 9 juli 2018 om 18:20

@grootverzet om te zeggen dat Kruijswijk in zijn beste dagen alleen maar mee kan in de bergen vind ik wat overdreven… Ik kan me vaag een giro herinneren waar hij iedereen in de bergen op een hoop reed. Ik weet dat hij die vorm misschien nooit meer zal halen, maar dat was "in zijn beste dagen".

yara12 9 juli 2018 om 18:27

Ik vind het niet zo verrassend, er kan nog van alles gebeuren, Nibali en Bardet en valverde kunnen heel goed terugkomen!

wiebipedia 9 juli 2018 om 18:38

Mollema wordt ook altijd hier wat te makkelijk weg gezet als pannenkoek. De beste man is niet alleen maar constant. Heeft aangetoond te kunnen winnen en het nog niet zo heel lang tot diep in week 3 op podiumkoers gestaan. Ik zie niet in waarom hij geen tijd terug zou kunnen pakken.

Etika 9 juli 2018 om 18:48

En Bernal ? In week 3 neemt die over van Froome, hoor.

KennyKlimmen 9 juli 2018 om 18:50

De meesten liggen binnen 30 sec van elkaar. Das fijn voor de competitie….

Frits des Jeux 9 juli 2018 om 19:07

Het is Bernal zijn eerste grote ronde. Die gaat net als Poels ergens zich moeten sparen. Ze houden Geraint Thomas voorlopig naast Froome om te kijken hoe Froome presteert, maar een klassement van Bernal lijkt me echt niet realistisch.

Romāns Vainšteins 9 juli 2018 om 19:23

Jeej, daar is de ‘hello,.. was it me you were swiping for ..? – foto weer.

Etika 9 juli 2018 om 19:33

Bernal doet me denken aan een jonge hengst die ze niet gaan kunnen inhouden. Daar gaan vodden van komen in de ploeg zoals destijds Wiggins vs Froome. Hopelijk is Bernal geen brave jongen. Ik ken hem nog niet zo goed.

peervaneynthoven 9 juli 2018 om 19:36

Ik zeg het nog eens en herhaal wat de “ultieme kenners” Wuyts en De Cauwer zeggen, een ploegentijdrit in een ronde waar een individuele renner als winnaar wordt gehuldigd en waarbij de tijden (en achterstanden) van die ploegentijdrit per renner worden toegerekend, is “oneerlijk”. Ik ben het daar volledig mee eens. De ploeg met het grootste budget heeft de beste tijdrijders. Ik ken geen andere sport waar dit van toepassing is. Stoppen daar dus mee! Ook een WK tijdrijden zal binnenkort niet meer worden gehouden.

montventoux 9 juli 2018 om 19:41

@Etika Als Landa dat vorig jaar niet deed is dat van Bernal wel veel gevraagd. Zal ook vast wel in een contractje staan. Goeie juridische afdeling hebben ze bij Sky.

peervaneynthoven 9 juli 2018 om 19:42

Hoezeer ik het van Avermaet ook gun, zonder de TTT en dus hulp van andere tijdrijders in de ploeg was het een ander verhaal. Als het een TT was geweest had hij geen enkele kans gehad. Zijn voordeel als individueel renner in het klassement ligt dus bij de ploeg”prestatie”.

Scott Sunderland 9 juli 2018 om 19:45

Thomas staat er dus erg goed voor. Als hij niet gaat vallen, want hij is ook goed in hard vallen, dan wordt het erg interessant in de bergen of hij stand houdt. Hij heeft Froome op achterstand binnen de ploeg, wat misschien nog het belangrijkste is op dit moment.

Thomas blijft waarschijnlijk toch bij Sky. Hij zal bedongen hebben dat als Froome de Giro rijdt hij gelijke kansen krijgt in deze Tour. Interessant.

Pédaleur de charme 9 juli 2018 om 19:46

@peer (19.36)
Volgens die argumentatie zou je helemaal niet meer met een ploeg aan de start van een wielerwedstrijd moeten komen. Het grappige van wielrennen is nou juist dat het een individuele sport is met een groepsaspect.

peervaneynthoven 9 juli 2018 om 20:11

Ik ken geen andere sport waar dit het geval is en …….let wel waar een individuele sporter mede door in een ploegentijdrit toegekende tijdsverschillen een uiteindelijke winnaar kan worden. Het ploegaspect zit hem ( vanouds) in het ondersteunen (“knechten” om het ouderwets te duiden) voor de “kopman”. dat is m.i bij een TTT discipline niet het geval. Maar de meningen zijn verdeeld.Moet kunnen.

Romāns Vainšteins 9 juli 2018 om 20:25

Ik vind die TTT er zeker wel bijhoren maar ihkv competitievervalsing wel graag als opener en zo’n 15-20 km max. Dat er vandaag geen idiote verschillen zijn gemaakt verbaast me zowel als dat het deugd doet.

jooprioolpijp 9 juli 2018 om 21:09

Vind de TTT een prachtig onderdeel, en met het huidige genivelleerde peloton hoeven we op dag 3 echt niet bang te zijn voor onoverbrugbare verschillen. Dat weet de ASO ook donders goed, anders hadden ze dit echt niet zo ingepland. En sinds wanneer moet het wielrennen zich iets aantrekken van wat andere sporten al dan niet hebben? Het geld-argument kun je bovendien net zo goed op het hele wielrennen projecteren, de diepste beurs heeft de beste renners. Een team als Sunweb bewijst dat je met een goede aanpak toch heel ver kunt komen.

Scott Sunderland 9 juli 2018 om 22:17

Ploegentijdrit hoort er gewoon bij. Als je klassementsrenner bent moet je een goede ploeg hebben met sterke ploegmaats. Als je dat niet doet verlies je tijd. Simpel. Het is ook een teamsport.

ChefSpijker 9 juli 2018 om 22:21

peervaneynthoven >>> Als je ziet hoe Yates vandaag de ploegentijdrit reed, had ie ook gewoon 7 knechten (of vooruit 6, want Nieve deed ook niets) die hem 35,5 km vooruit reden. Net als wat in ritten in lijn gebeurt.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair