Tour 2015: Voorbeschouwing – het Algemeen klassement
Foto: Sirotti
donderdag 2 juli 2015 om 12:25

Tour 2015: Voorbeschouwing – het Algemeen klassement

Vaak kent de Tour de France één topfavoriet, of hooguit twee, maar ditmaal lijkt de strijd voor de gele trui groter dan ooit. De beste vier ronderenners van het moment zijn aankomende zaterdag allemaal aanwezig in Utrecht voor het Grand Départ. Het deelnemersveld kent daarnaast een aantal interessante outsiders. WielerFlits legt alle kanshebbers onder het vergrootglas.

Favorieten
De Grote Vier, bestaande uit Chris Froome, Nairo Quintana, Alberto Contador en Vincenzo Nibali, hebben de laatste weken allemaal bewezen klaar te zijn voor La Grande Boucle. Bergop zullen ze wellicht weinig voor elkaar onder gaan doen, waardoor andere factoren een belangrijke rol kunnen spelen. Denk aan tactiek, stuurmanskunst, de sterkte van de ploeg, maar natuurlijk ook geluk. Het hebben van de beste benen biedt allerminst een garantie op de eindzege.

**** flag-gb Chris Froome
Dauphine Libere 2015 - Stage 8

Dat weet Chris Froome maar al te goed. De Sky-renner kende vorig jaar een sublieme voorbereiding, maar moest na vijf dagen de Ronde van Frankrijk alweer verlaten. Hij lag in de bevreesde etappe naar Arenberg nog vóór de eerste kasseienstrook twee keer op de grond. Het heeft daarna een tijdje geduurd voordat we de echte Froome terugzagen, maar in het Critérium du Dauphiné was hij bergop weer ouderwets oppermachtig. Niemand kon zijn wiel houden in de laatste twee bergetappes. Dat belooft veel, want in topvorm is hij lastig te kloppen. Belangrijk wordt hoe hij de eerste week doorkomt. Als Froome de schade weet te beperken – en dat is niet ondenkbaar met weer een jaartje extra ervaring en drie sterke klassiekerrenners aan zijn zijde –maakt hij een goede kans op een tweede eindzege. Zeker gezien de ijzersterke formatie waar zijn Sky mee aan het vertrek komt.

*** flag-co Nairo Quintana en flag-es Alberto Contador
Ook voor Nairo Quintana geldt dat de eerste week cruciaal wordt. Dát hij tijd gaat verliezen lijkt zeker, maar de vraag is hoeveel. De Colombiaan maakte dit jaar pas voor het eerst kennis met kasseien en zal het niet makkelijk krijgen in de gevreesde vierde etappe. Tijdsverlies wordt ook in Utrecht verwacht. Quintana beschikt van De Grote Vier namelijk over de minste tijdrit. Ter illustratie: in Tirreno-Adriatico, waar het parcours nog iets korter was, verloor hij op dit onderdeel bijna een minuut op de winnaar.

Ciclismo: Tirreno-Adriatico; Esanatoglia-Terminillo

In dezelfde ronde onderstreepte de Movistar-renner tevens zijn grootste kwaliteit: klimmen. Op Terminillo maakte Quintana gehakt van de concurrentie waardoor hij ondanks een mindere tijdrit toch het klassement won. Een soortgelijk scenario is ook mogelijk in de Ronde van Frankrijk. De Colombiaan speelde de afgelopen twee maanden weliswaar verstoppertje met slechts vier koersdagen, waarin hij niet eens het achterste van zijn tong liet zien, maar het verleden leert dat Quintana er staat wanneer het moet. Dat was ook zo toen hij vorig jaar de Giro d’Italia won. Komende maand wordt de tegenstand echter nog iets zwaarder. De tijd zal leren of hij ook de top kan verslaan.

Alberto Contador hoeft dat niet meer te bewijzen. Zijn palmares, met daarop zeven eindzeges in grote rondes, zegt voldoende. De Spanjaard won dit seizoen de Giro en gaat voor de dubbel. “Veel mensen denken dat het onmogelijk is om de Giro en de Tour in hetzelfde jaar te winnen”, weet hij. “Maar hoe meer ze dat zeggen, hoe gemotiveerder ik ben.”

PIC536275634

De statistieken spreken echter in het nadeel van Contador. Sinds Marco Pantani in 1998 heeft niemand de dubbel kunnen pakken. Het blijkt in veel gevallen te lastig voor een menselijk lichaam. Koersen doe je echter niet alleen met de benen, maar ook met het hoofd. Contador is tactisch sterk en kan zelfs winnen zonder de beste te zijn. Denk aan de Vuelta van 2012. De eindzege leek voor Joaqium Rodrigez, maar door een verrassingsaanval in de overgangsetappe naar Fuente Dé greep El Pistolero alsnog de macht. Als iémand de dubbel kan winnen, is Contador het wel.

** flag-it Vincenzo Nibali, flag-fr Thibaut Pinot en flag-es Joaquim Rodriguez
De Tourwinnaar van vorig jaar hoort natuurlijk ook bij de topfavorieten. Vincenzo Nibali profiteerde toen weliswaar van het uitvallen van Froome en Contador, die hij in een grote ronde nog nooit heeft kunnen verslaan, maar zijn overmacht was dusdanig groot dat niemand nog om hem heen kan. Een blik op zijn uitslagenlijst leert bovendien dat hij, ondanks soms magere resultaten in voorbereidingskoersen, zelden teleurstelt in grote rondes. In zijn laatste acht deelnames werd hij achtereenvolgens 3e, 1e, 2e, 7e, 3e, 1e, 2e en 1e.

Cycling: 67th Criterium du Dauphine 2015 / Stage 6

Ook dit seizoen heeft Nibali weinig potten kunnen breken in aanloop naar de Ronde van Frankrijk, maar op het Italiaans kampioenschap bleek hij zijn topvorm weer gevonden te hebben. De Astana-renner maakte daar voornamelijk bergaf veel indruk. Zijn uitstekende dalerscapaciteiten komen goed van pas in de komende Tour de France. Het parcours bevat namelijk enkele technische afdalingen. Daar gaat Nibali ongetwijfeld gebruik van maken om mindere dalers als Froome onder druk te zetten.

Thibaut Pinot, vorig jaar winnaar van het jongerenklassement - foto: Sirotti

De internationale wielerwereld spreekt over De Grote Vier, maar de Franse krant L’Equipe schrijft over De Grote Vijf en dat is eigenlijk niet eens zo gek. Hun nationale trots Thibaut Pinot rijdt immers een uitstekend seizoen met winst in de koninginnenetappe van zowel de Ronde van Romandië als de Ronde van Zwitserland. Zijn zwakke punt is het tijdrijden, zo werd in Zwitserland nog maar eens duidelijk, maar de nummer drie van vorig jaar krijgt de komende maand amper tijdritkilometers voor de kiezen. Het parcours bevat daarentegen veel klimwerk. Ideaal voor Pinot dus.

PIC542833405

Hetzelfde geldt voor Joaquim Rodriguez. De 36-jarige Spanjaard eindigde al zevenmaal bij de beste vier in een grote ronde, maar een overwinning ontbreekt nog op zijn erelijst. Meestal gooiden tijdritten roet in het eten. De Tour winnen wordt lastig, maar een podiumplaats behoort zeker tot de mogelijkheden op basis van zijn resultaten dit seizoen. Purito bewees met eindwinst in de Ronde van het Baskenland en een podiumplaats in Luik-Bastenaken-Luik nog lang niet versleten te zijn.

* flag-us Tejay van Garderen, flag-fr Romain Bardet, flag-es Alejandro Valverde en flag-nl Wilco Kelderman

PIC542844560

Tejay van Garderen wil na twee vijfde plaatsen de stap naar het Tourpodium zetten. De 26-jarige Amerikaan won dit jaar de koninginnenetappe in de Ronde van Catalonië en was dichtbij de eindzege in het Critérium du Dauphiné. Van Garderen moet het normaal gesproken hebben van tijdritten, maar ook het klimwerk gaat bij hem steeds beter. De BMC-renner was in het Critérium du Dauphiné één van de weinigen die bergop in de buurt van Froome kon blijven. Dat geeft hoop voor de Tour de France.

Romain Bardet - foto: ASO

Bij AG2R La Mondiale zijn de ogen voornamelijk gericht op Romain Bardet. De Fransman kende vorig jaar in de Tour zijn definitieve doorbraak bij het grote publiek. Hij leek op weg naar een podiumplaats, maar zakte in de slotweek naar plaats zes. Ditmaal hoopt hij, met een ideaal parcours in het vooruitzicht, op een beter resultaat. Zijn ploeg heeft ook Jean-Christophe Péraud naar voren geschoven als kopman, maar de nummer twee van vorig jaar is bezig aan een slecht seizoen en overwoog zelfs om de Ronde van Frankrijk aan zich voorbij te laten gaan. De kans is klein dat hij zijn prestatie van afgelopen seizoen kan evenaren.

Luik Bastenaken Luik 2015

Alejandro Valverde heeft weliswaar Nairo Quintana voor zich in de hiërarchie, maar wordt door Movistar achter de hand gehouden voor het klassement. “De Tour de France is onvoorspelbaar”, zei ploegbaas Eusebio Unzué daarover in een persbericht. “Alles kan gebeuren. We willen daarom ook Alejandro hoog in het klassement houden.” De nummer vier van vorig jaar maakt op zijn geliefde Muur van Hoei, waar hij driemaal wist te winnen, een goede kans om het geel te pakken. Zou dat de verhoudingen binnen de ploeg kunnen veranderen?

PIC531594182

LottoNL-Jumbo heeft Wilco Kelderman en Robert Gesink als kopmannen aangewezen. Kelderman kent geen geweldig seizoen, maar zijn overwinning op het Nederlands kampioenschap tijdrijden geeft hoop. Een top tien plaats bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk behoort tot de mogelijkheden. Gesink begon net als zijn ploegmaat Laurens ten Dam laat aan het seizoen, maar beiden hebben de weg naar boven weer gevonden. Op de Rettenbachgletscher in de Ronde van Zwitserland eindigden ze als veertiende en zestiende. Toch zullen ze nog een stap moeten zetten om in aanmerking te komen voor de top tien in La Grande Boucle. Het verschil met ritwinnaar Thibaut Pinot was immers behoorlijk groot. De ploeg beschikt daarnaast over Steven Kruijswijk. Hij krijgt na zijn goede Giro een vrije rol in de Tour.

Outsiders
Naast de eerder genoemde namen, zijn er ook enkele outsiders die niet direct tot de favorieten behoren, maar onder de juiste omstandigheden voor een verrassing kunnen zorgen. Cannondale-Garmin heeft drie van zulke renners: Daniel Martin, Andrew Talansky en Ryder Hesjedal. Het parcours lijkt voornamelijk Daniel Martin goed te liggen. De Ier is op de Muur van Hoei en de Mûr de Bretagne een belangrijke kandidaat voor etappewinst.

Cycling: 67th Criterium du Dauphine 2015 / Stage 6

Lampre-Merida hoopt met Rui Costa hoog te eindigen. De Portugees kampioen is bezig aan een prima seizoen met vierde plaatsen in Parijs-Nice, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Recent eindigde hij bovendien op het podium in het Critérium du Dauphiné. Met de vorm zit het dus goed, zoals altijd in de maand juni, maar de voormalig wereldkampioen heeft het nog nooit waargemaakt in een grote ronde. Zijn beste resultaat is een achttiende plaats in de Tour de France van 2012.

Bauke Mollema eindigde in de laatste twee seizoenen bij de beste tien en hoopt wederom een goed klassement te rijden, maar een rugblessure zorgt voor twijfels. Sinds zijn val in de Ronde van het Baskenland heeft hij lang niet kunnen overtuigen. Pas op de laatste dag van het Critérium du Dauphiné zagen we tekenen van beterschap toen hij als vijftiende binnenkwam op de Modane Valfréjus. Geen wereldprestatie, maar wél een grote vooruitgang ten opzichte van eerdere resultaten. Zou hij dan toch op tijd in vorm geraken? Trek Factory Racing heeft daarnaast Haimar Zubeldia achter de hand. De 38-jarige Spanjaard rijdt vaak anoniem, maar komt desondanks steevast bovendrijven in rittenkoersen. Vorig jaar leverde dat een achtste plaats op in het klassement.

Luik Bastenaken Luik 2015

Naast Kelderman kent het deelnemersveld een aantal andere debutanten die hoog in het klassement kunnen eindigen. Warren Barguil werd vorig jaar achtste in de Vuelta en wil zichzelf tonen in zijn thuisland. MTN-Qhubeka hoopt met Afrikanen Louis Meintjes en Merhawi Kudus voor een verrassing te zorgen, terwijl Bretagne-Séché Environnement mikt op Eduardo Sepúlveda. Bij Orica-GreenEDGE mag Adam Yates zijn debuut maken. De 22-jarige Brit krijgt samen met zijn broer Simon een vrije rol.

Tot slot zouden Michal Kwiatkowski, Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step), Daniel Navarro (Cofidis), Mathias Frank (IAM Cycling) en Pierre Rolland (Europcar) ver kunnen geraken. Hetzelfde geldt voor schaduwkopmannen bij grote ploegen. Denk aan Wout Poels, maar ook Leopold König, Geraint Thomas, Richie Porte (Sky), Roman Kreuziger, Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) en Jakob Fuglsang (Astana).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana en Alberto Contador
** Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot en Joaquim Rodriguez
* Tejay van Garderen, Romain Bardet, Alejandro Valverde en Wilco Kelderman

[poll id=”63″]

RIDE Magazine
106 Reacties
Sorteer op:
2 juli 2015 10:05
dit is voor top tien klassering:
****: Froome, Quintana
***: Contador, Nibali, Pinot
**: Van Garderen, Rodriguez, valverde
*: Mollema, Majka, Kelderman, Fuglsang
2 juli 2015 10:05
Ik denk dat deze voor de aanvallende klimmers zijn. Dus Quintana en Nibali en als hij het vol houdt ook Contador. Froome zal denk ik er een beetje achteraan hinken en Rodriguez kan nog wel eens aangenaam verrassen
2 juli 2015 10:05
@ alig309 & Sebastiaan:
ach, het is dan toch een sterrenverdeling voor de top 10? Nibali die 2 sterren krijgt om de top 10 te halen? kom op zeg. het is een stom lijstje, van welke kant je het ook bekijkt.
2 juli 2015 10:06
Heeft iemand een idee wat Uran van deze tour verwacht?
2 juli 2015 10:08
@alovic: Quintana reed de Dauphiné niet eens
2 juli 2015 10:14
@Noud89

Denk dat je van Garderen vergeet mee te nemen in je uiteenzetting.
Die verdiend toch wel een vermelding.

Verder mijn voorspelling:
**** Froome
***Nibali - Quintana
** Pinot - Van Garderen - Porte
* Contador - Bardet - Rodriguez -

Nu weet ik wel dat de kans erg klein is dat Porte deze tour wint maar hij iig de fysieke kwaliteiten om een kleine kans te maken als hij in topvorm blijkt.

Contador gaat na een zware Giro deze zware tour niet winnen denk ik.
2 juli 2015 10:21
Ik heb persoonlijke Nibali hoger zitten dan Quintana. Hij is completer, betere daler en niet alleen op de steentjes, maar ook de korte klimmen (mur van Huy, Mur van Bretagne, Mende) zou hij wel eens tijd kunnen pakken.

Contador vrees ik dat de laatste week op is na de giro. Froome is voor mij favoriet nummer 1.
Froome
Nibali
Contador
Quintana
2 juli 2015 10:30
@brammert
Je hebt gelijk. Ik was in de war met Contador vs. Quintana in de Route du Sud.
2 juli 2015 10:31
Contador had ook nauwelijks tegenstand in de Giro, dat is nu wel anders.
2 juli 2015 10:31
Prima lijstje, alleen zou ik Mollema boven Kelderman plaatsen. Mollema was indrukwekkend in de Tirreno en als zijn rug het houdt en hij niet ziek wordt komt hij in de buurt van een top 5 notering. Kelderman moet het allemaal nog bewijzen, al heb ik goede hoop.
2 juli 2015 10:35
1.Froome
2.Quintana
3.Costa
4.Nibali
5.Pinot
6.Contador
7.Kelderman
8.Valverde
9.Rodriguez
10.Majka
2 juli 2015 10:37
@chi666
Nibali is niet bijzonder op de korte klimmetjes. Daar knalt hij Quintana er niet zomaar vanaf.

In de Tour valt de laatste jaren de helft van de favorieten weg, wie dat wordt is echt koffiedik kijken. Als ze allemaal overeind blijven wordt het wel heel tof, geen idee wie er dan de beste is. Je zou zeggen: Quintana of Froome.
2 juli 2015 10:44
@Obikliki

Helemaal gelijk, ik ben van Garderen daarin vergeten. Die hoort een plekje te krijgen bij de eerst benoemde 10. Ergens tussen Rodriguez en Bardet hoort hij te staan.
2 juli 2015 10:58
1. Nibali (gewoon de meest complete, met Contador, maar is nog fris en fruitig)
2. Quintana (sterke klimmer maar moet nog iets verbeteren de komende jaren)
3. Purito (parcours op zijn maat, fris, prima in vorm dit seizoen en kan profiteren van de luwte)
4. Contador (zal de Tour meerdere malen in brand steken, maar die zware Giro zal toch teveel invloed hebben)
5. Pinot (qua klimmen komt hij in de buurt van de grote vier, maar is nog een niveau't lager)
6. Bardet (zal in de bergritten de strijd met TvG in zijn voordeel beslissen)
7. Van Garderen (te vroeg in vorm in de Dauphiné + ontbreken tijdrit)
8. Gesink (zal beter worden gedurende de Tour en in de derde week een paar mannen oprollen)
9. Dan Martin (heeft zich in de Vuelta bewezen als ronderenner, en krijgt een parcours op zijn maat)
10. Costa (wint een rit en rijdt enkele etappes zeer sterk, maar komt zichzelf ook een paar keer tegen)

Andere mannen:
Valverde (komt bergop te kort en richt zich op de Vuelta, zal ongetwijfeld wel een rit winnen)
Talansky (niet op niveau dit jaar)
Kelderman (nog te groen)
Mollema (komt gewoon tekort)
2 juli 2015 11:02
**** Nibali
Vorig jaar had hij de Tour in Arenberg eigenlijk al binnen. Contador verloor heel veel tijd en Froome heeft overduidelijk moeite met de anarchie op de kasseitjes. Op de muurtjes is NIbali ook beter dan die twee en in de tijdrit hoeft hij niet veel te verliezen.

*** Froome & Quintana
Voor beide renners geldt: komen ze de eerste week fatsoenlijk door of valt Nibali in het hooggebergte tegen zijn het de twee topfavorieten. Voor mijn gevoel gaat de achterstand of Nibali te groot zijn (zeker voor Quintana).

** Contador, Pinot en Rodriguez
Als iemand de dubbel kan pakken is het Contador maar de concurrentie lijkt me simpelweg te groot. Pinot gaat verliezen in de TTT en Rodriguez gaat in de eerste week te veel verliezen. Purito in de bollen kan in de laatste week nog verrassen.

* Valverde, Rolland, Martin & Majka
Valverde zet alles op de Vuelta maar zal inderdaad na de muur in het geel kunnen rijden, rijd hem er dan maar uit. Rolland, D. Martin en Majka kunnen in de laatste week voor de bollen gaan en kunnen in een superontsnapping weer heel dichtbij komen. Mochten de toppers naar elkaar blijven kijken.

Outsiders (dus top 10 materiaal)
Bardet, Van Garderen, Talansky, Uran, Rui Costa, Porte, Kelderman, Peraud, Caruso, Fuglsang, Navarro, Zubeldia, Mollema en Frank.
2 juli 2015 11:05
@HC Brug. Wat zegt het dat Mollema goed reed in de Tirreno, we zijn bijna een halfjaar verder...

Verder een prima voorbeschouwing. De renners worden goed geclassificeerd, de koers zal de rest bepalen.
2 juli 2015 11:05
1. Nibali
2. Quintana
3. Froome
4. Contador
5. Van Garderen
6. Pinot
7. Rodriquez
8. Bardet
9. Valverde
10. Kelderman
2 juli 2015 11:07
@silverlake

Groot fan van Costa of niet? :P
Denk dat Contador wint. Deze kerel is zo slim en heeft een zo sterke ploeg die pakt gewoon de dubbel.
2 juli 2015 11:11
@Purito
Geen Froome?
2 juli 2015 11:27
**** Quintana,Nibali,Froome
*** Bertje, v Garderen, Pinot, Rodriguez
** Valverde


Voor mij is Quintana de favoriet, zolang ie de eerste 4 ritten overleeft. Qua klimmen zeg ik, is ie buiten zn valpartij in de Vuelta vorig jaar ooit niet op de afspraak geweest.. Altijd zn eigen voorbereiding gedaan en zo jong nog, wie weet is ie deze tour nog wel veel beter dan ie ooit geweest is.

Froome en Nibali, gelijkwaardig denk ik toch, Froome is altijd beter in elke rittenkoers die niet een grote ronde is, Nibali piekt veel meer, ik weet niet of ie dit jaar nog een dreigbrief van Vino heeft gehad..

Bertje, ik hoop maar denk toch dat die Giro in de benen em zal kosten tegenover de andere drie. Hij is te veel een panache coureur om die giro te winnen zonder in de reserves te tasten.

Rodriguez is de man waarop ik op hoop, heeft stiekum al een verdomd goeie tijdrit neergezet dit jaar, en t parcours is zo gunstig als kan zijn voor hem, al is zn vaste partner er om onverklaarbare redenen niet bij.

Dark horse is voor mij toch wel Valverde, al kan t net zo goed niks worden. Misschien dat ie onder de radar kan blijven. Blijft heerlijk dat er geen corrigerende tijdrit is dit jaar. :) De foute man 4 minuten geven kan op eens heel prijzig worden.. Ook een Pereiro Sio'tje zie ik nog wel gebeuren..
2 juli 2015 11:40
Ik zie nergens Uran voorbij komen, helemaal geen vertrouwen meer in?
2 juli 2015 11:43
Denk dat Rodriguez toch wel hoog gaat eindigen. Zeker met 3 muurtjes deze ronde met bonificatiesecondes moet hij toch al een fijne bonus kunnen sprokkelen. Al zie ik hem van de klassementsmannen ook het slechtste over de kasseien kletteren...
2 juli 2015 11:43
@alovic
Ja, dat was ik vergeten te melden. Die zie ik jammer genoeg die eerste week niet overleven. Ik hoop dat ik ongelijk krijg.

@Thmsn
Hij kwam goed uit de Giro. In topvorm klant voor de top-5, maar niet veel meer. Maar het nadeel van Uran is dat hij zo broos is, en daardoor vaak ziek wordt.
2 juli 2015 11:43
Heel grote fan van Costa ! De slimste van de hele hoop en dit jaar zie ik alleen Froome en Quintana in het gebergte boven de rest uitsteken !
2 juli 2015 11:45
Waarom noemt niemand Péraud?

Reacties zijn gesloten.