Tour 2014: Marcel Kittel sprint naar geel in Harrogate, Cavendish valt
zaterdag 5 juli 2014 om 17:45

Tour 2014: Marcel Kittel sprint naar geel in Harrogate, Cavendish valt

Marcel Kittel

foto: Sirotti

Marcel Kittel heeft de openingsrit van Tour de France gewonnen. De renner van Giant-Shimano won in het Engelse Harrogate na een rit in lijn van 190,5 kilometer de massasprint en veroverde daarmee de eerste gele trui. Mark Cavendish kwam in de finale ten val.

Yorkshire neemt de tijd voor Grand Départ
De 101ste editie van de Ronde van Frankrijk ging rond het middaguur van start in het centrum van Leeds. Onder massale publieke belangstelling begonnen 198 renners aan een rit door Yorkshire. De wedstrijd begon met een geneutraliseerde fase van vijftien kilometer, alvorens het peloton aan het Harewood House tot stilstand kwam en begroet werd door de Britse koninklijke familie. Na de volksliederen van Groot-Brittannië en Frankrijk aangehoord te hebben, kon het peloton beginnen aan de wedstrijd.

Vroege vlucht van drie
Direct nadat koersdirecteur Christian Prudhomme het officiële startsein gaf, kozen drie renners voor de aanval. De Franse oud-ploeggenoten Nicolas Edet (Cofidis) en Benoît Jarrier (Bretagne-Séché Environnement) kregen de Duitse routinier Jens Voigt (Trek) met zich mee. Het drietal reed al snel een voorsprong van meer dan twee minuten bij elkaar. De ploegen van de sprinters (Omega Pharma Quick Step, Lotto Belisol en Giant-Shimano) bepaalden aan kop van het peloton het tempo. Tijdens het openingsuur deden zij het met een gemiddelde van 37,3 kilometer rustig aan.

Voigt verovert de bergtrui
Onderweg waren er drie hellingen voor de bergprijs opgenomen. Jarrier pakte het enige puntje op de Côte de Cray (vierde categorie). Voigt pakte bij een tussensprint de punten voor de groene trui en ging daarna brutaal solo verder. Hij liet zijn medevluchters achter zich en reed al snel een voorsprong van enkele minuten bij elkaar. Op de Buttertubs Hill (derde categorie) pakte hij de punten voor de bergtrui. Achtervolgers Edet en Jarrier werden ondertussen ingelopen. Tijdens de smalle beklimming verbrokkelde het peloton, waardoor er een groep renners achterop raakten.

Voigt kwam als eerste boven op Griton Moor (derde categorie), waardoor hij zich verzekerde van de bolletjestrui. Even later werd de 42-jarige Duitser – na 130 kilometer in de aanval te zijn geweest – ingelopen door het peloton. Met nog zestig kilometer te gaan hield het peloton de rangen gesloten en konden renners die achterop geraakt waren terug komen. Nieuwe aanvallen bleven uit, de renners reden gezamenlijk in één peloton naar de finishplaats.

Kittel wint chaotische massasprint
In de finale vormden de treintjes van de sprintersploegen zich. Over brede wegen gingen het naar Harrogate. De geoliede machine van Omega Pharma-Quick Step leek Cavendish in een zetel naar de finish te brengen, totdat Fabian Cancellara met een demarrage op een kilometer van het einde zand in de machine gooide.

Cavendish kwam in de laatste meters ten val, toen hij een kopstoot uitdeelde aan concurrent Simon Gerrans. Cancellara werd in het zicht van de finish ingelopen. Kittel wist vervolgens het duel met Sagan, Navardauskas en Coquard in zijn voordeel te beslechten. Net als vorig jaar op Corsica draagt hij morgen in de tweede rit het geel.

Marcel Kittel

Tour de France 2014 (2.WT)
Uitslag etappe 1: Leeds – Harrogate (190,5 kilometer)

1. flag-de Marcel Kittel (Giant-Shimano) in 4u44m07s
2. flag-sk Peter Sagan (Cannondale)
3. flag-lt Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp)
4. flag-fr Bryan Coquard (Team Europcar)
5. flag-au Michael Rogers (Tinkoff-Saxo)
6. flag-gb Chris Froome (Sky)
7. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
8. flag-be Sep Vanmarcke (Belkin)
9. flag-es José Joaquin Rojas Gil (Movistar)
10. flag-ch Michael Albasini (Orica-GreenEDGE)

Marcel Kittel William Kate Tour

Puntentrui: flag-de Marcel Kittel (Giant-Shimano)
Bergklassement: flag-de Jens Voigt (Trek Factory Racing)
Jongerenklassement flag-sk Peter Sagan (Cannondale)

Volledige uitslag en klassementen

RIDE Magazine