Tour 2013: Voorbeschouwing etappe 1
vrijdag 28 juni 2013 om 22:00

Tour 2013: Voorbeschouwing etappe 1

Tour de France

foto: Sirotti

De honderdste editie van de Ronde van Frankrijk begint op zaterdag 29 juni met een rit in lijn. Voor de eerste etappe koos de organisatie voor een vlakke rit langs de kustlijn van het eiland Corsica. Dit biedt de sprinters een unieke kans om op de openingsdag het geel te pakken. WielerFlits start vandaag met de eerste van 21 voorbeschouwingen.

Parcours
De Ronde van Frankrijk begint dit jaar niet met proloog of een individuele tijdrit, maar met een rit in lijn op Corsica. Dit eiland heeft de wielerliefhebber de afgelopen jaren leren kennen als decor van het tweedaagse Critérium International. De aftrap van deze Tour zal niet zoals in deze rittenkoers over een lastig parcours gaan, maar gaat over een vlak traject.

Tour de France 2013 etappe 1

Vanaf het vertrek in het zuidelijk gelegen Porto-Vecchio gaat het in 213 kilometer naar het noordelijk gelegen Bastia. De Côte de Sotta (1,1 kilometer aan 5,9% gemiddeld) na 45 kilometer is onderweg de enige hindernis. Na 150 kilometer is er bij San-Giuliano de streep getrokken voor een massasprint. De moeilijkheidsgraad van deze etappe zit hem zit hem in de bochtige, smalle wegen langs de Thyreense kust. Ongetwijfeld zal er in het begin een groepje vluchters wegrijden. Een nerveus peloton zal jacht maken op de koplopers, maar er zal hoogstwaarschijnlijk in een massasprint beslist worden over de dagzege.

Favorieten
Dit jaar staat de volledige internationale sprinttop aan de start van de Tour. Stuk voor stuk hebben zij hun zinnen gezet op de eerste gele trui. In de finale is een beeld te verwachten waarbij de sprinttreinen strijden om hun kopman in ideale positie aan de finish af te zetten.

Mark Cavendish

foto: Sirotti

Mark Cavendish is topfavoriet om het eerste geel te veroveren. De 28-jarige Brit heeft de voorbije jaren de reputatie van snelste sprinter ter wereld opgebouwd. Hij droeg al de leiderstrui in de Giro en de Vuelta, maar het geel in de Tour ontbreekt nog. Bij zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step begint de trein steeds beter op de rails te komen, al is zijn voorbereiding nog niet van het niveau dat we kennen uit zijn HTC-tijd. Wanneer Cavendish in ideale positie afgezet wordt, lijkt hij onklopbaar.

Andre Greipel

foto: Sirotti

André Greipel is op het eerste gezicht de voornaamste concurrent van Cavendish. Zijn werkgever Lotto-Belisol heeft de Tourselectie op hem afgestemd, waardoor hij in Frankrijk de beschikking heeft over zijn vaste groep helpers. Zijn zegeteller staat dit jaar al op tien. Vorige week veroverde Greipel in Duitsland nog de nationale titel. Kan hij op Corsica zijn oud-ploeggenoot Cavendish een hak zetten door het geel voor zijn neus weg te kapen?

Marcel Kittel

foto: Sirotti

De hoop van het Nederlandse Argos-Shimano is gevestigd op Marcel Kittel. De 25-jarige Duitser krijgt in de vlakke etappes de voorkeur boven zijn landgenoot John Degenkolb, die dan in zijn dienst zal rijden. Hij behaalde in 2013 tot dusver één zege meer dan Greipel. Kittel maakte vorig jaar zijn Tourdebuut, maar moest al in de eerste week ziek opgeven. Dit jaar aast hij op revanche en wil hij naast een ritzege in de Vuelta (2011) een Touretappe aan zijn palmares toevoegen.

Naast de drie grootste kanshebbers zijn er genoeg kapers op de kust. De meerderheid van de ploegen is met een renner naar Corsica vertrokken die de ambitie heeft zich te mengen in de massasprints. Peter Sagan (Cannondale) staat bekend als veelwinnaar, maar vlakke ritten als deze zijn voor hem doorgaans niet lastig genoeg om zich te onderscheiden. De Noor Alexander Kristoff (Katusha) won eerder deze maand nog een etappe in de Ronde van Zwitserland en werd tweede op het Noors kampioenschap. Orica-GreenEDGE rekent op Matthew Goss. De 26-jarige Australiër won al etappes in de Giro, maar wacht nog op zijn eerste zege in de Tour. In de Tirreno versloeg hij dit jaar zijn oud-ploeggenoten Cavendish en Greipel. De Fransen kijken uit naar FDJ-renner Nacer Bouhanni, die op 22-jarige leeftijd zijn Tourdebuut gaat maken. Zijn landgenoot Tony Gallopin is een gevaarlijke outsider.

Namens Nederland staan er niet echt renners aan de start van wie er een topklassering in de massasprint verwacht mag worden. De 19-jarige Danny van Poppel reed weliswaar een paar mooie ereplaatsen in België en Luxemburg, maar lijkt door zijn ploeg Vacansoleil-DCM eerder als publiciteitsstunt meegenomen te zijn dan voor het behalen resultaten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Marcel Kittel, André Greipel
** Matthew Goss, Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni
* Peter Sagan, Roberto Ferrari, Edvald Boasson Hagen, Tony Gallopin

Deelnemerslijst Tour de France 2013

RIDE Magazine