Tour 2013: Quintana pakt ritwinst en bollen in Annecy – Semnoz

zaterdag 20 juli 2013 om 17:18

Nairo Quintana heeft de laatste bergrit in de Tour de France naar zijn hand gezet. De Colombiaanse klimgeit van Movistar reed op de slotklim naar Annecy-Semnoz weg in het gezelschap van Joaquim Rodriguez en gele trui Chris Froome. In de slotfase plaatste hij een succesvolle demarrage en hield zijn inspanning vol tot op de streep.Rodriguez werd tweede, Froome derde. Quintana verzekert zich eveneens van eindwinst in het bergklassement.

Pierre Rolland greep deze laatste bergrit aan om nog eens een gooi te doen naar de bollen. De Fransman toonde zich evenals gisteren bedrijvig en zette al snel een vlucht op poten met daarbij ook Burghardt, Voigt en Flecha. Het kwintet Gautier, Astarloza, Riblon, Clarke en Broett gingen niet veel later in de achtervolging op de vier koplopers. Op de Côte de Puget kwam Rolland als eerste boven en kwam daarmee virtueel in de bolletjestrui.

Tourtoppers

De afzink van de beklimming gaf de achtervolgers – waarbij ook Anton inmiddels was komen aansluiten – de kans om zich bij de koplopers te voegen. Op de daaropvolgende Col de Leschaux kaapte Anton vervolgens de volle buit weg voor de neus van Rolland. Daarachter trachtte Movistar de voorgift van de tien vooraan te beperken om met Quintana uitzicht te houden op de dagzege. Op de Côte d’Aillon-le-vieux was het Rolland die zich dit keer niet liet ringeloren en de twee punten opstreek. De voorsprong was inmiddels gezakt tot onder de minuut.

Pierre Rolland

Rolland liet op de volgende beklimming zien niet vies te zijn van onsportief gedrag. In een prangend sprintje om de bergpunten reed de Franse klimmer zijn belager Anton bijna de berm in. Rolland greep op die manier de punten en mocht die na beraad van de jury wonderwel behouden. Op de Mont-Révard – de voorlaatste beklimming van de dag – ontbond de oude Voigt zijn duivels. De Duitser ging op de hem kenmerkende wijze tekeer en reed zijn medevluchters een voor een uit het wiel.

Daarachter reed wereldkampioen Gilbert weg samen met ploeggenoot Van Garderen en zo ontstond een achtervolgend groepje achter de eenzame Voigt. De Duitser draaide alleen de slotklim naar Annecy-Semnoz op, terwijl de Sky-train de achtervolgers een voor een oprolde. Onder meer Ten Dam, Mollema en Kwiatkowski moesten al snel passen. Dit was het sein voor Rodriguez om eens op de trappers te gaan lopen. De Spanjaard kreeg de sterke Quintana mee en ook gele trui Froome haakte zijn wagonnetje aan.

Tourtoppers

De drie sterksten uit deze Tour waren gevlogen en reden in een moordend tempo de laatste beklimming van de dag op. Daarachter was Valverde in zijn eentje de eerste achtervolger, gevolgd door het trio Contador, Kreuziger en Porte waar de sterke Talansky later nog kwam aansluiten. Op geruime afstand wisten ook andere klassementsmannen als Mollema, Fuglsang en Kwiatkowski elkaar te vinden.

Op ruim een kilometer van de top plaatste de gele trui hoogstpersoonlijk een versnelling, maar hij kwam niet weg. Dit was het sein voor Nairo Quintana om nog eens te demarreren waarop de andere twee geen antwoord paraat hadden. De kleine Colombiaan kwam solo aan op de laatste beklimming van deze Tour. Rodriguez volgde op korte afstand, gevolgd door Froome. Quintana verzekert zich eveneens van de eindzege in het bergklassement en het jongerenklassement.

Tour de France 2013 (WT)
Uitslag rit 20: Annecy – Annecy-Semnoz (125 km)
1. Nairo Quintana (Colombia/Movistar) in 3u39m04s
2. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha) op 18s
3. Christopher Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) op 29s
4. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) op 1m42s
5. Richie Porte (Australië/Team Sky) op 2m17s
6. Andrew Talansky (Verenigde Staten/Garmin-Sharp) op 2m27s
7. Alberto Contador (Spanje/Saxo-Tinkoff) op 2m28s
8. John Gadret (Frankrijk/AG2R-La Mondiale) op 2m48s
9. Jesús Hernandez (Spanje/Saxo-Tinkoff) op 2m55s
10. Roman Kreuziger (Tsjechië/Saxo-Tinkoff) z.t.

Algemeen klassement na rit 20
1. Christopher Froome (Groot-Brittannië/ Team Sky) 80u49m33s
2. Nairo Quintana (Colombia/Movistar) op 5m03s
3. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha) op 5m47s
4. Alberto Contador (Spanje/Saxo-Tinkoff) op 7m10s
5. Roman Kreuziger (Tsjechië/Saxo-Tinkoff) op 8m10s
6. Bauke Mollema (Nederland/Belkin Pro Cycling) op 12m25s
7. Jakob Fuglsang (Denemarken/Astana) op 13m00s
8. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) op 16m09s
9. Daniel Navarro (Spanje/Cofidis) op 16m35s
10. Andrew Talansky (Verenigde Staten/Garmin – Sharp) op 18m22s

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone