Tour 2013: Kittel sprint naar eerste geel na chaotische rit

zaterdag 29 juni 2013 om 17:14

Marcel Kittel

foto: Sirotti

De openingsrit van de Tour de France 2013 is gewonnen door Marcel Kittel. De renner van Argos-Shimano won in Bastia na een chaotische finale de massasprint en is de eerste leider van de honderdste Ronde van Frankrijk. Hij versloeg de Noor Alexander Kristoff (Katusha) en de Nederlandse debutant Danny van Poppel (Vacansoleil-DCM).

Al vroeg na de start van de 213 kilometer lange etappe ontstond er een kopgroep van vijf man. De Fransman Jérome Cousin (Europcar) kreeg zijn landgenoot Cyril Lemoine (Sojasun), de Spanjaarden Juan Lobato (Euskaltel) en Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM) en de Nederlander Lars Boom (Belkin) met zich mee. Het peloton liet de vijf begaan, waardoor zij al snel een voorsprong van drie minuten bij elkaar reden.

Bij de enige beklimming van de dag was het de Spanjaard Lobato die als eerste boven kwam. De renner van Euskaltel mag daarom morgen in de bolletjestrui vertrekken. Bij de strijd om supersprint op 63 kilometer van de aankomst waren de vluchters nog steeds voorop en was het Boom die als eerste over de finish kwam. Greipel won de sprint van het peloton, voor Sagan en Cavendish.

De kopgroep dunde ondertussen uit tot vier man omdat Lobato zich vrijwillig liet inlopen. Op 36 kilometer van het einde werden ook Boom en zijn vluchtgenoten ingerekend door het peloton, waarna er na bijna 180 kilometer een einde kwam aan de vlucht van de dag. De RadioShack-ploeg nam onder leiding van Jenst Voigt het initiatief om aan kop van het peloton de wedstrijd te controleren, waarna een ordelijke fase zonder ontsnappingen volgde.

Bus

foto: Sirotti

De finale verliep desondanks chaotisch. Nederlands kampioen Hoogerland kwam in de staart van het peloton ten val toen hij tegen een reclame-uiting aanreed. De Zeeuw kon zijn weg vervolgen, maar kwam op minuten achterstand binnen. Aan de finish reed een ploegbus tegen de finishboog aan, waardoor het onduidelijk was of de aankomst plaats kon vinden.

Bij een nieuwe valpartij waren meer renners, waaronder Garmin-kopman Hesjedal – betrokken. Een volgende valpartij schakelde Sagan en Cavendish uit voor de dagzege. Greipel reed zijn ketting eraf en kon evenmin meesprinten. Niki Terpstra probeerde het nog in de slotkilometers, maar werd bijgehaald. Kittel klopte in de sprint vervolgens Kristoff. De wedstrijdleiding besloot om iedereen in de tijd van de winnaar te plaatsen.

Marcel Kittel

foto: Sirotti

Tour de France 2013
Uitslag etappe 1: Porto-Vecchio – Bastia (213 km)

1. Marcel Kittel (Duitsland/Argos-Shimano) in 4u56m52s
2. Alexander Kristoff (Noorwegen/Katusha) allen z.t.
3. Danny van Poppel (Nederland/Vacansoleil-DCM)
4. David Millar (Groot-Brittannië/Garmin-Sharp)
5. Matteo Trentin (Italië/Omega Pharma-Quick Step)
6. Samuel Dumoulin (Frankrijk/AG2R La Mondiale)
7. Greg Henderson (Nieuw-Zeeland/Lotto-Belisol)
8. Jurgen Roelandts (België/Lotto-Belisol)
9. José Joaquin Rojas (Spanje/Movistar)
10. Kris Boeckmans (België/Vacansoleil-DCM)
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone