Toon Aerts positief op medicijn tegen borstkanker: wat weten we over Letrozol?

dinsdag 15 februari 2022 om 20:48
Toon Aerts positief op medicijn tegen borstkanker: wat weten we over Letrozol?

Toon Aerts is betrapt op een medicijn tegen borstkanker. Op de site van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA staat duidelijk omschreven wat Letrozol voor een middel is. Hoe het prestatiebevorderend is en waarom het op de verboden lijst staat.

1. Wat is Letrozol?

Letrozol is een aromataseremmer, wat betekent dat het een enzym blokkeert dat verantwoordelijk is voor een belangrijke stap in de vorming van oestrogenen. Meer specifiek is het enzym aromatase verantwoordelijk voor de omzetting van androgenen (bijv. testosteron) in oestrogenen. Letrozol remt dit proces, waardoor de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam afneemt.

Letrozol zit in medicijnen die worden gebruikt om oestrogeenafhankelijke borstkanker bij vrouwen te bestrijden. Door de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam te verminderen, kan Letrozol de groei van sommige soorten borstkankercellen, die oestrogeen nodig hebben om te groeien, vertragen of stoppen.

Wettelijk is Letrozol alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Er zijn echter websites die illegaal Letrozolen andere prestatie bevorderende medicijnen verkopen.

2. Hoe is Letrozol prestatie bevorderend?

Sporters die anabole steroïden misbruiken, kunnen een aromataseremmer als Letrozol gebruiken om de vorming van oestrogenen tegen te gaan, en daarmee de ongewenste en vervrouwelijkende effecten van anabole steroïden te verminderen of te voorkomen. Deze bijwerkingen omvatten de ontwikkeling van mannelijke borsten (gynaecomastie), het vasthouden van water en buikvet. Bovendien kunnen mannelijke sporters aromataseremmers zoals Letrozol gebruiken om hun eigen natuurlijke testosteronniveau te verhogen door de afbraak ervan te voorkomen.

3. Wat zijn de bijwerkingen van het gebruik van Letrozol?

Het gebruik van Letrozol wordt geassocieerd met veel bijwerkingen, waaronder een stijging van het cholesterolgehalte, een afname van de botdichtheid, opvliegers, nachtelijk zweten, misselijkheid en braken, verlies van eetlust, constipatie, diarree en brandend maagzuur, spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid en duizeligheid, zwelling van handen, voeten, enkels en onderbenen, en slaapproblemen.

4. Is Letrozol verboden bij sport?

Ja, Letrozol staat specifiek vermeld als te allen tijde verboden (zowel in als buiten de competitie) in de categorie Hormoon- en stofwisselingsmodulatoren op de verboden lijst van het Wereld Anti-Doping Agentschap.

5. Bevatten voedingssupplementen Letrozol?

Letrozol is een krachtig geneesmiddel dat niet legaal kan worden opgenomen en/of op de markt gebracht als ingrediënt in voedingssupplementen. USADA is op dit moment niet op de hoogte van gevallen van een voedingssupplement dat besmet is met Letrozol. Het gebruik van voedingssupplementen is echter altijd op eigen risico van de sporter.

Dit artikel delen:

44 Reacties

Murcia 15 februari 2022 om 20:59

Als het niet in voedselsupplementen zit wordt de verdediging al een stuk moeilijker voor Toon. De link met anabolengebruik maakt het extra navrant en dat het medisch specifiek wordt ingezet voor vrouwen met borstkanker maakt het per ongeluk innemen van de medicatie voor mevrouw Aerts (de Onana verdediging) ook onmogelijk tenzij ze bezig zijn met gezinsuitbreiding en hij haar pilletje ipv zijn paracetamol heeft genomen maar dan wordt het weer een echt advocaten spelletje.

0
Blackcanyon 16 februari 2022 om 06:26

Letrozol is het een medicijn dat met terugwerkende kracht goed werkt tegen uitslag.
Je wordt er namelijk vrijwel onmiddellijk uit geschrapt.
Het helpt ook bij vallende ziekte. Je valt immers onmiddellijk van je voetstuk als bekend wordt dat je gebruikt.

0
Barry Batsbak 16 februari 2022 om 10:49

@Black, die van die uitslag was wel echt heel mooi. Hulde.

0
chiller87 15 februari 2022 om 21:02

Ook even gegoogld. Blijkt dat je positief kan testen op letrozol door onbeschermde seks. Straks heeft onze vriend Toon thuis ook nog iets uit te leggen.

0
Murcia 15 februari 2022 om 21:05

Het is misschien ongepast maar ik moest wel hard lachen om je reactie. Je carrière redden door vreemdgaan op te biechten. Pure hilariteit.

0
Maillot à Pois 15 februari 2022 om 21:19

Onbeschermde seks met iemand die letrozol neemt dan?
ALS mevrouw Aerts het zou nemen, dan wordt die verklaring ineens wel een stuk plausibeler.

0
Titaantje 15 februari 2022 om 21:21

hij had die onbeschermde seks toch ook met zijn eigenlijke partner kunnen hebben? Dat lijkt mij nog altijd het meest plausibile scenario, als dit het scenario is.

0
Maillot à Pois 15 februari 2022 om 21:25

@chiller
heb je ’n linkje naar je bron daarvoor trouwens?

0
Turtlehead 15 februari 2022 om 21:34

Toon-de-swinger….?

Om de een of andere reden vindt ik dat nogal onwaarschijnlijk. Heeft ‘ie misschien een hond? Of een schoonmoeder-met-snor?

0
chiller87 15 februari 2022 om 21:53

Globalsportsadvocates.com, heeft hij ineens een advocaat :-) veel meer info staat er niet op de website. Als zijn vrouw het product innam zou hij het product toch wel kennen neem ik aan?

Letrozol wordt ook blijkbaar gebruikt om een eisprong op te wekken bij vrouwen die onregelmatige of weinig eisprongen hebben.

0
Mwielerfan 15 februari 2022 om 22:47

De naam. Van een werkzame stof of algemene productgroep naam is lang niet altijd de naam van het medicijn zelf

0
Maillot à Pois 16 februari 2022 om 00:04

@mwielerfan
dat is zo, maar intussen weet ik dankzij Google ook onder welke namen Letrozole op de markt is. Ik veronderstel dat Toon intussen ook wel gegoogeld heeft en toch wel zou weten als iemand uit zijn directe omgeving een van die medicijnen zou nemen.

0
Koers 16 februari 2022 om 08:03

Volgens mij was er ook eens een vrouw die aanvoerde dat een bepaalde stof binnen moest zijn gekomen door zaad. Klinkt wel aannemelijker dan dat een bepaalde kindeke zonder zaad is verwekt.

0
Titaantje 15 februari 2022 om 21:22

het spreekt niet voor Toon dat dit een zwaar medisch middel is met een vrij specifiek gebruik, wat niet in “gemiddelde” medicijnen zit of aan voedingssupplement kan worden toegevoegd. Enige plausibele verklaring is een “Onanaatje” dat zijn vrouw / vriendin het gebruikt en hij de verkeerde tube pakte toen hij zijn tanden poetste zeg maar…

0
Wheely 15 februari 2022 om 22:53

Toon dat maar eens aan.

0
FrankyVercauteren 16 februari 2022 om 23:00

Vervuild supplement kan altijd. Als de apotheker voor het supplement van Aerts iets bereidt heeft voor een vrouw met borstkanker en zijn spullen niet goed gereinigd heeft. Weinig waarschijnlijk maar het kan. Denk maar aan Betsema en vervuiling van haar supplementen met anabole steroïden …

0
Jens Voigt 15 februari 2022 om 21:26

Jullie zijn vergeten de zesde vraag ook even letterlijk te vertalen.

https://www.usada.org/spirit-of-sport/education/6-things-know-letrozole/

0
Turtlehead 15 februari 2022 om 21:37

6 = 5. 5 was: je kunt een attest krijgen (hoewel ik me afvraag of dat voor een man heel logisch is, maar misschien krijg je borsten van hard fietsen, net als astma).
Dat geldt voor d’n Toon niet, aangezien hij heeft gezegd er niets van te weten.

0
Mwielerfan 15 februari 2022 om 22:48

Mannen kunnen ook borstkanker krijgen

0
Turtlehead 15 februari 2022 om 21:40

Best aardig topic dit. Even verder Googlen en je krijgt handige tips voor (illegaal) gebruik (handig voor bodybuilders) en tips over hoe het 'grijs' aan te schaffen. Bottomline: het helpt je hormoonhuishouding weer op orde te komen na testosterongebruik en aanverwanten. En is meteen ook vochtafdrijvend (krijg je een strak huidje van dus). Het is toch wat…
https://thblack.com/letrozole-for-men/

0
chiller87 15 februari 2022 om 22:13

Het middel wordt blijkbaar voor twee zaken gebruikt. Zoek maar even onder het forum van bodybuilding.nl
1. In voorbereiding van bodybuildwedstrijden om vocht af te drijven.
2. Nakuur, maar hier zouden betere middelen voor zijn volgens het forum.

Ik zie niet echt het grote voordeel voor een duursporter..

0
dit is mijn voorwiel 15 februari 2022 om 22:59

Vochtafdrijvend, cq ‘namiddel’ om sporen van effectiever middel sneller uit het lijf te krijgen?

0
Verweggistan 15 februari 2022 om 22:00

Sterkte aan Toon met zijn strijd tegen de borstkanker.

0
Murcia 15 februari 2022 om 22:04

#Pink Ribbon

0
Dikke Vrouw 15 februari 2022 om 22:14

Zo zo mannen kunnen ook borstkanker krijgen trouwens.
Arme toon die hangt

0
Erica-de-moeder-van-Niki 15 februari 2022 om 22:17

Complimenten aan wielerflits voor een glasheldere uitleg!

0
dit is mijn voorwiel 15 februari 2022 om 23:00

Inderdaad!

0
the student 16 februari 2022 om 11:35

Directe vertaling van een ander artikel. Knap hoor.

0
Tuubke 15 februari 2022 om 22:20

Het lijkt dus te gaan om een middel dat onder meer wordt gebruikt bij borstkanker en verminderde vruchtbaarheid, en waarvan je sporen in je lijf kunt krijgen door intiem contact met je partner. Alle reden om terughoudend te zijn met beschuldigingen en speculaties. Het gaat misschien wel om heel pijnlijke zaken in het gezinsleven van deze sporter.

0
Turtlehead 15 februari 2022 om 23:24

@Tuubke: ‘lijkt te gaan om’ is wel erg optimistisch. ‘Zou eventueel ook kunnen gaan om’ sluit beter aan bij hetgeen in de reacties hierboven staat.

0
reusjen 16 februari 2022 om 10:48

Als Toon echt niet weet wat het is dan is hij meteen aan het zoeken gegaan neem ik aan. En dan is deze link vrij snel gelegd. Gebruikt je vriendin dit middel en je hebt het zelf niet bewust gebruikt dan is het 1+1=2 en kun je niet zeggen dat je geen flauw benul hebt waar het vandaan kan komen.

0
Panache 15 februari 2022 om 22:45

TOON AERTS POSITIEF OP MEDICIJN TEGEN BORSTKANKER

Dit artikel verdiende een betere titel. “Toon Aerts positief op oestrogeen remmer.”
Het wordt weliswaar voorgeschreven bij borstkanker, maar wordt ook voorgeschreven om een eisprong af te dwingen.

0
Peetvader 15 februari 2022 om 23:14

Zou ook 14 dagen opspoorbaar zijn na inname.
Lijkt me niet slim om dit te nemen als je wilt sjoemelen.

0
Jean Dumas 16 februari 2022 om 05:38

Mijn schoonmoeder heeft mijn camper een weekend geleend, toen ik in Amerika was. Zij prakt haar medicijnen altijd door de stoemp, en bewaart die in Tupperware-bakjes. Daar moet een restje in zijn achtergebleven.

0
Dikke Man 16 februari 2022 om 08:12

Dit is een mooi, karakteristiek dopinggeval met alle traditionele aspecten aanwezig. ‘Het was zo’n rustige jongen’, carrière in de slop en hopen op een nieuwe impuls, ‘ik heb nog nooit van dit middel gehoord’. Het is inderdaad wachten op de bizarre verklaring waarmee hij ongetwijfeld zijn (schoon)grootouders aan de schandpaal hangt. Voor mij is iemand met een positieve test schuldig, tenzij… en Toon is daarop geen uitzondering. Doping is de draak van de wielersport en Toon heeft veel, heel veel uit te leggen.

0
Panache 16 februari 2022 om 09:23

"Toon heeft veel, heel veel uit te leggen."

Bij bewust gebruik klopt dat natuurlijk. Bij onbewust gebruik of onverklaarbare detectie van de gevonden metaboliet is er niets uit te leggen want de sporter snapt het zelf ook niet. Dat Aerts zijn onschuld moet bewijzen is natuurlijk een feit.

0
Dikke Man 16 februari 2022 om 09:35

Laten we zeggen dat hij de schijn tegen zich heeft. Ben benieuwd hoe dit gaat lopen, maar ik heb weinig begrip voor de ‘het is onze Toon, zal wel een foutje van het lab zijn geweest’-opmerkingen.

0
Alfons Haavers 16 februari 2022 om 09:45

Dat lijkt wel de standaard mindset van de Wielerflitser. Nee maar ónze jongens zouden toch nooit…? Hij is zo sympathiek en lijkt overigens vrij goed op iemand die ik persoonlijk ken en die is ook echt sympathiek, neenee dit kan niet.

En dan bij de eerste de beste goeie prestatie van een Oost-Europeaan: Mja kweenie hoor… Is het allemaal wel fris?

Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat Toon 100% zeker de boel opzettelijk heeft lopen belazeren. Er zijn er nog vrijgesproken na een positieve test.

0
FrankyVercauteren 16 februari 2022 om 23:02

Denise had ook de schijn tegen …

0
Bart 16 februari 2022 om 09:09

Beter even wachten op het B-staal en erna op een mogelijke veroordeling voor je hem aan de publieke schandpaal nagelt. Je bent volgens mij nog altijd onschuldig tot je veroordeeld bent. Ik zeg niet dat hij onschuldig is maar er zijn wel gevallen van atleten die onterecht door de publieke opinie zijn afgemaakt en onschuldig bleken.

0
Panache 16 februari 2022 om 09:26

Onschuldpresumptie is niet van toepassing na een positieve test, de bewijslast draait om en Aerts is nu schuldig tot hij zijn onschuld weet aan te tonen middels b-staal, of sterk onderbouwd verhaal. Lullig, maar zo werkt het nu eenmaal.

0
Bart 16 februari 2022 om 10:35

Je hebt gelijk en ik heb me niet helemaal goed uitgedrukt, ik had het eerder over het ‘publiek’. Enige terughoudendheid tot na het B-staal of na de definitieve verklaringen van alle partijen is toch wel aangewezen. Iemand zijn imago is snel beschadigd maar niet snel terug opgepoetst nadien. Thomas Van der Plaetsen was bijvoorbeeld ook ‘gepakt’ en al snel bleek het iets anders te zijn, maar ondertussen hadden zeiknichten hem wel met de grond gelijk gemaakt. In zijn geval was eerherstel wel gemakkelijk, jammer genoeg voor hem als persoon wel, maar als het een stomme fout betreft dan blijft het wel wat plakken.

0
oliebol 16 februari 2022 om 13:15

Iedereen hier heeft hem alweer veroordeeld pffffff

0
oliebol 16 februari 2022 om 13:15

Oke….niet iedereen dan

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone