Toon Aerts over WK in Fayetteville: “Een kans die ik niet vaak meer zal krijgen”

donderdag 27 januari 2022 om 19:29
Toon Aerts over WK in Fayetteville: “Een kans die ik niet vaak meer zal krijgen”

foto: Cor Vos

Interview

Toon Aerts veroverde in zijn veldritcarrière al drie bronzen WK-medailles en krijgt komende zondag misschien een ultieme kans om eens de regenboogtrui aan te trekken, nu Mathieu van der Poel en Wout van Aert niet meedoen. Aerts blaast echter niet te hoog van de toren. “Ik ben niet dé favoriet. Er zijn twee topfavorieten”, klinkt het in gesprek met onder meer WielerFlits.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Aerts beseft dat hij komend weekend een uitgelezen kans krijgt om wereldkampioen te worden. “Ik werd al drie keer derde. Zeker met de renners die toen aan de start stonden, is een derde plaats heel erg mooi. Nu derde worden heeft wel een andere waarde. Dit is een kans die ik niet vaak meer zal krijgen. Je weet niet wat de toekomst brengt en de WK’s zullen in de toekomst weer dichter bij huis zijn. Dan staan Wout en Mathieu misschien wel weer aan de start.”

Aerts ziet zichzelf, ondanks goede prestaties in het verleden, niet als de topfavoriet. “WK’s liggen me vaak wel en ik heb al heel goede wereldkampioenschappen gereden. Dat geeft vertrouwen voor zondag, maar ik denk niet dat ik de favoriet ben. Er zijn twee topfavorieten en daarna zijn er meerdere renners die kunnen winnen als alles meezit.”

Over het parcours, de beste tactiek en zijn val in Hoogerheide
Het parcours in Fayetteville lijkt niet op het lijf van Aerts geschreven, maar de 28-jarige crosser ziet dat toch een tikkeltje anders. “Het parcours lijkt snel, maar met alle hoogtemeters… Ik heb in het verleden ook gewonnen in Pontchâteau. Het is een snel parcours waar tactiek, zeker in het begin, een rol kan spelen. Je moet echter wel de hoogtemeters overwinnen en dat ligt me dan wel weer.”

Aerts hoopt zondag op een lastige wedstrijd. Dat is namelijk in het belang van de Belgische ploeg, zo klinkt het. “In het ideale scenario krijgen we een lastige koers. Zodat we niet met heel veel renners de laatste twee of drie ronden ingaan. Ik hoop er dan nog bij te zitten en vanaf dat moment kan er van alles gebeuren. Dit is geen parcours om al na twintig minuten weg te rijden, dat is hier niet aan de orde.”

Aerts had het op de persconferentie van de Belgische ploeg ook nog even over zijn valpartij van afgelopen zondag in Hoogerheide. De veldrijder kwam tijdens de race hard in aanraking met de dranghekken. “Het is nog niet volledig verleden tijd. Ik heb er nog wel een beetje last van. Het is nog steeds gevoelig en ik voel me nog niet 100% als ik op de fiets moet rechtstaan, maar tegen zondag zal het me niet veel parten meer spelen. Ik heb al gemerkt dat de pijn met adrenaline wel verdwijnt.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

klootje kriekeljon 27 januari 2022 om 19:35

Dit WK is als Cerberus waarvan 2 hoofden al geamputeerd zijn en de dierenarts hem nog niet in wil laten slapen.

0
Michelangelo 27 januari 2022 om 19:36

Bescheidenheid siert de mens. Maar ergens hoop ik dat hij vooral bescheiden is vóór de koers, maar toch echt wel gaat proberen om deze unieke kans te verzilveren. En niet meteen de kaart Iserbyt te trekken.

Dan nog liever een Nysje doen en VdHaar in een zetel zetten.

0
kleomantre 27 januari 2022 om 22:44

Het is hem gegund, de enige die er de afgelopen jaren in slaagde zich af en toe te meten met de twee grote heren.

0
Michelangelo 27 januari 2022 om 23:22

Ik hoop net als Notriple op VdHaar (of Van Kessel).

Maar als het iemand van de zuiderburen moest worden, dan ook het liefste Toon. Juist om die reden.

0
Reutemeteut 28 januari 2022 om 00:17

Zeker een kans die ‘ie nooit meer gaat krijgen, maar Pidcock gaat wereldkampioen worden.

0
Romāns Vainšteins 28 januari 2022 om 07:04

Nogal voorbarige uitspraak want ik zie niet meteen de wegrenners doorgaan met dit geblubhak in de winter. Zeker nu de organisaties overeengekomen zijn om geen startgeld meer te betalen aan die in hun pimpbak aankakkende passanten die je helemaal niet nodig hebt voor een namiddag middeleeuws volksvermaak. Daarnaast : De een zit met zijn rug, de ander heeft te veel verplichtingen voor de ploeg en de laatste zal na het behalen van de kampioenstrui nieuwe doelen zoeken.

Vanaf 2023 elk jaar piep piep boing boing Eli en Toontje, Toontje en Eli. En dat is goed.

0
Dikke Man 28 januari 2022 om 07:40

Ah we hebben weer een ‘die gaat/gaan de komende jaren alles winnen’-opmerking. Hardleers. Juist nu de groten minder of niet gaan crossen, worden de wedstrijden spannender en kunnen 5/6 man wereldkampioen worden. En dat is goed. Eindelijk.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone