Toon Aerts etaleert klimtalent in Ethias Cross Beringen

zaterdag 17 oktober 2020 om 18:16
Toon Aerts etaleert klimtalent in Ethias Cross Beringen

Foto: Cor Vos

Toon Aerts heeft de Ethias Cross in Beringen naar zijn hand gezet. De renner van Telenet-Baloise Lions bleef Eli Iserbyt en Lars van der Haar voor op een lastig klimparcours.

Even schrikken was het toen topfavorieten Eli Iserbyt en Toon Aerts niet bij de eerste tien renners het veld indraaiden. Maar op de steile mijnterril en bijhorende Avonturenberg, een omloop die soms veel weghad van een mountainbikeparcours, was posities goedmaken niet moeilijk. Nog geen minuut later zagen we de twee aan het front verschijnen.

Toch was de openingsronde vooral die van Daan Soete. De Kempenaar van Group Maes-Hens Containers viel op door zich als een steen in de lastige afdalingen te storten. Dat leverde hem na ronde één een tijdwinst van zes seconden op Iserbyt, Aerts en een dappere Quinten Hermans op.

Na een kwartier wedstrijd schakelden Iserbyt en Aerts een versnellinkje. Soete bleef een tijdje jojo spelen, maar het was eigenlijk wachten op een echte versnelling van een van de twee kemphanen.

Stevige versnelling van Aerts
Toon Aerts nam Iserbyt en Soete nog een tiental minuten extra mee, maar sprintte de lastige klim dan een keer vol op. Zowel Soete als Iserbyt hadden daar geen antwoord op. Iserbyt moest na nog geen halve ronde reeds tien seconden toegeven. Maar dat bleek nog maar het begin. Een rondje later had Aerts al een bonus van bijna een halve minuut opgebouwd. Beringen is zo ’n typische omloop waar de sterkste man in koers al vroeg kan wegrijden, en dat was vandaag zeker het geval.

Iserbyt kreeg later in de wedstrijd nog het gezelschap van Lars van der Haar, ploegmakker van Aerts. De West-Vlaming leek het even lastig te hebben, maar boog zijn achterstand van driekwart minuut in het slot toch nog volledig om. Iserbyt kwam zelfs weer binnen de twintig seconden van leider Aerts. Maar die laatste liet zich niet meer verrassen.

Ethias Cross 2020-2021
Uitslag manche 2: Beringen

1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions)
2. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
3. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise Lions)
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
5. flag-be Daan Soete (Group Hens-Maes Containers)
6. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)
7. flag-gb Thomas Mein (Tormans CX Team)
8. flag-nl Corné van Kessel (Tormans CX Team)
9. flag-be Quinten Hermans (Tormans CX Team)
10. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal)

Dit artikel delen:

11 Reacties

Arie den Blanken 17 oktober 2020 om 18:34

Toon is heel sterk momenteel. Ik hoop dat hij later dit seizoen ook van der Poel en Van Aert er op legt. Niet ondenkbaar als ik terugdenk aan de de Hotondcross vorig seizoen en in de WB in Namen was Toon zeker gelijkwaardig aan Mathieu van der Poel.

Lalsacien 17 oktober 2020 om 18:43

Er op legt… Hoop je niet op spanning?

Arie den Blanken 17 oktober 2020 om 18:57

Er op leggen= kloppen.
Ik ben altijd voor een spannend verloop. Als een van mijn favorieten er boven uit stijgt dan doe ik graag afstand van dat spannende koersverloop.

Barry Batsbak 17 oktober 2020 om 19:24

Dat dacht Iserbyt vorig jaar ook. Kwam van een koude kermis thuis. Maar ik help je wel hopen, een beetje spanning aan het front maakt de cross wel aantrekkelijker.

kleomantre 17 oktober 2020 om 19:59

Iserbyt was toen een Golf GTI die wel even dacht een Porsche te verslaan. Toon Aerts is toch al 2 seizoenen wat meer dan dat en heeft minder behoefte om te pochen.

Barry Batsbak 17 oktober 2020 om 20:33

Toon doet dat heel soms. Maar meestal maakt hij het dan ook wel waar. Hij praat in elk geval niet voor zijn beurt zoals Iserbyt dat deed. Die zal zijn lesje ook wel geleerd hebben. En verder moeten Wout en Mathieu het ook nog maar even weer waarmaken, maar daar ben ik niet zo bang voor.

Lalsacien 18 oktober 2020 om 00:36

@arie Er op leggen betekent in mijn regio inmaken!

HoofdIsVrij 17 oktober 2020 om 18:35

Mooi om Lars weer eens podium te zien rijden. Leuk parcours dit, al is veldrijden wel één van de enige sporten waar ik supporters langs de kant echt mis.

ParijsTours2004 17 oktober 2020 om 23:45

Hoeveel kijkers levert zo’n cross nou eigenlijk in zonder Wout en Mathieu?

Erik33 18 oktober 2020 om 09:41

Veel

TJ 19 oktober 2020 om 09:31

Kijk de cross terug op Eurosport. Hebben ze bobby traksel er als commentaar bijgezet. Als die kerel die er normaal zit niet kan, doe dan Thijs van Amerongen alleen…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair