Toon Aerts juicht na lange solo in Superprestige Gieten

zondag 11 oktober 2020 om 18:19
Toon Aerts juicht na lange solo in Superprestige Gieten

foto: Cor Vos

Toon Aerts heeft de openingsmanche van de Superprestige op zijn naam geschreven na een lange solo. In de Gietense zandgrond bleef de kopman van Telenet-Baloise Lions het Pauwels Sauzen-Bingoalduo Eli Iserbyt-Laurens Sweeck voor.

Gieten, in het noorden van Nederland, is inmiddels de vertrouwde opener van de Superprestige veldrijden geworden. Bij de vrouwen wisten de thuisrijders, onder leiding van wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado, nog te domineren. Hun mannelijke collega’s zouden het een pak moeilijker krijgen.

Het was namelijk Eli Iserbyt die er een razendsnelle openingsronde van wilde maken. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal was uitstekend aan zijn veldritseizoen begonnen met winst in de Rapencross in Lokeren, en dus moest hij vandaag niet voor minder gaan. Toon Aerts was attent, net als Quinten Hermans, die na een moeilijk wegseizoen vandaag debuteerde in de cross.

foto: Cor Vos

Lang duurde het avontuur van Hermans niet, en ook Iserbyt hield zijn inspanning niet vol. De West-Vlaming ging in ronde twee net iets te snel door een bocht, met een stevige smak als gevolg. Iserbyt moest vervolgens ook zijn stuur nog even rechtzetten, waardoor hij heel wat tijd verloor. Voor de Bavikhovenaar het goed en wel besefte, was Aerts twintig seconden weggereden.

Bij de volgende passage aan de aankomst was het verschil nog steeds twintig seconden. Iserbyt had inmiddels de hulp gekregen van zijn ploegmaat: Belgisch kampioen Laurens Sweeck, maar veel bracht dat niet op. Aerts had duidelijk het ideale ritme gevonden en liep in de daaropvolgende ronde alleen maar verder uit. Iserbyt, die Sweeck achterliet, reed de ziel uit zijn lijf, maar moest halverwege al 38 seconden toegeven.

foto: Cor Vos

Twee valpartijen
Even opschudding nog na veertig minuten cross: op een rechte strook gaat leider Aerts uit het niets overkop. Een zware val op het eerste gezicht, maar Aerts bezeerde zich niet. Niet veel later ging de voormalige Europese kampioen nog eens bij liggen in een afdaling. Was er dan toch nog een ommekeer in de maak?

Iserbyt kreeg zo toch weer even hoop. De veertig seconden werden er plots achttien, maar aan de inhaalbeweging van de West-Vlaming werd geen vervolg gebreid. Aerts won zo, zonder nog echt bedreigd te worden, met 24 seconden voorsprong de eerste manche van de Superprestige en is dus ook de eerste leider in het klassement.

Superprestige veldrijden 2020-2021
Uitslag manche 1: Gieten

1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions)
2. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
3. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)
4. flag-nl Corné van Kessel (Tormans CX Team)
5. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise Lions)
6. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal)
7. flag-be Daan Soete (Group Hens-Maes Containers)
8. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
9. flag-be Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers)
10. flag-be Thijs Aerts (Telenet-Baloise Lions)

Dit artikel delen:

12 Reacties

Dolfy 11 oktober 2020 om 18:42

Aerts duidelijk de beste, Iserbyt goed maar leek net niet te hebben. Wat een verschil met vorig jaar. Maar dat is wel volgens planning. Altijd maar afwachten of het zich later uitbetaald, zeker afwachten hoeveel grote veldritten er uiteindelijk zullen zijn. Mooi dat Van Kessel de benen weer had gevonden in zijn tweede wedstrijd. Ook sterke race van Kamp. Mooi te zien dat niet alleen België boven is hier.

Geen Nys in de top, te zwaar parkoers ook wel denk ik voor zijn leeftijd nog.

Rawolf 11 oktober 2020 om 18:44

Weet je toevallig waarom Hermans hier niet meedoet?

Dolfy 11 oktober 2020 om 18:47

Hermans deed mee hoor, reed zelfs even tweede/derde, maar zakte gaandeweg helemaal weg.

Rawolf 11 oktober 2020 om 18:51

A ik had het begin niet gezien.

Had hem hier wel top 5 verwacht minimaal top 10. Blijkbaar niet de benen nog.

Dolfy 11 oktober 2020 om 18:54

Aha, ja kan gebeuren, even over het hoofd gezien. Het was wel zijn eerste wedstrijd, maar inderdaad valt toch wat tegen dat-ie hier niet aan de top 10 komt. Misschien ook niet makkelijkste wedstrijd om terug te keren in het veld, zeker omdat door het weer het parkoers zo zwaar was geworden.

salb 11 oktober 2020 om 23:35

Nys is gevallen en heeft moeten opgeven met rugproblemen.

Murcia 11 oktober 2020 om 19:01

Kamp opvallend goed, zou mooi zijn als hij de lijn van de beloftes door kan trekken bij de elite. Aerts is altijd top op deze zware omlopen. Geweldige motor heeft hij.

Arie den Blanken 11 oktober 2020 om 19:20

Van de vele wielerwedstrijden vandaag was dit voor mij het hoofdevenement. Prachtige zege van Toon Aerts met als hoogtepunt heel even dat de broers Thijs en Toon de eerste twee posities in de cross innamen.

Fast Freddy 11 oktober 2020 om 19:35

Belachelijk dat het doorging in deze tijden.

oscarito1908 11 oktober 2020 om 19:56

Dit is geen wielerwedstrijd. Schande dat het niet afgelast is.

Txirrindularitza 12 oktober 2020 om 11:45

Aerts zat gewoon te dromen. Twee keer volstrekt onnodig over de kop geslagen, hup, de modder in. En dan nog op z’n boerenfluitjes winnen. Dat geeft wel aan dat de echte kleppers niet aanwezig waren.

Natte spons 12 oktober 2020 om 12:33

Wie mogen er sterker geacht worden? van Aert, vd Poel en Pidcock?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair