Tom Pidcock soleert naar eerste seizoenszege in X2O Trofee Kortrijk

zaterdag 26 november 2022 om 16:03
Tom Pidcock soleert naar eerste seizoenszege in X2O Trofee Kortrijk

foto: Cor Vos

Tim Pidcock heeft met de X2O Trofee Kortrijk zijn eerste cross van deze winter gewonnen. De Brit ging er in de tweede ronde solo vandoor en zou standhouden tegen Eli Iserbyt en Lars van der Haar, die wel lang weerwerk boden. Van der Haar werd uiteindelijk tweede, Iserbyt derde. Laatstgenoemde is dankzij bonificatieseconden onderweg wel de nieuwe leider in het klassement van de X2O Trofee.

Vorig jaar won Tom Pidcock zijn derde cross van het veldritseizoen, zou dat dit jaar weer zo zijn? In de X2O Trofee Kortrijk nam hij het op tegen onder andere Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. Laurens Sweeck, die na zijn forfait voor de Koppenberg al geen klassement meer te verdedigen had de X2O Trofee, was er niet bij. Mathieu van der Poel keert zondag pas terug tijdens de Wereldbeker Hulst.

In de eerste ronde zagen we gelijk Lars van der Haar en Eli Iserbyt, de nummers één en twee van het X2O-klassement, aan het front. Zij kwamen samen als eerste door na de openingsronde, waarbij Iserbyt de kop had. Dat betekende dat de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal vijf bonificatieseconden meer pakte dan de Nederlands kampioen en zo de virtuele leiding overnam.

Pidcock solo
Drie renners zaten op dit moment nog heel dicht: Thibau Nys, Michael Vanthourenhout en Tom Pidcock, die een mindere start had gehad. Eenmaal in de tweede ronde, trok de Brit samen met Vanthourenhout echter door. Later ging de wereldkampioen solo verder. Terwijl Vanthourenhout terugzakte in de achtervolgende groep en Nys deze achtervolgers moest laten gaan, sloeg Van der Haar een gaatje. Hij maakte in zijn eentje jacht op Pidcock.

Pidcock reed al vroeg alleen op kop – foto: Cor Vos

In de vierde van negen rondes bleef de voorsprong van Pidcock stabiel: negen seconden op Van der Haar, een paar tellen extra op Iserbyt. Die laatste sloot in de vijfde ronde even aan bij de Nederlander, maar moest hem na een foutje toch weer laten gaan. Vervolgens bleef de situatie lang hetzelfde. Na zes rondes had Van der Haar welgeteld één seconde van zijn voorsprong afgeknabbeld, Iserbyt volgde op een klein gaatje, dat hij in de zevende ronde wist te dichten.

Konden de twee met vereende krachten terugkomen bij Pidcock? Het leek er niet op, want na de zevende ronde zagen ze tegen de grootste achterstand tot dan toe aan: twaalf seconden. In de voorlaatste ronde groeide het gat nog verder, waardoor Pidcock met een gerust hart de laatste minuten af kon werken. Hij zou naar de zege soleren. Het gevecht daarachter, tussen Van der Haar en Iserbyt, was interessanter. De Nederlander pakte uiteindelijk de tweede plek. Iserbyt is wel de nieuwe leider in het klassement van de X2O Trofee.

X2O Trofee Kortrijk
Uitslag mannen 

1. flag-gb Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) in 1u03m1s
2. flag-nl Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) op 3s
3. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 4s
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 59s
5. flag-be Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) op 1m48s
6. flag-be Jens Adams op 1m49s
7. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) z.t.
8. flag-be Vincent Baestaens op 2m24s
9. flag-be Lander Loockx (Desachacht-Hens-Maes) op 2m29s
10. flag-be Gerben Kuypers op 2m58s

Dit artikel delen:

7 Reacties

Baukema Tomoulin 26 november 2022 om 18:34

Eerste en enige keer dit crossseizoen dat beide wereldkampioenen winnen?

2
Marcel de Gendt 26 november 2022 om 17:04

Duidelijk de sterktste vandaag. Vooral het wegrijden bij Vanthourenhout was indrukwekkend (en zei volgens mij alles over de benen van de Europees kampioen).

Nu vooral benieuwd naar morgen, om te zien of ook VdPoel er weer meteen staat.

0
Mooie Sjors 26 november 2022 om 17:18
Quote:
Nu vooral benieuwd naar morgen, om te zien of ook VdPoel er weer meteen staat.

Ik zie niet in waarom niet. Van der Poel, Van Aert en Pidcock zijn gewoon betere atleten dan die andere crossers. Op dat vlak is een uur cross ook meestal vrij eerlijk, tenzij de startpositie voor problemen zou zorgen. Ook qua techniek zijn die anderen, ondanks dat het hun fulltime bezigheid is, niet meteen de betere van die 3 mannen.

Eigenlijk zijn die gasten de sport ontgroeid, maar het voor het grijpen lokale heldendom (en de bijhorende cheque) laat je natuurlijk niet zomaar schieten. :)

0
Marcel de Gendt 26 november 2022 om 17:32

Ik weet niet in hoeverre het lokale heldendom en de bijbehorende cheque de drijfveer zijn. Of dat ze het gewoon leuk vinden om te doen tijdens de winter.

Ik denk dat VdP en Van Aert in de cross helemaal niks meer te bewijzen hebben (Pidcock is voor mij een ander verhaal). Hun heldendom gaan ze niet vergroten of verkleinen in de modder, maar enkel op de weg (of op de MTB).

1
Alfred Issendorf 26 november 2022 om 18:00

@Sjors: wat startpositie betreft: ik kan me nog een cross herinneren waar van der Poel in één rondje vanaf pakweg plek 50 naar 1 reed. Dwars door een bietenveld heen. Wat een indrukwekkende cross was dat. Dat wordt morgen uiteraard wat lastiger.

0
Arie den Blanken 26 november 2022 om 19:01

@Mooie Sjors. Ik vind dat er zijn algemeen vaak te laatdunkend wordt gedaan over de veldrijders buiten deze drie. Het zijn niet alleen betere atleten maar zijn naast een handjevol anderen die nauwelijks “kunnen” veldrijden simpelweg de beste wielrenners ter wereld.
Start opstelling speelt slechts een kleine rol in het koers verloop. Het is vooral van belang voor de sponsoren van de renners om op de eerste rij te staan.

1
kleomantre 26 november 2022 om 19:58

@Mooie Sjors: Vind Van Aert nou niet meteen een technische topper in het veld, maar dat kan omdat ik 'm op dat vlak vergelijk met Van der Poel. Vanthourenhout is me de laatste weken juist positief opgevallen op dat vlak. Gezien het commentaar op de omroep heb ik te weinig de cross gevolgd om dat ook te weten. Hoe dan ook hij maakt in ieder geval weinig fouten op wat glibberige koersen zoals te zien was in Namen en Overijsse. Van der Haar en Iserbyt zie ik dan wel weer vaak foutjes maken.
Vond het wel opvallend dat Pidcock ook niet meteen foutloos is bij herintreding, terwijl die op de MTB als een technisch goede rijder wordt aangeduid (en de meerdere van een VdP). Bij de cross liet hij dat op vorige wk in de afdalingen ook wel zien. Dat is alleen wel andere type cross dan wat je in België voorgeschoteld krijgt.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone