‘Tom Pidcock rijdt ook Luik-Bastenaken-Luik’

donderdag 22 april 2021 om 08:41
‘Tom Pidcock rijdt ook Luik-Bastenaken-Luik’

foto: Cor Vos

Tom Pidcock heeft Luik-Bastenaken-Luik toegevoegd aan zijn programma. De winnaar van de Brabantse Pijl zou aanvankelijk zijn voorjaar beëindigen na de Waalse Pijl, maar volgens Het Nieuwsblad trekt Pidcock dat nog een paar dagen door.

Na afloop van de Waalse Pijl, waarin de Brit ondanks een valpartij zesde werd, zouden Pidcock en INEOS Grenadiers de knoop hebben doorgehakt over de deelname aan Luik-Bastenaken-Luik. Het wordt voor het 21-jarige toptalent zijn debuut in La Doyenne.

INEOS Grenadiers heeft naast Pidcock ook Michal Kwiatkowski, Richard Carapaz, Adam Yates en Tao Geoghegan Hart op de voorlopige startlijst staan voor Luik-Bastenaken-Luik. Na de Waalse heuvelklassieker gaat Pidcock zich voorbereiden op een drietal mountainbikewedstrijden die gepland staan in mei.

Dit artikel delen:

44 Reacties

fietsvriend 22 april 2021 om 09:08

Toch wel de revelatie van het seizoen voor mij, heeft de overgang (zoals velen van zijn generatiegenoten) goed verteerd lijkt het. Komt misschien nog net dat millimetertje tekort maar hele leuke attractieve renner die niet te beroerd is om zelf het lont in het kruitvat te steken.

Tijdens Strade dacht ik toen die in de kopgroep zat, daar hoeven we geen rekening mee te houden in de finale. Nu ga ik er echt goed voor zitten als hij erbij zit.

Jammer dat hij voor INEOS rijdt, maar het leven is niet perfect.

Michelangelo 22 april 2021 om 09:56

Iets met spijker en kop, fietsvriend.

Wat mij bevalt aan Pidcock is dat hij DURFT te koersen. En daarmee past hij prima in de nieuwe generatie toppers die zelf de koers in handen durven pakken. En eerlijk gezegd ben ik blij dat hij bij Ineos zit, zodat er uiteindelijk ook vanuit die ploeg steeds meer leuks komt (Carapaz, Pidcock en hopelijk ook Yates…)

Groningen 22 april 2021 om 11:28

Dat millimetertje wat hij tekort komt ligt aan de fotfinish!
Zonder flauwekul, of hij eerste of twee wordt in de Amstel, wat mij betreft komt hij niets meer tekort. Hij doet gewoon met de allerbeste mee en weet ze zelfs te verslaan.

Zeer attractieve renner. Ik hoop dat hij ook in het veld blijft en ook daar voor wat meer spanning kan zorgen

Wim Kruithof 22 april 2021 om 21:40

de Ineos-afgunst vanwege hun suprematie al die jaren, was toch vooral ook een gebrek aan stevige concurrentie.

Het zal ongetwijfeld aan mij liggen, maar ik snap de weerstand nooit zo. Zij waren / zijn ongelooflijk succesvol met een scala aan prachtige renners. Konden voor iedere grote ronde een andere topfavoriet naar voren schuiven. En valt de kopman uit, wint de superknecht de bokaal.

Dat zij zo verschroeiend hard op kop reden dat niemand nog kon demareren, zegt ook iets over het onvermogen bij de concurrentie.

In ieder geval kan ik het Ineos (en Sky voorheen) niet verwijten. Daarbij vond (en vind) ik die pronkstukken nog steeds mooie voorbeelden van toegewijde profs. Met zo nu en dan wat flegmatiek (Wiggins).

En ook met Pidcock hebben ze weer een parel binnengehengeld.

Romāns Vainšteins 22 april 2021 om 09:17

Het is vooral de vraag bij welk type LBL Pidcock gebaat is. aankomende zondag is het weer wel wat mild en zonnig maar staat de wind op de toppen van beklimmingen fris en stevig in het nadeel, vergis je niet hoeveel dat uitmaakt in het finale stuk van voet redoute tot einde uitlopers Valkenrots' niet echt ideaal voor een putsch van een lichtgewicht. Ik denk dat het voor hem belangrijk is om er zonder te hoge verwachtingen in te stappen en kijken of hij bij de favorieten kan blijven.

Aart van Woud 22 april 2021 om 09:18

Hij is in vorm, overduidelijk. Toch verwacht ik hem zondag niet op het podium, maar kan niet onderbouwen waarom ik dat gevoel heb.

FasTom 22 april 2021 om 09:31

Zijn 11de (!) voorjaarsklassieker dit seizoen. Van de Omloop tot LBL. Enkel Gent-Wevelgem heeft hij niet gereden. Onvoorstelbaar. Hopelijk perst hij zichzelf niet te veel uit.

Derrick 22 april 2021 om 16:05

Inderdaad, ik vind het ook wat van het goede te veel. Hopelijk krijgt hij geen weerslag.

meestre 22 april 2021 om 09:35

Ik denk dat mathieu beter bezig is .Zeker ivm mountainbike

KnightBiker 22 april 2021 om 09:42

Pidcock gaat niet naar de Tour en heeft dus een betere voorbereiding op de OS. Wie is er nu beter bezig?

FasTom 22 april 2021 om 09:54

Pidcock staat erg hoog in het UCI-klassement, want hij won 2 Wereldbekers bij de beloften, het WK bij de beloften, het WK E-MTB bij de profs, en reed nog enkele kleinere wedstrijden vorig jaar. Allemaal in augustus of later, dus die punten behoudt hij zeker tot aan de start van de OS (eind juli). Mathieu is verdwenen uit dat klassement, want hij heeft meer dan een jaar geen wedstrijden gereden. Bovendien rijdt Pidcock op 1 mei nog de internationale wedstrijd in Leukerbad, en 3 Wereldbekers. Mathieu zal slechts starten in 2 Wereldbekers.

meestre 22 april 2021 om 10:04

@ Fas Tom . Mooie info , bed

Cochise 22 april 2021 om 19:43

Ben ik fout of maakt die startpositie op de OS eigenlijk niet zo heel veel uit? Ik dacht dat ik Adrie eens hoorde vertellen dat er toch maar 30 renners starten en de startpositie dus minder belang heeft dan op een WB met 100 starters.

Krakowic 22 april 2021 om 09:35

Hij zit in de juiste flow, lijkt me logisch dat hij daar nog even van wil profiteren. Er zijn vast genoeg fysieke gegevens die zullen laten zien dat hij het fysiek ook aankan. Ben benieuwd of zo’n laatste koers, voordat hij de mountainbike opgaat, ook nog voor wat extra motivatie zorgt om er lekker in te vliegen.

Weet iemand wat zijn OS plannen zijn?

Gitan 22 april 2021 om 09:36

MTB en misschien ook nog de wegrit, zeiden ze gisteren in Extra Time Koers.

André Hilgersom 22 april 2021 om 09:36

Blijft leuk sensatie. ‘Ondanks val 6e in Waalse Pijl’. Inderdaad, Tom Pidcock is naast de weg gevallen en lag in het gras. Stond direct op, werd door een ploegmaat opgewacht en weer naar het peloton teruggebracht. Wil Pidcock zijn prestatie niet kleineren, maar méér dan die 6e plek had er ook zonder val niet ingezeten.

Lalsacien 22 april 2021 om 12:05

Wat een stelligheid!

Westland95 22 april 2021 om 09:49

Poh wat rijdt deze man een voorjaar.

Fast Freddy 22 april 2021 om 10:05

Een koers te veel als je het mij vraagt.

Turtlehead 22 april 2021 om 10:18

Voor mij ook de revelatie van het voorjaar. Maar als hij serieus ook in LBL (toch de zwaarste en beste bezette klassieker van het jaar) óók meteen bij de eersten finishen, dan begin ik me toch vragen te stellen over hoe het kan dat zulke jonge gasten meteen vooraan meedoen.

Michelangelo 22 april 2021 om 11:20

Ik denk dat er vergeleken met 10-20 jaar geleden heel veel is veranderd in de begeleiding van jonge sporters. Waar vroeger jonge gasten nog heel lang gewoon zelf wat aan het pielen waren op hun fietsjes, worden ze nu vaak al op heel jonge leeftijd behoorlijk professioneel begeleid. En kunnen ze dus goed de aansluiting maken.

Kijk bijvoorbeeld eens naar DNA Nys en zie hoe hij op 16 jarige leeftijd al bijna als een volwaardig prof bezig was. En daar is hij echt niet uniek in. Ook Pidcock is van jongs af aan al een supertalent wat goed begeleid wordt.

Waar een grotere uitdaging ligt, dat is in het lang genoeg gemotiveerd blijven om op dat niveau te blijven presteren. Annemiek van Vleuten zei het gisteren mooi in Extra time koers: ze stond op haar 20e gewoon nog in de kroeg te zuipen, en dat verklaart mede waarom ze nu op haar leeftijd nog steeds de drive heeft.

Romāns Vainšteins 22 april 2021 om 11:43

Het heeft ergens wel wat zieligs, van die jonge gastjes met een heel team ervaringsdeskundigen, wetenschappers en voedingsdeskundigen er om heen zoemend van je :doe dit/doe dat/hier, eet op!/slaap daar. mand!. morgen gaan we/10x zo snel mogelijk/ 1 uur voluit, nu slapen en eten meteen daar na/ 8:37 wakker, hup!hup!, ♪tijd voor je pi-ll-etje!♪ braafbraaf, hup naar buiten 2 x 3,5 uur 21:45 slaap!

Turtlehead 22 april 2021 om 11:51

@RV: zielig klinkt het zeker. En eigenlijk ook te mooi om waar te zijn: als je tussen je 15e en 20e precies doet wat gezegd wordt, ben je meteen een wereldtopper, net als iemand die het al 10 jaar langer op hoog niveau doet….

Michelangelo 22 april 2021 om 12:27

Ik denk dat ik persoonlijk ook meer van de “Van Vleuten aanpak” zou zijn. Jezelf eerst als mens “vormen” en daarna als topsporter. En niet vanaf je puberteit al gekneed worden als topsport-poppetje.

Benieuwd wie van de huidige jonge sterren (Pogacar, Evenepoel, Pidcock e.d.) er over 10 jaar nog steeds staan. Of over 20 jaar, zoals Valverde…

Groetjesaandevoetjes 22 april 2021 om 12:28

Daarom vind ik het van Annemiek ook zo knap. De meeste renners zijn prof en weten niet eens hoe het is om een leven te hebben waar je in de kroeg kunt zuipen, dus ze weten niet beter. Annemiek heeft het meegemaakt en daarna besloten om prof te worden.

Alle begeleiding is zoveel beter geworden voor jonge gasten de laatste jaren, dus logisch ook dat ze eerder al kunnen pieken.

Japiejo 22 april 2021 om 12:46

Helemaal eens. Het beetje charme van een profbestaan is er zowat helemaal uitgeknepen. Maar goed, het levert wel schitterende koers op, dus wat maakt het uit ;)

Romāns Vainšteins 22 april 2021 om 13:34

Uiteindelijk valt het allemaal terug op je persoonlijkheid. Het grote gevaar is met name dat wanneer alle jeugdige talenten binnen het wielrennen aan precies dezelfde bitchslapperij onderworpen worden er een hele hoop gaan afhaken met zo’n ‘ik zat jankend op mijn fiets’-relaas wat hier in de regel ‘moedig, respect’ als reactie oplevert.

Eigenlijk is dit meer een heet issue voor Kerckhoffs om eens een opinie aan vast te knopen, meer dan aan Jumbo’s total control policy.

Het komt er op neer dat je als wat minder freaky jongere met wel genoeg talent bewust een omweg moet gaan creëren via een B-team, wat leuke prestaties en dán doorstoten. Eerder dan bij de groten te beginnen en moeten afhaken omdat het allemaal zo naar is.

Michelangelo 22 april 2021 om 14:06

Zal de consequentie zijn van onze huidige prestatiemaatschappij. Waarbij ieder kind naar het VWO moet, en elk lager schooladvies gezien wordt als falen. Doel en middel worden door elkaar gehaald. Gewoon middelmatig is niet meer goed genoeg. En als je niet succesvol genoeg bent, dan is het omdat je zelf je kansen niet hebt gepakt, dan heb je zelf gefaald.

Het is de maatschappelijke illusie dat alles maakbaar is, zelfs goede wielrenners. Mits je er alles voor doet en laat. Het concept dat sommige dingen niet maakbaar of controleerbaar zijn, daar kunnen steeds minder mensen mee om. En dat zal gegarandeerd meerdere huilende sporters gaan opleveren, die alles gedaan of gelaten hebben, maar toch uiteindelijk niet goed genoeg blijken (of teleurgesteld zijn als ze op hun twintigste nog geen behoorlijke uitslag kunnen rijden bij de profs).

Ik hoop inderdaad dat die B-weg er komt / blijft bestaan…

Romāns Vainšteins 22 april 2021 om 14:43

Eigenlijk heb je voor een bewuste keuze via de b-weg zelfs een hardere en snuggerder kop nodig. Je onderwerpen aan een regime is namelijk vele malen makkelijker dan je eigen weg kiezen. In dat opzicht zou ik zondag wel op de planken staan voor een Formolo die een goed voorbeeld is van dat type, clever, talentvol en op zijn eigen manier. Maar ik geloof dat zijn vorm niet bijzonder is / hij in de ziekenboeg zit?

Massimo Bataille 22 april 2021 om 14:47

Ik denk dat de ‘Van Vleuten’ manier gewoonweg niet werkt in het mannenwielrennen. En in de toekomst wss ook niet meer in het vrouwenwielrennen.

Van Vleuten is gewoon zo goed, dat ze als beginnende wielrenster al meekon in het peloton, terwijl ze nog niet in vorm was. Doorheen de jaren bleef ze groeien tot een echte wereldtopper
Bij de mannen ligt het niveau gewoon zo hoog en zo dicht bij elkaar, dat je als matige renner op je +-25ste gewoon weinig kansen zult krijgen. Dan krijg je de tijd niet om te blijven ontwikkelen tot je 30ste en die achterstand op de rest weg te werken.

Minne 22 april 2021 om 18:16

En aan wat denk je dan specifiek? Want, en we hebben het hier dan over doping, die jonge gasten nemen dan toch niet meer of beter spul dan hun collega’s? Ik volg toch ook meer de uitleg van Michelangelo. En inderdaad valt nog te bezien hoeveel rek er dan nog op zit. Ik herinner me nog toen Lopez op zen 22e (?) de ronde van Zwitserland won dacht van ‘wow, wat gaat dat geven’. Bleek toen ook reeds zen top te hebben bereikt. Hetzelfde zou je al misschien van Bernal kunnen zeggen. Sagan was op zen 28 eigenlijk niet noemenswaardig sterker dan op zen 22-23. Misschien zelfs ook een Benoot (en Vanmarcke) die ook als jonge 20-er al op zen sterkst bleek. Dus ik verwacht de komende jaren toch nog steeds (hopelijk) een brede top. En laten we dan vooral hopen dat Pogacar ook al dicht tegen zen top zit zodat de Tours nog wat spannend blijven.

Wim Kruithof 22 april 2021 om 21:56

Michelangelo,

grappig, jouw maatschappelijke visie, want mij lijkt eerder het tegenovergestelde het geval.

De mensvisie van maakbaarheid is heeft in het humanisme al tig jaren haar plek. Ik denk dat je vroeger heel veel steviger in het keurslijf werd gedrukt, (moest rechtshandig zijn), werken op jonge leeftijd, kostscholen enz.

Tegenwoordig komt via elk medium een regenboogvlag op me af, ben je man, vrouw of alles ertussen… is een ‘maatje meer’ net zo sexy als broodmagere sla-dames, worden alle dogma’s stelselmatig uitgeroeid en staat het individu heel veel meer centraler dan toen.

‘Prestatie’ is meer ‘word wie je bent’ geworden, waarbij letterlijk elke optie in het huidig moraal niet mag worden bekritiseerd.

Peet Gute 22 april 2021 om 10:28

Is gewoon een toptalent, kan het ook afmaken in een sprint, beschikt over een sterke ploeg, waarom zou hij niet kunnen winnen. Revelatie, voor mij niet echt, heb het altijd in hem gezien, is gewoon een topper op de weg, in het veld en in de mountainbike.

Monsieur vdS 22 april 2021 om 10:34

55e in de Omloop
25e in de E3
43e in Dwars door Vlaanderen
41e in de Ronde.
Zeker, hij rijdt goede uitslagen dit jaar maar de Vlaamse klassiekers waren toch niet zo heel goed

adelaarvanantwerpen 22 april 2021 om 10:46

Hij heeft in begin van het seizoen ook duidelijk gezegd dat de vlaamse klassiekers hem minder liggen omdat hij veel minder is op kasseienhellingen. Uiteindelijk wordt hij wel nog gewoon derde in KBK en was hij ondanks die 55ste plek in de omloop nog steeds bij de beste mannen in koers. In de ronde reed hij een heel aanvallende koers en hij was er nog bij op de kwaremont maar moest daar passen met Alaphilippe.

Romāns Vainšteins 22 april 2021 om 10:53

Ik vond Pidcocks ronde nog wel de meest indrukwekkende koers die hij reed eigenlijk gezien de leeftijd die hij heeft.

ThomasVoeckler 23 april 2021 om 16:56

Scorebordjournalistiek. Hij werd tijdens of voor de E3 verkouden, waar hij in Dwars Door Vlaanderen nog last van had. In de Ronde was hij zeer sterk, maar deed een niet al te verstandige aanval en vergat goed te eten (zei hij allebei zelf na afloop), daar was top 10 best mogelijk geweest naar mijn mening.
Het leek erop alsof hij in de kasseienkoersen nog een beetje aan het spelen was, terwijl hij in de heuvelkoersen zich echt als een kopman gedroeg.

Tim Cockpid 22 april 2021 om 10:39

Ah dat is goed om te horen!

Wheely 22 april 2021 om 10:56

Mooie ontdekkingsreis voor deze Tom, de uitkomst is vrij duidelijk. Zijn talent ligt vooral in de heuvelklasssiekers en je kunt best fatsoenlijk zo’n programma rijden zonder Parijs-Nice, Tirreno of Baskenland.

FasTom 22 april 2021 om 11:11

Lijkt me voor bepaalde renners (Van der Poel, Van Aert, Alaphilippe) de norm te gaan worden. Opwarmen in Tour Down Under of UAE Tour, om daarna niet meer aan te bak gaan in Parijs-Nice of Tirreno, maar enkel nog de eendagswedstrijden af te werken.

molovin 22 april 2021 om 11:21

@FasTom, ligt er wellicht een beetje aan wat Wout wilt met zijn klassementsambities. Misschien dat hij er volgend jaar voor opteert om P-N te rijden.

Romāns Vainšteins 22 april 2021 om 11:26

Pidcock kan natuurlijk prima als kopman in de heuvels rijden en in de Vlaamse koersen een rol als outsider / superknecht vervullen. Van Baarle dan andersom inzetten.

Wheely 22 april 2021 om 11:28

@Fastom inderdaad die hoeven hun vorm helemaal niet tussendoor aan te scherpen, alleen denk ik dat voor de veldrijders de TDU niet zo handig is. Ik zou lekker in Europa blijven.

Wheely 22 april 2021 om 12:22

@RV Van Baarle kan de heuvelklasssiekers ook prima aan inderdaad als je ziet hoe die bergop rijdt, soort Wout. We moeten alleen niet vergeten dat Roubaix dit jaar niet in de reeks zat, ik zou om die reden MSR lekker skippen.

Materiaalzone

Populair