Tom Meeusen boekt eerste grote profzege in Gieten
zondag 28 november 2010 om 16:16

Tom Meeusen boekt eerste grote profzege in Gieten

Tom Meeusen heeft zijn eerste grote veldrit gewonnen. De jonge Belg won in het Drentse Gieten zijn eerste Superprestige wedstrijd. Op een glibberig parcours verwees hij Radomir Simunek jr. naar een tweede plaats. Dieter Vanthourenhout werd knap derde en komt hierdoor in aanmerking voor een wereldbeker ticket. Sven Nys die in volle sprint om de zege zijn pedaal onwillig demonteerde kwam te voet als vierde over de meet.

De start werd gesierd door een aantal nieuwe gezichten. De eerste man die het veld indook was Mitchell Huenders (Nederland/ BKCP-Powerplus) gevolgd door zijn ploegmaat Radomir Simunek. Samen namen ze de eerste twee rondes voor hun rekening. Een andere ploegmaat, Niels Albert nam net als gisteren een slechte. De winnaar van gisteren had bij het ingaan van de derde ronde een achterstand van 23 seconden.

Ook Tom Meeusen (België/ Telenet-Fidea) liet zich nadrukkelijk zien in beginfasen. De eerstejaars prof reed enige tijd solo vooraan maar werd terug gegrepen door Sven Nys (België/ Landbouwkrediet), Dieter Vanthourenhout (België/ BKCP-Powerplus) en Simunek. Het viertal reed als een kopgroep weg van de rest. Bart Wellens (België/ Telenet-Fidea) die eerste achtervolger was, kwam ongelukkig ten veel tegen een dranghek. Het zag er slecht uit voor de man uit Vorselaar. Verkrampt door de pijn steunde hij tegen een paaltje. Al bij al leek de schade mee te vallen want hij stapte terug op de fiets. Een ronde later gaf Wellens de brui aan en stampte uit de wedstrijd. Zijn ploegmakker Wereldkampioen Zdenek Stybar (Tsjechië/ Telenet-Fidea) had ook de achtervolging ingezet maar kwam bij een fietswissel in de materiaalzone ten val en verloor daardoor kostbare seconden.

Na zeven ronden hadden de vier een voorsprong van zeventien seconden op een drietal achtervolgers met ondermeer Gerben de Knegt (Nederland/ Rabo offroad) en Klaas Vantornout (België/ Sunweb-Revor). Het snelle parcours dat er vandaag glibberig bij lag was niet naar ieders wens. Na driekwart van de wedstrijd stapte Niels Albert gedesillusioneerd uit de wedstrijd. Eerder hield ook Rob Peeters (Telenet-Fidea) het voor gezien.

Bij het klinken van de bel bestond de kopgroep nog altijd uit het viertal. Dat het er hard aan toe ging werd andermaal duidelijk bij de balkjes. Meeusen en Nys sprongen met acrobatische capriolen over de twee balkjes. Op het laatste rechte eind werd de sprint-à-deux tussen Meeusen en Nys vroegtijdig ontsierd door een afgedraaide pedaal van Nys. Daardoor kon Meeusen die de sprint van kop af aanging succesvol afronden. Hiermee is de eerste grote zege van Tom Meeusen een feit.

Superprestige veldrijden
Vierde mache: Gieten

1. Tom Meeusen (België/ Telenet-Fidea)
2. Radomir Simunek jr.(Tsjechië/ BKCP-Powerplus)
3. Dieter Vanthourenhout (België/ BKCP-Powerplus)
4. Sven Nys (België/ Landbouwkrediet)
5. Kevin Pauwels (België/ Telenet-Fidea)
6. Eddy van Ijzendoorn (Nederland/ AA drink)
7. Bart Aernouts (België/ Rabo offroad)
8. Gerben de Knegt (Nederland/ Rabo offroad)
9. Mariusz Gil (Polen)
10. Enrico Franzoi (Italië/ BKCP-Powerplus)

RIDE Magazine