Tom Dumoulin: “Prestatie in Tokio bepaalt niet mijn wielerplezier”

Tom Dumoulin: “Prestatie in Tokio bepaalt niet mijn wielerplezier”

foto: Cor Vos

vrijdag 16 juli 2021 om 07:00
Interview

Komende zaterdag vliegt Tom Dumoulin samen met bondscoach Koos Moerenhout naar Tokio voor de Olympische Spelen. Vanuit Parijs vertrekken een avond later met een nachtvlucht vanuit luchthaven Charles-de-Gaulle de Tour-renners Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Dylan van Baarle naar de Japanse metropool. De Nederlandse wielrenners zullen niet in het olympische dorp verblijven, maar hebben een hotel in Gotemba met uitzicht op de roemruchte Mount Fuji waar het circuit van het wegparcours is uitgestippeld.

Woensdagavond schoof Dumoulin aan bij Tour de L1mbourg, de talkshow van L1 over de Tour de France, die was neergestreken in de wijnkelder van wijngoed Saint Remi in Raar/Meerssen. De Maastrichtenaar is net terug van zijn hoogtestage in het Italiaanse Livigno. “Daar heb ik een goed gevoel aan overgehouden”, vertelde een stralende Dumoulin. “Ik zat twee weken in Livigno. Het was mijn tweede korte hoogtestage richting de Olympische Spelen. Eind mei was ik ook al twee weken in Livigno. Nu heb ik de laatste puntjes op de i gezet richting Tokio.”

Natuurlijk volgt Dumoulin in deze dagen de Tour de France op de voet. Over de prestaties van zijn vier overgebleven ploegmaten in Frankrijk is hij onder de indruk. “De ploeg doet het ondanks dat het team gehalveerd is, super. Jonas Vingegaard is dé openbaring van deze Tour. En Wout van Aert heeft zijn rit ook weer meegepakt. Ik kan alleen maar zeggen dat ze super goed rijden. Ik heb niet veel contact met de mannen in Frankrijk. Al heb ik natuurlijk wel Wout en Sepp Kuss gefeliciteerd met hun ritzeges.”

Tom Dumoulin met L1-presentator Maurice de Heus.

Dat de drie klassementsrenners waar Jumbo-Visma vorig jaar mee pronkte (Primož Roglič, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk) alle drie niet meer in de Tour zijn, mag opmerkelijk worden genoemd. “De huidige prestaties van de andere renners tekenen de sterkte in de breedte van de ploeg. Zeker met Jonas die op de deur aan het kloppen is. We hebben een heel sterke basis. Misschien zijn deze resultaten ook het bewijs dat het team op veel vlakken goed bezig is. Daarom kan een jonge renner zoals Jonas nu doorstromen en in zijn eerste Tour de France direct al het maximale eruit halen.”

Of Dumoulin de Tour mist?
“In de eerste week van de Tour vond ik het prima dat ik de ronde een jaartje heb overgeslagen. De doffe ellende met alle valpartijen en alle pech bij mijn ploeg heb ik zeker niet gemist. Dat haalt wel een beetje de glans van de eerste Tour-dagen weg. Of ik een oplossing voor de vele valpartijen heb? Mijn idee is om met een kortere tijdrit de ronde te beginnen. Daardoor krijg je meteen verschillen in het klassement. Automatisch laten dan veel renners die strijd al een beetje lopen, waardoor je enige stress weghaalt. Maar het is lastig om een duidelijke oplossing te vinden die veel valpartijen in die eerste week kan voorkomen.”

Eerlijk bekent Dumoulin dat de huidige beelden van de Tour ervoor zorgen dat hij de grootste wielerkoers van het jaar een beetje mist. “Inmiddels is de Tour weer de Tour geworden. Als de renners weer in de bergen zijn en je de campers langs de kant ziet staan, dan krijg ik weer dat vakantiegevoel dat bij de Tour hoort. Zo heb ik het zelf ervaren toen ik er vroeger op televisie naar keek en ook in de jaren dat ik er als renner bij was. De laatste anderhalve week van de Tour heb ik weer heel mooi gevonden. En ja, dan begint het bij mij ook weer te kriebelen.”

Bergkoning
Dumoulin gelooft dat provinciegenoot Wout Poels donderdag in de laatste bergrit in de Pyreneeën een grote kans maakt om de bollentrui definitief mee naar Parijs te nemen. “Wout moet niet op de slotklim naar Luz Ardiden gokken, want daar heeft hij het zelf niet meer in de hand. Al denk ik dat na de ritzege van Tadej Pogačar op de Col de Porte zijn ploeg UAE Emirates niet opnieuw voor het dagsucces gaat rijden. De kans is dus groot dat een groep aanvallers de vrijheid krijgt om voor de ritzege te rijden.”

“Dat zou ideaal voor Wout Poels zijn, want dan hoeft hij alleen nog maar Nairo Quintana en Michael Woods in de gaten te houden. Het mooiste scenario zou zijn wanneer hij zelf in de kopgroep op de Tourmalet zit. Al kun je er dan wel vanuit gaan dat Woods en Quintana dan ook mee zitten. Die drie houden elkaar echt in het oog. Al denk ik dat Wout de beste van die drie is. Ja, ik geef Wout echt een goede kans dat hij de bergkoning van deze Tour gaat worden.”

Optimisme
Optimistisch kijkt Dumoulin vooruit naar zijn olympische tijdrit in Tokio. “Ik ben momenteel goed. Op de trainingen haal ik goede waardes. Al was het met alle regen in Zuid-Limburg vandaag niet makkelijk om mijn tijdritblokjes tijdens mijn training te doen. Hoe goed ik straks in Tokio ben is moeilijk te zeggen. Het verschil tussen goed zijn en de topvorm hebben, voel je pas in de wedstrijden.”

Tom Dumoulin tijdens de Olympische Spelen in Rio – foto: Cor Vos

Vijf jaar geleden tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro haalde Tom Dumoulin een zilveren medaille achter Fabian Cancellara. “Ik reed de Tour destijds als laatste voorbereiding op die Zomerspelen en herinner me dat ik in bloedvorm was gedurende die ronde. Het was een ideaal scenario omdat er toen twee weken tussen het einde van de Tour en de olympische wegwedstrijd zaten. In de laatste dagen in de Tour viel ik en brak mijn pols. In een klap was mijn perfecte voorbereiding om zeep. Met passen en meten is het toch nog gelukt om in Rio aan het vertrek te staan. De topvorm was gelukkig niet helemaal weg, maar de pols zat me toch in de weg. Ik behaalde er alsnog een mooie zilveren medaille, maar wel eentje met een zuur bijsmaakje.”

Of Dumoulin nu nog iets heeft aan zijn ervaring in Rio?
“Je neemt van iedere wedstrijd veel ervaringen mee. Zeker van een groot evenement zoals de Olympische Spelen. In Tokio zal het echter weer heel anders zijn. Alleen al door de corona-beperkingen komen we in een andere wereld terecht. We zitten ditmaal niet in het olympische dorp, waardoor de beleving anders zal zijn. Ook de weersomstandigheden zullen veel extremer zijn. In Rio was het uiteindelijk helemaal niet heet en vochtig. Nee, Tokio gaat heel anders zijn.”

Dumoulin laat blijken dat het uiteindelijke resultaat in Tokio niet van heel grote invloed gaat zijn op zijn beslissing om zijn verdere loopbaan te vervolgen. “Ik heb er heel goed aan gedaan om vanaf januari een break in te lassen. De afgelopen twee à drie maanden ben ik stapsgewijs bezig geweest met mijn opbouw richting Tokio. Dat heb ik als een heel mooi proces ervaren. Dat is vooral hetgeen wat ik meeneem. Mijn gevoel hierover gaat niet veranderen wanneer het resultaat in Tokio zou tegenvallen. Die prestatie bepaalt niet of ik wel of geen plezier meer in het wielrennen beleef.”

Dit artikel delen:

33 Reacties

bartp25 14 juli 2021 om 20:39

Ik hoop eigenlijk als liefhebber dat hij op plek 4 eindigt, op die manier krijgt hij de bevestiging dat hij het nog zeker kan maar de mindere voorbereiding zit dan in de weg. Stel dat hij wint/medaille pakt of als een natte krant rijdt ben ik bang dat hij ermee gaat stoppen en dat zou ik heel zonde vinden.

Renaissance 14 juli 2021 om 20:59

Mwah, deels mee eens. Ik denk dat een medaille pakken wel een boost zal geven en hem echt zou stimuleren om door te pakken en dat de smaak van succes hem goed zou doen. Een plek onder de top 6 zou denk ik een teleurstelling zijn die hij niet te boven komt.

Groetjesaandevoetjes 14 juli 2021 om 21:00

Geen idee of het mag, maar zie hier een linkje: https://l1.nl/tour-de-l1mbourg-14-juli-2021-165564/

Michelangelo 14 juli 2021 om 21:16

Ik hoop dat hij succes haalt, maar vooral dat hem dat hongerig maakt naar meer. Als je hem vorig jaar zag in en na de TdF en ook in de vuelta, dan had dat weinig meer met genieten van doen. Zeker na de door Pogacar gewonnen tijdrit.

Het is te hopen dat zijn waardes gewoon weer goed genoeg zijn om mee te doen. En niet dat het net zo is als bij De Gendt, dat ie wel zijn waardes haalt maar niet meer mee doet omdat anderen veel te goed zijn geworden. Want dan is het heel snel klaar vrees ik.

goldone123 14 juli 2021 om 21:33

Ik heb het gevoel dat hij nog blijft

Thijs E 14 juli 2021 om 21:36

Ik mis het pure gif. Of het quasi nonchalante van Matje, het onnavolgbare van Mollema, het hippiegevoel van Ten Dam, de schoffie-blik van Terpstra.

Dumoulin, een hele gewone Nederlander die hard kán fietsen, als alles klopt.

Kelder is de Man 14 juli 2021 om 21:42

Je kunt nog zoveel hippiegevoel uitstralen, de Giro win je er niet mee.

Jean Dumas 14 juli 2021 om 22:20

Dat heb ik ooit in de kroeg tegen Imca Marina gezegd. Je bent ook maar een gewone Nederlandse.

Thijs E 14 juli 2021 om 22:37

In die Giro was er gif, ik hoop in Tokio ook

chasse patat 15 juli 2021 om 13:12

Imca Marina heet in het echt ook maar gewoon Hennie Bijl. Hoezo een nuchtere Groninger?

Rufusvb 14 juli 2021 om 21:53

Ik zou het heel knap vinden als hij top 10 zal eindigen in de tijdrit op de spelen.

kleomantre 15 juli 2021 om 08:43

Ik denk dat dit te laag is gemikt, top 8 zou hij gezien z’n eerdere TT’s in Zwitserland wel halen. Het is nou ook niet zo dat iedereen optimaal naar die TT toe leeft.

Pannenkoek 14 juli 2021 om 21:54

Als die fietsen leuk vind hoop ik dat die gewoon lekker gaat fietsen en onverstoorbaar zijn doelen nastreeft. Vind het leuk als mensen lekker plezier maken op de fiets

klootje kriekeljon 15 juli 2021 om 06:47

Dan moet je lekker in je vrije tijd blijven fietsen. Plezier is een belangrijke factor natuurlijk, maar geen hoofddoel in topsport. Presteren wel.

Pole Pole 14 juli 2021 om 22:09

Zijn prestaties bepalen wel hoelang hij nog zal fietsen voor JV. Hij moet wel koersen gaan winnen natuurlijk.

De OS is leuk voor hem maar niet belangrijk voor JV.

YogiBear 14 juli 2021 om 22:35

Dit is nu de zoveelste post van jou waar je laat zien het niet te (willen) begrijpen.

JasperMollema 14 juli 2021 om 22:57

Als Tom wint op de OS pakt die zoveel publiciteit voor Jumbo dat wil je niet weten;) en dan is de Jumbo-Visma wielerploeg al helemaal tevreden. Wielrennen draait om publiciteit van de sponsors. Zonder sponsors geen wielrennen.

Bazzz 15 juli 2021 om 10:35

Eens met Pole Pole, maar dan vooral gericht op zijn eigen doorzettingsvermogen. Die blijkt namelijk niet zo heel groot.
Ik denk dat als hij geen prestaties rijdt, hij vrij snel weer in een neerwaartse spiraal raakt. Hij denkt nu het plezier te hebben gevonden, maar dadelijk zijn de verwachting, het gedrang in het peloton en de negatieve reacties van de buitenwereld weer een aspect. Tom kan daar volgens mij gewoon niet mee om gaan.

Denk dat hij twee opties heeft
1. Stoppen als hij de prestaties noet rijdt
2. Voor een kleine ton per jaar een OK knecht worden voor Roglic of Vingegaard

Pole Pole 15 juli 2021 om 21:07

YogiBear
Sorry, denk vanuit Belgisch standpunt. Ik was effe vergeten hoe serieus jullie dat circus nemen.

Die Sven Kramer, die wint goud in een wedstrijd waar 6 landen aan meedoen met 4 Nederlanders aan het vertrek en dies nog net niet tot ridder geslagen toch?

Nils96 16 juli 2021 om 01:48

Aah vanuit het Belgische standpunt van al jaren bij de minst presterende landen op de spelen horen. Dan snap ik het hoor ;)

harryjohan71 16 juli 2021 om 08:36

@Pole Pole Ook in België vinden ze de OS belangrijk, alleen scoren ze qua medailles niet zo goed als Nederland. Van Avermaat teert na 5 jaar nog op zijn gouden medaille. Daarnaast is in België nu veel aandacht voor turnen, 3×3 basketbal, zevenkamp en judo, omdat dat de andere sporten zijn waar België goud in kan scoren. Ga nu niet doen of in België de OS en sporters niet gehyped worden. Evenepoel is al jaren bezig om zich voor te bereiden op de OS.

Handige Harry 14 juli 2021 om 22:29

Het lijkt me momenteel niet erg verstandig om in een kelder in Limburg te gaan zitten.
Of je moet ook willen deelnemen aan de triatlon.

Groetjesaandevoetjes 15 juli 2021 om 07:37

Ik vond het eigenlijk ook best spanned om te zien dat Tom niet echt afstand hield van de rest van de mensen. Ik zou als de dood zijn om toch nog besmet te raken zo kort voor de OS.

KnightBiker 15 juli 2021 om 10:22

@groetjesaandevoetjes – als je hebt opgelet dan weet je dat Dumoulin als olympisch sporter al lang is gevaccineerd.

Anders kijken 14 juli 2021 om 22:32

Uitzending gezien. Zal hij ons verrassen? Een ander pad als voorbereiding met geen vergelijk met anderen. Alleen data en het goede gevoel. Benieuwd naar de OS en erna. Succes.

evelineroos 15 juli 2021 om 09:10

Als hij optimaal wil presteren in Tokio dan had hij er nu al moeten zitten.

Mad 15 juli 2021 om 09:49

Stel dat je de Tour niet rijdt, waarom zou je dan tóch pas komend weekend naar Japan reizen? Presteer je niet beter als je lichaam langer kan wennen aan de hoge temperaturen, luchtvochtigheid en het tijdsverschil?

Natte spons 15 juli 2021 om 10:13

Ja, maar waarschijnlijk wilde hij niet zijn tweede hoogtestage inkorten. Mogelijk heeft dat nog een grotere invloed. Hij kan altijd wel goed tegen de warmte.

KnightBiker 15 juli 2021 om 10:26

De trainings facilities zijn nogal restrictief schijnt het… we mogen ook wel aannemen dat men daar over heeft nagedacht.

LeBlaireau 15 juli 2021 om 12:41

Teveel in de publiciteit met emoties. Het gaat goed, gevoel is goed, trainen ging goed. Wat een gezever weer vooraf. Iets meer Jan Raas houding aannemen zou hem goed doen. Hoe gaat het nu met je? Hoe het nu gaat met me maakt geen zak uit, hoe het met me gaat zien we in Tokio wel. Tot dan!

Staf V 16 juli 2021 om 01:33

1: op die foto met dat jakje aan is hij veel te mager voor een tijdrit.
2: geen enkele ploeg betaald een topper om maar naar één doel toe te leven en verder geen wedstrijden rijdt, zie Campenaerts, eender welke uitslag hij in Tokio rijdt, hij zal keuzes moeten maken.

Reiger 16 juli 2021 om 05:04

Dumoulin maakt volgens mij een klein kansje op brons. Na de spelen nooit meer een klassement najagen in een grote ronde. Dat geeft hem teveel stress. Richten op klassiekers en kleinere rittenkoersen. Daar kan hij nog jaren in mee.

ToBe 16 juli 2021 om 05:27

Het lijkt mij beter dat Tom volgend jaar niet meer bij JV in dienst is. Een ploeg met wat minder strakke structuur zorgt mogelijk voor meer werkvreugde. Bijvoorbeeld Alpecin Fenix.
Niet teveel doelstellingen voor het seizoen bekendmaken, keihard trainen en zien waar het schip strand.

Headlines

Materiaalzone

Populair