Tom Dumoulin over terugkeer naar de top: “Fysiek moeilijker dan gehoopt”

vrijdag 11 december 2020 om 13:35
Tom Dumoulin over terugkeer naar de top: “Fysiek moeilijker dan gehoopt”

foto: Cor Vos

Voor Tom Dumoulin was 2020 een veelbewogen jaar. Er was niet alleen de coronacrisis, maar de renner van Jumbo-Visma probeerde na meerdere tegenslagen ook zijn niveau van weleer te halen. “Het was fysiek toch moeilijker dan gehoopt. In de topsport draait het toch om die laatste procent”, is Dumoulin eerlijk in een interview met De Limburger.

Dumoulin kende een wielerseizoen met ups en downs. Het begon allemaal met een bacteriële infectie in zijn darmen, waardoor hij zijn debuut voor Jumbo-Visma moest uitstellen. In de Tour de France (7e in het eindklassement) liet hij wel weer mooie dingen zien, maar Dumoulin moest de Vuelta a España dan weer verlaten vanwege vermoeidheid.

Van totale leegte naar totale chaos 
“Ik ging van de totale leegte naar de totale chaos”, zo kijkt de 30-jarige renner nu terug op de afgelopen periode. “Dat was een omslag die ik op een moment fysiek niet meer trok. Ik was helemaal op in de Vuelta. Eigenlijk was het plan dat ik de klassiekers niet zou rijden, maar het ging goed en ik leek te verbeteren. Bovendien was er een rennerstekort.”

“Ik had het achteraf misschien niet moeten doen, al heb ik zelf ook om die klassiekers gevraagd. Ik wilde me heel graag weer laten zien” aldus Dumoulin. “Als ik kijk naar het afgelopen seizoen, denk ik wel dat ik mentaal sterk ben geweest. Het was een jaar vol tegenslag, het tweede seizoen op rij waarin het niet mijn kant op viel.”

Tom Dumoulin (rechts) als luxeknecht in de Tour de France – foto: Cor Vos

Verwachtingen 
“En dan word ik toch nog zevende in de Tour en tweede in de afsluiteinde tijdrit. En waren er constante prestaties tot aan de Vuelta. De verwachtingen zijn hooggespannen. Dat begrijp ik ook. Ik heb die verwachtingen, ook van mezelf, niet helemaal kunnen waarmaken. Dan krijg je ook een negatieve tendens. Maar mensen kijken ook niet verder.”

De Girowinnaar van 2017 blijft geloven in een terugkeer naar de absolute top, ook na twee mindere seizoenen. Volgens ploegleider Frans Maassen moet Dumoulin nog één procent winnen om weer echt mee te doen met de wereldtoppers. “Of dat realistisch is? Dat denk ik wel. Als je één procent optelt bij de Tour van dit jaar, kom ik dicht in de buurt.”

Die ene procent 
“Maar die ene procent is moeilijker dan de eerste negentig. Ik weet niet of het nu moeilijker is geworden. De generatie die meedoet om de prijzen wordt jonger en jonger. Dat is bijzonder. Daardoor moet de gevestigde orde echt aan de bak. Ik heb echter wel heel veel vertrouwen dat ik die ene procent nog kan winnen”, klinkt het hoopvol.

“Dat baseer ik op het gevoel dat ik in de afgelopen Tour echt niet de beste versie van mezelf heb getoond en zelfs met die versie zevende ben geworden. Dat geeft me vertrouwen dat ik straks weer helemaal mee kan doen.”

Over komend wielerjaar

Tom Dumoulin heeft zijn vizier alweer gericht op het nieuwe wielerjaar. Zeker is dat de Limburger zich zal richten op de Olympische Spelen van Tokio. “Dat is een grote wens voor mij. Vooral de tijdrit, die ligt me heel erg goed. De dubbel met de wegrit zal wel lastig zijn.”

Over zijn verdere programma kan en wil Dumoulin nog niets zeggen. “De Tour de France? Laten we het zo zeggen: een heel mooi parcours. Voor het eerst weer meer tijdritkilometers.” De ronderenner vertrekt maandag op eigen initiatief op trainingskamp ter voorbereiding voor het nieuwe seizoen.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

59 Reacties

klootje kriekeljon 11 december 2020 om 13:59

Al wordt het nooit meer wat.. held!

Murcia 11 december 2020 om 14:01

Ik blijf er bij dat Tom voor iemand die er meer dan een jaar uit lag niet zo slecht heeft gereden. Maar de status van hem is zo groot dat een zevende plek in de Tour ook voor hemzelf voelt als een falen. Juist de afsluitende tijdrit liet zien dat hij zichzelf en de concurrentie nog steeds pijn kan doen en een resultaat kan halen. Wat verder speelt is ook een mentale kwestie. Hij zag dit jaar hoe makkelijk Roglic, van Aert en Kuss reden en met een jaloersmakend succes. Daar proefde je bij hem het ongemak dat hij als beoogd kopman niet hetzelfde kon brengen. Fit blijven en met een schone lei het nieuwe jaar aanvangen is het beste medicijn. Deze eerste trip is een mooie stap.

hartstikkebedankt 11 december 2020 om 14:04

De Tour was wel in orde vond ik, zeker fysiek. Het WK was in orde, LBL ook goed. Maar bij mij bleef juist een mentaal lastig jaar als indruk hangen. Het fysieke speelde volgens mij pas in de Vuelta op. Dat dat eigenlijk onverklaarbaar kwam, vond ik wel weer gek.

VerstandOpNul 11 december 2020 om 14:17

“Ik ging van de totale leegte naar de totale chaos”

Mooie renner, maar wel een beetje een drama-queen he..

Veloburto 11 december 2020 om 15:21

Echt he. Ik vind het een beetje een jankerd eigenlijk

Michelangelo 11 december 2020 om 15:38

Noem het zwak of jankerd, noem het drama queen, noem het wat je wilt.

Ik zie het eerder als een zelfbewuste en intelligente man. Een renner die openlijk durft te twijfelen, zijn kwetsbare kant laat zien. A-typisch voor een renner. Want de meeste renners verschuilen hun onzekerheid en twijfels achter stoere praat en een fancy zonnebril…

Ik hoop dat hij dat laatste procentje weet te vinden komende winter.

VerstandOpNul 11 december 2020 om 15:50

Ja Michelangelo, maar voor je je langspeelplaat over Tom afspeelt: lees het artikel eens. Of dit specifieke zinnetje.. Daar ging mijn kwalificatie namelijk over..

Vlinder 11 december 2020 om 15:50

@Michelangelo: Hear hear, iemand die snapt dat Dumoulin laat zien waar veel andere mensen/topsporters zaken niet eens zouden durven te benoemen. Want die hebben vaak angst dat ze neergezet worden als mentaal zwak, jankerds etc. Eigenlijk precies wat er hier vaak gebeurd. Ik ben blij dat Dumoulin geen macho-achtig masker opzet en zich onaantastbaar voordoet.

VerstandOpNul 11 december 2020 om 16:09

Ja Vlinder, ik snap wat je bedoelt, maar er zit toch nog wel iets tussen ‘jankerd’ (niet mijn woord) en ‘macho’? Iets van nuance, zeg maar.. :-)
Ik reageerde heel specifiek op deze quote, omdat ik het een veeg teken vind.

Michelangelo 11 december 2020 om 16:24

@Verstand,
een veeg teken van wat?

Als je de interviews met Dumoulin ziet en leest, dan zie je dat hij vaker beeldspraken probeert te zoeken om te duiden wat er in zijn hoofd en lichaam afspeelt. Ik vind het in dat opzicht helemaal geen veeg teken.

Ben dus oprecht benieuwd van wat jij dit een teken vindt.

Vlinder 11 december 2020 om 16:30

@verstand: klopt jij noemde hem een drama queen, dat het om die specifieke zin ging had ik idd niet helemaal goed opgepikt, mijn excuus daarvoor. En wellicht intepreteren we dat woord anders. Drama queen is in mijn beleving hetzelfde als een jankerd. Iemand die echt ontzettend overdrijft en overloopt van emoties. Maar ik geloof hem wel, hij kwam uit een hele lastige periode, wellicht voelde dat als een grote leegte. Enorme twijfel of hij wel moest doorgaan na weer een tegenvallende ervaring in zijn herstel terug. Geen idee hebben over hoe het verdere jaar zou gaan verlopen ivm Corona. Zeker omdat hij nog in een herstelproces zat, is dat moeilijker dan dat je op een normaal niveau zit. Programma werd volgepropt, geen normale voorbereiding wat ook nog eens extra lastig is als je toch al van blessures terug moet komen. Ook mentaal. Dus dat kan als chaotisch voelen. Zeker als je van structuur houdt. Ik vind het dus geen gekke uitspraak.

Marik 11 december 2020 om 19:32

+1 met Michalelangelo en Vlinder. Fijn dat de nuance wordt benoemd in tegenstelling tot de veroordelende begrippen.

VerstandOpNul 11 december 2020 om 22:49

Nogmaals, lees die zin en laat het op je inwerken! Hij moet gewoon even niet zo verschrikkelijk overdrijven.. Er zijn een hoop mensen wiens bestaan een stuk onzekerder is geworden dit Coronajaar, maar daar reken ik deze navelstaarder niet direct toe.

Vlinder 12 december 2020 om 00:55

@verstand. Ik laat eigenlijk alles op mij inwerken en in dit geval deed ik dat ook. Dus dat is onnodig om mij te vragen. Ik heb geprobeerd te bedenken hoe het voor hem zou kunnen zijn. En ik heb de indruk dat jij er zelf veel te veel gewicht aanhangt. Het gaat niet over zijn volledige bestaan als mens maar over zijn wielercarrière en hoe hij daar in stond. Ja, die stond compleet stil en was leeg. Daar heeft hij eerder al over gesproken. Zat in al in een dieptepunt (los van Corona) en toen ineens volle bak in een propvol kort seizoen, terwijl hij van heel ver moest komen, ook fysiek gezien. Zo lees en interpreteer ik die zin. Ik begin me eigenlijk af te vragen wie er nu drama maakt…

Jan Blokland 11 december 2020 om 14:27

Ik weet het niet hoor.
Met al die jonge renners in opkomst gaat het denk ik toch wel moeilijk worden voor Tom.
Roglic, Pogacar, Evenepoel, Carapaz, Bernal, Hirschi. Versla ze maar eens. Makkelijker gezegd dan gedaan.
Niets is onmogelijk natuurlijk, maar de kans dat het lukt is eerder kleiner dan groter.

Michiel De Rooij 11 december 2020 om 15:09

Klopt. Alleen is Roglic ook 30.

jooprioolpijp 11 december 2020 om 16:34

Al die jonge renners (minus Roglic) gaan ervaren dat het een heel stuk makkelijker is om wereldtop te worden dan om het te blijven. Bernal heeft dat al ondervonden.

Frits van Jumbo 12 december 2020 om 08:52

Het mooie is dat je bij ‘dat laatste procentje’ niet hoeft te kijken naar anderen maar slechts naar jezelf. Dát heb je in de hand, dán ben je op topniveau. Win je dan gegarandeerd de tour, nee niet zeker maar zonder dat procentje win je hem zeker niet

Dekens 11 december 2020 om 14:28

Ik vind Tom zo’n fantastisch gevoelsmens, die in principe altijd wel eerlijk is tegen zichzelf. Ik hoop en gun het hem van harte dat hij nog eens gaat shinen in een grote ronde.

Spake Breekerd 11 december 2020 om 14:31

Is denk ik wel meer dan 1%. Pogacar, Evenepoel en nog een handvol anderen zullen ook wel minstens 1% gaan groeien komend halfjaar. Dan is 1% méér wellicht zijn oude niveau, maar ik vrees niet genoeg om de Tour te winnen.

Panache 11 december 2020 om 14:59

Waarom denk je dat Pogacar en Evenepoel nog wel 1% zullen groeien? Puur vanwege leeftijd, of denk je dat ze op bepaald gebied nog niet de professionaliteit en omkadering hebben zodat die rek er daarom in zit?

AnderJ 11 december 2020 om 15:28

Bovendien is die 1% natuurlijk sowieso nergens op gebaseerd en ook niet bedoeld als precieze richtlijn. Het punt is dat Dumoulin nog een laatste stap moet zetten, die stap relatief klein is ten opzichte van de stappen die hij al heeft gezet, maar dat juist dat laatste stapje o zo moeilijk is.

Spake Breekerd 11 december 2020 om 15:52

@panache
Op basis van resultaten over de gehele linie van renners onder de leeftijd van 23 of zelfs 25 die in het WT-circuit rondrijden. Welke renner van onder de 25 heeft zich niet verder ontwikkeld in zijn eerste 2-3 jaar op het hoogste niveau, zeker wanneer ze in lagere categorieën al uitzonderlijk presteerden? Redelijk realistisch patroon. Jij vindt dat kennelijk een ongefundeerde aanname, dat mag.
Ik ben een liefhebber, geen insider, maar ben benieuwd naar de namen van renners die deze trend niet hebben gevolgd. De grote namen, veel-winnaars bij de <23, zijn volgens mij wel doorgegroeid, toch?
@Anderj
Dat begrijp ik, maar in mijn ogen is dat "kleine stapje" wel iets groter dan hier wordt voorgesteld. De 2 "verloren jaren" van groei gaat hij niet meer goedmaken vrees ik. De curve lijkt mij wat afgevlakt.

Michelangelo 11 december 2020 om 16:33

@Spake Breekerd,

Ik vind het persoonlijk heel moeilijk in te schatten welke marges deze jonge renners nog hebben. In het verleden was het normaal dat jonge gasten nog veel stappen konden zetten. Simpelweg omdat ze nog niet op dit hoge niveau zaten.

Ik snap dan ook de twijfel van Panache. Want als deze gasten nog heel veel stappen zetten, dan komen we bij wattages/kg die we het laatst hebben gezien in de Armstrong tijd. En hebben we ineens een generatie “bovenmenselijke mensen”. En is het fysiek gezien mogelijk om dusdanig sterke renners te hebben die rijden op (zorgvuldig afgewogen) boterhammen met kaas? Hoeveel rek kan er biologisch gezien nog op zitten?

Alsof je jarenlang naar hele volksstammen marathonlopers kijkt die het maar niet lukt om de 2 uur barriere te doorbreken, en ineens komt er twee jonge gastjes die in hun eerste marathon 2:02 lopen. Is het dan heel vanzelfsprekend dat die ineens wel door de 2 uur barriere gaan, terwijl dat decennia lang niemand is gelukt? Ondanks alle begeleiding en voorbereiding…

Precies daarom heb ik twijfels bij de hoeveelheid rek die er bij deze jongens nog op zit…

Jacco van Stierop 11 december 2020 om 17:07

Beter worden staat niet gelijk aan hogere wattages kunnen trappen. Krachten indelen, koers lezen en timing zijn ook minstens zulke belangrijke aspecten. En dan is er nog het mentale deel; het overwinnen van tegenslagen is misschien wel het allerbelangrijkste of een jongeling met talent het zal redden of niet.

SnellePelle 11 december 2020 om 18:29

Bijzonder om ReV hier te noemen terwijl hij in zijn hele leven nog nooit langer dan 8 dagen achter elkaar gekoerst heeft, en hem wel te vergelijken met Dumoulin.

nickdt 11 december 2020 om 22:44

Zolang Evenepoel niet leert dalen zal die nooit een topper worden.

Dikke Vrouw 11 december 2020 om 14:49

Tom moet maar eens naar een therapeut het zit niet helemaal snor in z’n kop

Wheely 11 december 2020 om 15:08

Tom moet klankschaal therapie! En naar een haptonoom en elke ochtend koud douchen dan komt het allemaal goed.

jooprioolpijp 11 december 2020 om 16:37

…want bij iedereen die ook maar een spoor van menselijke twijfel laat zien is iets mis? Wellicht moet er inderdaad iemand naar een therapeut…

$kedel 11 december 2020 om 14:51

Het is helaas 1 groot mentaal wrak.

limburgia 11 december 2020 om 15:00

Is hij soms al met zijn 30 jaar over de datum ?

Panache 11 december 2020 om 15:01

Dikke Vrouw en $kedel zien een sporter waarbij het mentaal niet goed zit.
Ik zie een sporter die juist heel goed weet wat hij kan, waar hij dit seizoen stond, en wat er nodig is om die laatste procent in niveau weer te groeien.
Misschien zijn jullie meer van de holle pathos?

Marik 11 december 2020 om 19:34

Panache verspilde moeite vrees ik. Er zullen altijd lieden zijn die 1 dimensionaal reageren als iets ze onvoldoende aanstaat.

Dr op en dr over 12 december 2020 om 03:23

Inderdaad Marik, en dat zijn dezelfde die straks weer als eerste roepen

“Zie je nou wel, ik had het toch gezegd dat ‘Tom’ zou terugkomen.”

Altijd leuk om de reacties van sommigen hier met tussenpauzes van enkele maanden terug te lezen. ;)

Klein Verzet 11 december 2020 om 15:05

Dat “procentje” zullen we maar met een flinke korrel zout nemen. Wat zei Dumoulin ook alweer na La Planche d/b Filles? Laat ik de klimtijden er even bijnemen:

Pogacar 16’10” (incl fietswissel) ca. 6,8w/kg
Dumoulin 17’32” ca. 6,1 w/kg.

Desalniettemin, de komende Tour met zoveel tijdritkilometers kan en mag Dumoulin nooit laten liggen.

Dr op en dr over 12 december 2020 om 03:26

Iedere vergelijking op de klim was sowieso niet relevant aangezien Dumoulin op een tijdritfiets naar boven fietste en Pogi niet, maar okay… Laten we er het maar op houden dat Dumoulin van alle renners die wel op hun tijdritfiets naar boven zijn gereden veruit het snelste was. ;)

Romāns Vainšteins 11 december 2020 om 15:23

Na dit seizoen is er voor mij geen twijfel meer. Dumoulin kan nog altijd de tour winnen.

Dat mopperige en cynische hoort gewoon bij hem, gast ontbeert simpelweg de kunde om een robotsmile op te zetten. Menselijke knakker, fijn figuur.

AnderJ 11 december 2020 om 15:30

Eens met de laatste alinea. Denk ook dat hij de tour kan winnen. Al verwacht ik niet dat hij er ooit volledig boven uit zal stijgen. Alles zal zijn kant op moeten vallen. Dat geldt ook voor een hoop anderen op het moment. Een van de jonkies kan me verrassen, maar voor het moment zie ik niemand die wel eventjes boven de rest zal uitstijgen.

Koers 11 december 2020 om 15:40

Exact, met de juiste hoeveelheid tt is er genoeg mogelijk. 2021 is waarschijnlijk wel z’n beste (en laatste?) kans. Als ie het even zwaar heeft niet meer direct de teamplayer uit willen hangen maar doorfietsen verdikkie, dan komt het helemaal goed.
Topfavoriet? Nee. Waar wie wel?

Michelangelo 11 december 2020 om 15:42

+1 voor RV.

Een van de weinige renners die meer laat zien dan stoere praat achter een grote zonnebril.

Dr op en dr over 12 december 2020 om 03:43

+1 voor RV

Maar dan wel liever een tweede Girozege. Maar dat is mijn persoonlijke voorkeur en beter te combineren met de OS. ;)

Groetjesaandevoetjes 12 december 2020 om 09:29

Tour finisht op 18 Juli. OS tijdrit op 28 Juli. Volgens mij heeft Tom minder zin in de OS wegrit. De tour van 2021 zal waarschijnlijk wel zijn beste kans op Tour winst zijn. Verwacht niet dat er nog veel vaker zoveel tt kms komen.

kelderfan 11 december 2020 om 15:43

De Tour winnen zal niet makkelijk zijn. Toch denk ik, dat hij ver kan komen in de komende TDF. Het kwartje moet toch eens zijn kant opvallen.
Wel weer opvallend, dat hij het probleem bij TJV benoemd! quote: “Bovendien was er een rennerstekort.”

Michelangelo 11 december 2020 om 16:02

Er waren meerdere ploegen die moeite hadden om volledige ploegen af te vaardigen. Het gevolg van het gecomprimeerde seizoen met veel grote wedstrijden tegelijkertijd. Koppel dit aan enkele schorsingen en blessures (Groenewegen, De Plus, Teunissen), en je hebt als ploeg een probleem.

Voor alle ploegen en alle renners is het te hopen dat volgend seizoen weer “normaal” gaat zijn. Met de wedstrijden op hun eigen plek op de kalender, renners die hun standaard voorbereiding kunnen doen richting de koersen waar ze willen/moeten shinen.

Nu is het zeker voor Dumoulin een gok geweest om hem te laten starten in de klassiekers. En dat pakte daar nog behoorlijk goed uit; zowel qua rijden van Dumoulin zelf alsook het ploegresultaat. Maar dat was waarschijnlijk de druppel in de Vuelta…

Pedalo 11 december 2020 om 15:53

Hij had dit jaar de Tour al kunnen winnen met wat meer tactisch vernuft van de ploegleiding en meer vertrouwen in zichzelf…..

Domestique 11 december 2020 om 16:05

Planeet Aarde vraagt wanneer we je terug mogen verwachten?

AnderJ 11 december 2020 om 16:22

Bij Sunweb had hij de tour al 3x gewonnen!

L. Valentijn 11 december 2020 om 17:01

Door goed te trainen en te trainingskampen zal het Tom best lukken in een normaal 2021 fysiek op topniveau te komen, maar ik hoop vooral dat het hem lukt mentaal top te zijn tijdens zware moeilijke wedstrijdmomenten. Dat hij Twijfeltom weet te verslaan en Verstandigtom de goede kant op laat denken.

OllekeBolleke 11 december 2020 om 20:14

De Tour gaat iig niet meer winnen in zijn carrière. 2018 was zijn kans. De Giro of de Vuelta daarentegen zijn niet volledig uitgesloten.

rvb 11 december 2020 om 22:05

Hij had de giro kunnen winnen, maar allez wie boeit de giro. 2e viool in de TdF, ik vind het niks , maar allez wie ben ik?

EricV 12 december 2020 om 07:36

Dus 5 watt maakt het verschil tussen 1e en 7e worden in de tour. Sinterklaas bestaat

Panache 12 december 2020 om 08:59

Je hoeft niet 5 watt gemiddeld harder te trappen, je moet de versnelling die geplaatst wordt kunnen beantwoorden. 1% verbetering is het verschil tussen lossen of aanklampen. Dat er met de initiële wattages niets mis is zie je in het tijdrijden, paashaas.

EricV 12 december 2020 om 09:15

Kerstman, het verschil tussen Roglic en Dumoulin is wel meer dan 1%. Ik denk dat iedere leek dat wel kan zien.

Panache 12 december 2020 om 09:43

Ze zitten 99% van de tijd in elkaars wiel, dus volgens mij heb jij het over niets anders dan die paar sleutelmomenten in de koers waar Dumoulin als veredelde knecht fietste en Roglic bijna maximale inspanningen leverde om de Tour te winnen.
Knap dat je twee renners met een andere rol toch denkt te kunnen beoordelen op potentieel en dat je de 35 seconden die Dumoulin in de tijdrit pakt niet verrekend in het totaal.
Dumoulin terug op zijn niveau van 2018 is zeker geen mindere renner dan Roglic.

EricV 13 december 2020 om 09:25

Dumoulin dacht serieus dat hij mee kon doen voor tourwinst. Oftewel zijn waardes zaten op 2018 niveau. Maar blijkbaar is de rest dan toch een stukje beter(meer dan 1%). Sinterklaas

havana 12 december 2020 om 08:10

Zo lang hij niet verhuist naar een omgeving met echte bergen zal die ene procent niet verbeteren. Afgezien van het hele mentale verhaal.

Joaquim Agostinho 12 december 2020 om 10:39

Klassiekers gereden omdat er te weinig renners voorhanden waren, volledig aan zijn lot overgelaten in de eerste Vuelta etappe, hij is er beslist op vooruit gegaan…..
Daarnaast zelf de "zolang mogelijk twee renners hoog in het klassement" tactiek in de TdF. om zeep geholpen.

S. Morgenstern 12 december 2020 om 11:02

Klassiekers gereden omdat hij daar zelf om had gevraagd. Binnengekomen met Gesink (klinktknecht #3) in de eerste bergrit.

Fact free trollen kunnen we wel aan Koel overlaten..

Headlines

Materiaalzone

Populair