Dumoulin over rijden Parijs-Roubaix: “Zou het net als Wiggins willen doen”

zaterdag 30 mei 2020 om 08:00
Dumoulin over rijden Parijs-Roubaix: “Zou het net als Wiggins willen doen”

foto: Cor Vos (archief)

Video

Tom Dumoulin gaf in het verleden al eens aan graag Parijs-Roubaix een keer te rijden. Dat staat nog steeds, maar niet voor de lol. Daarbij neemt hij een voorbeeld aan hoe Bradley Wiggins zich omschoolde in zijn laatste jaren als prof. “Parijs-Roubaix op mijn bucketlist? Ja, ik wil die een keer gereden hebben, maar wel met een gedegen voorbereiding”, zei Dumoulin in WielerFlits Update.

Dit najaar zien we de kopman van Jumbo-Visma in ieder geval niet in Parijs-Roubaix. “Als je voor het klassement gaat in de Tour en een maand later in Roubaix start, dan ga je Roubaix niet winnen”, is Dumoulin van mening. Hij wil niet voor de lol meedoen aan de Hel van het Noorden. “Ik wil aan de start staan om het uiterste uit mezelf te kunnen halen, met een gedegen voorbereiding. Ik ga niet zomaar ergens aan de start staan omdat het leuk is.”

Bekijk hier het fragment waarin Dumoulin praat over zijn ambities in Parijs-Roubaix

Dumoulin denkt daarbij ook aan zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma. “We hebben straks 28 renners die staan te popelen om wedstrijden te rijden”, lacht hij. “Als ik dan zestig wedstrijden ga rijden in twee en een halve maand, dan blijft voor anderen niet veel over. Ik ga niet iemands plek afpakken omdat ik Roubaix een keer gereden wil hebben.”

Dat de Limburger zijn Parijs-Roubaix-project serieus neemt, vertelt hij. “Ik vond het bijvoorbeeld heel mooi hoe Bradley Wiggins het heeft aangepakt. Hij heeft jarenlang zijn lichaam optimaal gefocust op het winnen van een grote ronde, en op het rijden van lange tijdritten. Dat was zijn focus”, legt Dumoulin uit. “Toen verlegde hij die focus in de laatste twee jaar van zijn carrière en werd hij klassiekerrenner. Dat vond ik wel heel mooi. Zo zou ik het ook wel willen doen.”


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

13 Reacties

Lendilonus 28 mei 2020 om 13:14

Lijkt me mooi om te zien, hoop alleen dat hij er dan in tegenstelling tot Wiggo een project van 2 a 3 jaar van maakt en niet 1 jaartje zodat hij eerst een jaartje die koersen leert kennen om vervolgens te scoren. Denk dat Tom als hij een kilootje of 5 spiermassa aankomt zowel in de Ronde als Roubaix hoge ogen kan gooien, de grote motor ligt er namelijk al in.

Romāns Vainšteins 28 mei 2020 om 13:21

Ik kan me nog heel goed een huilende Wiggo bij de koersleiding herinneren in Gent Wevelgem 2015, dat was nou niet echt een uitgesproken Flandrien verre van ook al is ie er geboren. Volgens mij zat ie zijn hoogst in het pak van de matte 2014-editie van Roubaix.

Er bestaat trouwens nog wel een leuke 'uit koers' over zijn vader Gary

Panache 28 mei 2020 om 13:22

We gaan dit jaar, met de aangepaste trainingen, al zien of ketonenTom zijn explosiviteit al heeft aangescherpt. Daar kan hij zowel in de GT’s als in de toekomstige klassiekers de vruchten van plukken. Dat stukje explosiviteit bracht Thomas zijn Tour en Yates bijna een Giro.

Natte spons 28 mei 2020 om 14:04

… en Yates dus helemaal een Vuelta?

KnightBiker 28 mei 2020 om 15:18

Laten we eerst hopen dat Tom nog tot zijn 35ste Klassementen blijft rijden, en inderdaad een paar jaar Erbij neemt als klassieker renner. Een andere stijl met meer power en minder anorexia zou zijn carrière een mooie draai kunnen geven tzt: mogen in plaats van moeten.
Ik denk dat het kan, voordat Tom zich omschoolde tot klassementsrenner was hij ook al een uitstekend tijdrijder en hoeft het zeker niet te hebben van een hoge power to weight ratio. (Ik heb hem alleen nooit specefiek een kasseien koers zien rijden, iemand een voorbeeld?)

Bummetje 29 mei 2020 om 08:22

In de BinckBank tour heeft ie in het verleden al laten zien prima over het RVV parcours te kunnen dokkeren. Dat is nog geen PR, maar toch…

Lance4eva 29 mei 2020 om 10:52

Zat in de Tour van 2018 niet een kasseienrit naar Roubaix? Op de dag van de WK-finale, meen ik. Daar reed 'ie heel behoorlijk, zat vaak van voren bij een van de eerste plukjes achtervolgers.

Edit: Even gekeken. Ja dus. Hij eindigde daar 19e als beste Nederlander op 27 seconden van winnaar John Degenkolb.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2018/Negende_etappe

TJ 28 mei 2020 om 16:43

Volgens mij had Wiggins alleen al wel een keer of 5/6 geoefend toen hij jonger was voor hij serieus voor een uitslag ging.

Giro_101 28 mei 2020 om 17:01

Betreffende het aantal wedstrjden. Het is al positief nieuws als hij weer lekker mee fietst in een paar wedstrijden. Waarom gelijk die lat zo hoog leggen voor jezelf.

Krakowic 29 mei 2020 om 07:52

Hij zegt dat hij PR goed voor wil bereiden als hij ervoor kiest om deze klassieker eens echt te betwisten. Dat is toch zeker niet de lat hoog leggen. Het is eerder het kenmerk van de perfectionistische topsporter die hij is. Precies dit soort kenmerken mogen juist ook het vertrouwen wekken dat hij straks echt wel weer op niveau gaat komen, al hangt dat natuurlijk ook af van de fysieke potentie na alle blessureleed. Maar zijn instelling is er in mijn ogen een waar kampioenen van gemaakt worden.

Giro_101 29 mei 2020 om 11:51

Krakowic. De ambitie voor P-R is prima, maar de opmerking over het meedoen aan veel wedstrijden is wel gelijk een hoge ambitie als je al een jaar geen wedstrijden hebt gereden vanwege verschillende redenen. Hij is een kampioen, maar ook die maken soms moeilijke tijden door. Ambitie is goed en essentieel, maar gaat vaak ook gepaard met teleurstellingen. Ik maak me altijd meer zorgen om de mensen die door periode van teleurstellingen moeten gaan, dan over de mensen die succes hebben. Pantini is daar een voorbeeld van, of je als kijkt naar de wijze waarop Raymond van Barneveld zijn loopbaan zelf heeft beleefd als ‘kampioen’.

Kevin Lowagie 29 mei 2020 om 10:32

Toen Dumoulin kwam piepen zag ik in hem meer een klassiek type qua lichaamsbouw dan een ronderenner. Ik denk dat hij wel eens ver kan geraken. Je wil hem als tegenstander niet meer in een grote vroege vlucht in PR.

Romāns Vainšteins 29 mei 2020 om 12:15

Ik zag hem destijds zelfs een beetje als een Cancellara in de dop. Tegenwoordig zijn ze zo handig bij wielerploegen dat zijn huidige staat deze potentie niets eens echt weerlegt. Had hem versaganneerd en dan was het een keienkletser geweest misschien.

Dat gezegd hebbend reed hij die tijd ook in Tirenno eens lang voor de meute uit op een waanzinnig parcours met talloze glibberige heuveltjes van het hellingsgraadtype Stockeu/Redoute… Confusing it was.

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone