Tom Dumoulin over beslissing om te stoppen: “Opluchting moet nog komen”

vrijdag 3 juni 2022 om 19:36
Video

Tom Dumoulin maakte vandaag bekend dat hij aan zijn laatste seizoen als beroepsrenner bezig is. De renner van Jumbo-Visma, in 2017 winnaar van de Giro d’Italia en wereldkampioen tijdrijden, hinkte lang op twee gedachtes, vertelde hij voor aanvang van het profcriterium van Maastricht in gesprek met WielerFlits.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De opluchting dat Dumoulin nu een definitieve beslissing heeft genomen, is nog niet helemaal bij hem binnengedrongen. “Ik weet dat het nu echt definitief ‘definitief’ is, maar er kwam ook heel veel op me af vandaag. Ik denk dat de opluchting nog een beetje moet komen”, vertelde hij in het kader van de RSM-Wealer Ronde van Maastricht, waar hij een van de blikvangers uit de voorbije Giro d’Italia is. De 31-jarige klassementsrenner hinkte veel op twee gedachtes. Wanneer hij de knoop definitief heeft doorgehakt, daar wilde hij niet verder op ingaan. “Het pruttelde al wel wat langer. Knopen doorhakken is ook wel moeilijk. Het is niet vandaag op morgen gegaan.”

De belangrijkste reden om te stoppen is dat zijn lichaam niet meer doet wat zijn hoofd wil. In 2020 raakte hij overtraind en vervolgens nam hij tijdelijk een break. Toch werd hij later dat jaar voor de vierde keer Nederlands kampioen tijdrijden en haalde hij op de Spelen van Tokio een zilveren plak. “Sindsdien merk ik dat zodra de belasting toeneemt, ik vermoeid raak. In plaats van dat ik drie weken op hoogtestage ga en een week later een nieuw niveau bereik, ga ik eigenlijk twee stappen achteruit in plaats van vooruit. Dat is een patroon geworden dat ik maar heel moeilijk doorbroken krijg”, legt hij uit.

Dat andere ploegen in hem interesse toonden voor volgend seizoen, vindt hij vleiend. “Maar zij kennen misschien ook niet helemaal het verhaal. Natuurlijk, vorig jaar haalde ik wel die zilveren plak en werd ik Nederlands kampioen. De klasse is echt niet weg, daar ben ik ook van overtuigd. Maar om echt weer een stabiele goede renner te worden, daar gaat veel tijd overheen. Ik vind het gewoon lastig om die tijd te nemen. Dan ga ik liever kijken waar mijn wegen me brengen.”


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

30 Reacties

Mitchel1975 3 juni 2022 om 20:02

Jammer dat hij niet meer ballen toont als het niet gaat! Straalde de laatste jaren van het zelf medelijden!

0
klimmer99 3 juni 2022 om 20:12

Heb van hem jaren genoten. Ook andere topsporters hebben het soms moeilijk. Daarom niet direct iemand veroordelen

0
Alfons Haavers 3 juni 2022 om 20:36

Sommigen bereiken de absolute top in de mondiale wielersport, anderen hebben het over een ballengebrek op een wielersite. Elk z’n eigen verwezenlijkingen in het leven.

0
Japiejo 3 juni 2022 om 21:44

Gelukkig heeft Mitchel erg veel bereikt

0
Marik 3 juni 2022 om 21:45

Wat goed dat je hiermee aantoont er helemaal niets van te begrijpen!

0
speedline 3 juni 2022 om 21:46

Jawel de domste opmerking van de dag, thnx Mitchel iemand moet het doen en dat op die leeftijd…..

0
De Capybara van de Conradkade 3 juni 2022 om 20:05

Toch heel erg benieuwd of hij op één of andere manier gaat terugkomen als wielrenner. Misschien in de gravel- of/en strandrace scene?

Stiekem hoop ik hem toch nog een keer in de Vlaamse klassiekers te zien. In de binckbank tour heeft hij laten zien dat hij die in principe aan kan.

Verder zal Tom ook inmiddels wel aan een gezin denken. Hij lijkt mij dan niet de persoon ervoor om 250 dagen per jaar weg te zijn bij vrouw en kind.

0
Merlinappa 4 juni 2022 om 06:14

Ik vind ‘m dan juist niet iemand die aan een gezin stichten denkt. Maar wellicht zit ik ernaast.

0
Retro Lex 3 juni 2022 om 20:22

Hij heeft zeker gebeld met Marcel Kittel

0
Pitufa 3 juni 2022 om 20:46

Deze man heeft ons vele jaren heel veel moois gebracht. Winnaar van de Giro 2017, verschillende keren wereldkampioen en nog veel meer. Het lijkt mij alleen gepast waardering uit te spreken voor Tom en te bedanken voor alle moois hij ons heeft laten zien. Niet elk lichaam is hetzelfde en ik kan mij volledig indenken wat hem heeft doen besluiten om te stoppen. De wielersport vraagt ongelofelijk van de renner, meer dan een buitenstaander zich kan indenken. Ben voorzichtig met negativisme. Ik wens Tom alle goeds toe.

0
jimmen 3 juni 2022 om 23:09

sluit ik me volledig bij aan pitufa

0
Merlinappa 4 juni 2022 om 06:14

voor de volle honderd procent mee eens!

0
Vangenechten 3 juni 2022 om 21:38

Als hij nu nog steeds geen gevoel van opluchting heeft, heeft het niet veel zin om het jaar nog uit te doen lijkt mij. Beter gelijk stoppen, het hoofd vrij maken en lekker iets helemaal anders doen.

0
klootje kriekeljon 3 juni 2022 om 21:39

Toch wel een dagje van besef dat langzaam komt. Hopelijk wordt hij gelukkig in zijn leven na de koers.

0
Marik 3 juni 2022 om 21:46

Mooi verwoord.

0
Luc La 3 juni 2022 om 22:49

Mooie carrière, maar zou toch meer respect hebben als ie direct zou stoppen en duur contract inlevert. Wat heeft hij weinig betekent bij jumbo…

0
Pietspeed 3 juni 2022 om 22:57

Verwoord in deze video, is het toch een beetje een niet overtuigend verhaal. Laat niet het achterste van z’n tong zien. Het lijkt wel alsof hij het nog steeds niet weet. Wat dat betreft zegt de titel eigenlijk genoeg. Zijn wil zegt ja, zijn lichaam zegt nee. Hoewel lichaam en geest één zijn, toch op z’n minst een opvallend verschijnsel dat hij na zware intensieve traingsarbeid niet verbeterd maar eerder verzwakt. Met zijn klasse, betrekkelijke jeugdigheid en toewijding is dat lastig voor te stellen. Marianne Vos zou bijvoorbeeld een lichtend voorbeeld voor hem kunnen zijn. Misschien eens met haar in gesprek, indien nog niet gedaan.

0
DonQuijote 4 juni 2022 om 06:34

Wat een goed interview is dat zeg.

0
Comments 4 juni 2022 om 07:37

n beetje een weekdier op zn limburgs

0
sooike 4 juni 2022 om 08:54

Als er iemand bij Jumbo/Visma psychologische kwaliteiten had gehad dan was het nooit tot een verbintenis gekomen. Zelfs amateurwatchers hadden dit besluit al lang zien aankomen. Zelfmedelijden, geweeklaag, de “Barney” van de wielersport. Jammer, want hij heeft ons ooit erg verrast met prachtige prestaties. Maar de mentaliteit die nu eenmaal vereist is in de keiharde topsport, heeft hij eigenlijk nooit gehad. Sympathiek, weinig vijanden in het peloton, maar niet de guts van een Mollema, die zichzelf nog altijd kan opladen om in de kijker te rijden. Het is een verstandig besluit om te stoppen, dat had hij misschien wel eerder moeten doen, dan had hij zichzelf een hoop ellende kunnen besparen. De laatste jaren was de wanhoop van zijn gezicht af te lezen.

0
Emergo 4 juni 2022 om 09:52

Dit is het verhaal van de koe die je achteraf etc….

0
Jean Dumas 4 juni 2022 om 09:05

Ik maak me wel een beetje zorgen over zijn mentale staat. Je zou verwachten dat iemand meteen stopt, maar hij wil het seizoen afronden. Geen concrete doelen. Hij weet ook niet wat het leven erna brengt. Goed, als je 22 bent een reële levenshouding, maar op je 31-ste is het een beetje penibel.

0
Wheely 4 juni 2022 om 10:59

Hij rijdt gewoon zijn contract uit lijkt me, is financieel het meest verstandige en geeft het minste gedoe, daarnaast nog een keer tijdrijden op het WK. Prima toch?

0
Jean Dumas 4 juni 2022 om 13:31

Ik mis toch een professionele mentale begeleiding vanuit de ploeg, Wheely. Het meebewegen met de twijfelende sporter Dumoulin belemmert het functioneren van TJV. Het is geen hobby of therapie.

0
Tripodboom 4 juni 2022 om 09:54

We kennen Tom als een meer dan uitstekende renner, maar ook als een prima hardloper. Als hij nou ook nog aardig kan zwemmen, verwacht ik hem volgend jaar bij het NK triatlon. Lijkt me een geweldige uitdaging voor Tom. Een sport die niet zo in de schijnwerpers staat, past waarschijnlijk beter bij hem.

0
Edwin Jansen 4 juni 2022 om 10:39

Goede beslissing Tom. Zag het al een paar maanden aankomen. Heel veel succes in je volgende doelen!

0
Pitufa 4 juni 2022 om 13:04

Jammer van die steeds terugkerende betweters hier. Steeds maar weer zoeken naar negatieve kanten. Wat voor mislukkingen zullen zij wel niet zijn. Probeer de zaken eens van een meer positieve kant te bekijken dan beleef je absoluut meer plezier aan deze en andere sporten en levert ook meer respect op voor de sporters.

0
VerstandOpNul 4 juni 2022 om 13:36

Nou nou, het lijkt me niet nodig om andere wielerliefhebbers voor mislukkingen uit te maken. Sommige mensen verwoorden het wat lomp, maar kritische reacties mogen er ook zijn, toch? En de persoon die alles het meest negatief ziet, lijkt me toch vooral Tom zelf..

0
SpeedyLegs 4 juni 2022 om 15:58

Dat de opluchting nog moet komen is helaas ook typerend. Jammer dat we niet meer van zijn fietstalent hebben mogen zien.

0
Pitufa 4 juni 2022 om 19:51

VerstandOpNul,is het al tot je door gedrongen waar onze sporters voor worden uitgemaakt.Dat heeft niet meer te maken met g zonde kritiek of met lomp, dat is nog veel erger en aso

0

Headlines

Populair

Materiaalzone