Tom Dumoulin: “Ik was goed maar net niet goed genoeg”

Tom Dumoulin: “Ik was goed maar net niet goed genoeg”

Dumoulin in actie tijdens het WK - foto: Cor Vos

Tom Dumoulin heeft het WK wielrennen in Imola afgesloten als veertiende. De kopman van de Nederlandse selectie was naar eigen zeggen “goed, maar net net goed genoeg” om te winnen. De wereldtitel ging naar de Fransman Julian Alaphilippe.

“Het was echt slopend, maar dat is een WK altijd. Ik was goed maar net niet goed genoeg”, zei Dumoulin na afloop tegen de NOS. “Ik zat net op een klein gaatje op de top van de laatste klim. Dat is echt jammer. Op het eind zat ik tegen kramp aan dus mijn sprint was niets meer.”

“Net een half procentje, dan zit ik mee. Maar dat is koers. Vandaag kon ik niet beter dan dit, maar ik ben blij dat het vandaag zo nog ging. Ik had betere benen dan in de tijdrit.”

foto: Cor Vos

Het was Dumoulin zelf die met nog 22 kilometer te gaan een versnelling plaatste op de eerste van twee steile beklimmingen. De 29-jarige renner reed in mum van tijd het gat dicht op Tourwinnaar Tadej Pogacar, die twintig kilometer eerder was ontsnapt. Helaas voor de Limburger sprong niemand met hem mee.

“Ik ging makkelijk weg, toen had ik echt power. En toen ik erbij kwam dacht ik: oei. Zo’n inspanning doortrekken is echt lastig. België had nog controle, dus uiteindelijk kwam ik niet weg. Ik denk ik gewoon net iets tekort kwam. Dat is jammer, maar dit is het.”

Geen Waalse Pijl
Dumoulin heeft nog overwogen komende woensdag te starten in de Waalse Pijl, maar zet daar nu definitief een streep doorheen. “Als het hier heel goed zou gaan, was ik welkom. Maar ik denk dat ik even rust ga pakken. Ik las dat het er redelijk goed uitziet voor de Amstel Gold Race, dus ik hoop dat die doorgaat. Dan hoop ik in de Amstel mee te doen voor het podium.”

Dumoulin overweegt ook nog te starten in de Vuelta a Espana, die op 20 oktober start in Irún.

Dit artikel delen:

50 Reacties

flitsvolger 27 september 2020 om 17:05

Toch een knappe aanval van Tom Dumoulin! Toen die Pogacar bijna achterliet.

Guushovd 27 september 2020 om 18:01

Ik ben vooral heel teleurgesteld dat Tom niet voor Van Aert reed, heel België en dan bedoel ik Wuyts en co. zal teleurgesteld in hem zijn.

zacht 27 september 2020 om 18:16

Tactisch onvermogen van België erachter. Een ploeggenoot van Van Aert rijdt weg, ideaal toch? Gaan ze er zelf achteraan rijden, ik snap er niks meer van. ;)

RodyTur10 27 september 2020 om 17:06

Tom blijft een klasbak. Redt de Nederlandse delegatie met een sterke prestatie.
Zijn eindklassering 14e is een magere afspiegeling van zijn koers.
Met wat meer mazzel kan hij meedoen voor een ereplaats.

Constantinopel 27 september 2020 om 17:14

Hoezo een magere afspiegeling van zijn koers? Er waren gewoon een dozijn renners die beter waren. Hij eindigt waar hij moet eindigen.

Lalsacien 27 september 2020 om 19:43

Inderdaad een eerlijke koers en dito uitslag voor de hele top 15!

klootje kriekeljon 27 september 2020 om 17:06

Prima gereden op dit parcours. Tom komt er wel weer.

Joaquim Agostinho 27 september 2020 om 17:09

Aanval voor de Bühne, maar goed geprobeerd. Met zulke mannen die met elkaar voor de winst gingen kan hij niet mee.

Franco Ballerini 27 september 2020 om 18:12

Ik dacht vanmiddag exact hetzelfde: “Een aanval voor de bühne”. Totaal kansloos en zonder enige overtuiging. Van de andere kant kan ik het wel weer waarderen dat hij in ieder geval iets probeerde. Dat kun je van 99% van het deelnemersveld niet zeggen.

Merlinappa 28 september 2020 om 06:44

Mwoah. Voor hetzelfde geld blijven de topmannen een bergje langer wachten en kan tom in TT modus een flink gat maken.

Groetjesaandevoetjes 28 september 2020 om 08:05

Hij heeft zelf aangegeven dat hij op die laatste klim de echte toppers niet kan bijbenen, dus hij dacht op de een na laatste klim te gaan. Wat een onzin wordt er toch gepost op dit forum.

Michelangelo 27 september 2020 om 17:11

Er was 1 waterkansje: Als Alaphillipe eerder teruggepakt zou worden (of niet weg zou komen), dan was denk ik ook het groepje Dumoulin teruggekomen. En dan doe je weer mee…

Maar uiteindelijk bleef het tempo er vooraan in tot het eind, en dan is het kansloos.

Hoe dan ook gewoon prima gereden. En gewoon ook supernuchter in zijn interview.

Constantinopel 27 september 2020 om 17:16

Wederom fout gedacht, Michelangelo.

Dat groepje was nooit ofte nimmer wedergekeerd.

Daniel Lassche 27 september 2020 om 17:35

terug komen was mogelijk. Maar een Matthews en WvAert eraf rijjden in de sprint? denk het niet. Hij kwam volgens mij als laatste over de streep in zijn groepje. Dus 10 anderen sprinten hem voor… Hij heeft geen punch dus hij wint alleen door weg te rijden..

Michelangelo 27 september 2020 om 18:02

Als hij terug in de kopgroep zou komen, zou hij weer kans hebben op winst.
Een heeeeeeeele kleine kans (en zeker niet in de sprint), maar wel met een uitval. Want wie rijdt dan het gaatje dicht voor een ander?

Maar het viel voorin nooit stil, dus krijg je dit. Jammer…. en door!

toiletduck 27 september 2020 om 17:19

@redactie: fouten verbeteren op basis van reactie maar dan de reactie verwijderen? Flauw zeg.

jomaxman4 28 september 2020 om 07:33

Gaat erom dat de fout aangepast is toch? Opgeruimd staat netjes, de opmerking heeft verder geen nut meer. En als je het echt nodig hebt; “bedankt dat je een foutje hebt gespot, je bent geweldig”.

Scibby 27 september 2020 om 17:20

Ik dacht dat de vuelta wel een zekerheidje was voor Dumoulin.

kelderfan 27 september 2020 om 17:22

Tom Dumoulin is zeker weer onderweg naar zijn goede vorm. De AGR wordt misschien wel zijn terugkomst.

Daniel Lassche 27 september 2020 om 17:25

Tom zag er de hele dag zwak uit, maar kwam toch goed bovendrijven..
Toch jammer van het team. een Van Baarle die bijjna 80 kilo is en de zwaarste van het team deed het goed en ging lang mee.

Waar was de rest? zo’n Tuisveld, van der lijke zijn toch geen namen voor een kampioenschap? Hoe kan je een Kelderman niet oproepen, Poels. Kruijswijk. Kom op zeg dit is een wereld kampioenschap.. Laat je zien potverdorie… Niet met een vaag team aan de start waar je enkel een dumoulin hebt, die in principe ook geen punch heeft, dus zelfs op een goede dag gaat hij niet op een 2 km klim iedereen en alles eraf rijden,.

nickdt 27 september 2020 om 17:36

Kelderman wilde zelf niet (BS argument dat ie de Giro ging rijden, maar Weening, Oomen en Tolhoek die ook naar de Giro gaan waren er wel). Kruijswijk kwam WK nog te vroeg voor, zelfde voor Poels.

osca freire gomez 27 september 2020 om 17:37

Kelderman wilde niet. Hij koos voor een hoogtestage als voorbereiding op de Giro. Kruijswijk heeft zelf ook afgezegd met dezelfde reden.

SnellePelle 27 september 2020 om 17:39

Je moet wel het nieuws volgen: Kelderman heeft bedankt voor het WK. Net als Gesink.

Daniel Lassche 27 september 2020 om 17:40

Kruijswij, en Poels te vroeg is onzin. Ja ze gaan niet winnen.. Maar een Tusveld enVan der lijke en al die anderen.. Die mannen rijden echt langer mee zelfs op 95%. Dus dat is onzin.

en ja een kelkerman kan hier prima een dag meedoen.. Fugelsang zie je toch ook in de top meedoen? en die gaat voor de giro.. Wat een onzin. Juist zo’n rit is wat je nodig hebt.. 1 dag een keer voluit in gaan voorbereiding..

Emphaa 27 september 2020 om 17:45

@Daniel Lassche
Beste stuurlui staan altijd aan wal. Verrassend dat jij weet wat prof wielrenners nodig hebben om goed te zijn in de Giro, beschik jij over data die wij niet hebben?

Wat heb je eraan om iemand mee te nemen die er niet wilt zijn? Die laat zich lossen zodra het kan en stapt af..

Daniel Lassche 27 september 2020 om 17:54

Gaat niet om de Giro. heb het over dat deze mannen een stuk langer mee kunnen dan een tusveld, van derlijke en anderen vandaag. Tja als je dan zelf afzegt is prima. Maar mag toch best wel kritiek op komen..

Het is een wereldkampioenschap. Niet een of ander criterium..

Joaquim Agostinho 27 september 2020 om 18:49

Kelderman is kopman in de Giro voor Sunweb, die gaan geen risico nemen dat hij op zijn plaat gaat, iets dat gezien zijn historie niet geheel ondenkbaar is…

Scott Sunderland 27 september 2020 om 17:28

Goed gereden. Tegen het geweld van een Alaphilippe en andere punchers kan hij niet op. De vorm is ok. Nog wat verbeteren richting Vuelta. Het valt wel op dat hij echt een klimmer is geworden. Ten koste van zijn tijdritten.

Pascal De Kooning 27 september 2020 om 17:39

Dat valt wel mee hoor. Die WK-tijdrit viel gewoon tegen omdat hij slechte benen had. Vorige week reed hij gewoon een prima tijdrit in de Tour. Hij komt gewoon in alles nog net te kort. Zowel bergop als in de tijdrit goed maar niet super.

Vierkante wielen 27 september 2020 om 17:56

Er zat wel wat power in die aanval maar om nou te zeggen dat het een handige actie was met het gecontroleerd rijden van de Belgen, nee, dat niet. Dat kan het verschil zijn tussen meezitten en niet, maar het is niet gek dat hij de voorste zes niet kon volgen.

NDI22 27 september 2020 om 19:30

Tja, dan wordt hij 7e. Probeerde in ieder geval wat. Net als Carapaz, Uran, Martinez. Allemaal uitgedunde teams die er wel voor gingen, terwijl Spanje en Italie op dat moment nog met een overmacht zaten ook helemaal niks hebben.

Tripodboom 27 september 2020 om 18:02

Het Nederlandse wielrennen is toch wel mager. Ik zie in deze lichting geen Ronde winnaars, Tom ( niet meer) , Kelderman niet, Oomen niet. En ook geen klassieker winnaars. VdPoel, krijgt nergens meer de ruimte en gaat ook niet wegrijden bij van Aert en Tom ook niet in de klassiekers, en dan is er een groot gat. Het wachten is op Eekhoff.

Daniel Lassche 27 september 2020 om 18:07

VdP zeker wel.. De rest wordt moeilijk.

Jacob Lohof 27 september 2020 om 19:35

Bauke dan?

Derierre de la course 27 september 2020 om 20:05

Het kan ook een keer mee zitten he. Kijk maar naar Poels, Terpstra en Mollema.
Je hoeft er niet met kop en schouders boven uit te steken.

Tripodboom 27 september 2020 om 18:03

Oh ja Kruijswijk ook niet.

Henk 27 september 2020 om 18:09

Als hij een half procentje tekort komt mag hij wel spijt hebben van zijn aanval.

Daniel Lassche 27 september 2020 om 18:11

hij had op geen enkele manier gewonnen.. Hij rijdt die gasten er op een andrhalf kilometer klim niet af.. Hij heeft die punch niet.. om keihard te gaan..

En er bij blijven betekent ook in de sprint als 6/7e over de streep.. Dus hoe gaat hij winnen?

Johnny7 27 september 2020 om 18:26

Als hij rust pakt nu en rustig naar de Vuelta toewerkt kan hij daar imo meedoen voor het podium/overwinning. Hopelijk voelt hij zich goed genoeg de komende dagen/weken om die knoop door te hakken.

skylimit 27 september 2020 om 18:50

Het leek inderdaad een aanval voor de buhne, eentje van een renner die weet dat hij de benen niet meer heeft en een soort alles of niets aanvalletje probeert.
Het zag er niet echt heel flitsend uit. Misschien had hij het een ronde eerder moeten proberen achter Pogacar aan. Winnen in zo’n koers is echter maar aan weinig Nederlandse renners gegeven en Dumoulin is momenteel niet die renner met dat extra’s.

Baukema Tomoulin 27 september 2020 om 18:53

Hij zat maar net niet bij de beste 6 in koers. Samen met Schachmann de eerste 2 die niet mee waren met de beslissing, daarna logisch opgeslokt door een groter groepje en niet echt het moraal meer om mee te sprinten voor plek 7.

Ouwe Taaie Bask 27 september 2020 om 19:37

Toch knap gedaan van Tom, pech voor WvA ook dat ie er net af moest op laatste klimmetje. Anders had Tom het gaatje (net als op Pojacar) kunnen dichten

Lennimator 27 september 2020 om 19:45

Tom gaat er staan in de Vuelta!

I Langof 27 september 2020 om 21:21

Het is een ongeschreven wet in het wielrennen dat je voor je ploegmaats van de merkenploeg rijdt als je zelf niet meer kan winnen of in winnende positie zit.

Tom, als je net niet goed genoeg bent, MOET je ploegmaat helpen.

Warom is Tom niet naast Belgen op kop gaan rijden? Om Wout te steunen.???

Murcia 27 september 2020 om 21:25

Het is een geschreven wet in het wielrennen dat als Alaphilippe wegspringt je mee moet. Wout kon niet mee en de rest doet er dan niet meer toe.

JumbowintdeGiro 27 september 2020 om 22:31

Als Van Aert even gewacht had, was Dumoulin misschien komen aansluiten en had hij wat kopbeurten kunnen doen.

nickdt 27 september 2020 om 22:33

Jammer dat Flipje net wegsprong op het moment dat Dumo er 5 meter achter zat en de aansluiting bijna gevonden had, waardoor het tempo weer omhoog ging. Was de zevende man in koers vandaag.

L. Valentijn 27 september 2020 om 22:48

Zo’n aanval is niet voor buhne, maar gewoon een goede aanpak voor een eenling in deze groep. Als eenling kun je moeilijk gaan achtervolgen als anderen weg gaan, dus moet je proberen dat je eerder weg bent dan anderen. Anticiperen. En dan hopen dat er meerdere aanvallers mee gaan zodat je met een groepje dóór kunt. Gebeurde helaas niet. Of hopen dat je ervóór zit als de echte favorieten gaan zodat je kunt aanhaken. Gebeurde helaas ook niet.
Op de latere felle punch van de top 6 op het steilste deel kan hij niet mee. Dat heeft Tom volgens mij nooit gekund. Dus niets verkeerd gedaan maar goed geprobeerd en gepresteerd op een voor hem niet ideaal parcours.

KennyKlimmen 27 september 2020 om 23:05

Onwijs blij met zijn rijden vandaag.

wielerman 28 september 2020 om 10:09

Is nu een paar weken diep gegaan, nu hopen op de supercompensatie richt AGR en Vuelta.

Headlines

Materiaalzone

Populair