Tom Dumoulin gelooft dat langere afstand op vlak WK tijdrijden kansen biedt

Tom Dumoulin gelooft dat langere afstand op vlak WK tijdrijden kansen biedt

foto: Cor Vos

dinsdag 31 augustus 2021 om 16:23
Interview

Kaarsrechte, totaal vlakke polderwegen. Tom Dumoulin mag dan wel een tijdrijder zijn, maar op een parcours door de Flevopolder dat op het lijf van de ‘powerhouses’ is geschreven, komen zijn kwaliteiten niet echt tot hun recht. De zesde plek in de uitslag, op 23 seconden van winnaar Stefan Bissegger, stemde hem tevreden. Meer was er in het gevecht met de grote versnelling, de wind en de chronometers niet voor hem te halen.

“Het is duidelijk dat dit niet mijn parcours is”, stelde hij na de tweede rit van de Benelux Tour nog eens. “Ik rijd een degelijke, goede tijdrit. Ik kom natuurlijk wel te kort op de echte specialisten op zo’n parcours.”

Dumoulin moet het van de heuvelachtige parcoursen hebben en daar mag voor hem ook nog wel een serieuze klim in zitten. Tijdens de Olympische Spelen kreeg hij zo’n traject voorgeschoteld en keerde hij terug aan de wereldtop met de zilveren medaille. Op het WK tijdrijden in Brugge krijgt hij over 2,5 week echter opnieuw een vlak parcours langs de kust voorgeschoteld.

“Gelukkig is die tijdrit wat langer”, constateert Dumoulin. In Brugge moet 43,3 kilometer worden afgelegd, terwijl het parcours in Lelystad slechts 11,1 kilometer was. “Ik kwam pas echt goed in mijn ritme na vier à vijf kilometer. Dat is te laat om op zo’n korte afstand nog iets goed te maken. Als ik bijvoorbeeld via de tussentijden het verschil bekijk met mijn ploegmaat Edoardo Affini (tweede in de uitslag, red.) dan verlies ik die acht tellen op hem puur in de eerste kilometers. Het WK is ietwat anders, maar er zijn jongens die daar normaal beter uit de voeten kunnen. Maar, wie weet…”

Gebrek aan scherpte
In het klassement in de Benelux Tour gelooft Dumoulin niet meer. In de eerste rit door Friesland miste hij de eerste waaier en moest hij uiteindelijk 57 seconden op de eerste groep van 33 renners prijsgeven. “We wisten dat het bij Lauwersoog te doen was. Ik zat toen bij de eerste twintig renners, maar daar brak het nog niet volledig. Té gemakzuchtig laat ik me vervolgens ietwat te ver naar achteren zakken. Vervolgens breekt het nog eens. Dat is stom. Je kunt dat een gebrek aan scherpte noemen.”

foto: Cor Vos

De komende drie dagen zal Dumoulin zich wegcijferen voor sprinter Dylan Groenewegen. “Het klassement zal een moeilijk verhaal worden. Ik had vooraf al de ritten van zaterdag door de Ardennen naar Houffalize en zondag door het Vlaamse landschap naar Geraardsbergen aangekruist. Daar wilde ik goed rijden. Dat wil ik nu nog altijd doen, alleen is het grote verschil dat ik nu normaal niet meer meedoe voor een korte klassering in het klassement. Dat is jammer, maar anderzijds kan het ook kansen bieden.”

Dumoulin hoopt in deze Benelux Tour de bevestiging te krijgen dat hij na de Olympische Spelen de draad weer goed heeft kunnen oppakken, zodat dit hem een basis geeft om nog een mooi najaar te rijden. “Het is niet dat ik me hier als wegrenner weer moet ontdekken. Ook richting de Olympische Spelen heb ik niet alleen op de tijdritfiets getraind of bepaalde blokken gedaan. Tijdrijden kan ik heel goed van nature. In principe heb ik voor Tokio ook geen speciale voorbereiding gedaan. In het verleden heb ik dat wel eens geprobeerd, maar dat werkte juist averechts. Wat dat betreft is mijn trainingsaanpak richting het najaar niet anders geweest dan voor de Olympische Spelen.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

rennerske 31 augustus 2021 om 18:31

Gemakzuchtig, stom en gebrek aan scherpte. Tom zou gisteren op WF, in de commentaren over zijn rijden, geen slecht figuur hebben geslagen.

Willem Kieft 31 augustus 2021 om 19:30

Waar heb je het in godsnaam over? De tijdrit van je afgod?

rennerske 31 augustus 2021 om 23:50

@ Willem Kieft
Nou, nou rustig maar. Ik heb het, zoals je in het interview kunt lezen, over de kritiek die hij heeft op zijn rijden in de waaierrit van gisteren en dat deze kritiek niet had misstaan tussen de commentaren van enkele volgers hier op WF. Zo vreemd is dat toch niet?

Franco Ballerini 31 augustus 2021 om 18:52

Als hij er moet staan, staat hij er. De 3 of 4 seconden die hij vandaag tekort kwam voor een “podium” pakte hij in Tokio net wel (Tot grote ergenis van Clement???). Ik zie hem nog wel iets moois doen bij het WK.

Mohorietsj 31 augustus 2021 om 20:45

Ach, als hij nu een waaier laat lopen is geen drama.

Volgend seizoen, in Parijs Nice, zijn er geen excuses meer. Ervaring genoeg.

Turtlehead 31 augustus 2021 om 23:47

Precies. En als hij daar drie keer valt.. Ach nee, dat gebeurt niemand. Toch?

Wat een geklets. Hij heeft t prima gedaan. Kan op dit parcours natuurlijk prima winnen als hij topfit is, maar dat is nog niet het geval. Die giro-proloog in Apeldoorn was immers niet langer. Hij moet gewoon lekker knallen, meer koersscherpte in benen, lichaam en hoofd krijgen en dan komen die uitschieters heus wel.

Hopelijk in de Ardennen of richting de Muur er een keer vroeg aan beginnen en gewoon de gashendel open. Kan nog best heel leuk worden.

rennerske 1 september 2021 om 08:39

Gezien zijn reactie in het interview heeft hij niet laten lopen maar was hij niet scherp genoeg. Denkt dat hij stiekem baalt dat hij hiermee kans op een hoge klassering verkleint, maar wellicht zoals Turlehead oppert, schroeft hij in Belgie zijn uitschietersbenen weer onder.

S.t.B 1 september 2021 om 09:08

@Rennerske

Hoop echt dat de AK scherpte ook weer terugkomt. De gretigheid waarmee hij nu praat over de tijdritten en eendagskoersen is een goed teken, maar aan het constante niveau van een weekkoers of grote ronde moet hij ook weer gaan werken. Ook beter voor de band met zijn ploegmaats. Denk niet dat het zo bevorderlijk is dat zij zich gaan afvragen wie toch de man is die op zondag het vlees aansnijdt.

Japiejo 1 september 2021 om 09:31

Even wat anders: weet iemand waarom Tom niet met zo’n op maat gemaakt ligstuur rijdt? (zo’n carbon mal waar je onderarmen naadloos in vallen).

Japiejo 1 september 2021 om 09:31

Even wat anders: weet iemand waarom Tom niet met zo’n op maat gemaakt ligstuur rijdt? (zo’n carbon mal waar je onderarmen naadloos in vallen).

D.Koch 1 september 2021 om 09:59

Ik kreeg de indruk dat hij voor de olympische spelen toch wel flink had voorbereid samen met o.a A.van Vleuten een tijdlang op hoogte.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair